Syskonkärlek eller fusk?


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

KRÖNIKA. Felix tar denna gång upp faktumet om grannlandsröstningen i ESC.

Det är allmänt känt att grannländer röstar på varandra i Eurovision Song Contest. Så har det varit sedan telefonröster infördes, och en bra bit innan det också förresten. Det mest klassiska exemplet är Grekland och Cypern där de båda länderna i princip prenumererar på varandras 12-poängare år efter år… Även de Nordiska länderna är bra på att ge varandra höga poäng. Tänk, att det ändå blev en sådan debatt när ett land från forna öst för första gången gick och vann för nästan 10 år sedan… Bert Karlsson rasade och folk ville lägga ner tävlingen helt… Ändå har länder som Norge och Finland lyckats vinna såväl vår gunst som övriga Europas sedan dess. Givetvis insåg EBU att något måste göras åt den ibland ganska orättvisa fördelningen av röster, inte minst för att alla länder i Europa faktiskt inte gränsar till så många andra (kanske därför Portugal alltid hamnar så dåligt – nej, dom skickar bara kassa bidrag förresten…) Under fjolåret återinförde man en expertjury som numera har hälften av makten och ska se mer till kvalité istället för underhållningsfaktor och musikalisk genre.

Frågan man egentligen borde ställa sig är: vad medför egentligen grannröstning för konsekvenser? Som tävlingen ser ut idag tvingas samtliga bidrag (bortsett från de 4 stora och värdlandet) kvala in till finalen oavsett placering året innan. Och med en ganska så stor geografisk spridning av vinnare de senaste 10 åren vågar jag nästan lova att ”rätt” låt vunnit oavsett om denna kommit från öst, väst norr eller söder. Man kan prata placeringar, men i slutändan kommer de låtar som de flesta européer tycker om faktiskt att slåss i toppen medans resten hamnar längre ner. Det spelar ingen roll om ett land får bra poäng från sina grannar, med drygt 40 länder som röstar spelar dessa extra ynka poäng mindre roll i sammanhanget. En bra låt är alltid en bra låt och kommer förmodligen högt oavsett nationalitet. Då kan jag tycka det är okej med lite tröstpoäng från sina grannar om man nu valt att skicka något som inte faller alla i smaken.

/ Felix

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen