Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Kan man bli något annat än schlagerskadad?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


KRÖNIKA. Vi får nu en gästkrönika från 24-åriga Emil som redovisar några av sina personliga guldkorn i Eurovisions historia. Mycket nöje!

“Soon we will know who’s best in eurovision song contest!”

Den som skrev den raden till Åse Kleveland 1986 hade nog inte alla hästar inne i spiltan 🙂 Det har nog inte Robban heller då han föreslog att jag skulle börja blogga för denna sida! Men då jag anses vara streetsmart och tillräckligt schlagerskadad så ska jag inte göra någon besviken.

Jag tänkte dela med mig av några av mina personliga guldkorn i Eurovisions historia. Och vi börjar med några klassiska…

 

yugoslavia_smallJugoslavien 1991: Baby Doll – Brazil

själv älskar jag att hon ser ut som en överklädd julgran med blöjdräkt och blåa klackskor och inte kan annat än sprätta på scenen likt en kråka. Sen då att hon inte kan sjunga är ju bara pluspoäng i kanten. Och poäng blev det inte många. 1 poäng (självklart från Malta) och placerad näst sist.

 

turkey_smallTurkiet 1989: Pan – Bana bana

Skrammelvarning nr.1 Frågorna är många! Vem glömde ge dirigenten sin ADHD medicin? Vem tvingade flickorna ha på sig virkade dukar till kjolar? Vem gjorde dansen eller ja vad man nu ska kalla det som gör? Vem skrev texten eller rättare sagt vem glömde skriva texten? 5 poäng och näst sist.

 

finland_smallFinland 1994: CatCat – Bye bye baby

Första gången Finland varit segertippad sen deras debut i festivalen 1961. Jag minns det så väl när jag 8 år gammal är helt förundrad över att det bodde mörkhyade människor i Finland och att tanterna (som egentligen nyss fyllt 20) tagit på sig ärvda underkläder i pastell. Fint att dom gett dansarna västar som matchar. Fint att dom sen sprayat två respektive 5 spretiga strån i luggen.

 

italy_smallItalien 1984: Alice & Franco Battiato – I trento di tozeur

Ett mer udda par får man leta efter. Såklart är bruden snygg och killen tönt. Det häppnadsväckande är egentligen inte att Alice har fått på sig dåtidens snyggast festblåsa i vitt och Franco fått nöjja sig med att ha den svarta kostymen som gått i arv i släkten under namnet begravningskostymen. Utan det häpnadväckande är operatanterna/kören som står i 2 minuter och 38 sekunder utan att ta en ton. Och när dom väl zoomas in kan man se att dom fått låna de klänningar/gardiner som de avlidna tanterna borde blivit begravda i.

 

greece_smallGrekland 1991: Sofia Vossou – Anixi

Jag trodde på seriöst allvar som 5 åring att hon var Ursulas vackra syster och på riktigt tagit Ariels röst. En av de bästa låtar som skickats in till tävlingen under 90talet och riktigt skammligt att den bara fick en 13 plats. MEN VÄRST är det gnissel ljud som brakar loss på allvar i halva låten. Jag hoppas någon tagit sitt ansvar och slaktat den man som i 1.17 in i låten inte kan hantera sitt instrument och inte bara släpper iväg en eller två falska ljud ifrån sig utan kör ett litet eget solo i 12 sekunder utan att träffa en enda ton!!!

 

luxemburg_smallLuxemburg 1992: Marion Welter – Sou frai

Sunes mamma Karin ställer här upp för Luxemburg utan låt. Kan någon höra vers eller refräng. Och isåfall vad är vers och vad är refräng. Men hon har tagit på sig ett slöjdprojekt utan dess like. Om det inte hade varit i plast så kanske det kunnat funka som lapptäcke men det ser mest ut som mosaik som mer hör hemma på ett dass i Marocko . Det matchas fint med en veckad kjol i gult. Extra poäng för den fina koreografin!

 

germany_smallTyskland 2002: Corinna May – I can’t live without music

Vad vore en eurovisionlista utan Ralph Siegel? Inte konstigt att han varit upphovsman till nästan samtliga låtar Tyskland skickat, då han haft med 7 av 10 i nästan varje nationellfinal. Corinna May är blind och tur är väll det så hon aldrig behöver se hur dålig hon är på scen. Varför slår hon på mikrofonen som om det vore en spene att mjölka? Varför står hon inte bara still då hon inte kan röra sig? Inte mycket till nakenchock!! Förmodligen första gången vinterjackan gjort entré på schlagerscenen sannolikt den sista också.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen