Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Ett svalt ESC-år 2011, nästa Baku!

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2011 – SAMMANFATTNING. Då var Eurovision-säsongen över för den här gången och här kommer en sammanfattning av vår skribent Robbans tankar om tävlingen.

Sammanfattningsvis tycker jag (Robban) personligen att det här året var rätt så klent. Det saknades de där riktiga toppklassbidragen, men att det fanns några guldkorn här och där, framförallt Ungerns bidrag.

Italien fick mängder med sympatiröster p.g.a. sin återkomst, inte helt oväntat, Nederländerna fortsatte sin tunga ESC-svit och förhandsfavoriterna i finalen föll och hamnade ovanligt lågt när resultaten skulle preseneras. Grannröstningen går inte att komma ifrån tråkigt nog, det är ett stort dilemma och jag har inget riktigt bra svar på hur det ska minimeras. Isåfall måste nästan juryn få större makt, vilket heller inte känns helt rätt.

Sverige fick sin bästa placering sedan 99 och det tycker jag vi ska vara riktigt nöjda med. Jag själv är riktigt belåten då jag hela tiden trodde på en topplacering för Eric Saade med sin”Popular”. Låten är både modern, medryckande och helt rätt för den här sortens tävling. Tack svenska folket och till uttagningsjuryn som tog fram låten från början. Tror inte vi skulle fått en lika hög placering om vi valde något annat biidrag.

Produktionen och arrangemanget från tyskarnas sida var utmärkt, måste jag säga.

Vinnarlåten var ok, inte mycket mer än så. Azerbajdzjan har storsatsat på tävlingen varje år sedan dera intåg 2008 och är värda den här segern. Men de ska vara glada att de har oss svenskar, som backar upp de varje år 😉

Nu ska tävlingen alltså arrangeras i Baku nästa år. Det ska bli intressant att se hur många länder som deltar. Läste någonstans att de vill försöka slå rekord i antal deltagande länder till ESC 2012. Men med tanke på deras osämja med Armenien och att Israel kan få problem med att ställa upp under de tilltänkta datumen, då tävlingen infaller under firandet av en religiös högtid så känns det rätt komiskt att tro att det blir rekordmånga länder just 2012. Sen kan jag tänka mig att några länder hoppar av p.ga dåliga resultat eller bristande intresse.

Hur som helst ser jag fram emot ett lika bra arrangerat ESC-år som i år, men att det låtmässigt blir ett bra mycket bättre år.

En tanke gällande Melodifestivalen nästa år som slog mig idag. Varför inte låta en uttagningsjury välja ut säg 20-30 låtar och slopa deltävlingarna och köra en till två semifinaler med en avslutande final. På så vis sätta fokus på de bästa låtarna istället för att ta in låtar som bara är där för att ta plats med att underhålla. Att ha ESC-tänket redan från början, istället för att göra MF till ett rent underhållningsprogram med bonus att kanske få fram ett modernt och grymt ESC-bidrag, när det borde vara det viktigaste. Är jag rätt ute?, kommentera gärna!

Visst, jag är väl medveten om att folket runtomkring festivalen gör ett fantastiskt jobb med själva festivalen. Det är mycket möjligt att tittarsiffrorna och underållningsvärdet skulle bli en stor förlust ekonomiskt för SVT, eller kanske hade man fått fler tittare med tanke på att folk börjat tröttna på att konceptet ser likadant ut år efter år.

Nytänkande kan vara bra ibland!

Avslutningsvis vill jag tacka alla ni som besöker oss. Är glädjande att se att vi ökat kraftigt med läsare för varje år som går. Vi slog rekord i antal unika träffar på en dag under ESC-veckan.. Riktigt skoj.

Ha en trevlig sommar och glöm inte att kika in titt som tätt, även om inte uppdateringarna sker lika ofta så lär det dyk upp några artiklar då och då.

 

/Robban

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen