Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Nyhetsuppdatering januari 2011

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. Här är de senaste nyheterna kring Eurovision 2011 i sammanfattad version.

 

93 bidrag finns tillgängliga att lyssna på i Moldaviens uttagning

Av dessa väljs 20 bidrag vidare till själva tävlingsprocessen av en jury och 4 bidrag väljs fram genom en onlineomröstning.

Bland de inskickade bidragen återfinns Moldaviens första ESC-representant år 2005; Zdob si Zdub som kom på sjätteplats med Bunica bate toba, Natalia Barbu som kom på tionde plats två år senare med låten Fight och Ianna Novac & Anthony Icuagu som kom på andra plats i Rumäniens uttagning det här året med låten Open Your Eyes prövar lyckan än en gång i Moldaviens uttagning.

 

Artistavslöjanden inom kort i DMPG 2011

De tio artisterna samt låtarna som tävlar i Dansk Melodi Grand Prix den 26 februari avslöjas den 3 februari.

 

Fem finalister presenterade i Azerbajdzjan

De fem finalisterna är Ilhama Gasimova, Ilqara Ibrahimova, Eldar Gasimov, Aynishan Guliyeva & Nigar Jamal. Det är även klart att 21 låtar finns tillgängliga att fördelas mellan artisterna. Bland låtskrivarna finns svenske Micke Wennborn som är med på fem av låtarna.

 

Frankrike kör på internt val

TV-bolaget hade planer på en nationell final, men p.ga tidsbrist slopar man de planerna och siktar istället på att ha det nästa år. Senast man hade en nationell final var år 2007. 25-årige sångerskan Shy’m är aktuell att bli valet av artist det här året.

 

Cypriotiska bidraget presenteras i februari

Christos Mylordou är redan vald som artist för Cypern. Låtvalet görs internt i morgon torsdag 20/1 och presenteras i en direktsänd tv-show i slutet av februari.

 

San Marino gör comeback i år!

Artist och låtval görs internt och presenteras vid en presskonferens den 3:e februari.

 

Bulgarien anordnar nationell final

Det såg länge ut att bli ytterligare ett internt val av artist det här året. Men nu står det klar att man kommer anordnar en nationell final den 23 februari bestående av tio bidrag med olika artister med inhemsk härkomst, detsamma gäller även för låtskrivarna. Samtliga bidrag måste även framföras på bulgariska. Jury och telefonröster avgör vinnaren i finalen.

 

Lettland: 20 bidrag slåss om biljetten till Düsseldorf

Helt enkelt: Två semifinaler (5:e & 12:e februari) och en andra chans (19 februari) kommer att hållas innan det är dags för den nationella finalen den 26:e februari där totalt 12 bidrag tävlar.

 

Spanien byter uttagningskoncept

TV-bolaget byter koncept i sin uttagning “Destino Eurovisión” och har två separata uttagningsformer. De har valt ut 30 artister och 20 låtar. Ett antal semifinaler kommer med start 28/1 att genomföras innan det är dags för en nationell final, datum ej klart.

6 st jokrar har även presenterats och är följande: Alba Lucía, Dani Alemán, Divas, Fernando Hidalgo, Lussi Bon & Sonia & Selena.

 

Serbien kör på minifinal även i år

Det serbiska tv-bolaget har annonserat att Kornelije Kovac (ESC-deltagare för Jugoslavien 1974 i gruppen Korni Grupom med låten Moja genericija) tillsammans med sin två döttrar Aleksandra och Kristina Kovac är låtskrivare för de tre tävlande bidragen i den serbiska nationella finalen som har fått ett officiellt datum; 26 februari. Låtskrivarna får välja en låt till varsin artist. Artisterna är inte utvalda ännu.

 

Lenas album blir potentiella tävlingsbidrag för Tyskland 2011

Eurovision-vinnaren 2010; Lena Meyer-Landrut kommer den 8 februari att släppa sitt senaste album “Good news” innehållande 12 låtar som kommer att tävla i uttagningen till ESC på hemmaplan. Semifinalerna går av stapeln den 31 januari och 7 februari med en avslutande nationell final den 18 februari.

 

Polen väljer ut wildcards till sin final

Fem bidrag har valts ut av tv-kanalen TVP och tre har anslutit som wildcards. Det finns fortfarande chans att fler wildcards väljs ut. Låtskrivare och artister måste vara från Polen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen