Eurovision Song Contest 2009 – Resultat och analys av semifinal 2


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

361px-Eurovision_Song_Contest_2009_logo_svg

Foto: EBU

EUROVISION 2009 – RESULTAT. Så var det avgjort vilka länder som tar de tio sista finalplatserna. Först och främst var detta den starkare semin, flera förhandsfavoriter och flera av våra egna dessutom.

Vi inleder denna artikel med att ge er resultatet av vilka länder som gick vidare till lördagens final respektive får lämna tävlingen omgående.

 

Till final:

 • Albanien – startnummer 19
 • Azerbajdzjan – startnummer 11
 • Danmark – startnummer 16
 • Estland – startnummer 15
 • Grekland – startnummer 8
 • Kroatien – startnummer 5
 • Litauen – startnummer 1
 • Moldavien – startnummer 13
 • Norge – startnummer 20
 • Ukraina – startnummer 21

 

Utslagna:

 • Cypern
 • Irland
 • Lettland
 • Nederländerna
 • Polen
 • Serbien
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Ungern

 

Reflektioner inför finalen

 • – Tre ballader inleder innan det är dags för Sverige. Intressant är också att fransyskan Patricia Kaas är före Malena.
 • – Kan Azerbajdzjan vinna trots startnummer 11?
 • – Finns risk att Estland försvinner då den är mitt upp i allt.
 • – Norge och Ukraina efter varandra. Kan sabba för någon av dem, kanske mer Norge eftersom den är före den andra.
 • – Storbritannien är den enda balladen i slutet, är bara positivt.
 • – Finland och Spanien blir farliga då de är dom två sista bidragen som uppträder.

 

Så vad hände igår kväll då?

Nedan följer en hyfsat färsk rapport från Moskva där vi analyserar den andra semifinalen i årets Eurovision Song Contest.

 

Vi bjöds på bra underhållning och storfavoriterna tog sig vidare mot finalen medan skrällarna uteblev.

Extra kul var att alla de nordiska länderna tog sig till final. Även Azerbajdzjan med svenske Arash & co. Vi är nöjda med utgången av resultatet samt att vi lyckades pricka rätt på en hel del av de som tog sig till final samt de som eliminerades.

 

Inledning med kraftfull balkanballad

Nåväl, kvällen öppnade med en kraftfull balkanballad signerad Igor Cukrov feat. Andrea med låten Lijepa Tena, för Kroatien. Blå bakgrund och fallande stjärnor samt blommor var motivet på LED-skärmarna. Låten satt som den skulle och förtjänade definitivt en finalplats. Det enda tråkiga i den här är att Andrea förstör låten med sin falsksång och sitt ylande. Igor däremot har en av de bästa manliga rösterna i årets tävling. Frågan är bara om den här röstades vidare av folket eller av juryn?

Efter det var det dags för ett land som har flest segrar i den här tävlingen och som på senare år har floppat totalt. Säkerligen oerhört revanschsugna var Irland, där Sinead Mulvey & Black Daisy äntrade scenen för att ge sitt hemland en finalplats. Men det ville sig inte alls. Denna ungdomliga up-tempo rock lyckades tjejerna framföra riktigt bra på scenen dock. Det var ljusa blinkande lampor i bakgrunden samt lite blixtar. Den sparkade igång tävlingen ordentligt. Men det kändes ganska givet att det inte blev någon final.

Sen var det dags för ett av tävlingens sämre varianter. Lettland smörade främst med den ryska befolkningen med att sjunga sitt bidrag på, ja just det, ryska. Meningslöst för oss som inte förstår språket men texten har ett visst budskap. Den handlade om trafikstockning och det är precis vad låten hamnade i. Nej, det här fastnade inte för oss. Snygg scenografi i alla fall med skyltar och fordon på LED-skärmarna.

Fjärde ut i denna semifinal var ett land som brukar ta den här tävlingen på allvar. Men för Serbien blev det ingen finalplats även fast det här skämtbidraget var riktigt charmigt och svängigt. Sånginsatsen var ganska väntad. Bakgrunden påminde om ett dataspel från 80-talets början. Snygga dataanimerade gubbar, ett dragspel och en figur som liknade sångaren Marko. Första gången landet missar en finalplats.

Åter till kategorin “ballader” där Lidia Kopania sjöng sitt bidrag I dont wanna leave för Polen. Det var precis det budskapet hon fick ta med sig efter den här semifinalen. En fin stillsam ballad där sånginsatsen var relativt knackig och kändes inte alls bekväm. Uppträdandet i övrigt var vackert med blå bakgrund och ett dansande balettpar.

 

Norge självsäkert till final

Därefter var det dags för storfavoriten det här året. Alexander Rybak gjorde en fullgod insats och såg säker ut hela vägen. Det är ju förstås jobbigt att ha haft favorittrycket på sig så länge, men det gick riktigt bra. Norge kan mycket väl kamma hem segern i år. Sen har vi båda delade meningar om det, men det går inte att ta ifrån att den berör. Antingen älskad eller hatad. Välj själva. Bakgrunden var fin, men kanske inte direkt passande. LCD-skärmar med bilder av traditionella norska trähus som lyses upp på natten av månen och stjärnorna tillsammans med fyrverkerierna som smäller av. Julkänsla rakt igenom.

 

…men inte Cypern

Om föregående deltagare var säkerheten själv så är detta rena motsatsen. Cypern med unge Christina Metaxa framförde sin “Firefly” ganska vackert, men falska toner imellanåt. Det börjar bra men när väl refrängen kommer sjunker betyget rejält. Denna unga och oerfarna stackaren har hamnat helt fel och får ta nya tag helt enkelt, dock inte i Esc.

Debutanten Slovakien var tillbaka på scen efter elva års frånvarande. Med två starka röster framförde Kamil & Nela sitt bidrag framför LED-skärmar som visade musikaliska noter, violiner, ett piano och stearinljus. Väldigt plottrigt, men samtidigt väldigt mysigt och varmt. Det låter dock alldeles för skrikigt och de båda rösterna passar inte alls ihop med varandra. Ingen finalplats för det här heller.

Sen var det dags för ett till grannland, Danmark med den sjukt snygga Brinck. Han framförde sitt Ronan Keating-inspirerande bidrag helt okej. Klädseln var enkel men snygg med den vita tröjan och svarta västen tillsammans med blå jeans. Verserna sitter klockrent men refrängen blir lite sämre i sånginsatsen om man ska granska den kort sagt. Riktigt kul att den tog sig till final. Kanske var det så att den till och med var juryns val? Hur som helst, Grattis, Danmark!

 

Slovenien chanslöst

Slovenien tog över scenen med sin stråkkvartett och med sångerskan bakom skynket. Hon börjar sjunga en mening efter en minut och sedan i slutet tar hon i med någon refräng. Prestationen är ju så gott som obefintlig då musiken ligger på band. Ganska medryckande, men inte är detta någonting för denna tävling och någon final skulle det heller inte bli.

Till tävlingens dansnummer. Det stod Zoli Ádok för och Ungern. Det lät mycket sämre än vi väntat oss. Ansträngande sånginsats och med andan i halsen. Klädselbyte efter tio sekunder. Tror det var kläderna och vissa danssteg som gjorde att detta föll, samt då sången. Det var ingen överraskning att den inte skulle gå vidare, men vi båda satt och hoppades på det här.

 

Azerbajdzjans bidrag i världsklass

Vidare till ytterligare en storfavorit, Azerbajdzjan med svenske Arash tillsammans med sångerskan AySel. Sånginsatsen var hyfsad (de kan bättre) men låten och framträdandet var av yttersta världsklass. Snygg scenbakgrund med varma orientaliska färger och klädseln var snygg. Det här kan bli farligt i finalen och den fick nästan samma startnummer (en placering tidigare) som i denna semifinal. Vi tror mycket på det här och är oerhört glada att den gick vidare. Men det fanns aldrig något tvivel om det för den delen.

 

Sakis gjorde ett coolt framträdande

Även Grekland med Sakis Rouvas var säker att nå finalen. Visst, det lät inte alls lika bra som på skiva men det var ett av kvällens snyggaste och coolaste framträdanden, b.la när han gled från sida till sida utan att röra sig och i slutet när han stod på en ask som öppnade sig. Lätt att det här blir topp 5 i finalen.

 

Litauen tog sig vidare på känn

Litauen med Sasha Son lyckades ta sig vidare överraskande nog. Visserligen hade man lite på känn att det här skulle kunna ta sig vidare. Han var bland de stabilaste live-sångarna i semifinalen, vilket även var en klar fördel. Mitt bland alla uptempolåtar hamnar detta lugna och harmoniska soulbidrag. Låten är speciell och förtjänade finalplatsen.

Efter lugnet kom kvällens dansanta historia av Moldavien. Framträdandet var kul och man blev glad av det här. Det slutade med att Europas fattigaste land dansade till sig en finalplats och fick säkert många röster från balkanländerna.

Unge Kejsi Tola för Albanien bjöd oss därefter på ett snyggt framträdande, en klar favorit hos oss båda men svårtippat om det skulle bli någon finalplats. Hon har tidigare uppträtt stelt, vilket man kan förstå, men den här stabila insatsen är det givet att hon förtjänade en finalplats. Hon backades upp av två små dansare som var sminkade som Joker i Batman-filmerna och en läskigare variation av spindelmannen i ljusblå discoförklädnad utan ansikte.

 

Till kvällens sexigaste nummer

Ukraina levererar och har årets modernaste bidrag av den omtalade och populära Svetlana Loboda. Bidraget som seglat upp från att vara totalratat i Europa till att bli en av de absoluta favoriterna till segern i år. Vi bjöds på nakenchock av de dansande grabbarna med riddarutrustning och en hysterisk show av sångerskan. Vi gillar det är skarpt numera och tror att det kan gå riktigt bra för henne.

 

Kvällens utstickare – Estland

En mystisk och lugn melodi av en söt liten tös som sjunger på estniska. Stabilt framträdande, kan inte tillägga mycket mer än att de förtjänade en finalplats.

Så till semifinalens sista bidrag. The Toppersoch Nederländerna gjorde en bra insats. Klämkäckt och uppiggande. Snygga glitterkläder och det kan inte bli mycket mer trallschlager än det här. De såg ut att ha roligt på scenen och det var huvudsaken. Tyvärr, det blir ingen finalplats för Nederländerna iår heller. Vi är heller inte överraskade.

 

Nu ser vi fram emot den stora finalen den 16:e maj.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Eurovision 2019

Inför Finalen

Panelens topplista

Repetitionsbloggen

Nyheter


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen