Eurovision Song Contest 2009 – Resultat och analys av semifinal 1


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

361px-Eurovision_Song_Contest_2009_logo_svg

Foto: EBU

EUROVISION 2009 – RESULTAT. Bästa läsare! Nu är vi äntligen i gång och en aning försenade med vår rapportering från Moskva kommer här nu den efterlängtade analysen av den första semifinalen i årets Eurovision Song Contest som hölls igår från klockan 21:00 till strax efter 23, svensk tid.

Låt oss börja med att gratulera Malena Ernman för avancemanget och oss själva för att vi lyckades tippa rätt med vilka låtar vi trodde skulle gå vidare och vilka som inte skulle göra det. Visst, vi safade en del på flera bidrag där det kunde gå lite hur som helst, men i det stora hela så kändes det helt rätt.

Vi inleder denna artikel med att ge er resultatet av vilka länder som gick vidare till lördagens final respektive får lämna tävlingen omgående.

 

Till final:

 • Armenien – startnummer 9
 • Bosnien-Hercegovina – startnummer 12
 • Finland – startnummer 24
 • Island – startnummer 7
 • Israel – startnummer 2
 • Malta – startnummer 14
 • Portugal – startnummer 6
 • Rumänien – startnummer 22
 • Sverige – startnummer 4
 • Turkiet – startnummer 18

 

Utslagna:

 • Andorra
 • Belgien
 • Bulgarien
 • Makedonien
 • Montenegro
 • Schweiz
 • Tjeckien
 • Vitryssland

 

Så vad hände igår kväll då?

Efter en knackig inledning med de två semifinalpresentatöterna Natalja Vodjanova och Andrej Malakhov började som väntat Montenegro hela showen på scenen. Att inleda hela tävlingen är inte bara en bra förutsättning men också lite pirrigt och det var något som sken igenom hela Andreas uppträdande. Nervositeten gick genom hela rösten och var förmodligen den största anledningen till att man missade lördagens final.

Efter den pirriga starten gick det på förhand nederlagstippade romska bidraget Gipsy.cz från Tjeckien upp på scen och levererade faktiskt det bästa numret av sitt bidrag men trots detta var de chanslösa. Lika nederlagstippade Copycat från Belgien avlöste som bidrag nummer tre och det här levererades snyggt men genren som låten ligger i är för smal i sammanhanget och det blev troligen belgarens fall.

Därefter var det dags för divan Petr Elfimov från Vitryssland att imponera på den ryska publiken och det gjorde han med ett ganska snyggt nummer och utan problem men förmodligen var det artisten i det här fallet som har för smal publik utanför hemlandet. Vi får ju trots allt inte glömma att tävlingen numera inte bara handlar om musiken utan även om vad det är vi ser på scenen tyvärr.

 

Sveriges kör “körde över” Malena i refrängen

Som femte land var det då dags för Sverige och Malena Ernman att entra scenen och spänningen steg direkt för oss. Inledningen var bra fram till dess att refrängen och Malenas aria skulle börja, körtjejernas mikrofoner var lagda på för hög volym och Malenas vackra del drunknade en aning i körandet. Vi får hoppas att detta kan justeras till finalkvällen som Sverige trots allt lyckades ta sig till.

Armeniens favorittippade systrar fortsatte därefter med sina österländska toner och här satt allt som det skulle men både vi och publiken verkade sakna den omtalade dansen som halva landet dansar till låten i videon. Märkligt val också att låta systrarna och kören se exakt likadana ut.

Som sjunde land ut fortsatte danska Susanne Georgi för Andorra med ett ganska väl genomfört nummer men hade förmodligen behövt spansk och fransk draghjälp för att final.

 

Schweiz panelens favorit

Därefter var det dags för en klar favorit hos oss båda, Lovebugs, som gjorde hyfsat bra ifrån sig i går trots att de inte lät allt för bra live. Det blev ingen final i år heller för otursdrabbade Schweiz.

Turkiet var därefter på scen med den unge Hadise (tävlingens kanske självsäkraste diva), som varit förhandstippad att enkelt ta sig vidare till finalen. Det blev final och framträdandet var riktigt lyckat. Hadise sjöng dessutom riktigt bra trots tidigare sjukdomsproblem under veckan.

Det tionde bidraget för kvällen var “There Must Be Another Way” med Noa & Mira Awad för Israel. Det var så härligt att se en israelisk och en arabisk artist stå på samma scen i går och sjunga en låt om fred. Låten är vacker och de sjöng riktigt bra live. De är långt ifrån från att bli inblandad i någon toppstrid i finalen. Överraskande att de lyckades ta sig dit.

 

Delade meningar om Bulgarien

Vidare till ett land som vi hade delade meningar om, nämligen Bulgarien. Vi enades iallafall om att låten var bra, men att artisten Krassimir Avramov sjöng riktigt falskt tillsammans med sin skrikiga körsångerska. Det lät förfärligt helt enkelt, och den förtjänade dock sin degraderingsplats.

Sen var vi framme vid vårat andra nordiska hopp. Island med Yohanna. Mysigaste bakgrundstemat och med en otroligt stark och vacker låt tog sig även Yohanna vidare. Det jublades friskt i inledningen av låten och efter framförandet. Vilken fantastisk röst, Yohanna seglade direkt upp som en av favoriterna.

 

Makedonien nog på gränsen på finalavancemang

Bröderna från Makedonien öste på med sin rocklåt och var säkerligen på gränsen på att ta sig vidare. De framförde sitt bidrag i klass och sångaren såg bra ut på scen. Tyvärr, ingen final denna gång.

Nu var stämningen uppskruvad efter senaste bidraget. Ytterligare en balkanvariant gav Rumänien oss med “The Balkan Girls”. Elena Gheorghes röst var lite svag på vissa ställen men det gick helt okej och en finalplats alltså.

 

Bästa bidraget – men sämre live

Finland har ett av årets bästa bidrag. Dock låter det inte alls lika bra i liveframträdandet, därför var vi lite osäkra om det skulle bli någon final för Waldos People. Det skulle det bli till slut. Bra ös på scenen och en finalplats är vi nöjda med.

Väl därefter var vi framme vid tävlingens mysigaste låt signerad Portugal. Sångerskan sjöng vackert och vi blev riktigt glada att vi lyckades pricka in den bland våra klara finalister i vårat tips inför semifinalen. Bakgrunden var färgglad med b.la en underbar regnbåge. Vi är glada att se dem igen på lördag. Det är ett land som förtjänar lite framgång i dessa sammanhang och de är tuffa nog att köra sin egen stil.

 

Slutspurten var kommen

Det var dags för Malta med den populära sångerskan Chiara att framföra sin ballad. Rösten var vacker men låten fångar inte alls vårat intresse, och vi har stora aningar om att juryn valde vidare denna, vilket innebär att den måste ha kommit på en tionde plats.

Sist ut, Bosnien-Hercegovina, våra favoriter att ta hem Eurovision Song Contest 2009. Det var ett mäktigt framträdande och en finalplats var aldrig hotad. Vi tror lätt att den tog förstaplatsen i den här semifinalen.

 

Övriga delar i programmet

Mellanakten: Tidigare populära och före detta Eurovisiondeltagande t.A.T.u. framförde en av sina forna hits anförda av Russian Red Army Choir i bakgrunden. Grymt roligt att få återse den ryska popgruppen.

Programledarna: Fruktansvärt dåliga, de skämtade så att det ibland var obegripligt att förstå. Nej, hoppas att de som ska hålla i den på finalen sköter det här bättre.

Edward & Shirley: De var toppen och riktigt kunniga.

Sammanfattningsvis var vi båda nöjda med programmet och resultatet.

 

Nu ser vi fram emot semifinal 2!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Inofficiell Eurovision 2020

Mello 2020

Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen