« Finland NF 2016

Finland NF 2018 »Finland fortsatte med UMK även till 2017, men valde att slopa sina deltävlingar till förmån för en storslagen final.


Tävlingsupplägg

Finland har de två senaste åren haft dåliga resultat i Eurovisionen och därför gjordes reglerna om i årets finska uttagning. UMK behölls, men istället för att anordna deltävlingar inför finalen blev det bara en enda finalkväll om 10 tävlande.

Att denna förändring skulle införas till detta år meddelades i början av november 2016. Då presenterades även Krista Siegfrids som programledare för finalen. Hon var också programledare för fjolårets uttagning, även om hon då gjorde det tillsammans med Roope Salminen.

ESC-Panelens skribent Alexander, som är bosatt i Finland och flitig följare av UMK sade så här när förändringen i UMK meddelades:

“Nu tycks det vara någon som konstaterat att UMK inte på något sätt vinner något genom att placera tävlingen samtidigt som den svenska Melodifestivalen, så att jag, Alexander, och många fler superfans tvingas sitta och följa med båda uttagningarna samtidigt. Jag tror att det här är mycket mer effektivt. Tävlingen får ihop en massa mer uppmärksamhet då man istället för att göra den på Yle som de senaste åren, ordnar den på en ishall. TV-materialet kommer säkert att lida en aning, då tävlingen ordnats i en studio i Böle har man kunnat göra strålande tv, men jag hoppas det inte kommer vara hemskt mycket sämre. Framför allt så kommer det troligen vara otroligt mycket bättre stämning bland publiken, och i bästa fall försöker man få ihop något som liknar den så kallade ”Eurovision The Party”, som ordnades i Tele2-arena under finalen av Eurovisionen i maj.”

 

Bidragen valdes från en nationell antagning

Bidragen valdes ut genom en nationell antagning som hölls i september 2016. Vem som helst fick skicka in bidrag så länge man samarbete med minst en person som har finländskt medborgarskap eller som då var permanent boende i Finland. Vilka tävlande som sedan valts ut meddelades vid en presskonferens den 23:e november 2016.

En av de namn som presenterades som tävlande var svenska artisten Günter, som tidigare tävlat i Melodifestivalen vid ett tillfälle (2006). Då gick han inte ens vidare från sin deltävling, men nu hade han kunnat få revansch. Denna gång tävlade han med artisten D’Sanz men de hamnade slutligen bara på femte plats i finalen.

 

Kombinerad jury- och tittarröstning

I årets UMK-final baserades resultatet på juryröstning och tittarröstning. Tittarna röstade via telefon och SMS. Nytt för i år var att juryn bestod av en internationell panel av personer som arbetar med musik till ESC-fans och andra tyckare. De länder som representerades i juryn var Spanien, Island, Storbritannien, Israel, Lettland, Norge, Frankrike, Sverige, Ukraina och Estland.

 

ESC-Panelens Alexander presenterade startfältet

Inför finalen presenterade vår skribent Alexander startfältet i enskilda presentationer. Klicka på länkarna här nedanför för att komma till dessa presentationer:

 


Fakta

finland_big

Uuden Musiikin Kilpailu 2017


När?


Programledare

Krista Siegfrids


Vinnare

 • Norma John
 • “Blackbird”

 

Finalen

 

Inför: Finland final – Uuden Musiikin Kilpailu 2017

 • Datum: 2017-01-28
 • Tid: 20:00 – 22:00 CET
 • Plats: Esbo Metro Arena, Esbo (utanför Helsingfors)
 • Röstningsprocess: tittarröster samt juryröster från en internationell jurypanel
 • TV-bolag/Stream: YLE TV2 – Länk

 

Panelen inför: Finland har valt att behålla UMK men slopar deltävlingar. Således blir det bara en finalkväll med 10 tävlande som gäller, där vi bl.a. hittar svenska Günter som tävlande. Om det går bättre för honom denna gång återstår att se. Kanske är det han som får tävla för Finland i Kiev i maj? I vilket fall som helst ska det bli väldigt spännande att följa årets finska final.


 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn. För att se musikvideos till alla bidrag klicka här.

 

Alva – Arrows
Text &/musik: Arto Ruotsala, Milos Rosas, Aatu Mällinen


 

Anni Saikku – Reach out for the sun
Text &/musik: Mia Kemppainen, Perttu Kurttila


 

Club La Persé – My little world
Text &/musik: Princess Julia, Luke Howard, Jaakko Salovaara


 

Emma – Circle of light
Text &/musik: Jonas Olsson, Heidi Maria Paalanen, Aku Rannila, Saara Törmä


 

Günther & D’Sanz – Love yourself
Text &/musik: Mats Söderlund, Amir Aly, Tomas Cederholm, Robin Abrahamsson, Niklas Nylund


 

Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – Caveman
Text &/musik: Baldauf, Martimo, Salomaa, Kumpulainen, Vettenranta, Bachér, Schönberg


 

Lauri Yrjölä – Helppo elämä
Text &/musik: Lauri Yrjölä


 

My First Band – Paradise
Text &/musik: Antti Koivula, Heikki Puhakainen, Heikki Kytölä, Juho Vehmanen, Mikko Virta, Jurek Reunamäki


 

Norma John – Blackbird
Text &/musik: Lasse Piirainen, Leena Tirronen


 

Zühlke – Perfect villain
Text &/musik: Nalle Ahlstedt, Christian Ingebrigtsen, Silje Nymoen


 

 

panelen_tycker

Inför finalen kommer några i panelen att tycka till om bidragen och göra topplistor.

 

 1. Alva – “Arrows”
 2. Emma – “Circle of Light”
 3. Norma John – “Blackbird”
 4. Günther & D’Sanz – “Love Yourself”
 5. My First Band – “Paradise”
 6. Anni Saikku – “Reach Out for the Sun”
 7. Zühlke – “Perfect Villain”
 8. Lauri Yrjölä – “Helppo elämä”
 9. Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – “Caveman”
 10. Club La Persé – “My Little World”

Kommentar: Det känns som att jag skriver samma slags kommentar varje år, men vi kör på det i år igen. Jag ser verkligen fram emot årets final i UMK. Av tio bidrag har vi kanske 5-6 som verkligen kunde fungera utomlands och som kunde ha någonslags chans i den stora Eurovisionen. Inte hemskt oväntat så stiger de båda finlandssvenska artisterna högst upp på min lista, och jag måste medge att det inte är medvetet. De råkar bara ha de bästa låtarna. Alvas låt är otroligt slagkraftig, och samma med Emma. Sen måste jag medge att jag innerst inne skäms över att placera Günther så högt upp, men måste medge att det är en otroligt bra låt i sig. Inte hoppas jag att den vinner, men den har blivit lite av en “guilty pleasure”-låt för mig.

 

 1. Emma – “Circle of Light”
 2. Lauri Yrjölä – “Helppo elämä”
 3. My First Band – “Paradise”
 4. Alva – “Arrows”
 5. Anni Saikku – “Reach Out for the Sun”
 6. Norma John – “Blackbird”
 7. Günther & D’Sanz – “Love Yourself”
 8. Club La Persé – “My Little World”
 9. Zühlke – “Perfect Villain”
 10. Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – “Caveman”

Kommentar: Efter att ha lyssnat på alla låtar några gånger har jag utan tvekan en favorit som jag tror kan funka bra i ESC. Överlag är det ett starkt startfält med både seriösa och lite smågalna bidrag. Svenska Gunter är dock chanslös i en tävling med låter som håller högre kvalité. Nu ser jag fram emot 28 januari och många bra liveframträdanden. Ovan ser ni min topp 10 lista inför finalkvällen, där jag anser att topp 6 håller riktig hög kvalité.

 

 1. Emma – “Circle of Light”
 2. Alva – “Arrows”
 3. Norma John – “Blackbird”
 4. Anni Saikku – “Reach Out for the Sun”
 5. My First Band – “Paradise”
 6. Lauri Yrjölä – “Helppo elämä”
 7. Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – “Caveman”
 8. Zühlke – “Perfect Villain”
 9. Günther & D’Sanz – “Love Yourself”
 10. Club La Persé – “My Little World”

Kommentar: Jag håller med Johan om att Emma är ett bra val för Finland i ESC 2017, men jag vill även hålla Alvas “Arrows” högt också. Förvisso tog det några lyssningar för mig att fastna för Alva också, men nu tycker jag att den är nästan lika bra. I övrigt håller jag inte med min kollega Johan att Finland bjuder på något starkt startfält denna gång. Det finns lite för många knasiga låtar i startfältet och t.ex. tror jag att Günters & D’Sanz’ småsnuskiga visa (eller hur man nu ska tolka refrängraden “Touch Yourself”) kan nog locka till många röster. Jag skulle absolut inte bli förvånad om det blir Günter & D’Sanz som vinner UMK 2017, även om jag inte vill att så blir fallet. Personligen måste dock vem som än vinner göra ett bra liveframträdande i finalen, för jag tycker nu på studieversionerna låter hela startfältet tämligen mesigt.

 

 1. Alva – “Arrows”
 2. Emma – “Circle of Light”
 3. Anni Saikku – “Reach Out for the Sun”
 4. Norma John – “Blackbird”
 5. Zühlke – “Perfect Villain”
 6. My First Band – “Paradise”
 7. Lauri Yrjölä – “Helppo elämä”
 8. Günther & D’Sanz – “Love Yourself”
 9. Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – “Caveman”
 10. Club La Persé – “My Little World”

Kommentar: Finland levererar. Väldigt bra startfält, När jag skriver detta har jag bara lyssnat igenom 75% av  startfältet men även om resterande bidrag enbart består av finska tanter som sjunger om sin ungdom på finska så kommer jag ändå ge finalen 5 av 5. Det finns såklart några bidrag som är riktigt plumpa, som gruppen Club La Perse, men jag tycker det ska bli intressant att se hur de ska bli live, min magkänsla säger att det kommer bli riktigt tokigt. Ifjol hade Finland också en riktigt bra final, men lyckades på något vis skicka fel bidrag till Stockholm och missa finalen. Hoppas att de inte gör om det misstaget och skickar Günter, det skulle vara typiskt Finland som går sina egna vägar i ESC. Om Finland skickar något av de tre bidragen som är på min topplista så kommer Finland nå höga höjder.

 

 1. Norma John – “Blackbird”
 2. Emma – “Circle of Light”
 3. Anni Saikku – “Reach Out for the Sun”
 4. Alva – “Arrows”
 5. My First Band – “Paradise”
 6. Zühlke – “Perfect Villain”
 7. Lauri Yrjölä – “Helppo elämä”
 8. Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – “Caveman”
 9. Günther & D’Sanz – “Love Yourself”
 10. Club La Persé – “My Little World”

Kommentar: Detta är ett mycket intressant startfält – betydligt bättre en fjolårets! Som påpekats här redan så är det tydligt att det finns ett antal seriösa och starka bidrag, och en handfull riktiga kalkonlåtar. Till de senare hör Günther och D’Sanz, och inte minst Club la Persé – som helt enkelt är för jobbiga att lyssna på. Jag vågar inte ens tänka på hur scenframträdandet kommer att se ut! Men, Finland har ett antal starka låtar att välja bland – och jag tror att allting kommer att handla om strategi. Om Finland vill skicka ett bidrag med stark igenkänningsfaktor så skickar man Emma med “Circle of light”, som påminner massor om Emmelie de Forest 2013. Det skulle potentiellt kunna gå mycket bra för Emma i Kiev! Även “Reach out for the sun” eller “Arrows” skulle klara att nå ESC-finalen tror jag. Men vill finnarna utmana och skicka något helt unikt – som faktiskt skulle kunna ta hem ESC-bucklan, så tror jag på “Blackbird”. Den är såpass finstämd och annorlunda att den hade klarat av att skrälla. Men, som alltid beror allt på scenframträdandet – och därför blir finalen i UMK 2017 oerhört sevärd!

 

 1. Emma – “Circle of Light”
 2. Zühlke – “Perfect Villain”
 3. Günther & D’Sanz – “Love Yourself”
 4. Alva – “Arrows”
 5. Anni Saikku – “Reach Out for the Sun”
 6. Lauri Yrjölä – “Helppo elämä”
 7. My First Band – “Paradise”
 8. Norma John – “Blackbird”
 9. Club La Persé – “My Little World”
 10. Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – “Caveman”

Kommentar: Tyvärr, kära Finland. Jag är långt ifrån tillfreds med vad årets finska final innehåller för låtar. En final som består av två plojbidrag, långsamma toner här och där och dussinlåtar som vi hört förrut. Det finns dock två riktigt bra bidrag som fångar mitt intresse lite extra och förtjänar att ta hem segern och det är Emma med “Circle of Light” och Zühlke med “Perfect Villain”. Jag skulle inte bli förvånad om man väljer fram Günther & D’Sanz med “Love Yourself” som sin vinnare. Ställer mig tveksam om det blir något final-avancemang i Eurovision oavsett vem/vilka man skickar till Kiev. Det kan bli tredje gången gilt som man missar ESC-finalen. Det skulle vara riktigt tråkigt.

 

Resultat

Norma John representerar Finland i Kiev i maj. Foto: Miikka Varila/YLE.

Finland har nu gjort klart med sitt val av representant till ESC 2017. Det blir gruppen Norma John som får åka till Ukraina i maj med balladen “Blackbird”. Förhandsfavoriten Emma lyckades bara komma på en tredjeplats när jury- och tittarrösterna var räknade.

I år ändrade finska YLE reglerna för UMK vilket innebar att man slopade deltävlingarna och körde endast en enda finalkväll. Resultatet avgjordes sedan av tittarna och internationella jurygrupper. Efter att juryerna hade röstat ledde Norma John med 20 poäng över tvåan Zülkhe (som hade 74 poäng) medan Emma låg trea med 53 poäng. Efter tittarpoängen hade delats ut var det också så som tre-toppen såg ut.

I finalen tävlade även svenska Günter, som tidigare setts i Melodifestivalen för 11 år sedan. Han var dock ingen av favoriterna till segern – juryerna satte honom och D’Sanz på sjunde plats. Totalt sett blev Günter & D’Sanz låt femma. Den enda låt som framfördes på finska i finalen hamnade åtta. Allra sist blev Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies som hamnade hela 32 poäng efter nian.

 

Hela resultatet:

 1. Norma John – “Blackbird“, 182p
 2. Zühlke – “Perfect Villain“, 145p
 3. Emma – “Circle of Light“, 106p
 4. My First Band – “Paradise“, 97p
 5. Günther & D’Sanz – “Love Yourself“, 82p
 6. Alva – “Arrows“, 63p
 7. Anni Saikku – “Reach Out for the Sun“, 59p
 8. Lauri Yrjölä – “Helppo elämä“, 58p
 9. Club La Persé – “My Little World“, 50p
 10. Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – “Caveman“, 18p

 

Så här såg liveframträdandet ut i finalen:

 

panelen_tycker

Klar uppryckning från Finland det här året, även om jag tror att det kan bli svårt för dem att avancera vidare till final. Inte för att det är en dålig låt, utan för att det finns risk att den hamnar mellan stolarna. Som trenden ser ut nu fortsätter Europa att välja ballader till Eurovision (4 av 5 klara bidrag är ballader) och om den trenden håller i sig så kommer nog Norma John få det svårt att nå final. Men jag ger dem en chans i alla fall.

Konstigt nog var nog detta ändå det smartaste draget som finnarna kunde göra i år, med tanke på deras startfält. Även om “Blackbird” är en ballad, vilket det kommer finnas många av i Eurovision, så fanns inte många andra låtar i årets UMK som var tillräckligt bra upptempolåtar för att göra något stort avtryck. “Blackbird” har en unik känslomässig nisch, och ett mäktigt framförande, vilket gör den till det klart bästa ESC-bidraget hittills. Men jag är ändå lite tveksam till både sångprestationen och scenshowen samt kläderna. Det finns mycket att slipa på inför Kiev, men det känns som att detta kommer att bli en ballad som ändå sticker ut. Jag håller tummarna för Finland!

 

Finland hade många bra låtar att välja på och det här var en av de bättre låtarna, dock inte min favorit. Det kommer vara många ballader med i årets ESC så det gäller att sticka ut ordentligt. Låten behöver några lyssningar för att sätta sig och de flesta som tittar på ESC kommer bara höra låten en gång och då tror jag tyvärr att den får svårt att nå final.

Denna låten kräver några lyssningar innan den sätter sig i huvudet och i finalen var den en av dom bättre live. Men trots det så har jag svårt att se denna gå vidare ifrån sin semifinal i ESC 2017, den kommer försvinna bland allt annat. Mycket tråkigt eftersom jag gillar när det går bra för våra grannländer.

Kommentera gärna vad du tycker om årets finländska ESC-bidrag!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 

ESC-Panelen