«Vitryssland NF 2016 Vitryssland NF 2018 »


Vitryssland fortsatte att välja artist och bidrag genom en nationell final, även om man i år tog tillbaka juryn igen som uppvägning av tittarrösterna.


Tävlingsupplägg

En antagning för den vitryska finalen hölls under november 2016 som totalt inbringade 67 godkända bidrag. Dessa framträddes under en liveaudition för en jury som slutligen valde ut 13 tävlande. På förhand kom besked om att max 15 bidrag kunde tävla i finalen.

I startfältet som valdes ut fanns ett delvis svenskskrivet bidrag. Det handlar om Katties “Wild wind” som hade text och musik av Anders Hansson och Sharon Vaughn – profiler vi tidigare sett bakom Melodifestivalbidrag.

 

Juryröstning återinförs

Efter att ha slopat juryröstningen helt som resultat i 2016 års final kom nu beskedet från TV-bolaget BTRC att man skulle återinför detta till årets tävling. Juryn och tittarna fick således lika stor makt att bestämma vinnaren.

 

Samma programledare som ifjol

Olga Ryzhikova och Teo var programledare för finalen, vilket de även var i fjolårets tävling. Teo har vi annars tidigare sätt tävla i vitryska uttagningen 2014 då han fick tävla för Vitryssland i Eurovisionen.


Fakta

belarus_big

Nationell final


När?


Programledare

Olga Ryzhikova och Teo


Vinnare

 • Navi Band
 • “Historyja majho žyccia”

 

Finalen

 

Inför: Vitrysslands final

 • Datum: 2017-01-20
 • Tid: 20:00 CET (22:00 lokal tid)
 • Plats: Meter Studios, Minsk
 • Röstningsprocess: 50% juryröster & 50% tittarröster
 • TV-bolag/Stream: Belarus 1 – Länk

 

Panelen inför: Vitryssland väljer återigen genom en nationell final. I startfältet återfinns flera välkända namn som tävlat förut, men som aldrig vunnit och fått tävla för Vitryssland i Eurovisionen. Kanske är det deras tur i år? Det handlar om NAPOLI som ifjol tävlade i den vitryska (och även i den polska) finalen med bidraget “My Universe” som blev tvåa i i den vitryska uttagningen och sist i den polska uttagningen. NAPOLI har vi även sett i vitryska uttagningen 2014 (blev åtta med “Stay With Me“) och 2015 (blev sexa med “My Dreams“). En annan som vi känner igen är NUTEKI som blev tvåa i vitryska finalen 2013 med “Save Me” och sedan femma i samma uttagning året därpå med “Fly Away“. Ytterligare en återkommare från ifjol är Navi Band och dessutom har även en ukrainsk semifinalist från 2016, Vlad Kurasov, hittat hit med ett bidrag.

Det ska bli spännande att följa hur Vitryssland väljer anno 2017!


 

Startfältet

De tävlande presenteras i startordning.

 

1. July – Children of the world
Text &/musik: Dmitry Fomich


 

2. Aleksandra Tkach – Be stronger
Text &/musik: Aleksandra Tkach


 

3. Vladislav Kurasov – Follow the play
Text &/musik: Vladislav Kurasov, Natalya Rostova


 

4. Navi Band –Historyja majho zyccia
Text &/musik: Artyom Lukyanenko


 

5. Isaac Nightingale – On the red line
Text &/musik: Vadim Kapustin


 

6. Kattie – Wild wind
Text &/musik: Anders Hansson, Sharon Vaughn


 

7. NUTEKI – Take my heart
Text &/musik: Mikhail Nokarashvili, Dawn Michel


 

8. NAPOLI – Let’s come together
Text &/musik: Michael James Down, Primoz Poglajen, Niklas Hast


 

9. Nikita Khodas – Voice in my head
Text &/musik: Nikita Hodas


 

10. Angelica Pushnova – We should be together
Text &/musik: Maxim Aleynikov, Irina Filatova


 

11. Anastasiya Sheverenko – We’ll be together
Text &/musik: Kirill Ermakov, Natalya Tambovtseva


 

12. Lermont x Julic – Heart beat
Text &/musik: Vasiliy Selischev, Anton Rubatskiy


 

13. PROvokatsiya Group – My Love
Text &/musik: Anatoliy Chepikov, Svyatoslav Pozdnyak, Ilya Yermak


 

 

panelen_tycker

Inför finalen kommer några i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 

 1. Angelica Pushnova – “We should be together“
 2. Navi Band – “Historyja majho zyccia”
 3. NAPOLI – “Let’s come together“
 4. Kattie – “Wild wind“
 5. July – “Children of the world“

Kommentar: Vitryssland bjuder som vanligt på högt och lågt och man vet aldrig om det verkligen är bidraget som vinner som kommer representera landet eller om diktator Lukasjenko helt plötsligt väljer sitt favoritbidrag som var med i tävlingen. På scenen vet man aldrig heller vad man får se. Det kan komma upp en skadeskjuten flamingo som helt plötsligt dansar foxtrot framför tre isbjörnar. Ingenting är omöjligt för Vitryssland och det är därför man älskar deras tokiga bidrag.

 

 1. NAPOLI – “Let’s come together”
 2. Angelica Pushnova – “We should be together“
 3. NUTEKI – “Take my heart”
 4. July – “Children of the world“
 5. Vladislav Kurasov – “Follow the play”

Kommentar: Jag blir i år positivt överraskad av Vitrysslands startfält. För första gången vågar de lämna sin “safe zone” och går nu mot att fungera mot både östeuropeisk och västeuropeisk pop. Oavsett vem som vinner kommer det nog gå betydligt bättre mot vad det har gjort de senaste åren. Vill också tillägga det att jag har fler favoriter än de fem som ligger på min topplista. Strax utanför satte jag balladerna från Kattie och Lexy Weaver samt Navi Band som jag tycker har en helt OK låt, men den är som en mix av Ronja Rövardotter möter Aleksandra & Konstantin (ESC 2004) vilket jag stör mig lite på. Till min topplista då tycker jag efter att ha lyssnat på dessa fem låtar två gånger så tycker jag att NAPOLI höjer sig rejält. Jag tror och hoppas att låten kommer att funka live, för om det gör det kan det gå riktigt bra i Eurovisionen i maj. Så det är min klara favorit. Därefter kommer Angelica Pushnova och NUTEKI som jag tycker båda har bra och starka upptempolåtar, men de föll lite efter andra lyssningen. Vill påstå att åtminstone 8 av 13 bidrag i denna final håller bra mått.

 

 1. Navi Band –Historyja majho zyccia”
 2. NUTEKI – “Take my heart”
 3. Nikita Khodas – “Voice in my head”
 4. NAPOLI – “Let’s come together”
 5. Vladislav Kurasov – “Follow the play”

Kommentar: Vitryssland hör inte vanligtvis till mina favoritländer i ESC och troligtvis kommer dom heller inte göra det i år om man ska bedöma året uttagning till ESC 2017. Trots det har jag en favorit som jag hoppas vinner. Det är Navi Band med låten “Historyja majho zyccia”, som verkligen sticker ut med en trallvänlig folksång på vitryska. Jag blir väldigt glad och förvånad när jag hör denna låten, visste inte att vitryska kunde låta så fint. Hoppas den vinner, det skulle ge Eurovision ett lite annorlunda bidrag som sticker ut från allt annat man brukar höra.

 

 1. Angelica Pushnova – “We should be together“
 2. Navi Band – “Historyja majho zyccia”
 3. PROvokatsiya Group – “My Love”
 4. NAPOLI – “Let’s come together“
 5. Vladislav Kurasov – “Follow the play”

Kommentar: Jag är inte jätteimponerad över vad den vitryska finalen bjuder oss på. Här finns ett flertal bidrag som bara passerar ena örat och ut genom det andra och lämnar mig helt oberörd.  Personligen tror jag att om man väljer fram NUTEKI som vinnare, så har man mycket goda chanser att lyckas i Kiev. Deras låt känns internationellt gångbar och har ett modernt sound. Annars hade det varit väldigt kul om man vågade skicka något inhemskt i form av Navi Band, som är bland mina främsta favoriter till segern. Förvisso hade de en mycket bättre låt när de var med ifjol. Jag tror inte att jag kommer ha med Vitryssland på någon ESC-topplista senare i vår, tyvärr.

 

 


Resultat

Navi Band vann Vitrysslands final. Foto:Foto hämtat från www.ctv.by

Vitryssland har hållit sin nationella final där gruppen Navi Band med låten “Historyja majho zyccia” tog hem segern. Det blir därmed de som får åka till Kiev i maj och representera Vitryssland.

Årets vitryska final har hållits i en TV-studio i huvudstaden Minsk. Efter en nationell antagning och en auditionrunda valdes 13 tävlande ut. Nytt för i år blev att jurygrupper återinfördes i resultatet, istället för att bara tittarna fick makten. Men till skillnad från tidigare år hade juryn och tittarna lika mycket att säga till om (vissa år har det vitryska systemet varit att juryn haft mer makt). Hursomhelst så har man nu hållit sin final och utsett en vinnare.

 

Hela resultatet:

 1. Navi Band –Historyja majho zyccia”
 2. NUTEKI – “Take my heart”
 3. Anastasiya Sheverenko – “We’ll be together“
 4. PROvokatsiya Group – “My Love”
 5. NAPOLI – “Let’s come together”
 6. Nikita Khodas – “Voice in my head”
 7. July – “Children of the world”
 8. Isaac Nightingale – “On the red line”
 9. Angelica Pushnova – “We should be together”
 10. Aleksandra Tkach – “Be stronger”
 11. Vladislav Kurasov – “Follow the play”
 12. Kattie – “Wild wind”
 13. Lermont x Julic – “Heartbeat”

 

Så här såg Navi Band’s liveframträdande ut i finalen:

panelen_tycker

Jag tycker Vitryssland gjorde ett utmärkt val av låt. En härlig, glad låt som kommer sprida mycket glädje i ESC till våren. 2016 vann Ukraina med en politisk ballad, så vi  kommer säkert få liknande ballader med politiska undertoner och då kommer Vitryssland sticka ut med sin glada trallvänliga sång.

 

Jag tycker Vitryssland har valt fram en helt okej låt, åtminstone är det en av de bättre av de låtar som hittills valt ut. Däremot kan jag inte slita mig från tanken att detta inte känns så jättebra just nu. Jag får lite känslan av Ronja Rövardotter och Birk som springer runt i skogen och joddlar i en kombination av lite frikyrkliga toner. Sedan stör jag mig på att musiken går snabbare och snabbare hela tiden. Men, förhoppningsvis kommer de nog gå in i musikstudion och fixa till en bättre version som vi får höra i mars. Då kanske det sitter bättre.

 

Vilket glädjepiller från Vitryssland. Det behövs i dessa dystra tider. Man blir glad när man ser den här duon förmedla sitt scenspråk till oss som åskådare och låten är medryckande och trevlig att lyssna på. Detta bidrag sticker helt klart ut och det var ett bra beslut att skicka Navi Band till Kiev. Kul med något inhemskt och de får mer än gärna behålla låten som den är utan att ändra om den till en engelsk version.

 

Grattis Vitryssland, vilken underbar låt. Den var hela tiden min favorit inför uttagningen och höll även live under finalkvällen vilket gjorde mig väldigt glad. Den sticker ut på ett positivt sätt vilket kommer ge den en bra placering i ESC 2017. Det är ännu för tidigt att säga men det är mycket möjligt att denna låten är med i min top 10 efter att alla länders låtar är valda.

 

Intressant bidrag som påminner mycket om landets allra första ESC-bidrag 2004, “My Galileo”. Glatt, problemfritt och smittande, men knappast något musikaliskt mästerverk. Mer en hippie-fest än ESC-vinnare alltså. Men, det kommer absolut att sticka ut på ett positivt sätt, i synnerhet i ett startfält späckat med dystra ballader. Final för Vitryssland, men förmodligen inte längre än så.


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: