Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vi tycker till inför den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2011

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2011. Det är dags för den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2011. I år är det Rickard Olsson & Marie Serneholt som är programledarna för programmet. Andra deltävlingen tar oss till västkusten och Göteborg där showen som vanligt håller till i Scandinavium. Åtta bidrag står redo att tävla om två finalbiljetter och två Andra Chansen biljetter.

 

Upplägg

Som vanligt är det tittarna som avgör hur resultatet blir genom telefon & sms-röster. Röstningen börjar i samband med att sändningen sätter i gång. Och likt fjolårets tävling kommer det bidraget som får flest röster i första omgången att gå direkt till final istället för att behöva tävla i andra omgången. Där tävlar istället fyra bidrag om en ytterligare finalplats samt två platser i Andra chansen.

Vi kommer i det här startfältet att ge ut våra kommentarer efter första lyssningen och ta ut våra fyra troliga favoriter.

 

Startfält

  1. Brolle – “7 Days And 7 Nights”
  2. Loreen – “My Heart is Refusing Me”
  3. Babsan – “Ge mig en spanjor”
  4. Elisabeth Andreassen – “Vaken i en dröm”
  5. Sanna Nielsen – “I’m in Love”
  6. The Moniker – “Oh My God!”
  7. Anniela – “Elektrisk”
  8. Christian Walz – “Like Suicide”

 

Panelen inför deltävlingen

Så här tyckte vi på ESC-Panelen inför den andra deltävlingen (betyg satta efter att ha hört 1 minut smyglyssning som släpptes inför deltävlingen).

Betygen som anges går från skala 0-5, där noll är lika med sämst och fem lika med bäst.

 

Brolle

Felix: Brolle äger scenen och visar vart skåpet ska stå med sitt rockiga bidrag. Vill inte tycka om detta men gör det ändå och numret känns extremt starkt. Final? Absolut! Betyg: 4.

Haris: En stark öppning på veckans deltävling, med en härlig låt utav Brolle. Det är lite Elvis-feeling över det hela och känns så typiskt Brolle. Detta är absolut inget negativt och jag tror folk kommer ta till sig låten rätt bra på lördagkvällen. Betyg: 4.

Johan: Brolle öppnar den andra deltävlingen och låten “7 days and 7 nights” känns som en blandning mellan The Ark och Martin Stenmark och en gnutta av Elvis Presley. Låten är precis vad man förvänta sig av Brolle, låten är helt okej, men jag tycker sådan här musik är tråkig. Jag är väldigt säker på att Brolle tar sig till direkt till finalen på lördag. Betyg: 2.

Robban: Det känns lite Bruce Springsteen över den här bidraget, i alla fall vad gäller soundet. Brolle är en populär sångare bland många svenskar, men jag måste erkänna att jag varken känner något för Brolle eller för låten. Betyg: 2.

 

Loreen

Felix: Loreen har årets bästa låt i melodifetsivalen enligt mig. Kan vara svår att sätta sig och jag befarar att det inte blir något avancemang, men hon sjunger riktigt bra och hela numret andas Lady Gaga. Det är så mycket känslor i den här låten att jag nästan skakar. Betyg: 5.

Haris: Loreen är verkligen en duktig sångerska, men jag kan inte ta till mig låten. Det är något med den som gör att jag inte dras till den helt enkelt. Betyg: 2.

Johan: Jag har läst att folk tycker att Loreens låt påminner om Rihanna o.sv., då undrar jag om de någonsin hört Rihanna? “My Heart Is Refusing Me” är en vemodig klubblåt och den låter lite som en remixad ballad. Jag gillar verkligen det här och om Sverige vill skicka något unikt och ovanligt till ESC så anser jag att vi ska satsa på Loreen, i alla fall skicka henne till final. Betyg: 4.

Robban: Loreen är för mig helt okänd fram tills nu. Hon har tidigare deltagit i Idol (2004) men har sedan dess inte synts till på någon scen då hon har hållt på med producering inom TV. Jag gillar det jag hör och jag hoppas verkligen att den går hem hos övriga svenskar. Är tveksam om den har någon chans däremot. Betyg: 4.

 

Babsan

Felix: Mycket spännande bidrag där en stor del av intror inte är live utan en video!! Babsan gör det med glimten i ögat och kan säkert nå andra chansen. Texten är finurlig och helt fantastisk emellanåt! Jag gillar det. Betyg: 3.

Haris: Här är det show, och inte sång, för hela slanten. Babsan gör en mycket sämre verision utav After Dark och personligen tycker jag att det blir platt fall. After Dark gav mig iaf en positiv känsla, här mår jag bara illa. Betyg: 0.

Johan: Den här rosahåriga “damen” sjunger att hon vill ha en spanjor och det är roligt, rosa och glamour. Babsans sångröst är lite sisådär, det här handlar mer om show och att ha kul. Knappast någon vinnare här inte. Betyg: 3.

Robban: Det här är ett shownummer rätt igenom. Personligen tycker jag låten är hur kul som helst, men precis som förgående kommenterat, så håller varken rösten eller låten. Men jag gillar den! Betyg: 3.

 

 

Elisabeth Andreassen

Felix: Kvällens riktiga veteran som tyvärr fått en ganska blek låt att sjunga. Balladen lyfter aldrig och refrängen kommer bort sig. Mja… Betyg: 2.

Haris: Jag brukar vanligtvis gilla ballader, men här blir jag inte alls påverkad. Vi har hört det för många gånger förr, för att det överhuvudtaget ska vara intressant. Betyg: 1.

Johan: Elisabeth bjuder på en fin, ganska tråkig ballad. Det känns som vi har hört denna sorts musik många gånger förr i Melodifestivalen och det känns som utgångsdatumet gått ut för längesedan. Betyg: 1.

Robban: “Bettan” som är en riktig veteran gör comeback i Melodifestivalen. En finstämd powerballad som påminner lite om hennes ESC-bidrag Evighet (1996). Om jag ger mig på en gissning så tror jag faktiskt att det här bidraget inte kommer stå sig kvar i tävlingen. En aning svalt, ungefär som Shirleys comeback 2009. Betyg: 3.

 

 

Sanna Nielsen

Felix: Sanna är trots sin unga ålder en riktig veteran även hon! Numret känns lite statiskt och låten går på repeat. Kanske känns den också lite gammalmodig? Vet inte vad jag ska tycka men kan säkert skrälla. Betyg: 2.

Haris: En rätt bra schlager dänga, men känns precis som föregående bidrag att det är en låt som man hört innan. Och förra veckan visade svenska folket att man tröttnat på schlager. Sanna är riktigt duktigt, men detta är inte i närheten av “Empty Room” och den får kämpa om den ska till final. Betyg: 2.

Johan: “I’m In Love” är schlager/disco på högsta nivå, man blir glad av denna låt. Jag har lyssnat på 60 sekunder klippet några gånger nu och det tar ett tag innan Sanna Nielsens låt sätter sig i huvudet. Jag tror att Sanna tar sig till andra chansen, men jag vill att hon tar sig till final. Det beror helt enkelt på hur folkkär Sanna egentligen är och hur bra är låten i sin helhet. Betyg: 4.

Robban: Sanna ger sig aldrig. För sjätte gången deltar hon i Melodifestivalen och att försöka vinna tävlingen. Det gick ju nästan hela vägen senast hon deltog 2008, då med balladen Empty Room kom på andra plats bakom Charlotte Perelli. Nu är hon tillbaka med en härlig uptempo á la G:son-schlagerlåt. Jag tycker Sanna är en av Sveriges främsta sångerskor och jag önskar hon all lycka i årets upplaga av MF. Låten är tillräckligt bra för att kvalificera sig vidare, antingen direkt till final eller via andra chansen. Betyg: 4.

 

 

The Moniker

Felix: Åkte man till Amsterdam på inspirationsresa? Grafiken och scenkläderna tyder på att här har det flummats loss. Doftar 60-tal på något sätt och känns lite oinspirerande. Betyg: 3.

Haris: Kul att gamla idoldeltagaren Daniel Karlsson är tillbaka. Har alltid tyckt att han besitter en enorm talang. Men denna låten är var inte det jag trodde han skulle komma tillbaka med. Det svänger gott, men texten är lite flummig. Svårtippad låt som kan hamna lite överallt i fältet. Dessvärre tror jag det blir i botten. Betyg: 2.

Johan: Det är inte första gången vi stöter på låtiteln “Oh My God!” i Melodifestivalen 2011, men The Monkiers låt skiljer sig väldigt mycket ifrån Le kids tuggummi pop. Jag ska vara helt ärlig, det känns som låtskrivarna till The Monkiers låt “Oh My God!” har rökt på under tiden låten skrevs. Annars är det en rolig och speciell låt, verkligen svårtippad hur det kommer gå. Betyg: 3.

Robban: Daniel eller The Moniker som hans artistnamn är tillhör defenitivt en av utstickarna i det här startfältet. Låten är en hyllning till Daniels mamma (Monika) som gick bort för några år sedan. Om man inte lyssnar på texten utan bara hör låten rätt av kan man inte tro att så är fallet då det är en oerhört glad poplåt. Chanslös! Betyg: 2.

 

 

Anniela

Felix: Snygg poplåt på svenska. Hoppas unga Anniela kommer ha nerverna i styr under direktsändningen. På repen har hon visat stor proffsighet i alla fall. Catchy låt som jasg hoppas nåt andra chansen. Betyg: 4.

Haris: Refrängen sätter sig verkligen i huvudet. Gått rund och nynnat på låten sedan jag hörde den. Kul med en upptempolåt på svenska, det är inte varje dag. Förutom att hon verkar vara lite smått förvirrad så är Anniela oerhört snygg och på lördag tror jag att hon kan få alla bitar på plats och göra ett kanonnummer. Betyg: 3.

Johan: Elektrisk, eeelektriskt, refrängen sätter sig direkt på huvudet efter första lyssning. Att höra sådan här modern pop på svenska är riktigt kul. Hennes scennärvaro verkar dock inte vara så bra. På det lilla klippet jag har sett ser hon väldigt förvirrad ut och hon tappar bort sina dansteg. Jag förstår inte varför hon försöker dansa om hon inte kan? Det är jätte många som inte dansar till en uptempo låt, antingen får hon sluta dansa eller ge gärnet på lördag. Annielas Scennärvaro påminner om katastrof framträdande Britney Spears VMA 2007. Jag vet att Anniela har mer att ger, kom igen! Betyg: 4.

Robban: Oj, vilken klistrig refräng. Den här grymma partylåten sätter sig på mitt huvud som en smäck. Den känns fräsch, modern och dansant. Helt enkelt en catchy låt som jag hoppas väldigt mycket på ikväll. Betyg: 4.

 

Christian Walz

Felix: Christians nummer är sjukt snyggt och låten är även den häftig. Tyvärr har han inte presterat under repen så jag hoppas det blir skärpning i direktsändning för då går den här vidare till final alla gånger. Betyg: 4.

Haris: De får se till att fixa mikrofonen tills på lördag, för här låter den väldigt lågt. Annars är låten riktigt bra och när vi ser Christian på lördag lär det stå still i Scandinavium. Christian är enligt mig en av Sveriges bästa musiker, och definitiv en av de mest talangfulla och unika rösterna. Om det svenska folket tänker rätt, så borde han flyga raka vägen till Globen. Betyg: 5.

Johan: Christians Walz låt är inte alls så deprimerande som jag trodde när jag såg låtiteln. I klippet känns det som om musiken är för hög och man hör nästan inte hans röst. Jag tycker låten är konstig och jag ser ingen charm i detta bidrag överhuvudtaget, men jag tror att han går vidare. Betyg: 1.

Robban: Att Christian Walz är en duktig sångare betvivlar jag inte. Men låten han tävlar med känns alldeles för tråkig och intetsägande enligt mig. Trots allt tillhör han ändå favoriterna att ta sig vidare ikväll. Betyg: 1.

 

Panelen sammanfattar

Felix

Ett aningen svagare startfält men med mycket roliga och bra överraskningar i form av Brolle och Loreen! Hoppas verkligen att hon tar sig vidare men vågar inte tro det ändå… Låten är nog lite för svår för de flesta. Programmet som sådant har skärpt till sig och man driver friskt med förra veckans misstag i utröstningen – kul! Om Walz inte sjunger bättre än på repet kan det bli fiasko. Vore synd på en så bra låt.

 

Jag vill se dessa två i final: Christian Walz & Brolle.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Anniela & ?.

 

Haris

Kul startfällt denna helg! Christian Walz går förhoppningsvis direkt till final. Annars är det jämnt bakom. Brolle är också intressant. Vi ser fram emot en grym tävling i Göteborg!

 

Jag vill se dessa två i final: Christian Walz & Brolle.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Sanna Nielsen & Anniela.

 

Johan

Jag har läst i diverse tidningar att recensenterna tycker att deltävling två är sämre än förra deltävlingen. och det kan jag verkligen inte hålla med om, då jag anser att den andra deltävlingen är snäppet bättre än den förra. Jag hoppas att Loreen tar sig till final eller andra chansen, för det är en jävligt bra låt och hoppas Sverige förstår det. Ingen mer Danny och Swinfly, tack!

 

Jag vill se dessa två i final: Sanna Nielsen & Anniela.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Loreen & Babsan.

 

Robban

Vi bjuds på ytterligare ett bra startfält i deltävling 2, som den här gången utspelar sig i min hemstad Göteborg. Jag tror att Brolle och Christian Walz tillsammans med Sanna har goda möjligheter att kvalificera sig vidare till final/Andra Chansen. Däremot hoppas jag väldigt mycket på Loreen och Anniela, vilka jag tror kommer få det tufft att ta sig vidare. Känns som att folket röstar på namn istället för på låtarna.

 

Jag vill se dessa två i final: Sanna Nielsen & Anniela.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Loreen & Babsan.

 

Vem vill du se direkt i final och vilka bör få en ny chans? Kommentera gärna och säg din mening.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen