« Grekland NF 2016 Grekland NF 2018 »


Grekland fortsatte att välja internt, med skillnaden att endast artistvalet gjordes internt. Själva bidraget valdes ut genom en mindre final.


Tävlingsupplägg

År 2016 blev första gången någonsin som Grekland ej lyckades kvalificera sig till ESC-finalen, vilket nog chockade en del personer att det hände. Grekland som annars alltid har gått bra, även om man haft sämre resultat på senare år. Då valde TV-bolaget ERT att slopa sin årliga nationella final för att enbart köra på internval. Så blev det även i år, även om bidraget valdes ut genom en final.

 

Demy valdes ut som artist

Foto: ERT.

Efter mycket ryktesspridning kunde Greklands nationella TV-bolag ERT bekräfta i januari 2017 att man valt ut 25-åriga sångerskan Demy (bilden ovan) som representant för Grekland i ESC 2017 i Kiev.

 

Final med tre bidrag

Hennes tävlingsbidrag kom att väljas ut genom en nationell final. Inför finalen hade Demy spelat in tre bidrag och sedan var det upp till tittarna och 9 jurygrupper att rösta fram ett vinnarbidrag.

Samtliga låtar hade upphov av Dimitris Kontopoulos, John Ballard och Romy Papadea. I Kiev kommer även Fokas Evangelinos vara med som koreograf/regissör.


Fakta

greece_big

Internval/final


När?

 • * Artistval: 13 januari 2017
  (internt val)
 • * Final: 6 mars 2017

Programledare

Antonis Loudaros & Elena Bouzali


Vinnare

 • Demy (internval)
 • “This Is Love” (final)

 

Finalen

 

Inför: Greklands final – Val av tävlingsbidrag

 • Datum: 2017-03-06
 • Tid: 21:00 CET
 • Plats: ERT Studios, Aten
 • Röstningsprocess: jury- och tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: ERT – Länk

 

Panelen inför: Grekland ska välja ut sitt tävlingsbidrag till artisten Demy. Det är totalt tre bidrag som hon ska framföra i en mindre nationell final och sedan ska tittarna och 9 jurygrupper rösta fram det bidrag som Demy ska ta med sig till Kiev. Samtliga låtar har upphov av Dimitris Kontopoulos, John Ballard och Romy Papadea. Dessutom kommer Fokas Evangelinos figurera som koreograf/regissör till framträdandena.

Finalkvällen programleds av Antonis Loudaros & Elena Bouzali från ERT Studios i Aten. Enligt uppgifter kommer Cyperns ESC-representant Hovig uppträda som gästartist.

OBS! Jurygrupperna som står för halva resultatet består av personer med grekiska rötter, bosatta i Armenien, Azerbajdzjan, Australien, Belgien, Georgien, Italien, Tyskland, Ukraina och Österrike.


 

Startfältet

Dessa bidrag tävlar Demy med i finalen:

 

1. Demy – “When the morning comes around”
Text &/musik: Dimitris Kontopoulos, John Ballard


 

2. Demy – “Angels”
Text &/musik: Dimitris Kontopoulos, Romy Papadea


 

3. Demy – “This Is Love”
Text &/musik: Dimitris Kontopoulos, John Ballard, Romy Papadea


 

Resultat

Demy tävlar med låten “This Is Love” Foto: ERT.

På måndagskvällen den 6:e mars valde Grekland sitt bidrag till artisten Demy. Det blir låten “This Is Love”´ som hon får med sig till Kiev. Valet av artist hade tidigare i år skett internt medan TV-bolaget ERT ville ha hjälp av TV-tittarna och nio jurygrupper att välja ut tävlingsbidraget.

En mindre låtfinal hölls i ERT Studios i Aten. Demy gjorde till en början inga liveframträdanden med de tre bidragen, utan istället spelades musikvideos upp som spelats in på plats i Ukraina. Låtarna hade musik av Dimitris Kontopoulos medan John Ballard och Romy Papadea stod för texten till varsitt bidrag samt ett bidrag gemensamt. Jurygrupperna som stod för halva resultatet bestod av personer med grekiska rötter bosatta i andra länder (Armenien, Azerbajdzjan, Australien, Belgien, Georgien, Italien, Tyskland, Ukraina och Österrike). Deras röster vägdes upp med tv-tittarnas röster.

Efter juryns och tittarnas dom stod det klart att det blir låten “This Is Love” som Demy får med sig till Kiev i maj. Låten har musik av Dimitris Kontopoulos medan John Ballard och Romy Papadea har gjort texten.

Så här ser den officiella musikvideon ut till låten:

 

 

 


Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: