Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vi tycker till: Andra deltävlingen i Melodifestivalen 2010

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2010. Dags för delfinal nummer två. Långt uppe i landet ska det avgöras vem eller vilka av de åtta artisterna som når finalen samt går till andra chansen. Det är flera debutanter i Melodifestival-sammanhang och en riktigt rutinerad. Det är massor av olika stilar i lördagens startfält.

Som vanligt är det tittarna som avgör hur resultatet blir genom telefon & sms-röster. Röstningen börjar i samband med att sändningen sätter i gång. En nyhet för i år är att det bidraget som fått flest röster i första omgången slipper tävla i den andra omgången. Således tävlar endast fyra bidrag i andra omgången om en finalplats och två platser i Andra chansen.

 

Startfält

  1. Eric Saade – “Manboy”
  2. Andra Generationen & Dogge Doggelito – “Hippare Hoppare”
  3. Anna-Maria Espinosa – “Innan alla ljusen brunnit ut”
  4. Highlights & MiSt – “Come And Get Me Now”
  5. Pauline – “Sucker For Love”
  6. Andreas Johnson – “We Can Work It Out”
  7. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän – “Underbart”
  8. Hanna Lindblad – “Manipulated”

 

Panelen inför deltävlingen

Så här tyckte panelens skribenter Robban och Felix inför den andra deltävlingen (betyg satta efter att ha hört 1 minut smyglyssning som släpptes inför deltävlingen).

Betygen som anges går från skala 0-5, där noll är lika med sämst och fem lika med bäst.

 

#1 Eric Saade – “Manboy”

Robban: Wow, vilken intressant och stark poplåt. En uptempo av en oerhört söt kille. Sen kommer vi att få se en sprakande scenshow med kanske tävlingens coolaste nummer där Eric duschas ner på scen. Det vill man inte missa. Helt klart den bästa låten i det här startfältet, utan tvekan. Refrängen sitter som klistrad i huvudet. Är en klar kandidat till en av de två Globen-biljetterna. Betyg: 4.

 

Felix: Bara 19 år men redan fullblodsproffs! Roligt! Redan när jag hörde den aningen udda titeln fattade jag att här var något speciellt att vänta. Förmodligen startfältets starkaste bidrag och en klockren final-plats på denna. Scenshowen lär också den vara något utöver det vanliga. Kan bli hur bra som helst… Betyg: 4.

 

#2 Andra Generationen & Dogge Doggelito – “Hippare Hoppare”

Robban: En riktig flopplåt. Pisamt dålig. Flopp helt och hållet. Helt chanslös, ett som är säkert. Dogge och Andra Generationen kommer säkerligen att försöka göra ett bra scennummer och charma tittarna., men nej det här är så dåligt. Betyg: 1.

 

Felix: Töntigt och tråkigt… Varför inte göra trallvänlig hiphop istället? Det blir kisspaus när denna låt går på. Betyg: 1.

 

#3 Anna-Maria Espinosa – “Innan alla ljusen brunnit ut”

Robban: En dramatisk, melankolisk & mysig ballad som känns något omodern i sammanhanget. Kunde lika gärna ha varit en låt från Melodifestivalen på 60,70-talet. Men sångerskan Espinosa leverar med en fantastiskt sånginsats och jag måste ändå säga att det här känns svårtippat, men förhoppningsvis går den inte vidare. Betyg: 2.

 

Felix: Tycker det är vågat och dramatiskt. Självklart faller jag för låten som känns äkta och Anna-Maria är ju verkligen ett proffs som knappast lär göra en medioker insats på scenen. Kanske ingen vinnare, men helt klart ett bidrag att räkna med ändå. Betyg: 3.

 

#4 Highlights & MiSt – “Come And Get Me Now”

Robban: Webbjokern-vinnaren MiSt anlitade dansbandsgruppen Highlights att sjunga & tolka deras bidrag. Touch av 80-talets techno som blir till svängig dansbandspop. Kommer säkerligen att tilltala en hel del tittare och bli en utmanare. Jag blir glad av låten och ser gärna att den går vidare på något sätt. Andra Chansen kan det möjligen bli. Betyg: 3.

 

Felix: Tyckte att webbjokern va ganska catchy när man fick höra den i december. De plastiga tonerna är borta och ersatta av dansbands-sound. Nu är jag inget stort dansabans-fan men tycker ändå att Highlights får till det här ganska bra. Tror nog detta kan bli årets Marie Lindberg – ett gäng glada amatörlåtskrivare som vinner folkets hjärtan. Farligt! Betyg: 3.

 

#5 Pauline – “Sucker For Love”

Robban: En av årets jokrar. Pauline levererar en nostalgisk 70-talsdisco-dänga. Lite för omelodiskt för mig och tyvärr inget jag vill se gå vidare på lördag. Jag är inget större fan av varken Pauline eller hennes bidrag. Men tror hon kan ha goda förutsättningar till vidaravancemang. Betyg: 2.

 

Felix: Superbegåvade Pauline är jokern i startfältet men tyvärr preseterar hon inte som en sådan. Låten känns krånglig och inte så lekfull som hon annars brukar kännas. Vet inte vad jag tror eller tycker här egentligen. Kan nog gå hur som helst! Betyg: 2.

 

#6 Andreas Johnson – “We Can Work It Out”

Robban: Andreas Johnson är tillbaka igen och tävlar nu för fjärde gången. I melodifestivalen 2008 slog sig Andreas ihop med Carola Häggkvist, som vunnit över honom med sin Evighet, i festivalen två år tidigare. De bildade en duo som i media kallades Androla och tävlade med låten One Love. Andreas och Carola var på förhand storfavoriter. Men de lyckades inte ta sig till final utan fick åka till Kiruna för att kvala in i finalen via Andra chansen. Där tog det dock stopp. De blev utslagna av självaste Nordman. We Can Work It Out är en storslagen, episk rockballad, som handlar om att lösa problem. Efter första lyssningen kan jag inte säga att det här var något storslaget som jag hade räknat med. Men tillräckligt bra för att den ska gå vidare till endera final eller Andra Chansen. Betyg: 3.

 

Felix: Andreas, Andreas, Andreas… Du har fastnat i MF-facket och kan inte ta dig loss. Dina försök blir allt mer desperata och “We can work it out” är knappast en bättre låt än ditt försök med Carola häromåret. Kanske kan svenska folket komma att tröst-rösta på dig, men någon direktkvalificering till Globen blir det knappast. Att Ubeda som brukar va så bra på snygga texter inte leverarade bättre är jag också besviken på! Betyg: 2.

 

#7 Kalle Moraeus & Orsa Spelmän – “Underbart”

Robban: Folkmusik och så svenskt det bara går att bli. Kalle Moraeus har kanske inte världens vackraste röst, men väl melodin och fiolerna sätter sig direkt. En blivande svensktoppshit kanske? En trolig topplacering om de äldre slänger sig på luren när röstningen drar igång. Farlig toppkandidat. Betyg: 3.

 

Felix: Hög mysfaktor! Är någonstans svag för etno-tema och Kalle sjunger otorligt bra. Här kan vi nog räkna med avancemang. Går nog mest hem hos äldre tittare, men då de yngre lär samlas runt Saades Manboy kanske detta blir andra finalisten? Inte mig emot. Betyg: 3.

 

#8 Hanna Lindblad – “Manipulated”

Robban: Sist ut är Hanna Lindblad som framför en tung klubb/dance-låt med starka RnB-influenser som sticker ut. Hanna är fd musikalartist. Njae, ingen personlig favorit och jag tror den är chanslös. Betyg: 2.

 

Felix: Tycker det är kul att MF kan leverera en klubblåt av det här slaget. Kanske inte det mest välskrivna jag hört men absolut något jag kan svänga på rumpan i takt till. Hoppas på en grym scenshow med härliga lady-gaga outfits och lite neon och laser kanske? Tror inte den kommer gå hem hos tittarna, men om man ska va optimist kanske den når andra chansen med lite tur? Betyg: 3.

 

Panelen sammanfattar

Robban

Ett startfält som är lika bra/dåligt som förra veckan. Visst har jag lyssnat på alla de åtta bidragen och avlagt mina betg, fast man vet ju aldrig imorgonkväll när det är Live, de kan ju ändras. Veteranen Andreas Johnson och debutanten Eric Saade får ses som favoriter till finalbiljetterna medans Kalle Moraeus & Orsa Spelmänoch Pauline tar Andra Chansen-biljetterna. Jag tycker Eric Saade har den klart bästa låten och vill se den gå till final tillsammans med Highlights & MiSt som jag också tycker är bra. Till andra chansen hoppas jag att Kalle & Orsa Spelmän och Andreas Johnson går.

 

Jag vill se dessa två i final: Eric Saade samt Highlights & MiSt.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Kalle Moraeus & Orsa Spelmän samt Andreas Johnson.

 

Felix

Hur kan kvalitén vara så pass mycket högre denna vecka?! Helt galet! Känns såklart positivt och det är bara att hålla tummarna för att utveckligen fortsätter åt samma håll – vilken härlig delfinal Malmö lär bli om 2 veckor i så fall! Tror att lammköttet Eric Saade sopar mattan med övriga bidrag och garanterat tar en plats i finalen. Det är han absolut värd också, inget snack om saken! Andra finalisten kan vli svårare… Möjligtvis blir det Kalle M och Orsa spelmän som kniper den, eller så singlar Highlights upp som folkets favorit? I anda chansen hoppas jag vi ser Anna-Maria Espinosa, TROTS att det redan finns ballader där så det räcker och blir över.

 

Jag vill se dessa två i final: Eric Saade samt Kalle Moraeus & Orsa Spelmän.

Jag vill se dessa två i Andra chansen: Highlights & MiSt samt Anna-Maria Espinosa.

 

Vem vill du se direkt i final och vilka bör få en ny chans? Kommentera gärna och säg din mening.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen