Ytterligare dramatik i Ukraina efter ny final

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Ukraina har hunnit arrangera två nationella finaler – och båda vinnarna har dragits tillbaka.

Från början valde man fram den något okända sångaren, Vasyl Lazarovych, som sin artist att tävla för Ukraina i Oslo “I Love You” hette det vinnande bidraget. Låten ratades och sågades på Internet.

I veckan valde NTU att byta ut både låt och artist, vilket gjorde Vasyl upprörd. Som plåster på såren fick han dock vara med i finalen tillsammans med 19 andra ihopskrapade bidrag. Alysha vinner med “To Be Free” och låten anklagas för plagiat. Men den har, liksom tvåan, släppts innan den 1 oktober 2009, vilket gör att båda låtarna diskvalificeras.

Det är inte klart om låten kommer diskas eller ej, men mycket tyder på det. Man har åtminstone bestämt att Alysha kommer få åka till Oslo oavsett. Idag ska alla länder ha skickat in sina låtar till EBU.

Nu är frågan om NTU kommer att hinna hitta en ny låt, och om de inte gör det, vad blir konsekvenserna då?

 

Uppdaterat 24 mars:

EBU:s referensgrupp har beslut att bötfälla Ukrainas TV- kanal NTU eftersom Ukraina inte skickat in något godkänt bidrag i tid. Landets bidrag, “To be free”, framförd av artisten Aylosha, visade sig i dagarna ha släppts på marknaden redan 2008. “To be free” anklagas även för att vara ett plagiat.

Ukraina har fått tillåtelse att bestämma sig senast på fredag, men böterna kommer att fyllas på för varje dag Ukraina inte har skickat in någon låt.

Hur mycket böterna rör sig om är ej klart.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen