Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vi tycker till inför första deltävlingen i Melodifestivalen 2011

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2011. Det är det dags för en av årets allra största händelser att dra igång – nämligen Melodifestivalen 2011 som i år leds av programledarna Rickard Olsson & Marie Serneholt. Första deltävlingen tar oss till hockeymetropoolen Luleå och Coop Arena. Åtta bidrag står redo att tävla om två finalbiljetter och två Andra Chansen biljetter.

 

Upplägg

Som vanligt är det tittarna som avgör hur resultatet blir genom telefon & sms-röster. Röstningen börjar i samband med att sändningen sätter i gång. Och likt fjolårets tävling kommer det bidraget som får flest röster i första omgången att gå direkt till final istället för att behöva tävla i andra omgången. Där tävlar istället fyra bidrag om en ytterligare finalplats samt två platser i Andra chansen.

Vi kommer i det här startfältet att ge ut våra kommentarer efter första lyssningen och ta ut våra fyra troliga favoriter.

 

Startfält

  1. Dilba – “Try Again”
  2. Swingfly – “Me and My Drum”
  3. Jenny Silver – “Something in Your Eyes”
  4. Jonas Matsson – “On my own”
  5. Le Kid – “Oh My God”
  6. Rasmus Viberg – “Social Butterfly”
  7. Pernilla Andersson – “Desperados”
  8. Danny Saucedo – “In the Club”

 

Panelen inför deltävlingen

Så här tyckte vi på ESC-Panelen inför den första deltävlingen (betyg satta efter att ha hört 1 minut smyglyssning som släpptes inför deltävlingen).

Betygen som anges går från skala 0-5, där noll är lika med sämst och fem lika med bäst.

 

Dilba

Felix: Betyg: 5.

Haris: Vi inleder med en medryckande upptempolåt med Dilba. Låten i sig verkar vara helt okej, men precis som mina kollegor så undrar jag ifall folk verkligen kommer att rösta på den. Andra Chansen är en topplacering för låten, allt högre än det vore en riktig skräll. Betyg: 2.

Johan: Tufft att Melodifestivalen öppnas med Dilbas medryckande klubblåt. Låten “Try Again” är en cool låt och man rycks med direkt, men den är alldeles för svag. Jag tror att Dilba kommer på femte plats, eftersom jag undrar om svenska folket röstar på det här? Betyg: 3.

Robban: Dilba får äran att inleda MF-året 2011 med sin sköna klubblåt “Try Again”. Man får en härlig feeling och blir på partyhumör. Låten handlar om att man inte ska ge upp eller vara rädd att försöka på nytt. Hon kan säkert ta med det budskapet om det blir en ny chans i Andra Chansen, men jag är tveksam om det blir så. Betyg: 3.

 

 

Swingfly

Felix: Betyg: 3.

Haris: Jag tycker det är alltid kul med något nytt inom Melodifestivalen. Hiphop får vi inte se varje dag i dessa forum, så på så sätt tycker jag det är kul. Låten i sig har en liten potential i forumet, och borde faktiskt inte ha några chanser att ta sig vidare. Men jag gillar den starkt och hoppas det går bra för den. Skrällvarning! Var det bara jag som märkte att killen som sjunger i refrängen är den förre idol-deltagaren Christoffer Hiding? Betyg: 4.

Johan: Hiphop känns löjligt i Melodifestivalen och jag är inte så förjust i sådan här musik. Swingfly bjuder oss ändå på en helt okej låt. Det är en någorlunda svänging refräng, fast jag tror att låten blir utslagen. Betyg: 1.

Robban: Jag är egentligen ingen rap/hiphop-älskare, men den här låten från Swingfly har en medryckande refräng som fångar mitt intresse en aning. En energifull låt som dessvärre inte har någon chans att kvalificera sig vidare skulle jag tro. Brukar heller aldrig gå bra för den här sortens musik i Melodifestival-sammanhang. Betyg: 3.

 

 

Jenny Silver

Felix: Betyg: 5.

Haris: Klar förbättring från senaste gången hon var med. Låten är medryckande och lär få folk där hemma att lyfta på luren. Den påminner om alla schlagerns glansdagar och därför tycker jag det blir extra kul att se hur det går för denna låten. Betyg: 3.

Johan: “Something In Your Eyes” låter verkligen som en abba låt mixat med lite schalger, tyvärr tycker jag att Jennys röst låter för svag, jag undrar då hur det går för henne när hon ska framföra låten live i morgon? Jag gillar verkligen låten och den blir bättre för varje gång man lyssnar på klippet, men om jag fick bestämma så skulle jag valt en annan sångerska. Hoppas det går bra för Jenny Silver, det förtjänar hon. Betyg: 4.

Robban: OJ, oj, oj.. Nu snackar vi äkta schlager. En modern popschlager med Abba-influenser i, och visst är det givetvis Thomas G:son som ligger bakom låten. Precis sånna här låtar får mig att blixtra till och känna glädje. Jag både hoppas och tror att Jenny Silver går direkt till Globen och att hon där med byter efternamn till GULD. Vilken skillnad på låtstil jämfört med ifjol när hon tävlade med A place to stay, som slogs ur i en av deltävlingarna. Klar förbättring och jag kommer rösta som en galning på det här. Betyg: 5.

 

 

Jonas Mattsson

Felix: Betyg: 2.

Haris: Personligen tycker jag att låten är rätt tråkig och hans engelska uttal inte är det bästa. Vi ser en omvänd Anna Bergendahl, där han får en gitarr istället för att låta den försvinna och jag tycker den påminner lite om förra årets vinnare. Men denna låten är svagare, och lär försvinna ut ur tävlingen. Betyg: 2.

Johan: Här kommer den första webbjokern och jag anser att låten inte har blivit något bättre sedan första gången jag hörde den. “On My Own” är en ganska tråkig och säker låt, jag hoppas inte Sverige skickar ett sådant här bidrag till ESC igen, det räckte med Anna Bergendahl fiaskot förra året. Betyg: 2.

Robban: En av de två webbjoker-vinnarna får äran att visa upp sig för MF-publiken och det svenska folket. En glad, somrig reggaeinfluerad poplåt med ett härligt gung ihop med trummor och bas. Jonas ser trygg ut under sitt framträdande på repet. Scen-numret känns soft och behagligt ut. Tycker det nya soundet sedan Webbjoker-finalen blivit sämre. Lite synd faktiskt. Har i alla fall god chans att kvalificera sig. Betyg: 3.

 

 

Le Kid

Felix: Betyg: 3.

Haris: Jag har nog precis som de flesta aldrig hört talas om denna grupp förän nu. Låten är kul, färgglad och poppig. Jag känner att denna låt kan komma högt, men den kan också floppa, där av som jag ger den en liten skrällvarning. Betyg: 3.

Johan: Le Kid har varit med i musikbranschen ett tag. Bandet skapdes 2008 och har inte hunnit släppa ett album ännu, kanske blir det äntligen av? “Oh My God” är en glad och uppigande låt, men den toppar tyvärr inte deras föregående singlar. Om det är någon som är nyfiken att höra hur deras musik låter kan ni börja med att lyssna på deras låt “Telephone”. Antingen kommer Le Kid på åttonde plats eller tar de sig direkt till finalen, jag tror inte på någon mittenplacering. Betyg: 3.

Robban: Det färgglada Le Kid bjuder på ett färgglatt scen-nummer med engelsk konfektgodis och muffins som motiv. De har en skön 60-talspoppig stil och låten är hyfsad. Kanske inget jag går i gång på till tusen efter att ha lyssnat på den om och om igen ett par gånger, men visst är det en ok låt, inte mer än så. Utmanare till att nå Andra Chansen, men konkurrensen är hård i det här startfältet och tilltalar den här låten fler än bara kidsen och de äkta Le Kid-fansen? Tveksamt! Betyg: 2.

 

 

Rasmus Viberg

Felix: Betyg: 4.

Haris: Denna låten var faktiskt bättre än jag förväntade mig att den skulle vara. Tror dock den hade gått ännu bättre ifall det var en känd artist som framförde den. Men detta är ändå en av kvällens bästa låtar och personligen hoppas jag att den kan gå långt. Betyg: 4.

Johan: Oj, jag var inte beredd på att denna låten skulle vara så här bra. Det är en skön pop låt med olika influenser och jag skulle verkligen vilja se denna i finalen. Det känns det lite som att “Social Butterfly” har småflörtat med andra låtar t.ex Alexander Rybak – Fairytale, men samtidigt har Rasmus gjort något orginellt med låten. Jag gillar det och hoppas att han lyckas charma resten av sveriges befolkning. Betyg: 4.

Robban: Han har tidigare försökt komma med i svenska Idol, men snubblat på målsnöret två gånger vid slutaudition. Nu är unge Rasmus redo att få sin revansch i Melodifestivalen istället. Han ställer upp med en fartfylld poplåt med etniska influenser. Den har ett modernt internationellt sound och är bland de bästa låtarna i det här startfälet. Framträdandet ser också grymt säkert ut. Jag är osäker på om Social Butterfly klarar sig vidare i tävlingen eller ej. Skulle bli positivt överraskad isåfall. Bra jobbat, uttagningsjuryn! Både originellt och modernt. Betyg: 4.

 

 

Pernilla Andersson

Felix: Betyg: 4.

Haris: Tycker att detta är den absolut tråkigaste låten i startfältet. Positivt att vi får något svenskt i alla fall. Men jag får verkligen inga vibbar utav denna låten, känner mig likgiltig. Det är inte bra, för låtar ska förmedla känslor, vare sig de är bra eller dåliga. Betyg: 1.

Johan: Första och en enda svenska låten i denna deltävlingen. Det är en ganska behaglig låt som skulle kunna vara skriven till Håkan Hellström. Det är frågan om “Desperados” vinner svenska folkets hjärta? Den har inte vunnit mitt i alla fall, men kanske skräller Pernilla sig till andra chansen och vinner där som Caroline Af Ugglas gjorde 2009? Betyg: 2.

Robban: Debutant i MF, men Pernilla är absolut ingen oerfaren sångerska. Hon har varit med i några år och är framförallt känd för hiten “Johnny Cash och Nina P” och Desperados är uppföljaren. Låten är också enda låten i det här startfältet som är på svenska. Låten är en akustisk countryvisa som känns som hämtat från Lars Winnerbäcks arkiv. Känns en aning sval för att ha en chans att ta sig vidare. Betyg: 3.

 

 

Danny Saucedo

Felix: Betyg: 4.

Haris: Danny kör denna gången utan sina två andra musketörer. Vi får höra en typisk nattklubbs låt, men den heter ju trotts allt “In The Club”, så vad skulle vi annars förväntat oss. Danny ger mig ett självsäkert intryck och det verkar som att han tror på låten. I detta startfältet lär allt annat än final vara en besvikelse för honom. Betyg: 3.

Johan: Det är inte första gången Danny står själv på scenen, men det är första gången han står själv på Melodifestivalens scen. “In The Club” är en hård klubblåt som förmodligen kommer att spelas i olika nattklubbar. Refrängen går ungefär så här “in the club, in the club, in the club” osv, det är en ganska enformig refräng. Jag undrar om Dannys fans kommer rösta på hans låt? Han har trots allt inte gjort klubbmusik innan. Tar han sig till finalen? Vem vet! Betyg: 3.

Robban: Danny kör solo för första gången i Melodifestivalen. Kvällens andra klubblåt. Lite fartigare denna gång med ett snyggt nummer. En blandning mellan rnb, pop och dance. In The Club innehåller mycket dans och är därför väldigt svårsjungen. Men Danny verkar klara både dansen och sången galant. Låten i sig är bra men har en tjatig refräng, men är fortfarande en given finalist, inget snack om saken. Betyg: 3.

 

 

Panelen sammanfattar

Felix

Jag vill se dessa två i final: Jenny Silver & Dilba.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Danny & Pernilla Andersson.

 

Haris

Starten är bra på årets Melodifestival, men jag tror och hoppas att de övriga deltävlingarna kommer vara ännu starkare. Årets vinnare lär vi nog inte hitta i den här gruppen. Om jag ska ge ett tips så är det att Danny går direkt till final, allt annat vore ett fiasko. Jenny Silver känns som en utmanare för att ta sig vidare. Min personliga favorit, Swingfly, har skrälläge! Sedan kanske Rasmus Viberg tar en plats till Andra Chansen.

 

Jag vill se dessa två i final: Swingfly & Danny.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Jenny Silver & Rasmus Viberg.

 

Johan

Det är modernt och det är kraftigt, Melodifestivalen verkar vara i hög kvalité i år. Jag längtar till att höra vad mer Björkman och Svt har plockat fram till oss. Sveriges uttagning känns mycket mer modernare än de andra länderna vi har lyssnat på hitills. Jag hoppas att Jenny Silver och Rasmus går vidare till finalen, jag känner på mig att deras låtar kommer bli riktiga sommarplågor.

Jag vill se dessa två i final: Jenny Silver & Rasmus Viberg.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Danny & Dilba.

 

Robban

Woow. Vilken start på Mello-säsongen 2011. Här bjuds det både på fartfyllt och lite lugnare tempo med anpassning efter olika tycke och smak. Om jag skulle ge mig på att tippa Globen-finalister så skulle jag slå till med Danny och Jenny Silver. Sen är det öppet om vem som får de två andra chansen-biljetterna. Kvällens bästa låtar enligt mig är Something In Your Eyes och Social Butterfly. De vill jag se i final.

Jag vill se dessa två i final: Jenny Silver & Rasmus Viberg.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Danny & Dilba.

 

Vem vill du se direkt i final och vilka bör få en ny chans? Kommentera gärna och säg din mening.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen