Sagan som blev sann… (Resultat av Eurovisionfinalen 2010)

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2010 – RESULTAT. Tyskland tog alltså hem årets Eurovision Song Contest, och blev för övrigt enda landet som fick över 200 poäng i resultatet. Man vann stort över Turkiet som blev tvåa.

Som säkert alla vet vid detta laget så vann Lena Meyer-Landrut, 19 år gammal från Tyskland hela Eurovision Song Contest i Oslo i lördags.

 

Så här blev hela resultatet:

 1. Tyskland, 246p
 2. Turkiet, 170p
 3. Rumänien, 162p
 4. Danmark, 149p
 5. Azerbajdzjan, 145p
 6. Belgien, 143p
 7. Armenien, 141p
 8. Grekland, 140p
 9. Georgien, 136p
 10. Ukraina, 108p
 11. Ryssland, 90p
 12. Frankrike, 82p
 13. Serbien, 72p
 14. Israel, 71p
 15. Spanien, 68p
 16. Albanien, 62p
 17. Bosnien-Hercegovina, 51p
 18. Portugal, 43p
 19. Island, 41p
 20. Norge, 35p
 21. Cypern, 27p
 22. Moldavien, 27p
 23. Irland, 25p
 24. Vitryssland, 18p
 25. Storbritannien, 10p

 

Om vinnarlandet & resultatet

Årets vinnare Tyskland är det land som tävlat i Eurovision Song Contrst flest gånger, 1982 vann man för första gången. I lördags kom alltså Tysklands andra vinst, 28 år senare. För första gången på 13 år vinner ett så kallat Big-4 land (Storbritannien, Frankrike, Spanien och Tyskland), som alltid är direktkvalificerade till finalen.

Tyskland är också första Big-4 land som vinner, sedan begreppet infördes. Bästa placering för för något av Big4- länderna under 2000-talet är några femteplatser från främst Storbritannien men också Tyskland. På de fem senaste åren har Tysklands placering varit kring 20- strecket. 2005 och 2008 kom de till och med sist. Det här är första gången som Tyskland vunnit som enat land, alltså efter Berlinmurens fall.

För första gången sedan semifinalerna infördes vann ett land som redan var i final. Tyskland har bevisat att det går att vinna även om man är ett Big4- land så länge som man skickar en bra låt! Dessutom var det den näst största vinst marginalen till tvåan, den största efter Norge och Alexander Rybaks förra året.

Tvåa blev Turkiet, trea blev Rumänien. Bästa nordiska land blev Danmark som blev fyra, Island kom på artonde plats och Norge tjugonde. Sist kom Storbritannien med 10 poäng och näst sist kom Vitryssland.

Sveriges Anna Bergendahl åkte ur semifinal 2 och därför var Sverige inte ett av finalländerna i år. För första gången sedan 1977 var Sverige inte representerade i finalen i Eurovision Song Contest.

 

Panelen tycker till!

Felix

Ännu en gång har tävlingen vaskat fram ett fenomen och en stjärna har blivit född. Den 19-åriga Lena Meyer-Landrut fick så gott som hela Europa på fall och låg i ledning större delen av omröstningen. För ett halvår sedan helt okänd, nu framröstad till vinnare i världens största TV-program. Vilken final! Härligt att kvalité nu verkar gå före svulstiga scenshower och grannröstning.

Tyskland var en klar favorit sedan innan och hade på känn att det skulle gå bra för Tyskland efter att ha sett Lenas framträdande. Nu återstår att se om det blir Berlin eller Hamburg som får stå värd för nästa års tävling. Vågar man gissa att det kommer bli en extremt bra show med tanke på att det är nästan 30 år sedan Tyskland vann senast? Jag säger bara: Grattis Tyskland! Vi ses hos er nästa år!

 

Hela panelen

Tack alla ni som följer oss. Vi hoppas att kunna utveckla oss och ge er ännu mer matnyttiga ESC-nyheter och annat kul till nästa säsong. Nu kommer det inte att bloggas lika flitigt på ett bra tag. Kanske något inlägg då och då, men ni är välkomna att kika in, maila gärna om ni undrar över något. Annars får ni ha en jätteskön sommar!

/Robban, Felix och Andy – ESC-Panelen Anno 2010

 

Vad tyckte ni om vinnarlåten? Var det rätt låt som vann? Vilken annars skulle ha vunnit?

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen