« Ungern NF 2016

Ungern NF 2018 »Populära TV-formatet A Dal är återigen Ungerns uttagningsmetod för Eurovisionen.


Tävlingsupplägg

Ungerska samlingsbolaget MTVA meddelade redan i början av maj 2016 sitt intresse av att delta i ESC 2017. Men det dröjde till hösten samma år innan man meddelade att det skulle bli en fortsättning på A Dal även till 2017.

 

Antagning med något förändrade regler

Den 11 oktober öppnades en antagning för intresserade artister och låtskrivare att skicka in bidrag. En förändring hade dock tillkommit denna gång där artisterna är tvungna att tillhöra ett skivbolag och att ha en professionell musikmanager. Dessutom måste man nyligen ha släppt musikalbum eller ha fått sin musik spelad i ungersk radio eller TV. Utländska låtskrivare välkomnades att skicka in bidrag så länge det gjordes i samarbete med ungerska kollegor.

 

Samma upplägg i programmen som ifjol

Från början tävlade 30 artister i tävlingen med varsin låt. Vilka dessa 30 var meddelades i början av december 2016. Dessa delades upp i tre heat om tio tävlande per heat, där sedan en fyramannajury och tittarna avgjorde vilka som ska gå vidare.

I varje heat framförde artisterna sina tävlingsbidrag samtidigt som tittarna kunde rösta genom tele/SMS-röstning och genom en applikation. Efter varje artists framträdande röstade sedan programmets jurymedlemmar genom att ge poäng på skalan 1-10. Sedan lades också tittarnas snittpoäng till. De fem bidrag som fick högst totalpoäng av juryn och tittarna gick vidare till semifinalerna. Bland de fem bidrag som återstod fick tittarna sedan rösta fram ett wildcard till semifinalerna.

Totalt gick alltså 18 bidrag vidare till semifinalerna, där det var samma röstningsprocedur som i heaten. Enda skillnaden var att det var 9 tävlande (istället för 10) per semifinal samt att endast 4 bidrag gick vidare per heat (tre av juryn och tittarna tillsammans samt ett av tittarna själva).

I finalen hade juryn först makten att bestämma fyra av åtta tävlande vidare till den andra omgången innan makten helt överlämnades åt tv-tittarna att bestämma vinnaren.

Sändningarna ägde rum på Duna TV.

 

Ändrad planering för sändningarna (från heat 2)

På grund av en bussolycka i Italien där 16 ungerska skolever omkom valde Duna TV att flytta sändningen av det andra heatet för Ungerns uttagning. Man har valt att göra en omfördelning av ursprungliga heat 2 och heat 3, där artisterna i heat 3 tävlar lördagen den 28:e januari som planerat, medan artisterna i heat 2 tävlar lördagen den 4:e februari.

De två semifinalerna som avgör vilka bidrag som tar sig till final hålls två dagar i rad: fredagen den 10:e februari och lördagen den 11:e februari.

 

Två bidrag diskvalificerade & ersatta

Den 2:a januari kom besked om att gruppen Jetlag som skulle ha tävlat med låten Keresem a bajt har blivit ersatta av Chase med låten Dust In The Wind. Anledningen till att Jetlag ersattes var enligt uppgifter att de inte lyckades komma överens med produktionen och därav ersattes platsen till Chase.

Två dagar senare, den 4:e januari, framkom det att även Szabyest, som skulle ha tävlat med låten Szerelem kellockså blivit diskvalificerad. Detta för att tävlingsbidraget varit publicerat före 1 september ifjol, vilket bryter mot tävlingsreglerna. Platsen i startfältet ersattes av gruppen Rocktenors med låten “Ősz”.


Fakta

hungary_big

A Dal 2017


När?


Programledare

Csilla Tatár & Levente Harsayni


Vinnare

 • Pápai Joci
 • “Origo”

 

Heaten

 

Heat 1

 

Inför: Ungerns första heat – A Dal 2017

 • Datum: 2017-01-14
 • Tid: 19:30 – 21:40 CET
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Jury- och tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Det har blivit dags för Ungerns första heat där 10 bidrag ska göra upp om några platser i de två kommande semifinalerna. Upplägget för heatet går genom två röstningsomgångar. Den första sker under jury- och tittarröstning, för under varje artists liveframträdande kan publiken rösta på bidraget genom s.k. app-röstning. Efter framträdandet kommer även programmets jury, bestående av personligheterna Caramel, Zséda, Károly Frenreisz och Miklós Both, att avlägga enskilda poäng mellan 1-10. Deras totalpoäng adderas samman med tittarnas app-poäng, som blir ett snitt av hur folk röstade. De fem bidrag som får högst totalpoäng av juryn och tittarna efter första omgången går direkt till semifinalerna. Därefter inleds andra omgången, där tittarna själva får rösta fram ett wildcard bland de bidrag som ej gick vidare direkt.


 

Startfältet

Dessa tio artister tävlar i första heatet (OBS! De tävlande står i bokstavsordning efter artistnamn då startordningen ännu inte har offentliggjorts).

 

Benji – Karcok
Text &/musik: Zsolt Szepesi, Le Quang Huy, Gyárfás Máté, Gábor Budai, Gyárfás Máté


 

Calidora – Glory
Text &/musik: Dóra Oberritter, Zsolt Szepesi, Dóra Oberritter, Attila Baross


 

Csondor Kata – “Create”
Text &/musik: Kata Csondor, Roland Balogh, Péter Mihola


 

Henderson Dávid – White Shadows
Text &/musik: Dávid Henderson, Dávid Tóth, Péter Ferencz Peet


 

Leander Kills – Élet
Text & musik: Leander Köteles


 

Rocktenors – “Ősz”
Text &/musik: Márió Mező, Márk Táborosi, Zoltán Mező


 

Roma Soul – “Nyitva a ház”
Text &/musik: István Farkas, Tamás Pajor


 

Singh Viki – Rain
Text &/musik: Szabolcs Harmath, Angelika Iványi


 

Spoon 21 – Deák
Text &/musik: Péter Földesi, Márton Grósz, Miklós Adrián Nagy, Kristóf Teremy


 

The Wings – Mint a hurrikán
Text & musik: Balázs Szobolits


 

 

panelen_tycker

Inför heatet kommer några av oss i panelen att tycka till om Ungerns bidrag i detta heat och göra topplistor.

 

 1. Leander Kills – “Élet”
 2. Rocktenors – “Ősz”
 3. Singh Viki – “Rain”
 4. Csondor Kata – “Create”
 5. Roma Soul – “Nyitva a ház”
 6. Spoon 21 – “Deák”

Slutkommentar: Tyvärr har Ungerns första heat i år en överlag medelmåttig och slätstruken dvs. tråkig start. Alla bidragen går i ungefär samma tempo och stil, och det märks att en hel del blivit inspirerade av Jamalas vinnarlåt från ifjol. Det vill säga, avskalat och vackert. Men i några fall känns det bara som platt fall, åtminstone när jag lyssnat på låtarnas studioversioner. Det finns några låtar som sticker ut i mängden och det är främst de två rocklåtarna som Leander Kills respektive Rocktenors bjuder på. Detta är en genre som jag älskar (kommer ihåg ett liknande bidrag som tävlade i Webbjokern 2011 som jag också hade som helhetsfavorit). Tyvärr är detta den typ av låt som ofta röstas bort och allt handlar om liveframträdandet. Men jag hoppas på dessa två. I övrigt bjuder Singh Viki på en fin låt och jag blev glatt överraskad av Csondor Katas låt också. Blir också glad av Roma Souls bidrag som livar upp stämningen mellan alla “1944”-ballader. Hoppas nu att någon av dessa gör bra framträdanden och tar sig vidare till semifinalerna.

 

 1. Spoon 21 – “Deák”
 2. Henderson Dávid – “White Shadows”
 3. Singh Viki – “Rain”
 4. Benji – “Karcok”
 5. Roma Soul – “Nyitva a ház”
 6. Rocktenors – “Ősz”

Slutkommentar: Då är första heatet av A Dal 2017 snart igång och jag kan tycka att det är väldigt många lugna låtar. Får hoppas att nästa heat har lite fler upptempo-bidrag. Jag har hittat en favorit som jag även kan se som potentiell slutsegrare (se topplista).

 

 1. Spoon 21 – “Deák”
 2. Roma Soul – “Nyitva a ház”
 3. Benji – “Karcok”
 4. Henderson Dávid – “White Shadows”
 5. Leander Kills – “Élet”
 6. Singh Viki – “Rain”

Slutkommentar: Äntligen är min favorit-uttagning A Dal tillbaka. Jag hoppas att få se grymma framträdanden, för här finns fler än sex bidrag som är intressanta. Många av låtarna är väldigt moderna och fräscha, vilket är positivt. Min personliga favorit är grabbarna i Spoon 21. Jag tror att de kan gå minst lika långt som senast de var med (2015 – Topp 4 i finalen). De hoppas jag mest på. Kul att återse min personliga favorit från ifjol (Olah Gergö) nu i gruppen Roma Soul. Ska bli intressant att se vilka som röstas vidare i tävlingen.

 

Resultatet av heat 1

Första heatet är avklarat och dessa låtar gick vidare:

 • Leander Kills – “Élet” – 40 p
 • Roma Soul – “Nyitva a ház” – 40 p
 • Singh Viki – “Rain” – 39 p
 • Spoon 21 – Deák” – 39 p
 • Henderson Dávid – “White Shadows” – 37 p
 • Benji – “Karcok” – 36 p (Tittarnas wildcard)

 

Följande låtar åkte ut:

 • Rocktenors – Ősz” – 33 p
 • The Wings – “Mint a hurrikán” – 32 p
 • Csondor Kata – “Create” – 32 p
 • Calidora – “Glory” – 30 p

 

Summering av Heat 1 – resultatet: Den första deltävlingen av A Dal 2017 är nu avgjord. Samtliga tio tävlande framförde sina bidrag och bedömdes samt fick poäng av juryn bestående av Caramel, Zséda, Frenreisz Károly och Both Miklós. Även tittarna kunde lägga sina röster via “A Dal”‘s röstningsapp och de fem bidrag som fick flest poäng tog sig vidare medan tittarna på egen hand fick rösta fram den sjätte semifinalisten.

Leander Rising och Roma Soul var de två grupperna som lyckades skrapa ihop flest poäng (40 poäng) medan Benji blev tittarnas wildcard och därmed den sjätte semifinalisten. Detta var en bra kväll för Robban, som fick vidare alla sina sex förhandsfavoriter, medan Johan fick vidare fem av sina förhandsfavoriter och slutligen Hollac16 fick fyra av sina förhandsfavoriter vidare. Hoppas ni läsare också fick vidare någon ni gillade.

Om en vecka står 10 nya bidrag redo att tävla om ytterligare 6 semifinalplatser.

 

 

Heat 2

 

Inför: Ungerns andra heat – A Dal 2017

 • Datum: 2017-01-28
 • Tid: 19:30 – 21:40 CET
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Jury- och tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Det har blivit dags för Ungerns andra heatet där 10 bidrag ska göra upp om ytterligare 6 platser i semifinalerna. Upplägget för heatet går genom två röstningsomgångar. Den första sker under jury- och tittarröstning, för under varje artists liveframträdande kan publiken rösta på bidraget genom s.k. app-röstning. Efter framträdandet kommer även programmets jury, bestående av personligheterna Caramel, Zséda, Károly Frenreisz och Miklós Both, att avlägga enskilda poäng mellan 1-10. Deras totalpoäng adderas samman med tittarnas app-poäng, som blir ett snitt av hur folk röstade. De fem bidrag som får högst totalpoäng av juryn och tittarna efter första omgången går direkt till semifinalerna. Därefter inleds andra omgången, där tittarna själva får rösta fram ett wildcard bland de bidrag som ej gick vidare direkt.

OBS! Ursprungligen var detta heat tänkt att vara det tredje och sista heatet för A Dals grundomgångar, men på grund av att Duna TV ställde in ursprungssändningen av heat 2 den 21/1 p.g.a en bussolycka i Italien där 16 ungerska skolever omkom så blir detta heat nya andra heatet. Vi hoppas att det inte ska bli för rörigt att förstå den nya logistiken för A Dal 2017.


 

Startfältet

De tävlande står nedan i bokstavsordning.

 

Chase – Dust In The Wind
Text &/musik: Johnny K. Palmer, Dániel Somogyvári, Dávid Henderson


 

AnnaElza feat. Kása Júlia – Jártam
Text & musik: Anna Elza Garay


 

Kállay Saunders Band – 17
Text &/musik: András Kállay, Zsolt Szepesi, Ádám Tóth


 

Kanizsa Gina – “Fall Like Rain”
Text &/musik: Petra Várallyay, Katus Várallyay


 

Kovary Peter & The Royal Rebels – It’s A Riot
Text &/musik: Péter Zsolt Kővári


 

Mrs Columbo – Frozen King
Text &/musik: Dorina Galambos, Dániel Somogyvári, Katalin Héjja


 

Mujahid Zoltán – On My Own
Text &/musik: Zoltán Mujahid, Johnny K. Palmer


 

Peet Project –Kill Your Monster
Text &/musik: Péter Ferencz, Olivér Magán, Dávid Henderson


 

Szabó Ádám – “Together”
Text &/musik: Dániel Somogyvári, Ádám Szabó, Kata Kozma


 

Tóth Andi – “I’ve Got A Fire”
Text &/musik: Johnny K. Palmer, Dániel Somogyvári


 

panelen_tycker

Inför heatet kommer några av oss i panelen att tycka till om Ungerns bidrag i detta heat och göra topplistor.

 1. Mujahid Zoltán – “On My Own”
 2. Szabó Ádám – “Together”
 3. Chase – “Dust In The Wind”
 4. Mrs Columbo – “Frozen King”
 5. AnnaElza feat. Kása Júlia – “Jártam”
 6. Tóth Andi – “I’ve Got A Fire”

Slutkommentar: Av de tre heaten så har detta nog det svagaste startfältet. Jag hittar inte vinnaren här och ser inte att någon av låtarna kommer slås om topplaceringarna i finalen. Det är även i detta heatet där det är flest låtar på engelska och inte ungerska vilket jag tycker märks då många av låtarna känns plastiga och inte äkta. Ersättaren Chase gör en stark insats  med en bra låt och jag förstår inte riktigt hur den inte var med i originaluttagningen till A Dal. Kállay Saunders som var med och tävlade i ESC 2014 hade då en av mina favoritlåtar “Running” men i år är jag ganska besviken på vad han levererar och hoppas inte att den går vidare till Semifinal. Jag gillar iallafall låtarna från min topp 3 och hoppas verkligen de går vidare från detta heatet.

 

 1. Chase – “Dust In The Wind”
 2. Szabó Ádám – “Together”
 3. Mujahid Zoltán – “On My Own”
 4. AnnaElza feat. Kása Júlia – “Jártam”
 5. Mrs Columbo – “Frozen King”
 6. Tóth Andi – “I’ve Got A Fire”

Slutkommentar: Dags för det andra heatet i Ungern. Här finns ett par intressanta bidrag som tilltalar mig, men absolut inte lika bra standard som första veckans heat och det tredje och sista heatet som vi får höra först om en vecka. Tycker Ungern fortsätter leverera och det är riktigt kul.

 

 1. Chase – “Dust In The Wind”
 2. Mujahid Zoltán – “On My Own”
 3. Tóth Andi – “I’ve Got A Fire”
 4. Mrs Columbo – “Frozen King”
 5. Szabó Ádám – “Together”
 6. Peet Project – “Kill Your Monster”

Slutkommentar: Jag kan hålla med Johan om att heat 2 (gamla heat 3) är inte den starkaste av de tre heaten i A Dal 2017. Däremot finns det några bra låtar, framförallt Chase’ bidrag som jag absolut ser vinnarpotential i. Är samtidigt besviken på Kállay Saunders Band som verkligen inte levererar. Förvisso är det svårt att leverera bättre när man kommit med en riktig hitlåt, men den här låten borde nog ha hamnat i papperskorgen faktiskt. I övrigt finns det hyfsade okej låtar, som dock mer känns som radiopop. Ungrarna kan dock göra musik det märks. Jag håller helt och hållet på Chase denna gång. Är glad att Chase fick den här chansen att tävla trots allt.

 

Resultatet av heat 2

Andra heatet är avklarat och dessa låtar gick vidare:

 

Följande låtar åkte ut:

 

 

 

Heat 3

Inför: Ungerns tredje heat – A Dal 2017

 • Datum: 2017-02-04
 • Tid: 19:30 – 21:40 CET
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Jury- och tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Det har blivit dags för Ungerns tredje och sista heat där 10 bidrag ska göra upp om de sista 6 platserna i semifinalerna. Upplägget för heatet går genom två röstningsomgångar. Den första sker under jury- och tittarröstning, för under varje artists liveframträdande kan publiken rösta på bidraget genom s.k. app-röstning. Efter framträdandet kommer även programmets jury, bestående av personligheterna Caramel, Zséda, Károly Frenreisz och Miklós Both, att avlägga enskilda poäng mellan 1-10. Deras totalpoäng adderas samman med tittarnas app-poäng, som blir ett snitt av hur folk röstade. De fem bidrag som får högst totalpoäng av juryn och tittarna efter första omgången går direkt till semifinalerna. Därefter inleds andra omgången, där tittarna själva får rösta fram ett wildcard bland de bidrag som ej gick vidare direkt.

OBS! Ursprungligen var detta heat tänkt att vara det andra heatet av tre för A Dals grundomgångar. Men på grund av att Duna TV ställde in ursprungssändningen den 21/1 (p.g.a en bussolycka i Italien där 16 ungerska skolever omkom) så blir detta heat nya tredje heatet istället. Vi hoppas att det inte ska bli för rörigt att förstå den nya logistiken för A Dal 2017. Sändningen skulle således ha ägt rum redan den 21:a januari.


 

Startfältet

De tävlande står nedan i bokstavsordning.

 

Fedor Kyra – Got To Be A Day
Text &/musik: Kyra Fedor, Csaba Nemes, Balázs Janky


 

Muri Enikő – “Jericho”
Text &/musik: Sebastian Arman, Joachim Persson


 

Pál Benjámin – Father’s Eyes
Text &/musik: Zoltán G. Tóth, Péter Halász


 

Pápai Joci – “Origo”
Text & musik: József Pápai


 

Radics Gigi – “See It Through”
Text &/musik: Georgina Radics, Tamás Radics, Zoltán Riba, Johnny K. Palmer


 

Sapszon Orsi – Hunyd le a szemed
Text &/musik: Bálint Sapszon, Dóra Csenki, Orsi Sapszon


 

Soulwave – Kalandor
Text &/musik: Máté Fodor, Ádám Huszár, Gábor Góczán, Ferenc Szabó, Máté Fodor


 

The Couple – Vége van
Text & musik: Gábor Berkó


 

Totova –Hosszú idők
Text &/musik: Gabriella Tóth, Tibor Molnár, Begi Lotfi, Dávid Nagy


 

Zävodi + Berkes Olivér – #háttérzaj
Text &/musik: Marcel Závodi, Gábor Závodi


 

panelen_tycker

Inför heatet kommer några av oss i panelen att tycka till om Ungerns bidrag i detta heat och göra topplistor.

 

 1. Totova – “Hosszú idők”
 2. Soulwave – “Kalandor”
 3. Pál Benjámin – “Father’s Eyes”
 4. Pápai Joci – “Origo”
 5. Radics Gigi – “See It Through”
 6. Fedor Kyra – “Got To Be A Day”

Slutkommentar: Ett väldigt bra & spännande heat väntar oss och jag har höga förväntningar på min storfavorit Tóth Gabi (Totova) att göra ett utomordentligt framträdande.

 

 1. Soulwave – “Kalandor”
 2. Totova – “Hosszú idők”
 3. Fedor Kyra – “Got To Be A Day”
 4. Pápai Joci – “Origo”
 5. Pál Benjámin – “Father’s Eyes”
 6. The Couple – “Vége van”

Slutkommentar: Wow, vilket heat. Väldigt bra låtar och väldigt svårt att rangordna dom. Jag blir väldigt imponerad av Ungern som levererar så hög kvalitet i sin nationella uttagning. Bland min topp 3, så kan jag inte avgöra vem jag gillar mest. Men till slut fick jag gå på magkänsla. Jag tror mycket kommer att avgöras på liveframträdandena och troligtvis kommer jag tycka annorlunda inför semifinalerna. Förutom låtarna i min topplista så har även Zävodi + Berkes Olivér – “#háttérzaj” och Radics Gigi – “See It Through” bra låtar som mycket väl kan kvala sig vidare från heatet.

 

 1. Totova – “Hosszú idők”
 2. Pál Benjámin – “Father’s Eyes”
 3. Radics Gigi – “See It Through”
 4. Fedor Kyra – “Got To Be A Day”
 5. Soulwave – “Kalandor”
 6. Muri Enikő – “Jericho”

Slutkommentar: Kommentaren för denna gång är att heat 3 håller betydligt högre klass mot första heatet gällande låtkvalité och musikalisk bredd. Dock är det lite synd att många av bidragen har blivit väldigt amerikaniserade i sin form vilket gör att många av dem låter väldigt mainstream. Men jag hoppas det inte blir så väl på livescenen i sändningen. För min del får vilka bidrag som helst gå vidare från detta heat, men de jag satt högst är de jag tror på mest. De som ej hamnade på topplistan var lite för sömniga i formen för min smak, men gör de ett bra liveframträdande är det säkert dessa fyra som hamnar högst. Men förmodligen inte. Dock tycker jag inte vi hör vinnaren i det här heatet, men jag kan ha fel.

 


Resultatet av heat 3

Tredje och sista heatet av A Dal 2017 avklarat. Dessa låtar gick vidare:

 

Följande låtar åkte ut:

 

 

 

Semifinalerna

 

Semifinal 1

Inför: Ungerns första semifinal – A Dal 2017

 • Datum: 2017-02-10
 • Tid: 19:30 – 21:40 CET
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Jury- och tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Ungern har nu gått igenom sina tre grundheats där 30 bidrag har sållats ned till 18 bidrag. Dessa har nu fördelats ut till de två semifinalerna som ska avgöra vilka bidrag som går till final. Röstningsupplägget är exakt som i heaten, med skillnaden att färre bidrag går vidare. Först framförs respektive bidrag samtidigt som tittarna kan rösta genom bl.a. appen. Efter varje framträdande ger programmets jurymedlemmar (Caramel, Zséda, Károly Frenreisz och Miklós Both) individuella poäng mellan 1-10. Juryns totalpoäng adderas ihop med tittarnas snittpoäng. De tre bidrag som efter alla framträdanden i denna semifinal har fått högst totalpoäng går direkt till final. Bland övriga 6 bidrag får tittarna rösta fram ett wildcard.


 

Startfältet

De tävlande står nedan i bokstavsordning. Länkarna går till liveframträdandena i heaten.

 

Chase –Dust In The Wind
Text &/musik: Johnny K. Palmer, Dániel Somogyvári, Dávid Henderson


 

Henderson Dávid – White Shadows
Text &/musik: Dávid Henderson, Dávid Tóth, Péter Ferencz Peet


 

Kanizsa Gina –Fall Like Rain
Text &/musik: Petra Várallyay, Katus Várallyay


 

Pápai Joci – Origo
Text & musik: József Pápai


 

Radics Gigi – See It Through
Text &/musik: Georgina Radics, Tamás Radics, Zoltán Riba, Johnny K. Palmer


 

Singh Viki – Rain
Text &/musik: Szabolcs Harmath, Angelika Iványi


 

Soulwave – Kalandor
Text &/musik: Máté Fodor, Ádám Huszár, Gábor Góczán, Ferenc Szabó


 

Spoon 21 – Deák
Text &/musik: Péter Földesi, Márton Grósz, Miklós Adrián Nagy, Kristóf Teremy


 

The Couple – Vége van
Text & musik: Gábor Berkó


 

 

panelen_tycker

Inför denna semifinal kommer några av oss i panelen att tycka till om Ungerns bidrag och göra topplistor.

 1. Spoon 21 – “Deák”
 2. Singh Viki – “Rain”
 3. Pápai Joci – “Origo”
 4. Soulwave – “Kalandor”

Slutkommentar: Detta är ett galet oinspirerat och tråkigt startfält! Jag kämpar verkligen med att hitta några ESC-värdiga bidrag här, och det närmaste jag kan komma är One Direction-kopiorna i Spoon 21, som iallafall känns hyfsat relevanta i sammanhanget. Men i denna skara finns inga givna vinnare, trots att liveframträdandena är imponerande snygga!

 1. Spoon 21 – “Deák”
 2. Pápai Joci – “Origo”
 3. Singh Viki – “Rain”
 4. The Couple“Vége van”

Slutkommentar: Jag har extremt svårt att göra denna topplistan. Det finns så många bra låtar att välja mellan. Spoon 21 med sitt livliga nummer och medryckande låt.  Pápai Joci med sin känslosamma egenskrivna sång. Singh Vikis snygga framträdande med en väldigt bra röst. The Couple avskalade och nästan hypnotiserande bakgrund. Precis utanför min topp 4 har jag Henderson Dávid och Soulwave som har väldigt bra låtar men som gör det lite sämre live än vad min topp 4 gör. Oavsett vilka som går vidare så vet jag att det kommer bli 4 bra låtar i finalen.

 

 1. Spoon 21 – “Deák”
 2. Pápai Joci – “Origo”
 3. Soulwave – “Kalandor”
 4. Chase – “Dust In The Wind”

Slutkommentar: Det är så otroligt många bra bidrag samlade i denna semifinalen. Det är jättesvårt att bestämma sig för en topp 4. Jag har två riktigt bra reservfavoriter i form av Henderson David och Singh Viki. Ungerns uttagning A Dal håller hög klass och jag följer samtliga program med spänning. Den personliga storfavoriten för mig är utan tvekan Spoon 21. Den som borde ha en säker finalplats är Radics Gigi som intjänat flest antal poäng (43 p) i från heat-rundan. Det är nu det verkligen drar ihop sig mot final och fler och fler favoriter får lämna tävlingen, då endast fyra bidrag kvalificerar sig vidare till finalen.

 

 1. Singh Viki – “Rain”
 2. Soulwave – “Kalandor”
 3. Chase – “Dust In The Wind”
 4. Radics Gigi – “See It Through”

Slutkommentar: Jag måste hålla med min kollega Adrian här om att denna semifinal känns relativt sval, men det beror nog mest på att de flesta bidragen går i samma tempo. Det finns några fina undantag här och det är Singh Viki som jag personligen tycker bara måste (!) gå till final. Sedan hoppas jag även att Chase tar i lite mer denna gång eftersom att han har en bra låt, dock sjöng han inget vidare i heatet. Så nu är det upp till bevis för hans del. I övrigt känns det som att det kan gå hursomhelst i denna semifinal och jag skulle inte bli förvånad om de fyra bidrag jag gillar minst har gått till final när fredagskvällen är slut.


 

Resultatet av semifinal 1

Ungern har nu klarat av sin första semifinal, och efter juryns och tittarnas röstning var det dessa 4 låtar har tagit sig till den stora finalen som hålls lördag den 18 februari:

 

Dessvärre tar resan slut för följande låtar:

 

Jag är tudelad över resultatet. Å ena sidan kvalade Pápai Joci och Soulwave sig vidare till finalen men min storfavorit Spoon 21 åkte ur. Jag kan inte förstå hur juryn kunde ge 10 p vardera till Kanizsa Gina. Hennes låt var den klart tråkigaste i denna semin och förtjänade inte att ta en av de fyra finalplatserna. Folket gav den inte så höga poäng, tack och lov. Det känns som att Pápai Joci och Radics Gigi ligger bäst till att vinna biljetten till Kiev av de som tog sig till final från den första semifinalen. Singh Viki förtjänade också en finalplats måste jag tillägga.

 

Semifinal 2

Inför: Ungerns andra semifinal – A Dal 2017

 • Datum: 2017-02-11
 • Tid: 19:30 – 21:40 CET
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Jury- och tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Ungern har nu gått igenom sina tre grundheats där 30 bidrag har sållats ned till 18 bidrag. Dessa har nu fördelats ut till de två semifinalerna som ska avgöra vilka bidrag som går till final. Röstningsupplägget är exakt som i heaten, med skillnaden att färre bidrag går vidare. Först framförs respektive bidrag samtidigt som tittarna kan rösta genom bl.a. appen. Efter varje framträdande ger programmets jurymedlemmar (Caramel, Zséda, Károly Frenreisz och Miklós Both) individuella poäng mellan 1-10. Juryns totalpoäng adderas ihop med tittarnas snittpoäng. De tre bidrag som efter alla framträdanden i denna semifinal har fått högst totalpoäng går direkt till final. Bland övriga 6 bidrag får tittarna rösta fram ett wildcard.


 

Startfältet

De tävlande står nedan i bokstavsordning. Länkarna går till senaste liveframträdande i heaten.

 

Benji – Karcok
Text &/musik: Zsolt Szepesi, Le Quang Huy, Gyárfás Máté, Gábor Budai


 

Kállay Saunders Band – 17
Text &/musik: András Kállay, Zsolt Szepesi, Ádám Tóth


 

Leander Kills – Élet
Text & musik: Leander Köteles


 

Mrs Columbo – Frozen King
Text &/musik: Dorina Galambos, Dániel Somogyvári, Katalin Héjja


 

Peet Project – Kill Your Monster
Text &/musik: Péter Ferencz, Olivér Magán, Dávid Henderson


 

Roma Soul – Nyitva a ház
Text &/musik: István Farkas, Tamás Pajor


 

Szabó Ádám – Together
Text &/musik: Dániel Somogyvári, Ádám Szabó, Kata Kozma


 

Totova –Hosszú idők
Text &/musik: Gabriella Tóth, Tibor Molnár, Begi Lotfi, Dávid Nagy, Tibor Molnár


 

Zävodi + Berkes Olivér – #háttérzaj
Text &/musik: Marcel Závodi, Gábor Závodi


 

panelen_tycker

Inför semifinalen kommer några av oss i panelen att tycka till om Ungerns bidrag och göra topplistor.

 1. Totova – “Hosszú idők”
 2. Mrs Columbo – “Frozen King”
 3. Peet Project – “Kill Your Monster”
 4. Kállay Saunders Band – “17”

Slutkommentar: En rejäl kvalitetsskillnad i underhållning från semifinal 1! Den andra semin har både större genrebredd – och mer intressanta låtar. Många intressanta artister finns här, i synnerhet Kállay Saunders som brukar komma med bra bidrag. Så dock inte i år, eftersom jag tycker att “17” är lite väl menlös för att lyckas bra. Positivt överraskad av både Peet project och mrs Columbo. Den uppenbara vinnaren är dock Totova som tydligen har gått in för att blanda Loreen med Jamala. Hon har rent av snott bakgrundsgrafiken från Jamalas vinnarnummer ifjol rakt av – nämligen det gula trädet. Snyggt är det iaf, även om hon gör gott i att översätta låten till engelska i Kiev om hon vinner.

 1. Totova – “Hosszú idők”
 2. Mrs Columbo – “Frozen King”
 3. Szabó Ádám – “Together”
 4. Benji – “Karcok”

Slutkommentar: Till skillnad från Adrian tycker jag detta är den sämre semifinalen av de två. Men det finns fyra låtar som jag verkligen gillar och klar favorit av dom är Totova. Hon kommer utan tvekan vara en av dom som gör upp om slutstriden för att vinna A Dal. Men vinner hon måste hon göra om sitt framträdande, nu är det ganska lamt o tråkigt.

 

 1. Totova – “Hosszú idők”
 2. Leander Kills – “Élet”
 3. Roma Soul – “Nyitva a ház”
 4. Szabó Ádám – “Together”

Slutkommentar: Toth Gabi (Totova) var en solklar personlig etta från första början och är det än idag. Hoppas på ett ännu mäktigare framträdande än senast. Har hört att hon ska använda en vanlig mikrofon istället för headset-mikrofon och göra lite småjusteringar i numret. Det är ont om riktigt bra rocklåtar i de nationella uttagningarna den här säsongen. Därför håller jag hårt på Leander Kills och hoppas att de kniper en finalplats även de. Den medryckande ziegenarlåten från Olah Gergö och Roma Soul gör mig glad så den vill jag verkligen se i final. Ytterligar en som förtjänar en finalplats är Szabo Ádám, som för två år sedan nådde final och var ytterst nära att få representera Ungern i ESC 2015. En som däremot har tävlat i Eurovision är ju Kallay Saunders András. Tillsammans med sitt band Kallay Saunders Band lär de knipa en av de fyra finalplatserna och slå ut en av mina personliga favoriter i den andra semifinalen.

 

 1. Leander Kills “Élet”
 2. Totova – “Hosszú idők”
 3. Peet Project – “Kill Your Monster”
 4. Mrs Columbo – “Frozen King”

Slutkommentar: Egentligen blir min första fråga här varför ungerska produktionen har valt att lägga alla bra låtar i samma semifinal? Det finns åtminstone fler som förtjänar finalplatser här mot vad det var i första semifinalen. Nåväl. Denna gång har jag bara en önskan och det är att Leander Kills och Totova går till final! Jag vill nämligen nu se någon av dessa två som vinnare. Anledning: de sticker ut från mängden!

 


 

Resultatet av semifinal 2

Ungern har nu klarat av sin andra semifinal, och efter juryns och tittarnas röstning var det dessa 4 låtar har tagit sig till den stora finalen som hålls lördag den 18 februari:

 • Totova – Hosszú idők“, 44 p
 • Zävodi + Berkes Olivér – #háttérzaj“, 43 p
 • Leander Kills – Élet“, 43 p
 • Kállay Saunders Band – 17“, 42 p (tittarnas wildcard)

 

Dessvärre tar resan slut för följande låtar:

 

Därmed vet vi nu vilka 8 bidrag som ska göra upp om slutsegern i finalen om en vecka!

 

Återigen är jag tudelad över resultatet. Mest nöjd och glad att Totova tog flest poäng och därmed är klar för finalen. Det var väntat att Kallay Saunders Band skulle gå till final, men jag trodde faktiskt de skulle slippa bli tittarnas wildcard och kvala in bland de tre bästa. Som alltid mister man flera bra bidrag, men jag ser hellre att det är bra semifinaler än halvmediokra och tråkiga. Blir mycket mer intressant när merparten av låtarna är bra. Nu ser jag fram emot finalen där det är dags för Ungern att utse sitt nästkommande ESC-bidrag som åker till Kiev.

 

Finalen

 

Inför: Ungerns final – A Dal 2017

 • Datum: 2017-02-18
 • Tid: 19:30 – 21:40 CET
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Omgång 1: juryn röstar fram 4 bidrag. Omgång 2: 100% tittarröster.
 • TV-bolag/Stream: Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Nu har det äntligen blivit dags för Ungern att avgöra vilken artist med tillhörande bidrag som ska få åka till Kiev i maj och tävla i ESC 2017. Efter tre grundheats och två semifinaler har A Dals jury och tittare valt ut 8 bidrag som de tyckt bäst om och nu ska det alltså bli till ett slutavgörande.

Finalen avgörs genom två omgångar. I första omgången framförs respektive artist sitt bidrag och därefter poängsätter jurymedlemmarna alla 8 bidrag. De fyra bidrag som juryn ger högst totalpoäng till går vidare till en andra omgång, där tittarna slutligen får hela avgörandet att bestämma vilken artist som de vill se i Kiev.


 

Startfältet

Finalisterna står nedan i bokstavsordning. Länkarna går till liveframträdanden i semifinalerna.

 

Kállay Saunders Band – 17
Text &/musik: András Kállay, Zsolt Szepesi, Ádám Tóth


 

Kanizsa Gina –Fall Like Rain
Text &/musik: Petra Várallyay, Katus Várallyay


 

Leander Kills – Élet
Text & musik: Leander Köteles


 

Pápai Joci –Origo
Text & musik: József Pápai


 

Radics Gigi – See It Through
Text &/musik: Georgina Radics, Tamás Radics, Zoltán Riba, Johnny K. Palmer


 

Soulwave –Kalandor
Text &/musik: Máté Fodor, Ádám Huszár, Gábor Góczán, Ferenc Szabó


 

Totova – Hosszú idők
Text &/musik: Gabriella Tóth, Tibor Molnár, Begi Lotfi, Dávid Nagy


 

Zävodi + Berkes Olivér – #háttérzaj
Text &/musik: Marcel Závodi, Gábor Závodi


 

 

panelen_tycker

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om finalbidragen och ge våra omdömen om vem vi tycker Ungern bör skicka till ESC 2017!

 

 1. Totova – “Hosszú idők”
 2. Pápai Joci – “Origo”
 3. Kállay Saunders Band – “17”
 4. Soulwave – “Kalandor”
 5. Zävodi + Berkes Olivér – “#háttérzaj”
 6. Leander Kills – “Élet”
 7. Radics Gigi – “See It Through”
 8. Kanizsa Gina – “Fall Like Rain”

Kommentar: Såsom jag ser det lider Ungern av artister med svaga röster just nu – i finalens startfält så är det enbart Kállay Saunders och Pápai Joci som presterar bra röstmässigt. Vissa av de andra sjunger faktiskt så falskt att jag nästan blir lite illamående, i synnerhet Kanizsa som dessutom har en förskräcklig låt. Den helt klart bästa låten och scennumret är dock Totova med “Hosszú odök” som verkligen är klippt och skuren för ESC. Visserligen är låten lite gammaldags, och scennumret är stulet ifrån Jamala och Loreen, men det är det klart bästa bidraget i finalen. Detta trots att Totova inte sjunger särskilt bra – alls. Pápai Joci är ett spännande alternativ men “Origo” är lite för originell och konstig för ESC, och jag tror inte att det håller för vinst här. Kállay känns som en rimlig vinnarkandidat, men “17” är en för tråkig låt och med tanke på att han kom vidare som “wildcard” till finalen så talar inte mycket för honom heller. Hur det än går tvivlar jag på några ungerska ESC-framgångar i år.

 

 1. Totova – “Hosszú idők”
 2. Pápai Joci – “Origo”
 3. Soulwave – “Kalandor”
 4. Leander Kills – “Élet”
 5. Radics Gigi – “See It Through”
 6. Kállay Saunders Band – “17”
 7. Zävodi + Berkes Olivér – “#háttérzaj”
 8. Kanizsa Gina – “Fall Like Rain”

Slutkommentar: Ungern har verkligen haft säsongens bästa uttagning. Det står jag för. Så bra kvalitet på både låtarna och programmet som helhet. Tycker upplägget som de kört nu i några år är klockrent och otroligt spännande. Jag har följt alla programmen och är nu redo för den stora finalen där jag först och främst vill att Toth Gabi (Totova) blir den som får representera Ungern i ESC. Hon har enligt mig den absolut bästa låten tillsammans med Spoon 21 – “Déak” som åkte ut i semin. Skulle det inte bli så hoppas jag att Papai Joci vinner med sin härligt orientaliska låt “Origo” som sticker ut och som trollbinder mig fullständigt. Det är sällan mina personliga ettor vinner, så jag är inställd på att så blir fallet även i år. Mardrömsscenariot skulle vara om någon av mina 5-8 placerade vinner och får ESC-biljetten. I övrigt är jag supernöjd om ovanstående bidrag vinner. Sedan Ungern införde A Dal som sin uttagning år 2012 har man kvalat in till ESC-finalen samtliga år. Ska det bli sjätte raka i Kiev?

 

 1. Totova – “Hosszú idők”
 2. Pápai Joci – “Origo”
 3. Soulwave – “Kalandor”
 4. Radics Gigi – “See It Through”
 5. Zävodi + Berkes Olivér – “#háttérzaj”
 6. Kállay Saunders Band – “17”
 7. Leander Kills – “Élet”
 8. Kanizsa Gina – “Fall Like Rain”

Slutkommentar: Håller med Robban om att Ungern har haft en av de bästa uttagningarna i år. Dessvärre har inte de bästa låtarna hamnat i final. Jag gillar egentligen ingen av låtarna bland min topp 5-8 och skulle bli otroligt besviken om någon av dessa vann. Bäst i finalen är Totova med en grym låt. Tätt därefter kommer Papai Joci som bara har vuxit och vuxit sig starkare hos mig för varje vecka som har gått. Jag unnar verkligen Ungern framgång i ESC och jag tror att Totova eller Papai Joci skulle ha stor chans att hamna i topp 10 i Eurovision.

 

 1. Leander Kills – “Élet”
 2. Totova – “Hosszú idők”
 3. Soulwave – “Kalandor”
 4. Radics Gigi – “See It Through”
 5. Pápai Joci – “Origo”
 6. Kállay Saunders Band – “17”
 7. Zävodi + Berkes Olivér – “#háttérzaj”
 8. Kanizsa Gina – “Fall Like Rain”

Kommentar: Min åsikt är väldigt enkel: skicka Leander Kills eller Totova till Eurovision i Kiev! Jag tycker båda dessa håller hög klass i finalen jämfört med övriga finalister. I övrigt tycker jag det är rätt tråkigt att många slätstrukna ballader och liknande har lyckats slå ut det som är bättre. Att skicka ballad till Eurovision just nu känns inte så bra eftersom det kommer att bli ett balladår i år. Helt klart och p.g.a. Jamalas seger. Det finns två problem med de två jag satt högst: Totova kommer helt klart att jämföras med Loreen (även om det är ett helt annat nummer och typ av låt så finns känslan där, helt klart) och det finns även en risk att Leander Kills skulle försvinna i mängden. Oavsett val har det varit roligt att följa Ungerns uttagning, och jag hoppas det kommer gå bra för dem. Men min dom är att väljer de någon av de slätstrukna låtarna så kommer det att gå åt skogen i Kiev. Helt klart.

 


 

Resultat

Pápai Joci vann finalen av Ungerns uttagning A Dal 2017. Foto hämtat från Esc-plus.com.

Efter tre heats och två semifinaler blev det så dags för Ungern att välja sin representant till ESC 2017. Och efter en spännande finalkväll blev det Pápai Joci med låten “Origo” som vann.

Finalen bestod av 8 bidrag, 4 ifrån varje semifinal. Av dessa 4 bidrag hade 3 röstats fram av jury och tv-tittare, och ytterligare 1 av enbart tv-tittarna (Tittarnas wildcard). I finalen framfördes alla 8 låtar i en första omgång där en professionell jury tog ut 4 bidrag till “superfinalen”. De 4 bidragen som valts ut framfördes igen och denna gång var det tv-tittarna som bestämde utgången. Efter att tv-tittarna sagt sitt stod alltså Pápai Joci som vinnare.

 

Hela resultatet

Så här slutade omgång 2:

 • 1. Pápai Joci – “Origo”
 • – Gina Kanizsa – “Fall like rain”  (oplacerad)
 • – Gigi Radics – “See it through” (oplacerad)
 • – Zävodi + Olivér Berkes – “#háttérza (oplacerad)

Dessa åkte ut i grundomgången:

 • 5. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – “Hosszú idők”
 • 6. Leander Kills – “Élet”
 • 7. Kállay Saunders Band – “17”
 • 8. Soulwave – “Kalandor”

 

Så här såg Pápais liveframträdande ut i finalen:

 

Tyvärr tycker jag Ungern gör ett tråkigt val till Eurovision. När de kunde ha valt Totova eller Leander Kills väljer det de här. Jag tror idag inte det kommer att gå så bra i Kiev, men nu får Pápai överbevisa mig till maj. Än så länge är det inte någon favorit hos mig.

Nu har jag inte följt med i Ungerns uttagning men nog måste det ha funnits bättre låtar att skicka till Ukraina än denna?! Ungern som skickat väldigt bra låtar för några år sedan har helt börjat tappa gnistan och skickar smäre och sämre låtar. Det måste alltid finnas något bidrag som man ska fylla på chipsskålen på och Ungern får vara det bidraget i år.

 

Nu måste jag rycka in med en mer positiv kommentar. Jag som följt Ungerns uttagning från början till slut vet att den innehållit många bra bidrag och “Origo” med Papai Joci var en av de bättre. Den sticker verkligen ut från mängden och från allt slätstruket som brukar väljas fram av övriga länder. En etnisk låt med en modern produktion. Många länder i öst kommer tilltalas av detta. Är helt säker på att Ungern kommer kvala in till finalen, återigen. Bra val.

 

Vad tycker du om Ungerns val av artist & bidrag? Kommentera gärna!

 


1 kommentar

 1. Carl-Henrik skriver:

  Intressant bidrag som ger mig associationer till två låtar från förra året, nämligen Ukrainas “1944” och Greklands “Utopian Land”. Det är samma exotiska och vemodiga uttryck här i Ungerns bidrag som i de två, tycker jag – och jag gillade ju dem och kan kanske fästa mig vid den här också (fast vid en första lyssning känns den inte riktigt lika bra).
  Grejen är att Grekland ju floppade förra året medan Ukraina gjorde succé, så då kan man ju fråga sig hur det går i det här fallet … Just nu känns det faktiskt just som att det kan bli såväl totalfiasko som topplacering för Ungern – vi får se hur det tas emot! Men i vilket fall ska de ha beröm för att de väljer ett bidrag som är annorlunda, och inte “låter som allting annat”.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen