Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vi tycker till inför Finalen i Melodifestivalen 2011

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2011. Då är det äntligen dags. Stunden vi alla väntat på i flera veckor är äntligen kommen. Lördagen den 12:e mars är här. Finalen av Melodifestivalen 2011!

 

Upplägg – något förändrat i år

Som vi tidigare berättat är reglerna för årets final något ändrade. Det är fortfarande delad jury- och telefonröstning som avgör resultatet men i år är samtliga jurygrupper internationella (tävlande ESC-länder), och dessutom är telefonpoängen inte längre fasta summor. Istället delas denna ut procentuellt utifrån hur många röster varje bidrag fått. Så här ser ekvationen ut:

Andelen röster ett enskilt bidrag fått, dividerat med totala mängden inkomna telefon/SMS-röster, multiplicerat med 473 poäng = den poängsumma bidraget får av tittarna. OBS! Juryns poäng är fortsatt fasta summor: 12 poäng till ettan, 10 poäng till tvåan, sedan 8, 6, 4, 2 och 1 poäng. Totalt är det 11 juryländer som röstar för jurygrupperna, och dessa länder är: Ryssland, Ukraina, Frankrike, Grekland, Malta, Kroatien, San Marino, Tyskland, Storbritannien, Irland och Norge.

Programmet sänds i SVT 1 lördagen den 12 mars kl. 20:00-22:00 CET.

 

Startfält

  1. Danny Saucedo – “In the Club”
  2. Sara Varga – “Spring för livet”
  3. The Moniker – “Oh My God!”
  4. Brolle – “7 Days And 7 Nights”
  5. Linda Bengtzing – “E det fel på mej”
  6. Nicke Borg – “Leaving Home”
  7. Swingfly – “Me and My Drum”
  8. Sanna Nielsen – “I’m in Love”
  9. The Playtones – “The King”
  10. Eric Saade – “Popular”

 

Panelen tycker till!


Felix

Helhetskommentar: Ett ganska brokigt startfält med få personliga favoriter. Älskar glad-schlager á la Linda Bengtzing och skönt med lite mix av rock och hip-hop men en del bidrag gör mig bara trött. Vart är Loreen? Vart är Love Generation? Och vart är Dilba? Vi kunde ha haft den starkaste finalen i melodifestivalen någonsin men valde att gå ett steg fram och två tillbaka genom att dissa de moderna poplåtarna tillika radiohitsen till förmån för lull lull och trall trall.

Jag tippar vinnare: Hej hopp vad den här festivalen gick fort! Ändå har den innehållit mer än någinsin för mig rent upplevesemässigt. Tyvärr måste jag erkänna att mycket bra musik gått till spillo till förmån för en del trams och lite väl billiga refränger. En del bidrag riskerar nog att ta ut varandra i finalen och det känns svårt att utse en klockren vinnare. Både Danny och Saade ligger nära till hands men som sagt riskerar dom ändå att ta ut varandra. Att the Moniker skulle segla upp tror jag ändå inte på. Aldrig har ett bidrag från andra chansen vunnit, men han kan säkert knipa en topp-placering med sin trallvänliga 60-talspastish. Nä, det får bli Danny som jag anser ha högst vinnarpotential, delvis också för att jag tror den har mer vinnarpotential i Düsseldorf men också för att Saade känns osäker på sitt nummer i de flesta intervjuer. Återstår att se ändå…

 

Haris

Helhetskommentar: Då var vi framme vid slutet. Sverige är ett av de sista länderna med att utse sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2011. Men det har varit en kul resa hit. Vi har sett många bra och dåliga låtar. Personligen hade jag nog helst velat se att Swingfly vinner hela tävlingen, även om jag tycker att Nicke Borg har den bästa låten. Swingfly sticker ut och hade gett oss en bra placering i Düsseldorf. Men vare sig ifall det blir Danny eller Eric Saade så lär vi komma högt, för låt oss vara ärliga – det handlar om dessa två. Jag är glad och belåten så länge inte Sanna eller Linda vinner, men som sagt Swingfly hade varit kul!

Jag tippar vinnare: Här handlar det om att tippa och inte gå med det man tycker om personligen. Därför måste jag säga att det på förhand känns givet att Eric Saade ska ta hem det här.

 

Johan

Helhetskommentar: Nu är Melodifestivalen 2011 nästan över, det har gått otroligt snabbt. Jag anser att det har varit grymt bra bidrag detta året, jag förstår inte att man kan säga att det var dåliga låtar i år. Tyvärr är inte mina favoriter i Globen, jag hade gärnat sett Loreen, Love Generation, Linda Pritchard och Jenny Silver i finalen, men som vanligt så röstar vi i Sverige på säkra låtar, Brolle, The Playtones m.m. Jag tror inte finalen blir speciellt spännade i år, men vad vet jag? Linda Bengtzing kanske tar hem segern? Fast ne.

Jag tippar vinnare: Jag vet inte om man ska lita på alla som tippar Danny eller Eric som vinnare? Kan det skrälla i Globen? Det är mycket möjligt, det beror helt enkelt på vad svenska folket är sugna på och om alla småtjejer har några pengar kvar efter att de har röstat alla andra gånger? Egentligen bryr jag mig inte vem som vinner finalen, men om jag skulle gissa tror jag att Eric Saade tar hem det och The Moniker kommer tvåa.

 

Robban

Helhetskommentar: Rent låtmässigt har det här Melodifestival-året varit ett av de bättre genom tiderna. Dessvärre valde svenska folket att rösta fram “vi har hört det förrut” istället för “Woow, det här var något nytt och modernt som vi inte har hört så mycket av förrut”. Precis som mina bloggkollegor så saknas flera bra bidrag i det här finalstartfältet. Men jag tycker ändå vi har en grym mix av låtar som passar olika tycke och smak. Det känns som vi är redo för en uptempolåt. Jag håller stenhårt på Eric Saade nu på lördag, men skulle inte skämmas om Danny tog hem det. Bara det inte blir Nicke Borg, Brolle eller Playtones som går och vinner. Då smäller jag av. Jag vill kunna ha med Sverige på topp tio-listorna (ESC) det här året.

Jag tippar vinnare: Jag är helt övertygad att det kommer stå mellan Eric Saade och Danny och det kommer slutligen bli den förstnämda som får biljetten till Düsseldorf och där med bli vår representant i Eurovision Song Contest 2011. Det känns som det här året blir Saades revansch-år, och han är den enda som uttalat sig så starkt att vilja vinna Melodifestivalen och åka till Tyskland. Folket står på Saades sida, det är bara frågan om internationella juryn håller med? Om så är fallet – blir det en jordkrosseger. Varnar även för The Moniker och Swingfly som kan skrälla.

 

Vem vill du se vinna finalen 2011? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen