Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i våras. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling ska vi nu göra nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik och gå igenom bidrag för bidrag, år för år. Eftersom Sverige har haft med 55 bidrag genom tiderna är vi tvungna att smygstarta fyra dagar tidigare, dvs. redan den 27:e november ger vi första luckan. Därför innehåller årets julkalender 28 luckor istället för tidigare 24.

Idag, den 14 december, presenterar vi Sveriges bidrag åren 1994 och 1995.

 

1994: Marie Bergman & Roger Pontare

Artisterna Marie Bergman & Roger Pontare gick det här året ihop som en duo i Melodifestivalen 1994, där de framförde låten “Stjärnorna” och tog hem segern och fick därmed representera Sverige vid Eurovision Song Contest som hölls på Irland.

Marie Bergman är född den 21 november 1950 och har haft igång sin karriär sedan år 1968, då hon sjöng i Putte Wickmans band och året därpå blev hon medlem i gruppen Family Four, vilket hon var fram till 1974. Innan dess hann hon tävla med gruppen i Melodifestivalen 1971 och 1972 som de också vann. Men sedan gick hon som sagt solo och släppte samma år (1974) sitt första album Mitt ansikte. Fram till 1994 hade hon släppt ytterligare 10 album.

Roger Pontare är född den 17 oktober 1951 i Bockträsk som ligger i södra Lappland. Han är sångare och sjunger låtar främst inom pop och etnopop. Han har varit aktiv inom musiklivet sedan mitten av 1970-talet, främst då att han år 1976 flyttade till Stockholm (innan hade han varit med i rockgruppen Nebulosa). Under artistnamnet Mango lyckades Roger komma in på Svensktoppen. Under 1980-talet började han samarbeta med andra artister, exempelvis släppte han år 1988 låten “Christmas Time (Is Here Again)” med Pernilla Wahlgren. År 1990 släppte Roger musikalbumet Silverbarn.

Melodifestivalen 1994 hade som många tidigare år ett allmänt inskickande av bidrag och därefter var det upp till en urvalsjury att välja ut 10 bidrag som skulle få tävla. Inför antagningen meddelade dock SVT att man nu lagt till en regel som sade att demosångaren skulle, om SVT ville det, framföra låten live. Detta helt enkelt för att undvika att bra artister hoppade av medverkan i festivalen. Om demosångaren vägrade tävla så hade SVT rätten att diskvalificera bidraget.

Finalkvällen ägde rum i TV-huset i Stockholm den 12 mars, med Kattis Ahlström och Sven Melander som programledare. För elfte året genomfördes finalkvällen genom två tävlingsomgångar. Den telefonröstning som hade införts året innan slopades och istället fick jurystäderna rösta två gånger. Först röstade jurystäderna bort halva startfältet i en sluten omgång för att i andra omgången rösta synligt. Poängen som varje stad fick dela ut var 8 (högst) och därefter 6, 4, 2 och 1 poäng – alla bidrag fick således poäng. Duon Marie Bergman & Roger Pontare vann med 66 poäng. Tvåan “Det vackraste jag vet”, som framfördes av Gladys de Pilar, fick ihop 62 poäng (marginal på fyra poäng). Bergman blev i och med sin seger den första artist som vunnit svenska Melodifestivalen tre gånger. Det har hittills bara hänt en gång till men det skulle dröja 12 år…

ESC 1994 hölls i Irlands huvudstad Dublin efter att Irland ånyo tagit hem segern året innan (den andra i rad). Tävlingen ägde rum 30 april, men detta är också senaste gången som ESC inte ägt rum i maj månad (från 1995-2015 har alla tävlingar ägt rum i maj månad). 25 länder deltog, men det här året införde EBU en gräns på hur många länder som fick delta och detta för att hålla andelen länder mellan 20-25. En parentes i sammanhanget var att fyrverkerier/pyroteknik användes i ESC för första gången det här året. Sverige fick gå ut allra först det här året men slutade efter juryöverläggningarna på 13:e plats. Det blev istället värdlandet som tog hem segern för tredje gången i rad, vilket var första gången det hade hänt för ett värdland. Polen, som debuterade, hamnade tvåa och det är landets bästa placerings till dags dato.

Duoskapet mellan Bergman & Pontare blev ingen permanent företeelse, utan bägge artisterna har därefter gått solo även om samarbeten med andra artister skett. Marie Bergman har efteråt spelat på en hel del festivaler och turnerat runt och givit ut totalt 21 album. Roger Pontare har försökt vinna Melodifestivalen ytterligare ett par gånger och honom kommer vi berätta mer om, om några luckor framöver.


 

1995: Jan Johansen

Jan Johansen är född 9 januari 1966 i Stockholm och har arbetat som artist sedan unga år. Han gick exempelvis på musiklinjen vid Framnäs folkhögskola där han också var sångare i bandet Off Duty. 1993 gjorde han sig känd med låten “Lost in Paradise” tillsammans med Erika Norberg, som spelades en del i radio. Men det var i och med sin medverkan i Melodifestivalen 1995 som han gjorde sig rikskändis, och det ska vi berätta mer om nu.

Melodifestivalen 1995 hade som tidigare år ett allmänt inskickande av bidrag, men eftersom det hade förekommit kritik mot svagt startfält 1994 så hade SVT gett plats för halva startfältet till fem stycken kompositörer/kompositörsteam som fick dessa platser. En jury valde ut fem bidrag från allmänna inskicket. Det här året var det SVT Malmö som arrangerade festivalen och tävlingen gick av stapeln på Malmö musikteater den 24 februari. Pernilla Månsson var programledare. Det tidigare röstningssystemet med två omgångar behölls och det var enbart jurystäder som fick rösta fram vinnaren. Sändningen hade drygt 3,6 miljoner TV-tittare.

Vann gjorde Jan Johansen med låten “Se på mig”, som fick ihop 64 poäng. Men precis som året innan var det tajt, för tvåan (Cecilia Vennerstens “Det vackraste”) fick ihop 61 poäng. Men det blev Johansen som alltså fick åka till Eurovision, som för tredje gången gillt arrangerades på Irland.

Återigen sändes ESC-finalen från Dublin, dock den 13 maj, men denna gång bad irländsk TV om dispens från EBU att slippa arrangera tävlingen ifall att de skulle ha vunnit en fjärde gång (pengarna höll på att ta slut). EBU beslöt att max 25 länder fick delta och kraven kring vilka länder som fick vara med respektive avstå tävlan var tuffa. Precis som året innan fick länderna som hamnat sämst avstå tävlan så att nya länder kunde komma in. Detta drabbade dock aldrig Sverige eftersom vi trots 13:e-platsen 1994 kommit tillräckligt högt. 23 länder kom till start. Sverige tävlade som nummer 18 och slutade efter alla länders röstningar på tredje plats, vilket var Sveriges högsta placering sedan Carolas vinst 1991. Irland slapp vinna utan hamnade på 14:e plats. Segern gick istället till gruppen Secret Garden och låten “Noctune”, som tävlade för Norge, vilket var Norges andra vinst i ESC.

Jan Johansens karriär började i och med sin medverkan i festivalerna och han har haft många succélåtar genom tiderna som exempelvis vinnarlåten “Se på mig” som blev etta på Svensktoppen och flera andra listor. Han har också deltagit i Melodifestivalen ytterligare tre gånger: 2001, 2002 och 2003, och gjort bra ifrån sig även då, dock har det inte blivit någon mer vinst. Han medverkade vid Diggiloo-turnén 2007. 2011 släppte han en biografi om sitt liv. I år släppte Jan Johansen en låt som är skriven av Camilla Läckberg, (Läckberg som för övrigt tävlar som låtskrivare för Anna Book i Melodifestivalen 2016).

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen