« Storbritannien NF 2016 Storbritannien NF 2018 »

 


För andra året i rad valde Storbritannien artist och bidrag genom en nationell final. Och för första gången sedan millennieskiftet var även jurygrupper involverade i resultaträkningen.


Tävlingsupplägg

Ifjol bytte brittiska BBC taktik gällande valet av artist och bidrag till Eurovisionen. Istället för internval som man haft sedan år 2011 blev det en nationell final, som man haft många år tidigare. I finalen var det också tittarna som fick bestämma vinnaren.

BBC har alltså valt att behålla denna modell för uttagningen till ESC 2017 i Kiev. En nationell antagning pågick under senhösten 2016 och därefter gjordes valet av de tävlande genom en kombination av den antagningen, genom skivbolagskontakter och genom samarbete med OGAE UK (motsvarigheten till Melodifestivalklubben i Storbritannien).

 

Sändning på BBC2

Finalen sändes på BBC 2 och hölls i Eventim Apollo, Hammersmith, London med Mel Giedroyc som programledare. En expertpanel fanns på plats. men enbart för att coacha finalisterna och ge råd om hur de ska agera på scenen i Kiev.

Final gästades även av poprockgruppen The Vamps och av Alexander Rybak (ESC-vinnaren 2009).

 

Kombinerad jury- och tittarröstning

När BBC presenterade reglerna för uttagningen under hösten 2016 sades det att tittarna skulle få ensam makt om att avgöra resultatet. Men drygt en vecka innan startfältet presenterades kom istället nya bud som sade att det även skulle finnas med en röstande jury som väger upp tittarnas röster. Denna jury bestod av professionella musiker/personer som arbetar inom eller med musikindustrin. Därmed var det första gången sedan millennieskiftet som juryer fanns med i Storbritanniens nationella final. Så slutresultatet avgjordes således genom delad jury- och tittarröstning.

I programmet fanns även en expertpanel med, vars roll var att “coacha” deltagarna. Den panelen hade dock ingen makt att bestämma resultatet.

 

Startfältet presenterades samma vecka som finalen

Den 23 januari 2017 meddelade BBC vilka 6 artister som ska tävla i finalen. Detta skedde i programmet The Ken Bruce Show på BBC Radio 2. Av de tävlande var samtliga unga soloartister (4 tjejer och 2 killar).

Bland upphovspersonerna till tävlingsbidragen fanns några svenska låtskrivare som t.ex. Gabriel Alares (som tidigare tävlat med bidrag i ESC) och trion Mattias Frändå, Johan Åsgärde och Oliver Lundström (vilka stod bakom Mary N’Diayes bidrag “Gosa” i Melodifestivalen 2013). ESC 2013-vinnaren Emmelie De Forest stod som upphovsperson för det vinnande bidraget “Never Give Up on You” (som framfördes av Lucie Jones).

 

Storbritanniens 60:e bidrag genom tiderna

I år (2017) är det 60:e gången gillt som Storbritannien tävlar i Eurovisionen och därmed har man också utsett sin 60:e representant till tävlingen. Storbritannien är för närvarande det land som tävlat flest år i rad: man har deltagit varje år sedan år 1959! Man deltog dock även 1957, men stod över 1958 års tävling.


Fakta

uk_big

Eurovision: You Decide


När?


Programledare

Mel Giedroyc


Vinnare

 • Lucie Jones
 • “Never Give Up on You”

 

Finalen

 

Inför: Storbritanniens final – Eurovision: You Decide

 • Datum: 2017-01-27
 • Tid: 20:30 – 22:00 CET
 • Plats: Eventim Apollo, Hammersmith, London
 • Röstningsprocess: 50% juryröster & 50% tittarröster
 • TV-bolag/Stream: BBC 2 – Länk

 

Panelen inför: Storbritannien har valt att hålla finalkväll även detta år vilket vi i panelen tycker är mycket roligt. 6 artister tävlar om segern, dvs. att få representera Storbritannien i Kiev i maj. Vinnaren kan ta det rätt lugnt i ESC då Storbritannien redan är klara för den stora finalen den 13:e maj. Finalen kommer att avgöras till ena hälften av en jury beståendes av personer som arbetar med/inom musikindustrin och andra hälften av tittarna. I programmet kommer även en ytterligare expertpanel finns med som coachning för finalisterna. Vi kan även se fram emot ett antal gästartister på scenen som t.ex. ESC 2009-vinnaren Alexander Rybak.


 

Startfältet

De tävlande i Storbritanniens final. Foto & montage: BBC.

De tävlande står nedan i bokstavsordning efter artistnamn.

 

Danyl Johnson – Light Up the World
Text &/musik: Dan McAllister, Rick Blaskey, Greg Walker, Chris Sutherland, Ameerah Roelants


 

Holly Brewer – I Wish I Loved You More
Text &/musik: Kevin Fisher, Courtney Harrell, Laurell Barker, Mattias Frändå, Johan Åsgärde, Oliver Lundström


 

Lucie Jones – Never Give Up on You
Text &/musik: The Treatment, Emmelie de Forest, Laurie Martin


 

Nate Simpson – What Are We Made Of?
Text &/musik: Jon Hällgren, Eric Lumiere, DWB


 

Olivia Garcia – Freedom Hearts
Text &/musik: Gabriel Alares, Sebastian Lestapier, Linnea Nelson, Laurell Barker


 

Salena Mastroianni – I Don’t Wanna Fight
Text &/musik: The Treatment, Nicole Blair, Marli Harwood


 

panelen_tycker
Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 

 1. Olivia Garcia – “Freedom Hearts”
 2. Danyl Johnson – “Light Up the World”
 3. Holly Brewer – “I Wish I Loved You More”
 4. Salena Mastroianni – “I Don’t Wanna Fight”
 5. Lucie Jones – “Never Give Up on You”
 6. Nate Simpson – “What Are We Made Of?”

Slutkommentar: Det finns ett land i Eurovisionen som man vet kan göra populärmusik/populär musik (hur man nu vill se det) – men som varje år konsekvent i dessa ESC-sammanhang har tappat gnistan och lämnat sin ambition på soptippen. Och det är Storbritannien. I år försöker BBC förvisso bygga upp en slags förväntan genom att ta in 6 stycken soloakter och ge dem ungefär snarlika låtar som låter som vilken radiopop som helst har låtit de senaste åren och tror att “ja, nu kommer ESC komma tillbaka till Storbritannien igen”.  Och svaret är väldigt enkelt: Nej, så kommer det inte att bli det här året heller. Dock ska de ha cred för en sak och det är att låtarna låter något lite bättre i år, så jag tror inte att de kommer att komma bland de sista i finalen den 13 maj. Utan vem Storbritannien än väljer att skicka kommer de om möjligen med lite tur hamna någonstans mitt i finalresultatet i Kiev, men det blir inte högre än så. De två artister jag personligen ser störst potential i är Oliva Garcia och Danyl Johnson som jag tycker har bidrag som sticker ut mest i startfältet. Men tyvärr är jag som sagt besviken på UK i år igen, där jag har tappat räkningen för hur många år det gått nu när UK inte har levererat något nytt till Eurovisionen.

 

 1. Danyl Johnson – “Light Up the World”
 2. Holly Brewer – “I Wish I Loved You More”
 3. Olivia Garcia – “Freedom Hearts”
 4. Salena Mastroianni – “I Don’t Wanna Fight”
 5. Nate Simpson – “What Are We Made Of?”
 6. Lucie Jones – “Never Give Up on You”

Slutkommentar: Zzzzz, snark. Vilket sömnpillar det är att lyssna på dom här låtarna. Efter att ha lyssnat på dom några gånger så minns jag fortfarande inte hur någon av låtarna går. Det finns inget som sticker ut eller som fångar min uppmärksamhet. UK får göra sig beredda på att hamna i botten igen för här finns det ingenting som skulle funka i ESC. Väldigt synd, UK är ju ett så starkt musikland i övrigt. Hoppas dom iaf får ett startnummer i mitten någonstans så man kan ta en toapaus där.

 

 1. Olivia Garcia – “Freedom Hearts”
 2. Holly Brewer – “I Wish I Loved You More”
 3. Salena Mastroianni – “I Don’t Wanna Fight”
 4. Danyl Johnson – “Light Up the World”
 5. Nate Simpson – “What Are We Made Of?”
 6. Lucie Jones – “Never Give Up on You”

Slutkommentar: Bidragen i den brittiska finalen låter likadant. Jag är fruktansvärt besviken på Storbritannien. Total brist på variation och slätstruket rakt igenom. Tror de verkligen att någon av dessa sex kandidater har någon som helst chans att ta unionen mot en topplacering i ESC 2017? Är övertygad att det kommer bli en bra finalshow och att låtarna kommer göra sig bättre live än studioversionerna, som bara får mig att vilja stänga av. Så illa är det faktiskt.

 1. Olivia Garcia – “Freedom Hearts”
 2. Lucie Jones – “Never Give Up on You”
 3. Salena Mastroianni – “I Don’t Wanna Fight”
 4. Danyl Johnson – “Light Up the World”
 5. Nate Simpson – “What Are We Made Of?”
 6. Holly Brewer – “I Wish I Loved You More”

Slutkommentar: Som mina kollegor redan konstaterat så låter alla Storbritanniens låtar likadant. Alla låtar skulle kunna vara ett B-spår på Lisa Ajax nästa platta så låg är kvaliten. Storbritannien som har så extremt mycket kunnande och tradition. Hoppas de tar sig i kragen till nästa år och väljer att satsa ännu mer på tävlingen.

 1. Holly Brewer – “I Wish I Loved You More”
 2. Salena Mastroianni – “I Don’t Wanna Fight”
 3. Danyl Johnson – “Light Up the World”
 4. Lucie Jones – “Never Give Up on You”
 5. Olivia Garcia – “Freedom Hearts”
 6. Nate Simpson – “What Are We Made Of?”

Slutkommentar: Storbritanniens ökenvandring fortsätter… Men årets startfält är iallafall något bättre än förra årets, även om jag i årets startfält inte hittar någon riktig personlig favorit. Medan de flesta bidragen kommer att inducera en kollektiv narkolepsi över hela Storbritannien på fredag, så finns ett fåtal upptempolåtar som jag tror har en hyfsad chans att klara sig. Holly och Salena verkar vara de enda två artister som skulle kunna väcka britterna från kvällskoman, så mina pengar ligger på dem. Men oj, kära britter, bättre än så här kan ni!


 

Resultat

Lucie Jones kommer att tävla för Storbritannien i ESC 2017. Foto: hämtat från BBC.

På fredagskvällen den 27 januari höll Storbritannien sin nationella final Eurovision: You Decide, där Lucie Jones med låten “Never Give Up on You”” tog hem segern. Därmed blir det hon som får åka till Kiev i maj för att försvara den brittiska fanan. Bakom låten står ingen mindre än den danska ESC-vinnaren från år 2013, Emmelie de Forest som låtskrivare. Likt fjolårets final ropades endast vinnaren upp och resterande bidrag blev oplacerade.

Det blev andra året i rad som BBC i Storbritannien valde att anordna en nationell final istället för internval (som man haft konsekvent mellan åren 2011-2015). Efter en mindre antagning, från allmänhet och skivbolag samt i diskussion med fanklubben OGAE UK (brittiska motsvarigheten till Melodifestivalklubben) valdes 6 artister ut att tävla. Därefter var det upp till tittarna och jury att rösta fram en vinnare. Nytt för året blev införandet av juryröstning, något BBC inte haft med i nationella finaler sedan 1990-talet.

Tack vare att Storbritannien tillhör “Big Five” (gruppen av länder som betalar mest till EBU) så kan vinnaren Lucie Jones redan nu göra sig redo för sitt kommande scenframträdande i Kiev den 13:e maj.

Så här såg Lucie Jones liveframträdande ut i finalen:

 

Resultatlista (med liveframträdanden):

Endast vinnaren ropades upp, övriga slutade oplacerade. Länkarna går till bidragens liveframträdanden:

 

panelen_tycker

Storbritannien gör ändå ett helt okej val av artist tycker jag trots min kritik inför finalen. Däremot finns det stor risk att den här balladen försvinner i mängden. Det beror på hur motståndet ser ut, dock skulle det här kunna bli en låt som får startnummer 2 i finalen. Risk för det om de lottas till första halvan av finalen. Men det återstår att se. Hon sjunger bra och låten är helt ok. Mitt på tre i dagsläget.

Mellanmjölk igen ifrån Storbritannien. Jag undrar när de ska få det att lossna igen? Jag klagar inte på Lucie i detta fallet, för hon har en fantastisk röst och gör en fantastiskt röstprestation. Hatten av! Men låten är väldigt tam, den lyfter liksom aldrig från startbanan, även om Lucie gör det. Det kan mycket väl gå bättre för Lucie än för Joe & Jake ifjol, men det här lär inte ha med toppstriden att göra. Tyvärr.

Åh så tråkig låt! Gör om gör rätt! En 23:e plats i finalen är att vänta!
Storbritanien hade kunnat skickat vilket bidrag som helst jag hade skrivit samma sak för alla bidragen. Storbritannien måste börja satsa på tävlingen. Vi hoppas 2018 blir Storbritanniens år.

Jättebra artist, supertråkig låt. Har hört den flera gånger nu och minns fortfarande inte hur melodin gick eller vad låten handlar om. Bottenplacering i mitt tycke.

Kommentera gärna vad du tycker om Storbritanniens ESC-bidrag anno 2017!

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: