« Finland NF 2017

Finland NF 2019 »


Internval & UMK 2018

Internval & UMK 2018

FINLANDS UTTAGNING. Efter flera år med dåliga slutplaceringar i Eurovision Song Contest valde finska TV-bolaget YLE valt att göra om sin nationella uttagning. För första gången någonsin valde man ut sin tävlingsartist internt och sedan skulle artisten framföra tre bidrag i en mindre UMK-final.

Men från början höll YLE i en vanlig antagning för UMK 2018, men kom i början av november 2017 med besked att samtliga dessa låtar hade refuserats. Istället valde YLE för första gången att göra ett internt artistval, som denna gång föll på sångerskan Saara Aalto. Hon har tidigare tävlat i UMK och även i brittiska X-Factor, där hon kom på andra plats vid samtliga dessa tillfällen. Bidraget valdes dock ut genom en mindre UMK-final där Saara framförde tre bidrag och sedan var det upp till jury och tv-tittarna att bestämma vilken låt som Saara Aalto skulle få med sig till Eurovision 2018 i Lissabon.

 

Datum & händelser

 

Finalen!

Fakta

 • Datum: 2018-03-03
 • Tid: 18:00 – 19:30 CET
 • Programledare: Krista Siegfrids & Mikko Silvennoinen
 • Plats: Espoo Metro Areena, Espoo
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: YLE – Länk

 

Panelen inför: För första gången i Eurovisionhistorien kommer Finland enbart välja sitt tävlingsbidrag genom en final, för artisten Saara Aalto är sedan november ifjol internt utvald. Efter att ha kommit tvåa i såväl den finska Eurovisionuttagningen 2011 som 2016 samt även i brittiska X-Factor. Denna gång har hon på hemmaplan inga konkurrenter att tävla mot utan det enda hon ska göra är att framträda med sina tre låtar och sedan röstar juryn och folket fram en vinnare bland bidragen.

 

Tävlingsbidragen

De tre låtar som Saara Aalto framträder med är (i bokstavsordning):

Domino
Text &/ musik: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Johnny Sanchez, Will Taylor, Saara Aalto


 

Monsters
Text &/musik: Saara Aalto, Joy Deb, Linnea Deb, Ki Fitzgerald


 

Queens
Text &/musik: Farley Arvidsson, Charlie Walshe, Tom Aspaul, Saara Aalto


 

Panelen tycker till!

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 1. “Domino”
 2. “Queens”
 3. “Monsters”

Kommentar: Finlands uttagning har ju kanske varit den största snackisen i ESC-världen de senaste månaderna, och jag vågar nog påstå att Saara Aalto kommer att bli fan-favoriten i Lissabon oavset vilken låt som än vinner uttagningen. För min del så är “Domino” den enda låten (bland alla låtarna i årets Eurovisionuttagningar) som jag fastnat 100% för på första lyssningen. Den ger alla de rätta rysningarna för mig och kommer troligen, om den vinner, att bli min favorit i Lissabon. Även “Queens” fastnade i huvudet på mig, vilket talar för att den också skulle kunna funka. “Monsters” däremot har jag redan glömt.

 

 

 1. “Domino”
 2. “Queens”
 3. “Monsters”

Kommentar: När jag fick höra att Sara Aalto hade valts ut internt för Finland undrade jag direkt “Finland har alltså tagit in ett väletablerat namn, men är det verkligen rätt väg att gå?”. Mitt svar skulle faktiskt bli: nej. Finland har länge varit ett av mina favoritländer just för att man alltid provat något nytt varenda gång, och sällan ger vika för det som är “inne”. Nu har man istället kastat undan originaliteten med de tre låtar som finns. Domino blev ändå etta mest för att jag vanligen föredrar en powerballad framför en “klubbdriven” låt som Queens och Monsters är. Väldigt besviken på Finland faktiskt. Nästan som man hoppas på en finalmiss redan här så att finnarna inser att det här var inte rätt.

 

 

 1. “Monsters”
 2. “Domino”
 3. “Queens”

Kommentar: Ett tryggt val av Finland att tävla med Saara Aalto som är lite av en personlig favoritartist. Det finns två låtar som faller mig i smaken och det är främst den mörka, dansvänliga “Monsters” som jag tror har störst hit-potential och en refräng som fastnar. Det är också den låten låt som vi har fått tillfälle att lyssna längst på förhand. Slutligen “Domino” som inte är lika fartfylld, men som är en svulstig arena-powerballad. Någon av dessa låtar vill jag se som vinnarbidrag för Finland till ESC 2018. Den sista låten “Queens” tycker jag personligen bara är ointressant, så jag skulle bli väldigt besviken om det blev den låten Saara får med sig till Lissabon.

 

 

Resultat

Saara Aalto representerar Finland i Eurovision Song Contest 2018. Foto: Ville Paul Paasimaa.

På lördagskvällen den 3:e mars anordnade finska TV-bolaget YLE finalen av UMK 2018, där den tidigare internt utvalda artisten Saara Aalto framförde tre potentiella Eurovisionbidrag. Efter att den internationella juryn och tittarna sagt sitt blev det låten “Monsters” som vann omröstningen.

Den internationella juryn röstade först, med poängen 8, 10 och 12, varpå tittarnas poäng kom strax därefter, som vägde lika tungt. Juryn och tittarna var eniga om att “Monsters” var den stora favoriten, som därmed vann med stor marginal mot närmsta konkurrenten “Domino”.

 

Hela resultatet:

Så här slutade finalen (resultatet står jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Saara Aalto – Monsters, (88p + 95p = 183p)
 2. Saara Aalto – Domino, (84p + 75p = 159p)
 3. Saara Aalto – Queens, (68p+ 70p = 138p)

 

Så här såg liveframträdandet av “Monsters” ut i finalen:

 

Tycker du det var rätt låt som Finland valde till Saara Aalto? Kommentera gärna!


Panelens slutkommentarer

Så här tycker vi i panelen om vinnaren i finalen.


Enligt mig var det den sämsta låten som vann den finska uttagningen i år, men jag inser när jag ser igenom liveframträdandena att det kanske inte hade spelat så stor roll vilket bidrag man hade valt. Årets finska uttagning var ett stort luftslott, för Saara sjunger faktiskt inte så bra och hennes framföranden är rent av medelmåttiga. Jag blir riktigt besviken! Dessutom låter låtarna helt annorlunda när alla förinspelade röster försvinner – “Monsters” drabbas hårdast av detta och tyvärr blir det lite som för Malena Ernman 2009 – mycket av magin försvinner när bakgrundskören försvinner. Allt som ändå gjorde “Monsters” till en club-rykare (och alltså det som jag förstår att folk gillar med den), försvinner och kvar blir ett framträdande i starka färger men ingen substans. Närmast till hands får jag upp Lettlands bidrag ifjol i huvudet. Mycket färg, inget innehåll.

 

 

Jaaa! Helt klart den bästa låten vann denna låt-uttagning och jag tror att Finlands chanser att komma bra till i ESC 2018 är stora. Som jag skrev inför finalen så har denna mörka, dansvänliga låten störst hit-potential och en refräng som fastnar. Efter flera år av missade finalplatser för vårt grannland Finland, så tror jag de rycker upp sig i år och kvalar in till den stora finalen med “Monsters“.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen