« Spanien NF 2017

Spanien NF 2019 »


Operación Triunfo

Operación Triunfo

SPANIENS UTTAGNING. Spanien valde artist och bidrag till Eurovision Song Contest 2018 genom Idoltävlingen Operación Triunfo. Detta format har spansk TV använt sig av förut och därför blev det en slags comeback för den nu, åtminstone i Eurovisionsammanhang.

Under hösten 2017 har talangprogrammet Operación Triunfo (kan jämföras med t.ex. TV4:as Idol) pågått med uttagningsprogram. Veckovisa program med olika tävlingsmoment avgjorde vilka tävlande som skulle gå vidare respektive åka ut. Mot slutet av säsongen framkom det att spansk TV hade för avsikt att låta en av de fem sista tävlande få chansen att tävla för Spanien i Eurovision Song Contest 2018. Detta skedde också i ett specialavsnitt veckan före säsongsfinalen. Inför valet av de tävlande gick fyra tävlande direkt till final, medan två tävlande fick tävla om den sista platsen i finalen. Trots att bara en av de två sista fick finalbiljett fick även den utslagne tävlande också delta, även om det inte var i alla moment.

Finalen gick till som så att var och en av de fem ordinarie finalisterna hade varsitt tävlingsbidrag som de framförde. Utöver det framträdde de tävlande i duettpar (där den tidigare utslagne tävlande fick framträda). Dessutom tävlade också alla fem ordinarie som en grupp med ett bidrag. Tv-tittarna fick sedan rösta fram tre av de totalt nio bidragen till en avgörande omgång där vinnarbidraget slutligen röstades fram. Vinnarna blev duon Alfred & Amaia med låten “Tu Canción”.

 

Datum & händelser

 

Finalen!

Fakta

 • Datum: 2018-01-29
 • Tid: 22:35 – 01:15 CET
 • Programledare: Roberto Leal
 • Plats: Barcelona, Spanien
 • Röstningsprocess: 100% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: TVE 1/TVE International – Länk

 

Panelen inför: I finalen kommer de fem artister som kvalade sig in i finalen att framträda med totalt 9 bidrag. Var och en av de fem kommer att sjunga en sololåt, sedan kommer även tre duettbidrag framföras samt en gemensam låt. Den sjätte finalisten, Agoney, kommer enbart tävla i duettdelen. Tittarna får se framträdandena och först rösta fram tre av sina favoritlåtar till en avgörande omgång då en vinnare ska koras.

Det kommer även finnas med en jurypanel i programmet, men den juryn finns enbart med som coachning och har noll bestämmanderätt. Juryn kommer att bestå av Luisa Sobral (låtskrivare till fjolårets Eurovisionvinnarlåt), Victor Escudero (reporter på Eurovision.tv), Manuel Martos (artistchef för Universal Spanien) och Julia Varela (Spaniens Eurovisionkommentator).

I finalen kommer även Conchita Wurst, Luisa Sobral och J Balvin uppträda som gästartister.

 

 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn (i ordning efter solouppträdanden, duetterna och helgruppen). Länkarna går till bidragens studioversioner.

 

Aitana –Arde
Text & musik: Alba Reig


 

Alfred – Que nos sigan las luces
Text & musik: Nil Moliner


 

Amaia – Al cantar
Text & musik: Rozalén


 

Ana Guerra – El remedio
Text & musik: Nabález


 

Miriam – Lejos de tu piel
Text &/musik: Steve Robson, Ina Wroldsen, Diego Cantero


 

Agoney & Miriam – Magia
Text &/ musik: David Otero, Diego Cantero, Tato Latorre


 

Aitana & Ana Guerra –Lo malo
Text &/musik: Morgan, Will Simms, Brisa Fenoy


 

Alfred & Amaia –Tu canción
Text &/musik: Raúl Gómez, Sylvia Santoro


 

Aitana, Alfred, Amaia, Ana Guerra och Miriam – Camina
Text &/musik: Deltagare i Operatión Triunfo samt Manu Guix


 

 

Panelen tycker till!

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 

 1. Aitana, Alfred, Amaia, Ana Guerra och Miriam – “Camina”
 2. Aitana & Ana Guerra – “Lo malo”
 3. Alfred & Amaia – “Tu canción”
 4. Aitana – “Arde”
 5. Miriam – “Lejos de tu piel”

Kommentar: Trots att grannlandet Portugal till slut fått ordning på torpet och vunnit ESC, så känns det som att det betydligt större och folkrikare Spanien fortfarande står o stampar utan att komma nånvart. Senaste toppresultatet kom 2002, och jag tror inte det blir något nytt i år. Tyvärr är finalen mycket utdaterad, även om många bidrag är tydligt inspirerade av den romantiska fjolårsvinnaren “Amar pelos dois”. Jag tror dock inte att Spanien har mycket att vinna på att kopiera fjolårsvinnaren… Mitt tips ligger därför på det enda bidraget där alla artisterna sjunger tillsammans, “Camina”. Låten är fortfarande hopplöst utdaterad men den är iallafall hyfsat bra. Men oavsett vem som vinner så lär Spanien få svårt att göra bra ifrån sig i Lissabon.

 

 1. Miriam & Agoney – “Magia”
 2. Miriam – “Lejos de tu piel”
 3. Aitana – “Arde”
 4. Amaia – “Al cantar”
 5. Amaia & Alfred – “Tu canción”

Kommentar: Jag har inte följt förberedelserna till finalen av Operación Triunfo så jag har helt enkelt fått gå på vad jag hört av de som är med nu. Vad jag kan konstatera är att Miriam verkar ha blivit min favorit då hennes låtar, både sololåten och hennes duett med Agoney, är cementerade som de två högst rankade på min lista här. Ska bli intressant att se hur spanska folket tycker och tänker här.

 

 1. Miriam – “Lejos de tu piel”
 2. Aitana, Alfred, Amaia, Ana Guerra och Miriam – “Camina”
 3. Alfred – “Que nos sigan las luces”
 4. Miriam & Agoney – “Magia”
 5. Amaia & Alfred – “Tu canción”

Kommentar: Inför den spanska finalen har jag bara haft finaldagen att lyssna in mig på låtarna. Överlägset bästa låten i detta finalstartfältet är “Lejos de tu piel”. Jag hoppas att Miriam tar hem detta, för om man vill komma bättre än i botten av en ESC-final bör man satsa på den artist och låt med mest potential att få så hög placering som möjligt. Mest rättvist hade kanske varit om alla finalister (minus Agoney) fick vinna med grupplåten “Camina” som är en härlig feel good-uptempolåt där alla röster får utrymme. Ska bli spännande att se hur det spanska folket väljer. Skönt att ingen korrupt jury kan fälla avgörandet denna gång (som i den spanska finalen 2017). Jag hoppas att år 2018 är året som det vänder för Spanien i Eurovision Song Contest.

 

Resultat

Duon Alfred & Amaia representerar Spanien i Eurovision 2018. Foto hämtat från Eurovision.tv.

Under måndagskvällen den 29:e januari avgjordes Eurovisionspecialen av spanska talangprogrammet Operación Triunfo, där duon Alfred & Amaia vann med låten “Tu Canción”. Därmed blir det de som får åka till Lissabon och tävla för Spanien i Eurovision Song Contest 2018.

Finalen gick till som så att var och en av de fem ordinarie finalisterna hade varsitt tävlingsbidrag som de framförde. Utöver det framträdde de tävlande i duettpar (där den tidigare utslagne tävlande fick framträda). Dessutom tävlade också alla fem ordinarie som en grupp med ett bidrag. Tv-tittarna fick sedan rösta fram tre av de totalt nio bidragen till en avgörande omgång där vinnarbidraget slutligen röstades fram. Vinnarna blev duon Alfred & Amaia med låten “Tu Canción”.

I programmet fanns även en coachande jurypanel med bestående av Luisa Sobral (låtskrivare till fjolårets Eurovisionvinnarlåt), Victor Escudero (reporter på Eurovision.tv), Manuel Martos (artistchef för Universal Spanien) och Julia Varela (Spaniens Eurovisionkommentator). Denna panel hade dock inget att säga till om gällande resultatet, utan det var bara publiken som hade makten (till skillnad från året innan). Nyss nämnda Luisa Sobral framträdde även som gästartist på scenen, och utöver henne var även Conchita Wurst (Eurovisionvinnaren 2014) och J Balvin inbjudna som gästartister.

 

Hela resultatet:

Första omgången

Efter att tittarna röstat i den första omgången stod följande resultat klart (finalisterna står utan inbördes ordning):

 

 • Finalist: Aitana – “Arde
 • Finalist: Aitana & Ana Guerra –Lo malo
 • Finalist: Alfred & Amaia –Tu canción

 • 4. Miriam – Lejos de tu piel, 8% av rösterna
 • 5. Agoney & Miriam – Magia, 7% av rösterna
 • 6. Ana Guerra – El remedio, 5% av rösterna
 • 7. Amaia – Al cantar, 4% av rösterna
 • 8. Alfred – “Que nos sigan las luces“, 3% av rösterna
 • 9. Aitana, Alfred, Amaia, Ana Guerra och Miriam – Camina, 1% av rösterna

 

 

Andra omgången

I den andra röstningsomgången utsåg tittarna vinnaren, och röstade då så här:

 1. Alfred & Amaia –Tu canción, 43% av rösterna
 2. Aitana – “Arde, 31% av rösterna
 3. Aitana & Ana Guerra –Lo malo, 26% av rösterna

 

Så här såg Alfreds & Amaias liveframträdande ut i finalen:

 

Vi ska tillägga att då Spanien är en del av “Big Five” (länderna som betalar mest pengar till EBU) så slipper man kvala genom Eurovisionens semifinaler. Därför kan Alfred & Amaia nu luta sig tillbaka och börja förbereda sig för sin show i Eurovisionfinalen den 12:e maj.

 

Tycker du det var rätt vinnare som vann finalen? Kommentera gärna!

 

 

Panelens slutkommentarer

Så här tycker vi i panelen om vinnaren i finalen.

Det verkar som att spanjorerna fått för sig att de måste kopiera grannarna Portugals vinnarrecept ifrån ifjol, med en stillsam ballad sjungen av bl.a. en konstig kille med lustig röst som gör grimaser. Visst är det en duett istället, som det dessutom sprakar en hel del kärleksgnistor om. Men kommer det verkligen funka igen? En disneyballad på spanska? Njae, det här är ett vågat spel av Spanien, trots att de nog tror att de varit smarta som kopierat Portugal. Men jag tror inte på succé, tvärtom anar jag ännu en medioker placering för det här gäspnumret.

 

 

Jag vill påstå att Spanien bjuder på deras sämsta bidrag genom tiderna. Det är för smörigt och bara för mycket av allt. Dessutom tar låten en evighet innan den kommer igång och när den väl gör det så ökar smörigheten ännu mer. Nej, jag gissar att Spanien även i år aspirerar på komma sist och därmed att de “gör en Tyskland”, dvs. kommer sist två år i rad i Eurovisionfinalen.


Efter att hon respektive han jag höll på, Miriam och Agoney, åkte ut med båda låtar fanns det inte så mycket kvar annat än att hoppas på Arde, som fick sluta tvåa. Men om man ska ta ett grepp kring vinnarlåten, “Tu canción” då… jovars, låten i sig fungerar, deras röster fungerar, det som blir lite knasigt är dock det som kan ske med vissa duetter, att det blir att man mest sjunger till varandra istället för till tittarna. Fortfarande den näst bästa av de fyra låtar vi fått höra hittils. Återstår att se hur den står sig längre fram i säsonglunken, samt hur väl de klarar sig i Europa.

 

 

En mysig liten kärleksvisa som man blir lugn och harmonisk av, men som har en tendens att uppfattas som lite smått tråkig och smörig. Jag tror inte Spanien har något att göra i toppstriden i ESC-finalen i år heller. Det fanns bättre alternativ att skicka som exempelvis Miriam’s “Lejos de tu piel”. Det är i alla fall ett bättre bidrag än vad Spanien ställde upp med ifjol.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Inofficiell Eurovision 2020

Mello 2020

Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen