em_#A_big

Foton hämtade från 4lyrics.eu samt YouTube.

Den femte gruppen i Panelens EM Eurovision Style 2016 var Grupp E, som bestod av Belgien, Irland, Italien och Sverige. Dessa matcher spelades den 6 september, 27 september och 18 oktober. De två länderna som fick högst totalpoäng efter tre dueller (inspirerat av sommarens Fotbolls-EM) gick vidare till slutspelet, medan landet som kom trea får göra upp med övriga grupptreor om fyra platser i slutspelet.

Totalt spelades sex stycken matcher där alla i gruppen mötte varandra en gång. Varje match var alltså uppställd som en fotbollsduell/Andra chansen-duell där två länder tävlade mot varandra. ESC-Panelens skribenter har sedan haft i uppgift att välja en vinnare per match. Det land som vann varje match får 3 poäng medan förloraren fick 0 poäng. Skulle det bli oavgjort fick bägge lagen 1 poäng vardera.

Efter varje gruppmöte har vi sammanställt resultaten enligt fotbollens värld. Detta betyder att varje lag får med sig både sin individuella poängsamling enligt poängskalan ovan, men även samlas poängen ihop enligt fotbollens gjorda respektive insläppta mål samt målskillnad. Detta använder vi i de situationer där två eller fler bidrag i gruppmatcherna hamnat på samma totalpoäng. Således:

 • – Varje gång en av oss i panelen gav sin poäng till ett bidrag i en match räknades det som ett “gjort mål”.
 • – Varje gång som motståndarlandet i duellen fått poäng från en i panelen räknades det som “insläppt mål”.
 • – Det land som i duellen gjort flest mål vann matchen, eller, om det slutade 3-3 så räknades matchen som oavgjord.
 • – En beräkning gjordes sedan för varje lands gjorda respektive insläppta mål och en därigenom framkom en målskillnad. Denna blev avgörande ifall två länder hamnade på samma slutposition.

 

 

Tabell

Efter att de tre tävlingsomgångarna nu är avklarade har vi fått följande slutresultat för Grupp E (länder med beige bakgrundsfärg gick vidare till slutspelet, medan landet med vit bakgrundsfärg blev utslagen från detta EM-spel):

 

Land SP. VU. OA. FÖ. GM. IM. MS. TOT.
Sverige 3 3 0 0 13 5 +8 9
Italien 3 2 0 1 10 8 +2 6
Belgien 3 1 0 2 9 9 0 3
Irland 3 0 0 3 4 14 -10 0

Fotnot av förkortningar i tabellen:

 • SP. = Spelade matcher
 • VU. = Vunna matcher
 • OA. = Oavgjorda matcher
 • FÖ. = Förlorade matcher
 • GM. = Gjorda mål
 • IM. = Insläppta mål
 • MS. = Målskillnad
 • TOT. = Totalpoäng

 

 

Resultat

Efter att de tre tävlingsomgångarna nu är avklarade har vi fått följande slutresultat för Grupp E (länderna ovanför strecket är vidare till slutspelet):

 1. Sverige (Tre segrar: 13 gjorda mål & 5 insläppta mål)
 2. Italien (Två segrar och en förlust: 10 gjorda mål & 8 insläppta mål)
 3. Belgien (En seger och två förluster: 9 gjorda mål & 9 insläppta mål)

 4. Irland (Tre förluster: 4 gjorda mål & 14 insläppta mål)

 

 

Artister & bidrag

Gruppen bestod av följande fyra länder med tillhörande representanter:

 

Belgien: Morgane – “Nous, on veut des violons” (1992)

Ingrid Simonis, här artistnamn för Morgane, föddes den 23 augusti 1975 i Blegny, Belgien. Hon gjorde sig känd när hon som 16-åring deltog i Belgiens uttagning till ESC 1992 med låten “Nous, on veut des violons”. I den nationella finalen tävlade hon mot nio andra artister och gick segrande ur finalen. I Eurovisionen, som hölls i Malmö, blev det slutligen en 20:e plats.

Efter ESC 1992 har Morgane fortsatt med musiken samtidigt som hon också har prioriterat sin familj.

 

 

Irland: Sinéad Mulvey & Black Daisy – “Et Cetera” (2009)

Sinéad Mulvey föddes den 22 januari 1988 på Irland, där hon växte upp. Som trettonåring började hon sjunga och fick en roll i musikalen Cinderella. År 2005 deltog hon i den irländska talangshowen You’re a Star.

Rockbandet Black Daisy bildades år 2008 och bestod då av Steff Caffrey, Nicole Billings, Asta Millerienė  och Lesley-Ann Halvey. Ett år senare ombads Steff Caffrey att lämna bandet av TV-bolaget RTÉ för att de ansåg att gruppen var för stor för att vara ett bakgrundsband till Sinéad Mulvey.

År 2009 slog Black Daisy ihop sig med Sinéad Mulvey till den irländska nationella uttagningen till ESC 2009 i Moskva. De tog hem segern i finalen efter juryernas och tittarnas gemensamma dom. I Eurovisionen lottades Irland att tävla i den andra semifinalen och de gick ut som nummer två för kvällen. Trots rockigt framträdande tog sig Irland ej vidare till finalen utan hamnade på elfte plats.

Sinéad Mulvey är idag aktiv inom musiklivet medan medlemmarna i Black Daisy har gått skilda vägar.

 

Italien: Jalisse – “Fiumi di parole” (1997)

Den italienska duon Jalisse består av Alessandra Drusian och Fabio Ricci. De har sjungit ihop i mer än 14 års tid. De kommer dock från helt olika bakgrunder inom musiken. År 1997 återvände Italien tillfälligt till Eurovisionen igen. Jalisse deltog samma år i San Remofestivalen som de vann med sitt bidrag “Fiumi di parole”, som de sedan i ESC samma år hamnade på fjärde plats med. Trots detta hoppade Italien av ESC året därpå och återvände inte igen förrän år 2011.

Jalisse tog ett litet uppehåll under några år men var tillbaka igen och är som tidigare nämnt fortfarande aktiva.

 

Sverige: Jan Johansen – “Se på mig” (1995)

Jan Johansen föddes den 9 januari 1966 i Stockholm. Han började med musiken tidigt och blev efter sina studier sångare i bandet Off Duty. År 1993 gjorde han en duetten “Lost In Paradise” med Erika Nordberg som blev en succé. Men den riktiga succén kom två år senare då han för första gången deltog i svenska Melodifestivalen med låten “Se på mig”, skriven av Ingela “Pling” Forsman, Bobby Ljunggren och Håkan Almqvist. Låten tog hem segern och fick tävla i ESC 1995 i Dublin på Irland, där den hamnade på tredje plats.

Efter detta har vi sett Jan Johansen i många olika sammanhang, inte minst musikaliskt där han släppt ett antal album, på musikturnéer och i Melodifestivalen: 2001 med låten “Ingenmansland”, 2002 med “Sista andetaget” och 2003 med “Let Your Spirits Fly” (med Pernilla Wahlgren). Han har även deltagit i olika andra TV-lekar som Dobidoo och Fångarna på fortet.

 

 

Matcher

Första omgången (6 september)

panelensem_matchomg1_grB

 

Andra omgången (27 september)

panelensem_matchomg2_grB

 

Tredje omgången (18 oktober)

panelensem_matchomg3_grB

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen