Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vi tycker till inför den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2011

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2011. Det är dags för den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2011. I år är det Rickard Olsson & Marie Serneholt som är programledarna för programmet. Det dags att åka till de vita lejonens stad, Linköping. Vi hoppas på att det bjuds på mycket bra sång och härlig underhållning även denna deltävling. Åtta bidrag står redo att tävla om två finalbiljetter och två Andra Chansen biljetter.

 

Upplägg

Som vanligt är det tittarna som avgör hur resultatet blir genom telefon & sms-röster. Röstningen börjar i samband med att sändningen sätter i gång. Och likt fjolårets tävling kommer det bidraget som får flest röster i första omgången att gå direkt till final istället för att behöva tävla i andra omgången. Där tävlar istället fyra bidrag om en ytterligare finalplats samt två platser i Andra chansen.

Vi kommer i det här startfältet att ge ut våra kommentarer efter första lyssningen och ta ut våra fyra troliga favoriter.

 

Startfält

  1. Linda Sundblad – “Lucky You”
  2. Simon Forsberg – “Tid att andas”
  3. Sara Lumholdt – “Enemy”
  4. The Playtones – “The King”
  5. Shirley’s Angels – “I Thought It Was Forever”
  6. Sebastian – “No One Else Could”
  7. Sara Varga – “Spring för livet”
  8. Eric Saade – “Popular”

 

Panelen inför deltävlingen

Så här tyckte ESC-Panelen inför den tredje deltävlingen (betyg satta efter att ha hört 1 minut smyglyssning som släpptes inför deltävlingen).

Betygen som anges går från skala 0-5, där noll är lika med sämst och fem lika med bäst.

Linda Sundblad

Haris: Låten i sig är tråkig och är något man hört så många gånger innan. Jag gillar dock melodin i låten, som i sig inte är allt för dålig. Men redan första gången jag hörde refrängen blev den uttjatad och ja bytte faktiskt låt. Det är inte till Lindas fördel tyvärr. Betyg: 1.

Johan: Det är en typisk Linda Sundblad poplåt, fast “Lucky You” är väldigt tråkig. Redan efter första lyssningen kändes låten uttjatad, sådana här intesägande poplåtar har vi hört miljontals gånger på radion, man lägger inte ens märke till dem längre. Jag tror inte att det bli någon andra chans eller final för fröken Sundblad. Betyg: 2.

Robban: Ingen kul inledning vi bjuds på här inte. En segdragen poplåt som jag inte tror har någon större chans att kvalificera sig. Min personliga åsikt – Sämst i detta startfält. Betyg: 2.

 

 

Simon Forsberg

Haris: Vill inte erkänna det, men jag gillar denna ballad. Tror dock den hade fått bättre rättvisa med en starkare sångare. Simons röst kommer aldrig in i låten på något sätt. Betyg: 3.

Johan: Har Fredrik Kempe gjort inbrott i Ingla Pling Forsmans förråd? “Tid Att Andas” känns som en “pling” ballad. Vi har hört de här svenska balladerna många gånger innan bl.a. Molly Sanden – så vill stjärnorna. Jag är förtjust i det instrumentala i låten, de har använt sig mycket av stråkinstrument, som jag är väldigt svag för. Jag tycker minde om Simon Forsbergs röst, det är inget unik med rösten och jag gillar verkligen artister som har en unik röst och inte låter som alla andra. Betyg: 2.

Robban: Den här fina balladen gör mig alldeles varm inom mig. Simon är en oetablerad sångare men sjunger riktigt vackert och får det hela att kännas äkta. Åh, vad jag hoppas att den här låten berör fler än mig så den åtminstone tar sig till Andra Chansen, men jag känner på mig att den tyvärr åker ur. Betyg: 4.

 

 

Sara Lumholt

Haris: Sara var enligt mig den duktigaste i A-Teens, men när det gäller solokarriär så har hon försvunnit totalt. Denna låten hon uppträder med är inte direkt till hennes fördel heller. Tyvärr så är det inte mycket som jag tror kan rädda den här låten vidare och en maxplacering vore Andra Chansen. Tror till och med att folk där hemma glömt bort henne en aning. Betyg: 2.

Johan: Det är inte första gången Sara försöker på sig en solokariärr, hon har försökt att lansera sig under namnet “Sara Love”. Det verkar inte ha gått speciellt bra, eftersom hon är tillbaka under namnet “Sara Lumholdt”. Ska hon äntligen slå i genom? Nej, det tror jag inte, låten är lite ljummen. Sen så trodde jag faktiskt att Sara skulle ha en bättre sångröst, jag har fått uppfattningen att det var hon som var den starka punkten i A-teens. Jag tror att det kan bli en bottenplacering för Sara på lördag, tyvärr. Betyg: 3.

Robban: Låten är en blandning mellan pop, rock och RnB. En helt ok låt. Långt ifrån något storslaget. Jag är orolig att rösten inte kommer hålla fullt ut när hon ska uppträda live. Blir nog bottenplacering! Betyg: 3.

 

The Playtones

Haris: Riktigt kul nummer, man blir glad och vill bara röra på sig av någon anledning. Personligen känner jag att det här kan faktiskt gå hem hos det svenska folket. Något annorlunda som vi inte ser i Melodifestivalen varje dag. Det luktar lite final över det hela. Betyg: 3.

Johan: Det är roligt och svängigt, men verkligen inte min grej. Jag har ingen aning om vilken plats Playtones kommer att få på lördag, antingen gillar svenska folket detta eller blir det en bottenplacering. The Playtones musik påminner lite om “The Baseballs” och dem verkar ju ha en del fans. Betyg: 2.

Robban: Vinnarna från Dansbandskampen The Playtones gör intåg i Melodifestivalen. De bjuder på rockabilly och rock´nr roll i ett modernt sound. Det svänger rejält om den här låten och jag gillar det skarpt. Tror det här kan gå hem hos det svenska folket, antingen direkt till final eller andra chansen. Betyg: 2.

 

Shirley’s Angels

Haris: Jag vet inte ifall svenska folket håller med mig eller inte, men jag har tröttnat på Shirley. Ingen tvivel om att hon är en otroligt duktig sångerska men då vill jag se henne stå och sjunga. Shirley, som uppenbarligen förlorat en hel del vikt, bestämmer sig här för att dansa brallorna av sig. Nej, jag saknar “Min Kärlek”-Shirley. Betyg: 2.

Johan: Shirley och hennes två körsångerskors låt “I Thought It Was Forever” känns som en utvecklad version av “Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng – Killing Me Tenderly”. Det är dramatiska och Bondfyllda verser som sen slår över till en typisk Shirley Clamp låt i refrängen. Jag hoppas att Shirley’s Angels går vidare på lördag, men jag är väldigt osäker om svenska folket är redo för Shirley Clamp igen och om de tycker att låten är tillräckligt stark? Betyg: 3.

Robban: En besvikelse. Jag hade förväntat mig mer från Shirley och hennes “änglar”. Refrängen är skön men lyfter aldrig riktigt. Jag tror de får svårt att kvalificera sig vidare. En femteplats? Betyg: 2.

 

Sebastian

Haris: Absolut inget fel med Sebastians låt, men något inom mig känner att den kommer bort lite. Den är tråkig på något sätt. Sedan händer det knappt något i refrängen heller. Betyg: 2.

Johan: Sebastian verkar ha funnit sig ett nytt sound och jag antar att det är bra? Jag har aldrig diggat sådan här “MelodyClub”-musik. Jag anser att det borde hänt mer i refrängen, man lägger knappt märker till när refrängen börjar eller sluta. Betyg: 2.

Robban: Andra gången gilt för Sebastian. Senast 2007 slutade han på en åttonde plats i finalen. Då minns jag att han inte tilltalade mig alls. Den här gången är det något annorlunda. En snygg uptempo-synthpop som jag tror lär slåss om final och Andra Chansen-platserna. Betyg: 2.

 

Sara Varga

Haris: Jag är helt kär i Sara Varga. Inte bara är hon hur snygg som helst, hon har dessutom en kanonlåt. Jag hoppas verkligen hon går direkt till final men jag tror inte det. Andra Chansen känns mer realistiskt. Betyg: 4.

Johan: Här är deltävlingens andra Sara och hennes låt är en jazzig och vemodig ballad. Låten handlar om misshandel och jag tycker det är så otroligt viktigt att uppmärksamma det ämnet. Det är lite skönt att höra en låt som inte handla om kärlek och kändisskap. Jag gillar verkligen Sara och hennes låt och hoppas att hon kommer skrälla på lördag, gärna direkt till final. Betyg: 4.

Robban: En tväräkta P3-hit. Låten har ett allvarligt budskap. I bland är det bra med sådana låtar också och inte bara om hur bra allt är och hur kär man är. Betvivlar att Sara Varga tar sig vidare, men höjer ett varningens finger för skrälläge. Den här låten berör mig helt klart. Betyg: 3.

 

Eric Saade

Haris: Tycker Eric Saade kommer tillbaka med en bättre och starkare låt än “Manboy”. Denna låt kan bli livsfarlig och Eric lär precis som förr komma med ett häftigt scennummer. Betyg: 4.

Johan: Eric Saade gör redan comeback i Melodifestivalen, låten “popular” är mycket mognare och modernare än “Manboy”, men texten är så otroligt meninglös. Innan gnällde Eric att han var en “manspojke” och nu vill han bli populär. Att Eric går till finalen är det ingen tvekan om. Betyg: 4.

Robban: Sist ut är fjolårets succédebutant och nu tillika storfavorit, Eric Saade. Nog lär den här låten bli populär, utan tvekan. En snygg poplåt som både känns modern och gjuten för finalen. Påminner inte refrängen en sväng om Lili & Susies “Oh mama”. Han lär bjuda på både snygg dans och en klistrig refräng. Enda artisten jag hört uttalat sig så starkt att vilja vinna tävlingen och få representera Sverige i Eurovision. Bra inställning! Betyg: 4.

 

Panelen sammanfattar

Haris

Känns som jag blivit snällare denna veckan, eller så har standarden blivit bättre. Ursnygga Sara Varga och hennes otroligt fina låt är personlig favorit. Även om jag vill det så tror jag inte hon går till final, Andra Chansen är mer realistiskt. Dit följer, tyvärr, Shirley’s Angels, som trotts allt lär få tillräckligt mycket röster för att knipa en plats dit. Jag bankar på att Eric Saade och The Playtones går till final!

 

Jag vill se dessa två i final: Sara Varga & Eric Saade.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: The Playtones & Shirley’s Angels.

 

Johan

Första gången jag hörde klippen blev jag väldigt besviken, jag trodde att det här startfältet skulle vara det starkaste hitills och det kanske är det starkast hitills? En del låtar kräver några lyssningar. Det är väldigt svårt att gissa vem som gå vidare. Min gissning är att Eric Saade och The Playtones eller Sebastian går till final.

 

Jag vill se dessa två i final: Eric Saade & Sara Varga.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Shirley’s Angels & Sara Lumholdt.

 

Robban

Kvällens startfält är starkt, utan att glänsa. Erics låt “Popular” är helt klart starkast och modernast och kommer ta sig till final. Sen tror jag det står mellan Sebastian och The Playtones vem som får den andra finalbiljetten. Andra Chansen tror jag att det står mellan Sara Varga och Shirleys Angels ihop med den tredje som ej får finalplatsen Jag hoppas mycket på Tid att andas, även om jag tror den är ganska uträknad på förhand.

 

Jag vill se dessa två i final: Eric Saade & Simon Forsberg.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Sara Varga & Sebastian.

 

Vem vill du se direkt i final och vilka bör få en ny chans? Kommentera gärna och säg din mening.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen