« Norge NF 2017

Norge NF 2019 »


Norsk Melodi Grand Prix 2018

Norsk Melodi Grand Prix 2018

NORGES UTTAGNING. Norska NRK valde ut 10 bidrag att tävla i finalen av Norsk Melodi Grand Prix 2018. För andra året i rad tog man hjälp av internationella jurygrupper för att utse vem som var bäst lämpad att representera Norge i Eurovision 2018.

NRK valde att återigen enbart ha en enda finalkväll med 10 tävlande som uttagning till Eurovisionen. Finalen avgjordes lördagen den 10:e mars från Oslo Spektrum i Oslo, med Kåre Magnus Bergh och Silya Nymoen som programledare.

NRK fick denna gång in runt 1200 bidrag från den nationella antagningen, och därefter sållade man fram 10 bidrag som fick tävla. Artisterna och bidragen offentliggjordes vid en presskonferens vid Store Studio i Oslo den 15:e januari. I startfältet tävlade inte mindre än tre tidigare Eurovisionrepresentanter för Norge (Alexander Rybak, Aleksander Wallmann och Stella Mwangi) och det fanns även med en rad svenska låtskrivare på upphovssidan. Men det var till sist Alexander Rybak som tog hem segern.

 

Datum & händelser

 

Finalen!

Fakta

 • Datum: 2018-03-10
 • Tid: 19:55 – ~22:10 CET
 • Programledare: Kåre Magnus Bergh & Silya Nymoen
 • Plats: Oslo Spektrum, Oslo
 • Röstningsprocess: 50% internationell juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: NRK – Länk

 

Panelen inför: Det har blivit dags för Norge att välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest. I startfältet finns inte mindre än 3 tidigare Eurovisiontävlande för Norge, varav en har tagit hem segern för snart nio år sedan. Även i år väljer NRK att låta internationella jurygrupper hjälpa till med att avgöra vem som ska skickas till Eurovisionen, men norska tv-tittare har andra halvan av makten att bestämma vem det slutligen ska bli.

 

Startfältet

De tävlande presenteras efter startnummer.

 

1. Stella & Alexandra – “You Got Me”
Text &/musik: Stella Mwangi, Gustav Eurén, Niclas Arn, Andreas Alfredsson


 

2. Aleksander Wallmann – “Talk to the Hand”
Text &/musik: Joakim With Steen, Jonas McDonnell, Magnus Klausen, Aleksander Walmann


 

3. Ida Maria – “Scandilove”
Text &/musik: Ida Maria Børli Sivertsen, Stefan Törnby


 

4. Nicoline – “Light Me Up”
Text &/musik: Nicoline Berg Kaasin, Johan Larsson, Emilie Adams


 

5. Tom Hugo – “I Like I Like I Like”
Text & musik: Tom Hugo Hermansen


 

6. Charla K – “Stop the Music”
Text &/musik: Charlotte Kjær, Per Gessle, Alex Shield


 

7. Alejandro Fuentes – “Tengo Otra”
Text &/musik: Alejandro Fuentes, Angel Arce Pututi, Alejandro Pututi


 

8. Vidar Villa – “Moren din”
Text &/musik: Vidar André Mohaugen, Jonas Thomassen, Martin Thomassen


 

9. Rebecca – “Who We Are”
Text & musik: Kjetil Mørland


 

10. Alexander Rybak – “That’s How You Write A Song”
Text & musik: Alexander Rybak


 

Panelen tycker till!

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 1. Charla K – “Stop the Music”
 2. Ida Maria – “Scandilove”
 3. Stella & Alexandra – “You Got Me”
 4. Aleksander Wallmann – “Talk to the Hand”
 5. Alejandro Fuentes – “Tengo Otra”

Kommentar: Ett tufft startfält i år, där ungefär hälften kan kvalificeras som “plojnummer”, vilket borde vara negativt – men i detta fallet faktiskt blir underhållande. “Scandilove” sätter sig fruktansvärt lätt, medan “Moren din” närmast lämnar djupa psykologiska ärr i huvudet. Men båda är omöjliga att sluta nynna på. Även Rybaks festliga “That’s how you write a song” växer snabbt på en. Men av de mer seriösa bidragen faller jag nog mest för Charla K. Kanske är det för att jag sedan barndomen varit Roxette-fan och diggar det mesta med Per Gessle – men låten är ändå objektivt kanske en av de starkaste. Men konkurrensen är hård, och jag flera bidrag  som missar placering borde också ha en stor chans att vinna!

 

 1. Charla K – “Stop the Music”
 2. Stella & Alexandra – “You Got Me”
 3. Rebecca – “Who We Are”
 4. Ida Maria – “Scandilove”
 5. Tom Hugo – “I Like I Like I Like”

Kommentar: När jag hörde alla låtar här så undrar jag verkligen vad det är som har hänt, jag kan inte komma på ett svagare startfält i mannaminne. Ingen låt som är bra, och sju som jag kan kasta undan direkt (ja, allt från min fyra och neråt). Tom Hugo som går från avskalad ballad till Timberlake-kopia nummer femtioelva, Alejandro Fuentes som även han försöker rida på Despacito-vågen, Vidar Villa som inte har helt sunda fantasier om sin bästa kompis morsa och Alexander Rybak som förmodligen hade allra mest att förlora på att komma tillbaka. Jag ångrar att jag hade börjat höjt mina förväntningar efter att han hade gjort en engelskspråkig cover på “Amar pelos dois”, då han gör en komplett 180-graderssväng med någon larvig visa om hur man ska skriva låtar idag. Vilket osökt får mig att undra en andra sak: Var fan tog Carl Espen vägen när man hört det här? “And there’s a silent storm inside me”… Nej Norge, ni får verkligen skärpa er till nästa år, för det här var verkligen illa.

 

 1. Alejandro Fuentes – “Tengo Otra”
 2. Ida Maria – “Scandilove”
 3. Vidar Villa – “Moren Din”
 4. Tom Hugo – “I Like I Like I Like”
 5. Stella & Alexandra – “You Got Me”
 6. Nicoline – “Light Me Up”

Kommentar: Skulle inte vilja påstå att det finns någon superdålig låt i Norges uttagning. Flera av låtarna är inte roligare än ett paket mellanmjölk. Men det finns även bidrag som sticker ut. Min favorit ”Tengo Otra” är en Reggaeton-låt som framförs på spanska. En otroligt skön låt som är lätt att lyssna på. Den är en av mina absoluta favoriter i alla de nationella uttagningarna. Två mer komiska bidrag är ”Sca´ndilove” och ”Moren din” både gav mig ett gott skratt men jag är osäker på deras chanser i ESC. Låten ”You Got Me” reagerade jag även på då den låter väldigt mycket som en klassik schlagerlåt. Sådant uppskattas.

 

 1. Rebecca – “Who We Are”
 2. Charla K – “Stop the Music”
 3. Vidar Villa – “Moren Din”
 4. Stella & Alexandra – “You Got Me”
 5. Ida Maria – “Scandilove”

Kommentar: Samtidigt som Sverige håller sin final har vårt grannland Norge även sin nationella uttagningsfinal. Stor förhandsfavorit att ta hem det enligt oddsen är “Who We Are” med Rebecca och hon är även min främsta favorit i det här startfältet som förövrigt innehåller många återkommande MGP-vinnare och sedermera ESC-representanter. Den största floppen tycker jag att Alexander Rybak bjuder på. Jag hade förväntat mig något mycket bättre från honom än en låt på 3 minuter när han försöker förklara hur man skriver en bra låt, något som han inte uppfyller med sin “That’s How You Write A Song” tyvärr. Han har mycket att förlora på att komma tillbaka till tävlingen efter att ha vunnit både MGP och Eurovision Song Contest. Fast denna gång tror jag inte att han är så noga med att stå som vinnare. Isåfall hade han ställt upp med en mycket bättre låt. Helhetsmässigt är den norska finalen ingen höjdare i ärlighetens namn. Rebecca eller Charla K är mina främsta vinnarkandidater, då de båda enligt mig har bäst låtar som skulle funkat bra i Eurovision.

 

 

Resultat

Alexander Rybak vann Norsk Melodi Grand Prix 2018. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK.

Norge har avgjort att det blir Eurovisionvinnaren från 2009, Alexander Rybak med sin låt “That’s How You Write A Song” som nu återigen får tävla för Norge i Eurovision Song Contest. Detta avgjordes i finalen av Norsk Melodi Grand Prix som gick av stapeln lördagskvällen den 10:e mars 2018.

Den norska finalen hade 10 tävlande, som först fick framföra sina tävlingsbidrag. Efter detta redovisades hur de internationella juryerna röstat, dock endast vilka bidrag som fått den högsta poängen. Juryns röster lades samman med folket och de fyra bidragen med högst totalpoäng gick vidare till nästa omgång.

De fyra bidrag som gick till andra omgången fick nu tävla i en avgörande tittaromgång där en vinnare skulle utses. Vinnaren blev Alexander Rybak med sin låt “That’s How You Write A Song”.

 

Rybak kan bli historisk om han vinner igen

Det har snart gått tio år sedan Alexander Rybak tog hem Norges senaste seger i Eurovision, och NRK har tidigare sagt sig intresserade av att vinna och stå värd igen. Skulle Rybak vinna Eurovision igen så kommer han bli historisk eftersom det hittills enbart är Johnny Logan från Irland som lyckats med bedriften att vinna Eurovision två gånger som artist. För att lyckas med detta ska Norge först genom kvalet och detta i semifinal 2 den 10:e maj (för övrigt samma semifinal som Sverige).

 

Hela resultatet

Avgörande omgången:

 1. Alexander Rybak – That’s How You Write a Song
 2. Rebecca – Who We Are
 3. Aleksander Walmann – Talk to the Hand
 4. Stella & Alexandra – You Got Me

 

Utslagna efter första omgången

De tävlande står i bokstavsordning eftersom det (ännu) inte redovisats hur de placerat sig:

 

 

Så här såg Alexander Rybaks liveframträdande ut i finalen:

 

Tycker du det var rätt vinnare som vann finalen? Kommentera gärna!

Panelens slutkommentarer

Så här tycker vi i panelen om vinnaren i finalen.

Medan Sverige har problem med dåligt startfält och ointressanta artister, så har vi iallafall så pass mycket vett och smarta röstningsprocesser att vi kan plocka ut det bäst lämpade bidraget av dem. Men i Norges fall verkar det vara tvärtom. Årets final i MGP var rätt starkt, med flera låtar som kunde ha tagit sig hela vägen i ESC. Men, trots det, så insisterar man på att skicka en rätt löjlig plojlåt – enbart p.g.a. att det är Alexander Rybak som framför den. Och visst, han har karisman och är ett känt ansikte i Europa. Men det är ingen ursäkt för att skicka en så skrämmande löjlig låt till ESC. Jag hoppas och tror på att Rybak missar finalen – och att norrmännen sätts på plats så här efter deras vansinniga vinter-OS.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Inofficiell Eurovision 2020

Mello 2020

Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen