Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vi tycker till: Första deltävlingen i Melodifestivalen 2010

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2010. Nu har det blivit dags att dra igång en av årets stora händelser – Melodifestivalen, som i år leds av programledarna Måns Zelmerlöw, Christine Meltzer & Dolph Lundgren. Första deltävlingen tar oss till hockeymetropoolen Örnsköldsvik och Fjällräven Center, där åtta bidrag står redo att tävla om två finalbiljetter och två Andra Chansen biljetter.

Som vanligt är det tittarna som avgör hur resultatet blir genom telefon & sms-röster. Röstningen börjar i samband med att sändningen sätter i gång. En nyhet för i år är att det bidraget som fått flest röster i första omgången slipper tävla i den andra omgången. Således tävlar endast fyra bidrag i andra omgången om en finalplats och två platser i Andra chansen.

 

Startfält

  1. Ola – “Unstoppable”
  2. Jenny Silver – “A place to stay”
  3. Linda Pritchard – “You’re Making Me Hot-Hot-Hot”
  4. Pain Of Salvation – “Road Salt”
  5. Anders Ekborg – “The Saviour”
  6. Jessica Andersson – “I Did It For Love”
  7. Frispråkarn – “Singel”
  8. Salem Al Fakir – “Keep On Walking”

 

Panelen inför deltävlingen

Så här tyckte panelens skribenter Robban och Felix inför den första deltävlingen (betyg satta efter att ha hört 1 minut smyglyssning som släpptes inför deltävlingen).

Betygen som anges går från skala 0-5, där noll är lika med sämst och fem lika med bäst.

 

#1 Ola – “Unstoppable”

Robban: Ola är tillbaka i Melodifestivalen och blir först ut på scenen av samtliga 32 tävlande. Låten han uppträder med är en uptempolåt som skiljer sig från senaste gången han var med. Det är en fortsättning på hans tidigare hit; Natalie, som låten handlar om. Den känns tuffare än det senaste bidraget han deltog med. Jag tror det kan räcka långt för Ola och sin radiovänliga Unstoppable. Final blir det garanterat. Betyg: 3.

 

Felix: Sist Ola var med kom det som en glad överraskning och “Love in Stereo” är en rysligt härlig låt som fortfarande går varm när jag vill komma i stämning. I år känner jag att mina förväntningar kanske var aningen för stora. Bidraget känns inte alls så popigt upptepofräscht som jag hade önskat… Förhoppningsvis låter det bättre i sin helhet. Annars kanske jag måste vara ännu restriktivare med betyget! Betyg: 3

 

#2 Jenny Silver – “A place to stay”

Robban: Därefter är det dags för dansbandsdrottningen Jenny (fd Öhlund) Silver. Den här låten är långt ifrån kategorin vi är vana att höra Jenny. Mer åt klubblåt-hållet. Det finns ingen refräng och det händer inte speciellt mycket. Känns som en sämre upplaga av Velvet. Nej, det här känns chanslöst, ett som är säkert. Betyg: 1.

 

Felix: Annorlunda och lite outside. Tycker den är lite för intetsägande och seg för att lyckas fånga mitt intresse. Kanske lyckas hon trollbinda mig med ett snyggt scenframträdande men i ärlighetens namn tvivlar jag. Betyg: 2.

 

#3 Linda Pritchard – “You’re Making Me Hot-Hot-Hot”

Robban: En svängig, rytmisk dans & partylåt från en sångerska som förutom sjunger är dansare. Räkna med att vi får se ett snyggt scennummer från Linda. Medryckande och modernt. Svårtippat om det här går hem eller ej. Så här på förhand tror jag inte den kvalificerar sig vidare, men den är bra. Betyg: 2.

 

Felix: Behöver knappt lyssna klart på den 1-min långa smakprovsbiten för att få en klar bild av detta bidrag. Glatt, ganska catchy och en typisk låt för MF. Fastnar inte på en gång men kan nog gå hem hos yngre. Tveksamt om den lyckas avancera. Betyg: 2.

 

#4 Pain Of Salvation – “Road Salt”

Robban: En stillsam ballad som beskriver att alla människor är lika och lämnar efter sig salt på vägen i form av tårar, som de själva beskriver. Får ingen positiv feeling över den här låten och jag tror att den är chanslös på lördag. Sångaren sjunger bra däremot. Betyg: 1.

 

Felix: Här vet jag inte vad jag tycker egentligen. Det lunkas på i ett ganska segt tempo och jag som trodde att det här gänget skulle bjuda på lite show och fest! Nja… Tror inte dom tar sig vidare. Betyg: 2.

 

#5 Anders Ekborg – “The Saviour”

Robban: En pampig låt med glimten i ögat. En midtempoballad med inslag av operatoner. Refrängen sätter sig och man får lust att sjunga med. Kan nog ha en chans att sig vidare till andra chansen, men jag hoppas att han går vidare direkt till final. Betyg: 3.

 

Felix: Här händer det grejer! På nåt sätt luktar det lite 80-tal men också pekoralt musikalnummer. Det är ändå häftigt på något sätt och jag tror absolut vi har en finalist här! Betyg: 4.

 

#6 Jessica Andersson – “I Did It For Love”

Robban: En känslomässig ballad från Melodifestivalveteranen Jessica. Kul att hon är tillbaka igen, med en helt ny schanger dessutom. Hon sjunger bra som väntat och har helt klart den bästa låten i den här deltävlingen. Solklar finalist och en klar favorit för mig också. Betyg: 4.

 

Felix: Hon är tillbaka med nya krafter och denna gång med en ballad. Känns lite förutsägbart men för all del, den är välskriven och vi vet ju vad Jessica går för. Nog blir det minst andra chansen – fiasko undviker hon nog. Betyg: 4.

 

#7 Frispråkarn – “Singel”

Robban: Hiphop & Rap är jag ingen förespråkare för. Trots en hyfsat catchy refräng från en av bakgrundstöserna är det här inget för mig. Jag tror inte den här går hem hos svenska folket heller, åtminstone inte de som tar den här tävlingen på fullt allvar. Betyg: 1.

 

Felix: Brukar inte tycka om för mycket rap och hiphop i MF men kan inte låta bli att gunga lite i takt till Frispråkarn. Tror inte det räcker för att ta sig vidare dock… Betyg: 2.

 

#8 Salem Al Fakir – “Keep On Walking”

Robban: En av Sveriges mest framgångsrika artister gör debut i Melodifestivalen med en låt som han både har skrivit/komponerat och uppträder med. Skönt sound, men egentligen inget vidare om jag ska vara ärlig. Känns tråkigt i mina öron. Svårt att säga om det här går hem. Jag tror att det finns en liten chans till andra chansen. Betyg: 2.

 

Felix: Även här var mina förväntningar skyhöga! Salem är duktig inom sin genre och låten är helt klart bra, MEN håller den verkligen lika hög klass som hans andra hits? Svaret är nja… Den är välskriven och snygg men bjuder inte på några rysningar direkt. Borde ändå ta sig till final kan jag tycka. Betyg: 4.

 

Panelen sammanfattar

Robban

Kul att vi äntligen är igång igen. Men jag tycker att det är en svag första deltävling. Lite besviken är jag allt över vissa av låtarna. Svårtippat som alltid. Jessica och Ola är givna finalister. Till andra chansen går nog Anders Ekborg och Salem Al Fakir. Enligt spelbolagen är Jessica & Ola samt Salem favoriter.

 

Jag vill se dessa två i final: Jessica Andersson & Anders Ekborg.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Ola & Linda Pritchard.

 

Felix

Ganska medioker start på festivalen. Hur tänkte Björkman här? Varför inte rivstarta? Eller är det en tråkig festival vi har framför oss? Jag hoppas inte det! Tror på Ekborg och Jessica som båda har utstrålning och låtar som tydligt står ut ur mängden. Kanske kan Salem skrälla, en andra chans får han nog allt.

 

Jag vill se dessa två i final: Jessica Andersson & Anders Ekborg.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Salem Al Fakir & Ola.

 

Vem vill du se direkt i final och vilka bör få en ny chans? Kommentera gärna och säg din mening.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen