Panelens projekt – lågsäsong

Varje år sedan ESC-Panelens start år 2009 har vi panelmedlemmar alltid genomfört olika projekt. Under högsäsong (december-maj) är det först nationella uttagningar som gäller. Därefter gör vi alltid en nedräkning till det årets ESC där vi dels betygsätter varje lands tävlingsbidrag samt gör topplistor över favoritlåtar. Dessa projekt hittar du här.

När ESC är avslutad och i väntan på att nästa säsong ska dra igång brukar vi anordna olika ESC-relaterade projekt, med anknytning till Eurovisionens historia. På denna sida listar vi de projekt vi genomför/har genomfört i nuvarande och tidigare säsonger.

 

Aktuella lågsäsongsprojekt

Under juli månad kommer ESC-Panelens skribent Hollac16 ta fram en topplista över 30 ESC-bidrag mellan åren 2007-2017 som han tycker förtjänade en bättre slutplacering i tävlingen. Varje dag mellan den 1-30 juli presenteras ett nytt bidrag.

Läs mer om projektet »

 

Äntligen har det blivit dags för 2017 års upplaga av Robbans favoriter – projektet där vår skribent Robban har fått välja ut sina personliga favoriter från årets nationella uttagningar. Panelen kommer att lyssna igenom och välja ut en gemensam vinnare.

Läs mer om projektet »

 

Det har blivit dags för ESC-Panelen att kora det bästa andraplacerade bidraget från 2017 års nationella säsong. Totalt är det 23 bidrag som gör upp om segern i årets stora final. Panelen rankar bidragen och korar en gemensam vinnare!

Läs mer om projektet »

 

 

 

Genom åren har en hel del internt uttagna bidrag och vinnare från nationella uttagningar runt om i Europa tvingats avstå tävlan i Eurovision Song Contest av olika anledningar. I denna artikelserie listar panelmedlemmarna Haris och Robban några av dessa och skriver lite kortfattat om varje bidrag och varför det blev som det blev. Vi listar bidragen helt slumpmässigt både vad gäller årtalet och länderna.

Läs mer om projektet »

 

Arkiv lågsäsongsprojekt
(gjorda efter Eurovisionsäsonger)

Höstprojekt

Semifinalhyllningar (hösten 2014)

special_esc

Under hösten 2014 hade det gått 11 år sedan EBU gjorde om Eurovision Song Contest till fördelen att fler länder kunde vara med och delta, nämligen att en semifinal infördes inför finalen. Alla åren från 2004 till 2014 hade totalt 345 bidrag kvalat i semifinalerna där endast 180 fått finalbiljett. Panelen anordnade därför olika kvalheats där vi gick igenom år för år och röstade enbart bland de bidrag som aldrig gick vidare till finalen det respektive året. Vinnaren från varje år gick sedan till en slutfinal där vi korade den bästa av de bästa.

Läs mer om projektet »

 

Best of Melodifestivalen (hösten 2015)

bestofmf00

Vi i panelen är stora Melodifestivalsfantaster och längtar redan till februari och att Mellosäsosongen ska börja. Speciellt nu när Måns Zelmerlöw vann nere i Wien och tog ESC hem till Sverige igen. Under hösten 2015 rangordnade panelen bidragen i Melodifestivalen 2002-2015 utifrån den slutplacering de kom på, och sedan skickades de låtar som fick högst totalpoäng till en superfinal. I finalen tävlade sedan 32 bidrag om segern. Projektet pågick från augusti till november 2015.

Läs mer om projektet »

 

Panelens EM-spel (hösten 2016)

header_em

Under hösten 2016 grottade vi ned oss i nostalgin kring Eurovisionens bidrag genom att göra ett eget EM-spel. Vi använde oss av samma grundmall som sommarens Fotbolls-EM genom gruppspel och slutspel. Enda skillnaderna var att det var tidigare ESC-artister som representerade länderna (istället för fotbollslag) och det var vi i panelen som bestämde vilka som skulle gå vidare i matcherna. Projektet blev alltså lite som fotboll möter Andra chansen, typ. Projektet pågick mellan augusti och november 2016. 6 av 8 panelmedlemmar deltog i projektet: Alexander, Erik, Haris, Hollac16, Johan och Robban.

Läs mer om projektet »

 

Panelens julkalender

Inför Eurovision 2015 gjorde vi en översikt av värdlandet Österrikes alla Eurovisionsbidrag genom tiderna. Varje dag, från den 1-24 december 2014, presenterade vi ett eller två bidrag från första åren till 2014. Kalendern gick under namnet “Vägen till Wien”.

Läs mer om projektet »

 

julkalendern

Inför julen 2015 räknade Panelen ned till ESC 2016, genom att presentera alla Sveriges tävlande ESC-artister sedan år 1958. Därav julkalenderns namn: Från (Alice) Babs till (Måns) Zelmerlöw!

Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i ESC 2015. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling gjorde vi ett nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik där vi gick igenom bidrag för bidrag, år för år. Eftersom Sverige fram till dess hade haft med 55 bidrag genom tiderna var vi tvungna att smygstarta fyra dagar tidigare, dvs. redan den 27:e november. Därför innehöll det årets julkalender 28 luckor istället för tidigare 24.

Läs mer om projektet »

 

ukrainecalling-bildspel

Inför julen 2016 handlade vår julkalender om 2017 års värdland Ukrainas tidigare ESC-bidrag. Dessutom fylldes kalendern ut med Robbans favoriter från tidigare ukrainska uttagningar.

Läs mer om projektet »

 

Övriga projekt under lågsäsong

Eurovision Kalkon Edition

esc_kalkon_edition_logo

Det finns låtar som tävlat i Eurovision Song Contest som man aldrig har tyckt särskilt mycket om. Och man ställer sig frågorna: hur tusan kunde denna låt få vara med och tävla? samt, Varför röstar folk på denna låt? eller, Vart tog den riktiga smaken vägen? och klassikern: Min favorit hamnade sist – och den där skitlåten vann!

I ESC-Panelen har vi som alltid olika tycke och smak om vilka bidrag som är bra eller inte. Så nu tänkte vi redovisa våra tankar om urusla bidrag genom tiderna. Var och en av oss gör en personlig topp 10 över urusla bidrag som tävlat någon gång i Eurovision Song Contest. Man får välja vilka bidrag som helst från starten 1956 till 2015. Tanken är att bidraget man sätter på första plats är den låt man tyckt minst om.

Detta projekt genomfördes den 26 november 2015.

Läs mer om projektet »

 

Svensktoppen nästa

svensktoppen_logo

Läs mer om panelens åsikter om finalbidragen i Svensktoppen nästa 2014, 2015 och 2016. Dessutom finns fakta om tävlingarna i helhet i respektive artikel.

 

Vi jämför ESC-år

bestsongs

I augusti 2014 valde vi i panelen att jämföra ESC-åren 2013 och 2014 gällande bidragskvalitén. Varje panelmedlem fick välja ett av två bidrag per land som man tyckt bäst om. Sedan sammanställdes siffrorna och vi fick ut ett vinnar-år. Totalt räknade vi in 35 länder i undersökningen. Bulgarien, Cypern, Kroatien, Polen, Portugal och Serbien räknades bort då dessa länder bara hade med bidrag vid ett av de två åren).

Läs mer om projektet »

 

Efter ESC 2015 har vi i panelen jämfört varje lands tävlingsbidrag i ESC åren 2014 och 2015. Därefter har var och en i panelen fått bestämma en av de två som favorit. Sedan summerar vi för varje panelmedlem vilket år som fick flest favoriter. I undersökningen har vi valt att endast ta med de länder som hade med bidrag bägge åren, vilket innebär att vi hade inte med Australiens, Cyperns, Serbiens, Tjeckiens och Ukrainas bidrag.

Läs mer om projektet »

 

I oktober 2016 genomförde vi för tredje året i rad en jämförelse mellan den senaste och den tidigare Eurovisionens tävlingsbidrag. Vi ställde helt enkelt land mot land och så fick varje panelmedlem bestämma vilket bidrag man tyckte bäst om. Varje “år” fick sedan poäng och det år som fått högst totalpoäng vann. För att göra jämförelsen rättvis valde vi bort de länder som bara hade medverkat vid ett av dessa två år. Således fick vi inte med bidrag från Bosnien-Hercegovinas, Bulgariens, Kroatiens, Portugals, Rumäniens och Ukraina. Totalt var det 38 bidrag vi jämförde.

Läs mer om projektet »

 

Panelens Second Chance Contest & Robbans favoriter

scc2014rscc2014

Någon månad efter att ESC 2014 var över gjorde vi i panelen två olika ESC-relaterade topplistor. Dessa innehåller tävlingsbidrag från de länder som hade minst en nationell final. Den första listan var Robbans favoriter där Robban från ESC-Panelen, som är en flitig följare av de nationella uttagningarna, fick äran att plocka ut sina favoriter från vardera lands nationella uttagning som han tyckte var bäst efter vinnaren och tvåan. Den andra var Panelens egen upplaga av Second Chance Contest, där panelen listade favoriter bland de bidrag som kom på andra plats i de nationella finalerna.

Läs mer om projektet »

 

second_chance_2015 robbans_favoriter_2015

Efter ESC 2015 gjorde panelen två olika ESC-relaterade topplistor. Dessa innehöll tävlingsbidrag från de länder som hade haft minst en nationell final. Den första listan var Robbans favoriter där Robban från ESC-Panelen, som är en flitig följare av de nationella uttagningarna, fick äran att plocka ut sina favoriter från vardera lands nationella uttagning som han tyckte var bäst (efter vinnaren och tvåan). Den andra topplistan var Panelens egen upplaga av Second Chance Contest, där var och en av oss i panelen listade 10 favoritbidrag bland de bidrag som kom på andra plats i de nationella finalerna.

Läs mer om projektet »

 

 robbans_favoriter_2016panelen_secondchance_2016

Efter ESC 2016 har vi i ESC-Panelen gjort två olika ESC-relaterade topplistor för de bidrag som aldrig nådde tävlan utanför nationell uttagning. Dvs. dessa bidrag fick aldrig chansen att tävla för sina länder i Stockholm 2016. Så vi tänkte därför hylla dessa bidrag!

I det första projektet, Robbans favoriter, har Panelens skribent Robban fått välja ut ett favoritbidrag från varje land som arrangerade minst en nationell final (i år var det 25 länder) som ej vann eller kom på andra plats totalt sett. Därefter har panelen fått lyssna igenom låtarna och välja ut 10 favoriter, som sedan fått poäng enligt ESC-skalan: 12p till ettan, 10p till tvåan, 8p till trean osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Sedan har alla poäng adderats samman och vi har fått fram en gemensam vinnare.

Det andra projektet är ESC-Panelens egen Second Chance Contest, där vi har valt ut de bidrag som hamnade på andra plats i respektive nationell final. Sedan har omröstningen och upplägg fungerat på samma sätt som i Robbans favoriter.

Kika gärna runt i artiklarna och hitta dina favoriter!

 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen

Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: