« Tyskland NF 2016

Tyskland NF 2018 »Tyskland har valt att byta strategi till valet av artist och bidrag till ESC 2017.


Tävlingsupplägg

De senaste åren har tyska TV-bolaget NDR valt formatet finalkväll, men med metoden att ha flera tävlande i antingen en eller flera omgångar. Eftersom Tyskland de senaste åren fått väldigt mycket sämre slutplaceringar i ESC, varav sistaplatser de två senaste åren har NDR valt att byta strategi.

Ut slängde man den gamla metoden och tog in en ny, som var en audition för unga talanger. Under hösten kunde man skicka in ansökan om att komma med, och sedan valde NDR ut i omgångar ett mindre antal deltagande. Från ca 2500 uttagna togs ca 30 ut innan slutvalet om fem artister gjordes.

De uttagna fem artisterna presenterades officiellt den 6:e januari 2017. De är i åldrarna 19-28 år. Vilket tävlingsbidrag respektive artist får med sig är dock inte officiellt än.

 

Tittarna röstar fram vinnaren

Finalen kommer sedan bestå av de fem tävlande och det är endast tittarna som får rösta fram en vinnare. Programmet sänds från Köln den 9:e februari med Barbara Schöneberger som programledare.

I programmet finns även en expertpanel med bestående av välkända tyska artister: ESC-vinnaren (2010) Lena samt Tim Bendzko och Florian Silbereisen. Viktigt att poängtera är att expertpanelen har ingenting att säga till om gällande resultatet, utan har bara en roll som coacher.

Nytt för året är också att tittare utanför Tyskland kan vara med och “fejkrösta” i sändningen genom Eurovisions officiella app. Rösterna räknas inte som riktiga röster utan bara som en mätning på vem Europa tycker att Tyskland ska skicka till ESC i Kiev.

 

Röstningen genom fyra omgångar

Den tyska finalen kommer att pågå genom totalt fyra röstningsomgångar:

Först framför de fem tävlande varsin cover samtidigt som tittarna röstar. Tittarnas topp 3 går vidare i tävlingen.

I den andra omgången framträder de tre kvarvarande artisterna med ett potentiellt ESC-bidrag. Alla framträder med samma låt, men i egen tappning. Tittarna röstar igen och väljer ut två favoriter.

Därefter får de två kvarvarande artisterna sjunga ett annat tilltänkt ESC-bidrag i egen tappning. Tittarna röstar sedan nu på fyra bidrag som framförts (bägge artisternas framträdanden av låt 1 och låt 2). De får välja ut två av dessa framträdanden som går vidare till en avgörande omgång. Det gör att de kan välja bägge artisterna med varsin låt eller en artist med bägge sina låtar.

I den avgörande omgången koras en vinnarartist med ett bidrag.

 

Sadi hoppade av – svenska Yosefin Buohler tog hans plats

Den 17:e januari kom beskedet att Wilhelm ‘Sadi’ Richter hoppar av sin medverkan i tävlingen. Hans plats har övertagits av Yosefin Buohler som tidigare synts till i svenska Idol 2013. Hon har även deltagit i tyska Talang.


Fakta

germany_big

Unser Song 2017


När?


Programledare

Barbara Schöneberger


Vinnare

  • Levina
  • “Perfect life”

 

Finalen

 

Inför: Tysklands final – Unser Song 2017

  • Datum: 2017-02-09
  • Tid: 20:15 CET
  • Plats: Köln-Mülheim Studios, Köln
  • Röstningsprocess: 100% tittarröster
  • TV-bolag/Stream: NDR – Länk

 

Panelen inför: Tyskland har valt en annan väg att gå för att välja artist och bidrag till ESC 2017. I år är det en mindre final beståendes av fem soloartister, vilka har valts ut genom en casting i höstas. De kommer att framträda i fyra omgångar; först med varsin cover sedan genom två liveframträdanden och en finalomgång. Mellan varje röstningsomgång gallras startfältet ned tills bara vinnaren är kvar.


 

Startfältet

Finalen avgörs genom fyra omgångar. Vi beskriver processen nedan.

 

Omgång 1

De fem tävlande framträder med varsin coverlåt samtidigt som tittarna får rösta. Följande låtar har de tävlande valt (de tävlande står i bokstavsordning efter artistnamn):

Omgång 2

Från den första omgången röstas tre av de fem tävlande vidare till den andra omgången. Här framträder de tre med ett potentiellt ESC-bidrag i egen tappning. Det handlar om dessa två tävlingsbidrag:

  • “Wildfire” (text/musik av Tofer Brown, Marit Larsen och Greg Holden)
  • “Perfect life” (text/musik av Lindsey Ray, Lindy Robbins och Dave Bassett)

Tittarna röstar igen och väljer ut två favoriter.

 

Nedan kan du höra studioversionen på spotify för varje tävlande och bidrag:

 

Omgång 3

De två kvarvarande artisterna får nu sjunga det andra tilltänkta ESC-bidraget i egen tappning.

Tittarna röstar sedan nu på fyra bidrag som framförts (bägge artisternas framträdanden av låt 1 och låt 2). De får välja ut två av dessa framträdanden som går vidare till en avgörande omgång. Det gör att de kan välja bägge artisterna med varsin låt eller en artist med bägge sina låtar.

 

Omgång 4

Antingen har vi en artist som fått med sig bägge sina tävlingsbidrag eller de två artister som fått med sig varsin låt till den avgörande omgången. Nu ska tittarna kora en vinnare. Den artist med tillhörande tävlingsbidrag som får åka till Kiev i maj och representera Tyskland.

 


Resultat

Levina vann Ünser Song 2017. Foto hämtat från Eurovision.de

Nu är det officiellt att det blir artisten Levina som får tävla för Tyskland i ESC 2017. Detta står klart efter att finalen av Ünser Song 2017 avgjorts i Köln på torsdagskvällen (9 februari). Levina tar med låten “Perfect Life” till Kiev.

Tyska TV-bolaget NDR valde i år att göra en annan variant av sin uttagning mot tidigare år. Istället för att bjuda in många olika artister anordnades en casting likt en Idol-uttagning där fem artister slutligen valdes ut och fick bidrag tillsatta av NDR. Sedan var det upp till tittarna att avgöra vem de ville skicka till Kiev. I programmet fanns även en expertpanel med beståendes av tre av Tysklands mest populära artister: Lena (ESC 2010-vinnaren), Tim Bendzko och Florian Silbereisen. Den panelen röstade inte utan vara bara med som coacher till artisterna.

 

Resultatet

Omgång 1: Fem artister framförde varsin cover

I den första omgången framförde alla fem tävlande varsin cover: Dessa gick vidare till omgång 2:

 

 

Dessa blev utslagna i omgång 1:

 

Omgång 2: Tre artister gick vidare

I andra omgången framförde de tre tävlande låten “Wildfire”. Dessa två gick vidare till omgång 3:

 

Således blev det Helene Nissens version av Wildfiresom ej gick vidare.

 

Omgång 3: Två artister gick vidare

I tredje omgången framförde Axel och Levina låten “Perfect life”. Därefter fick tittarna rösta på de fyra framträdanden som Axel och Levina hade gjort; en för vardera låt. De två framträdandena med flest röster gick vidare till finalomgången. Tittarna valde dessa två framträdanden:

 

 

Därmed blev det Axel Maximilian Feiges framträdanden av Wildfire och “Perfect life” som inte gick vidare.

 

Finalomgången

I sista omgången skulle tittarna välja mellan Levinas framträdanden av “Wildfire” eller “Perfect life”. De valde “Perfect Life”.

 

Så här såg Levinas liveframträdande ut med “Perfect Life” i finalen:

 

Kommentera gärna vad du tycker om Tysklands val av artist & bidrag till ESC 2017!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen