Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vi tycker till: Finalen i Melodifestivalen 2010

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2010. Så var det äntligen dags! Fem veckor har passerat och med dessa har också fyra deltävlingar och en Andra chansentävling avgjorts och lett oss, sakta men säkert, fram till lördagen den 13 mars och finalen i Melodifestivalen 2010 från Globen, Stockholm klockan 20:00 i SVT 1. Drygt två timmar senare kommer vi att veta vem av de tio finalisterna nedan som får representera Sverige i Eurovision Song Contest i Oslo den 27:e maj.

I finalen delar tittarna makten med 11 jurygrupper. Tittarna respektive jurygrupperna delar ut 473 poäng vardera till bidragen. I år är jurygrupperna fördelade på 5 svenska jurystäder och 6 stycken ESC-länder (Frankrike, Irland, Norge, Grekland, Ryssland och Serbien).

Finalens mellanakt blir en landskamp mellan Sverige och Norge.

 

Startfältet i finalen

  1. Darin – “You’re Out Of My Life”
  2. Pernilla Wahlgren – “Jag vill om du vågar”
  3. Andreas Johnson – “We Can Work It Out”
  4. Timoteij – “Kom”
  5. Peter Jöback – “Hollow”
  6. Ola – “Unstoppable”
  7. Jessica Andersson – “I Did It For Love”
  8. Salem Al Fakir – “Keep On Walking”
  9. Anna Bergendahl – “This Is My Life”
  10. Eric Saade – “Manboy”

 

Panelen inför finalen

Här nedan följer våra tankar om de bidrag som ska tävla i finalen. Våra kommentarer och betyg är nu med prioritering på Eurovision Song Contest och du finner de här nedan.

 

#1 Darin – “You’re Out Of My Life”

Robban: Balladen “You’re Out Of My Life” är inte den starkaste låt som Darin har gjort men den växer för varje lyssning. Att ha startnummer 1 är givetvis en stor ära för Darin och visst tillhör han en av de segertippade. Det är en snygg radiohit och texten är gripande, men inget jag vill att vi skickar till Oslo. Betyg: 3.

 

Felix: En av förhandsfavoriterna i sin delfinal får nu det mycket fördelaktiga startnumret 1! Jag tycker egentligen si så där om Darin men måste säga att hans ballad ändå tillhör kvällens toppskickt. Tror dock inte det räcker ända fram… Betyg: 3.

 

Micke: Det här är så mycket idolfinal som det bara kan bli. Helt ok låt men inte mer än så. Darin är nog nöjd över att slutligen fått sin vinnarlåt som han blev snuvad på 2004 av Daniel Lindström. You’re out of my life kommer inte vara med och slåss om toppplaceringarna. Betyg: 2.

 

#2 Pernilla Wahlgren – “Jag vill om du vågar”

Robban: Pernilla lär få det tufft att få en topplacering i finalen. Enda bidraget i år som är en äkta schlager. Klassisk, glad upptempo-schlager, på svenska, om kärlek. Kaxig vers med en glad refräng. Helt chanslös dessvärre. Betyg: 4.

 

Felix: Fantastiskt att schlager fortfarande kan slå i Melodifestivalen! Pernilla verkar mer taggad än någonsin men får nog tyvärr ses sig slagen av nykomlingarna i år. Känns ändå som ett klockrent final-bidrag! Betyg: 3.

 

Micke: Pernilla kommer få det lika svårt som Linda B och Kikki Dee i finalen. Kul däremot att det blev iaf ett hederligt schlagerbidrag med i finalen.  Betyg: 3.

 

#3 Andreas Johnson – “We Can Work It Out”

Robban: Snyggt att Mr Björkman & Co växlar varannan uptempo, varannan ballad. We Can Work It Out är en storslagen, episk rockballad, som handlar om att lösa problem. Jag tycker den är så fruktansvärt tråkig och intetsägande. Jag gillade Andreas tidigare bidrag mycket mer än det här. Är övertygad att den här är chanslös. Betyg: 2.

 

Felix: Varför Andreas kom till final med en låt som är så mycket svagare än hans senaste duett med Carola går utöver mitt förstånd! Tråkig och platt… Vad hände med trallvänliga Andreas? Betyg: 2.

 

Micke: Ungefär såhär dags blandar en ny drink, går på toaletten och hinner jag så röker jag också. Allt bara för att slippa se på årets tråkigaste och mest meninglösa finalbidrag. Ryck upp dig Andreas och kom tillbaka med något som håller finalklass som du lyckats med tidigare år. Betyg: 1.

 

#4 Timoteij – “Kom”

Robban: Här har vi en klar favorit för mig. Tjejgruppen Timoteij överraskade och tog sig direkt till final i deltävlingen från Göteborg. De sjunger en poplåt med folkliga inslag, dessutom på svenska. Man blir glad när man hör den och visst kan det här gå hem. Låten är väldigt anpassad för Eurovision. Betyg: 4.

 

Felix: Väldigt catchy men jag har fortfarande inte lyckats lära mej texten ändå, varför kan man undra… Känns som ett riktigt Eurovision-bidrag som jag är säker på skulle ta sig långt om det kom ända till Oslo! Betyg: 4.

 

Micke: Jag gillar det, men inte riktigt något som jag skulle vilja skicka till Oslo, lite som med Shirley – Min kärlek (2004), jag gillar det och har inget problem med att se de fyra blondinerna högt upp…men inte högst upp. Betyg: 3.

 

#5 Peter Jöback – “Hollow”

Robban: Så har vi kommit halvvägs. Peter Jöback med den här storslagna musikalballaden kräver viss koncentration och några lyssningar innan man lär sig uppskatta den. Bästa balladen i tävlingen det här året och en av mina främsta favoriter till segern. Dock tror jag att Peters chanser att vinna är små. Men man ska aldrig säga aldrig! Scen numret var otroligt snyggt, laserstrålanrna är effektfulla och själva scennumret är värt betyg fyra. Betyg: 4.

 

Felix: Såg honom live nere i Malmö och måste säga att han inte imponerade. Trots det VILL jag tycka om den här balladen men det känns mest tjatigt och segt. Inte ett av Kempes bästa bidrag direkt…  Betyg: 3.

 

Micke: Sure, det funkar och visst låter det bra. Helt klart en låt som kan vara med i toppen, men är det något vi vill skicka till lusekoftornas förlovade land? Nja… Betyg: 3.

 

#6 Ola – “Unstoppable”

Robban: Det här är helt enkelt en skön poplåt, med skön pianoslinga som jag tror hamnar någonstans i mitten. Visst har Ola många fans, främst bland flickor, men det räcker inte för Eric Saade är en större flickidol.  Betyg: 3.

 

Felix: Växer allt mer i mina öron och jag dansar och sjunger gladeligen med i refrängen om denna okända Natallie som alla verkar prata om. Tyvärr känns numret platt, efterlyser lite fler dansare och rolig show! Betyg: 3.

 

Micke: Ni som har läst mina tidigare inlägg där jag nämnt Ola förstår att här kommer det inte bli höga poäng. Ola borde enligt mig inte ens vara med i finalen…Bidraget borde inte ens ha fått vara med bland de 32 delfinalsbidragen. Säger som med Andreas Johnson, kom tillbaka med något bättre, något i stil med “Love in stereo” som man kunde ge dig plus för i alla fall. Betyg: 0.

 

#7 Jessica Andersson – “I Did It For Love”

Robban: Jessica är en av Sveriges snyggaste sångerskor och hon har en fantastisk röst. En känslomässig ballad som berör och växer ju mer man hör den. Vad positivt överraskad jag blev när hon slog ut både Alcazar & Kalle Moraeus i Andra Chansen. Men det blir ingen seger i finalen. Troligtvis hamnar hon någonstans i botten. Betyg: 3.

 

Felix: En låt jag från början hade svårt för men efter andra chansen inser jag vilket fullblodsproffs Jessica är! Absolut en av de bättre balladerna ikväll och jag tror Jessica kan räkna med en topp-5 placering åtminstone. Betyg: 3.

 

Micke: Välkommen tillbaks till Globen Jessica. Att du var tvungen att gå genom AC är för mig skandal. Det behöver inte gå bra i finalen huvudsaken är att Jessica kommer högre än Ola. Jag gillar Jessicas ballad och ser den gärna i toppen även om jag tror att den kommer hämna en bit ner i resultatlistan. Men låten är grym och om bara Jessica byter kläder så hade det vara en klar femma. Betyg: 4.

 

#8 Salem Al Fakir – “Keep On Walking”

Robban: En av Sveriges mest framgångsrika artister har skrivit & komponerat låten som tog sig till final från första deltävlingen. Skönt sound, men egentligen inget vidare om jag ska vara ärlig. Känns lite tråkigt i mina öron. Svårt att säga om det här går hem eller inte. Kan bli en dark-horse. Betyg: 3.

 

Felix: Hade höga förväntningar på Salems melodifetsival-debut och måste erkänna att jag blev lite besviken. “Keep on walking” är inte alls så melodiös och trallig som Salems tidigare hits! Vågat att sitta vid pianot en hel låt igenom också… Trots det känns det snyggt och aldrig tråkigt. Kan bli farlig! Betyg: 4.

 

Micke: Salem är duktig och charmar hela världen med sin söta nuna, men låten är tråkig och enformig. Låter lite Pet Shop Boys… och då menar jag att deras sämre låtar. Men nu är det helheten som ska bedömas och då går det inte att räkna ut Salem. Han tar en med storm och även om jag inte gillar låten så gillar jag det ändå…konstigt. Kommer vara med i toppen. Betyg: 4.

 

#9 Anna Bergendahl – “This Is My Life”

Robban: Så har vi kommit fram till finalfältets storfavorit och överraskning. Den forna idol-deltagaren sjunger vackert, men själva låten är ingen höjdare. Jag skulle bli besviken om vi skickar Anna B till Oslo.  Betyg: 2.

 

Felix: Tror dessvärre vi har årets vinnare i denna 19-åring från Nyköping. Hennes röst är det inget fel på, och låten är inte dålig. Men det känns bara lite förutsägbart och tråkigt i jämförelse med så mycket annat…  Betyg: 3.

 

Micke: Till skillnad från mina kollegor Robert och Felix så gillar jag det här skarpt och hoppas på en Anna Bergendahl i toppen gärna, gärna, gärna högst upp. Men jag har haft fel så många gånger förut så det känns lite svårbedömt. Hoppas kan man ju alltid. Betyg: 4.

 

#10 Eric Saade – “Manboy”

Robban: Min etta! En snygg popschlager med en klistrig refräng. Eric Saade är charmig och söt och framträdandet vi fick se i Sandviken var riktigt hett. Jag håller mina tummar extra mycket att Manboy vinner och får tävla för Sverige i ESC. Betyg: 4.

 

Felix: Här har vi allt man kan önska sig! Show, dans, catchy refräng och snygg sångare! Hade nog gjort succé i Eurovision! Känns tveksamt om den kommer att ta sig ända dit… Man kan ju hoppas att alla tonårsflickor ringer upp hela kontantkortet när Eric går loss i vattenfallet. Betyg: 4.

 

Micke: Eric Saades dansgolvsdänga Manboy sätter sig ju som ett plåster. Som en arbetskollega sa till mig, så oavsett om man är anti-melodifestivalen eller inte så är det Manboy man trallar på just nu. Farligt farligt i Globen, bör komma Topp3 om Sverige rycker upp sig och röstar seriöst ikväll.  Betyg: 4.

 

 

Panelen sammanfattar

Robban

Nu har alla bidragen visats i tv och skivan och singlarna är släppta. Andra chansen har varit och det är dags att kora vinnaren som där med får äran att representera Sverige i Eurovision Song Contest i Oslo. Andreas Johanson, Peter Jöback och Salem Al Fakir kommer brottas om samma röster, vilket blir en klar nackdel för alla tre, samma gäller Ola, Darin och Eric Saade. Det innebär deras röster blir uppdelade på tre. Sen kan det även vara så att de som gillar ballader, delar också upp det på flera bidrag, där Anna Bergendahl vinner. Timotejj har ingen direkt konkurrans, vilket talar för dom. Men egentligen finns det ingen klar vinnare likt tidigare år. Det är också många ballader i finalen, vilket kan gynna upptgemoplåtarna som “Kom” och “Manboy”. De är mina främsta favoriter till segern på lördag. Från att ha varit ett medioker MF-år ser finalstartfältet väldigt bra ut. Jämför man med fjolåret så finns det inte någon låt i årets final som får betyget “brustet hjärta”.

 

Felix

Ett bidrag är så mycket mer än en låt på tre minuter för mig. Det är en artist, ett nummer, kameravinklar etc… Allt måste på något sätt flyta samman och bli snyggt för att jag ska tycka om det! Överlag tycker jag årets festvival har levt upp till mina förväntningar. Det kommer alltid finnas mer eller mindre bra bidrag, men det gör ju bara de bättre bidragen ÄNNU bättre! Finalen känns fortfarande ganska oviss även om det tisslats och tasslats om Anna Bergendahls vinstchanser ett tag nu. Tror tyvärr det kan bli så, men innan hon kan känna sig säker ska de 6 utländska jurygrupperna säga sitt! Där tror jag vi kan få se många överraskningar. Själv hoppas jag på Eric Saade som vore en fräsch fläkt i jämförelse med de “donnor” som vunnit de två senaste åren.

 

Micke

Jag tror att hur det än kommer sluta så kommer vi vara nöjda, det är flertalet bidrag som kan gå och vinna utan att det blir floppreaktioner. Hur det sedan kommer gå i ESC med våra bidrag går ju att spekulera i, men det är inget jag tänker sätta mig ner och göra redan nu. Vem vinner då? Jag tror det kommer stå mellan Salem, Anna och Eric Saade. Men raketvarningar som Timoteij och Jessica som vuxit galet mycket sedan första lyssningen. För att reda ut det hela så går jag rakt på sak och tror att Anna Bergendahl vinner och Ola kommer hjälplöst sist, kanske en nolla till och med? Måste dock inflika att jag saknar Alcazar i finalen i år, tycker att Headlines gått hade kunnat vinna. Snyggaste numret i år som tidigare år. Go Alcazar!

 

Vem tycker du är bäst? Vem borde vi skicka för att gå bäst i Eurovision Song Contest? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen