« Polen NF 2016

Polen NF 2018 »Glada över succén ifjol satsade Polen på nytt med en nationell final. Denna gång skulle dock tittarnas röster vägas upp med en jury.


Tävlingsupplägg

Ifjol återinförde Polens nationella TV-bolag en nationell final där tittarna valde ut Michal Szpaks “Color of Your Life” som segrare. Ett bra val då han tog Polen till final och blev totalt åtta efter att ha fått tredje flest telefonröster.

 

Samma uttagningsformat men med lite nya regler

I år blev det samma modell på uttagning, fast med några nyheter. Bland annat var det bara polska medborgare som fick tävla (som artister) och dessutom var andra länders uttagna artister portade från att delta i årets polska final.

Dessutom hade man återinfört juryröstning i finalen som ska väga upp tittarrösterna. Således blev det hälften jurypoäng och hälften tittarpoäng. Juryn bestod av Alice Węgorzewska, Maria Sadowska, Robert Janowski, Wlodek Pawlik och Krzesimir Dębski. Dessa personer delade alltså till hälften makten med tittarna.

 

Antagning utsåg tävlingsbidragen

Under januari höll TVP en antagning som utsåg 10 bidrag till den nationella finalen. Bland de uttagna artisterna hittas ett namn: Marcin Mroziński som tävlade för Polen i ESC 2010. Då tog han sig inte vidare till finalen, men i år fick han chans på revansch. Dock gick han i år under sitt artistnamn Martin Fitch.

 

Polen gjort bra ifrån sig de senaste åren

Efter Polens comeback år 2014 har landet varje år lyckats kvala sig vidare till finalerna i Eurovision Song Contest och där gjort hyfsade resultat. Ifjol lyckades man bli tittarnas tredjehandsfavorit och hamnade därmed på en hedervärd åttondeplats genom Michal Szpaks “Color of Your Life”. Det var Polens bästa resultat sedan år 2003. Men som bäst har Polen en andraplats i bagaget – på sitt debutår 1994.


Fakta

poland_big

Eliminacje Krajowe 2017


När?


Programledare

Arthur Horzech


Vinnare

 • Kasia Moś
 • “Flashlight”

 

Finalen

 

Inför: Polens final – Eliminacje Krajowe 2017

 • Datum: 2017-02-18
 • Tid: 20:30 – 22:00 CET
 • Plats: ?
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: TVP – Länk

 

Panelen inför: Polen ska nu välja artist och bidrag till ESC 2017. Även i år sker detta val genom den nationella finalen Eliminacje Krajowe, med skillnaden i år att juryröster ska väga upp tittarrösterna. Det är således första gången sedan år 2009 som Polen använder sig av jury i sin nationella final. Startfältet består av 10 tävlande och en av dessa har faktiskt tävlat för Polen tidigare nämligen sångaren Martin Fitch (ESC 2010). Fast på den tiden gick han under sitt riktiga namn Marcin Mroziński, medan Martin Fitch är ett artistnamn som han använder sedan år 2013. Vi har även lite svenska låtskrivare med i finalen, däribland Fredrik Kempe som ju inte fick med ett enda bidrag i årets svenska Melodifestival.


 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn.

 

Agata Nizińska – Reason
Text &/musik: ?


 

Aneta Sablik – Ulalala
Text &/musik: ?


 

Carmell – Faces
Text &/musik: ?


 

Isabell Otrębus-Larsson – Voiceless
Text &/musik: David Kreuger & Fredrik Kempe


 

Kasia Moś – Flashlight
Text &/musik: ?


 

Małgorzata Uściłowska (Lanberry) – Only human
Text &/musik: ?


 

Martin Fitch – Fight for us
Text &/musik: ?


 

Olaf Bressa – You look good
Text &/musik: ?


 

Paulla – Chcę tam z tobą być
Text &/musik: ?


 

Rafał Brzozowski – Sky over Europe
Text &/musik: ?


 

Inför finalen kommer några i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 1. Kasia Moś – “Flashlight”
 2. Isabell Otrębus-Larsson – “Voiceless”
 3. Lanberry – “Only human”
 4. Carmell – “Faces”
 5. Martin Fitch – “Fight for us”

Slutkommentar: Jag tycker Polen har ett antal bra låtar som skulle funka ganska bra i ESC. Genomgående är att de flesta låtar går i ett lugnare tempo med en solist tjej. Bäst inför måste ändå vara Kasia Moś som har en riktigt bra röst och kraftfull låt.

 

 1. Kasia Moś – “Flashlight”
 2. Olaf Bressa – “You look good”
 3. Agata Nizińska – “Reason”
 4. Isabell Otrębus-Larsson – “Voiceless”
 5. Martin Fitch – “Fight for us”

Slutkommentar: Jag håller med föregående talare, det är ett hyfsat starkt startfält i Polen i år, men den bästa rösten (och låten) tillhör Kasia. Förutom henne är det jämnt, men det finns inga låtar som egentligen fångar mig. Olafs låt “You look good” sticker ut för mig men den har troligen ingen vinstchans. Med färska minnet av hur polackerna röstade bort Margarets superhit “Cool me down” förra året till förmån för “kapten krok” (Michal Szpak) så har jag inget förtroende för att Kasia står som segrare på Lördag. Mer troligt, om man ska lära sig något av förra årets polske vinnare, är att Rafal Brzozowski tar hem det.

 

 1. Isabell Otrębus-Larsson – “Voiceless”
 2. Paulla – “Chcę tam z tobą być”
 3. Carmell – “Faces”
 4. Lanberry – “Only human”
 5. Agata Nizińska – “Reason”

Slutkommentar: Polen har fått blodad tand efter 8:e platsen i ESC ifjol. Årets polska final innehåller ett par riktigt trevliga bidrag och en fd ESC-representant, men den som fångar mitt intresse mest är givetvis “Voiceless” med polsk-svenska Isabell Otrebus-Larsson som Fredrik Kempe och David Kreuger ligger bakom. Hoppas verkligen att hon tar hem det och får åka till Kiev. Skulle det inte bli så, tycker jag man kan satsa på en snygg inhemsk låt i form ut av “Chcę tam z tobą być” med sångerskan Paulla. Lycka till med valet av ESC-bidrag, Polen.


 

Resultat

Kasia Moś vann finalen av Eliminacje Krajowe 2017. Foto hämtat från eurowizja.tvp.pl.

Under lördagskvällen den 18:e februari avgjordes den polska nationella finalen Eliminacje Krajowe, där Kasia Moś vann med låten “Flashlight”. Därmed blir det hon som får åka till Kiev och tävla för Polen i ESC 2017.

Årets polska final höll samma mall som ifjol, med skillnaden att juryröster vägde upp tittarresultatet. Det vill säga hälften jury, hälften tittare som resultat. En annan nyhet var att TV-bolaget TVP endast tillät polska medborgare tävla som artister och förbjöd samtidigt även andra länders nationella artister att tävla i Polens final i år. Ifjol kunde ju t.ex. vitryska NAPOLI delta i Polens uttagning, men det var således ej möjligt i år.

 

Hela resultatet:

 1. Kasia Moś – “Flashlight”
 2. Rafał Brzozowski – “Sky Over Europe”
 3. Carmell – “Faces”
 4. Isabell Otrębus-Larsson – “Voiceless”
 5. Agata Nizińska – “Reason”
 6. Lanberry – “Only Human”
 7. Martin Fitch – “Fight for Us”
 8. Paulla – “Chcę tam z Tobą być”
 9. Aneta Sablik – “Ulalala”
 10. Olaf Bressa – “You Look Good”

 

Så här såg Kasias liveframträdande ut i finalen:

Ifjol lyckades Polen komma topp 10 tack vare Michal Szpaks “Color of Your Love”. Tror du att det kommer att gå lika bra för Kasia? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen