« Danmark NF 2016

Danmark NF 2018 »Danmark väljer återigen artist och bidrag genom finalen Dansk Melodi Grand Prix.


Tävlingsupplägg

Under sommaren 2016 höll DR (Danmarks Radio) antagningen öppen för årets Dansk Melodi Grand Prix. Efter att den stängt den 5:e september hade man fått in rekordmånga bidrag – 1115 stycken för att vara exakt. En jury har sedan arbetat fram vilka bidrag som ska få tävla. Dessutom har även musikproducenten Cutfather varit med och tagit fram tävlande.

 

Endast finalkväll i år igen – med lite nytt tänk

Tävlingen var likt de senaste årens danska uttagningar endast en finalkväll som hålls i Jyske Bank Boxen i Herning.

Efter att Danmark nu två år i rad misslyckats att kvalificera sig till ESC-finalen gick DR:s underhållningschef Jan Lagermand Lundme ut i ett tidigt skede och sade att DGMP måste ses som en semifinal inför Eurovision. Det vill säga, att det behövde finnas riktigt bra hits redan i nationella finalen som kan slå igenom i ESC. Låtarna behövde vara bra poplåtar som kan slå både nationellt, men framförallt internationellt (i ESC).

 

Danska ESC-fans blir ny jury

En ytterligare förändring i sammanhanget var att jurygrupperna det här året utgjordes av röstande danska ESC-fans. Fansens roll var att rösta efter vilket bidrag som hade den största potentialen att bli vinnare i ESC. Fansen röstade jämte tittarna i finalen. DR valde att även bjuda in fansen i juryrummet när tävlingsbidragen skulle väljas ut.

Några dagar före finalen meddelade DR namnen på de fem jurypersonerna:

 • – Mogens Dalsgaard Myklebust., 43 år
 • – Mette Thorning Svendsen, 46 år
 • – Peter Hansen, 29 år
 • – Morten Kaiser, 26 år
 • – Søren Toft, 42 år

Flera av jurypersonerna är (eller har varit) med i OGAE Danmark (motsvarigheten till Melodifestivalklubben) och samtliga har varit på flera Eurovisioner samt även andra länders nationella uttagningar, som t.ex. svenska Melodifestivalen.

 

Duo blev programledare

Programledare för sändningen, som ägde rum den 25:e februari 2017, blev Annette Heick & Johannes Nymark. Båda har tidigare tävlat i DMGP och senast ifjol var Annette programledare för DMGP. Johannes Nymark var en av medlemmarna i fjolårets danska vinnargrupp Lighthouse X som nu även tog klivet upp som programledare istället för artist.


Fakta

denmark_big

Dansk Melodi Grand Prix 2017


När?


Programledare

Annette Heick & Johannes Nymark


Vinnare

 • Anja Nissen
 • “Where I Am”

 

Finalen

 

Inför: Danmarks final – Dansk Melodi Grand Prix 2017

 • Datum: 2017-02-25
 • Tid: 20.00 CET
 • Plats: Jyske Bank Boxen, Herning
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning (genom två tävlingsomgångar)
 • TV-bolag/Stream: DR – Länk

 

Panelen inför: Danmark fortsätter med konceptet Dansk Melodi Grand Prix som även i år bara är en enda finalkväll med 10 tävlingsbidrag. Bland de tävlande hittas flera intressanta namn som t.ex. fjolårstvåan i DMGP Anja Nissen och den tidigare körsångerskan Johanna Beijbom tog också klivet ut på scenen som artist. Det återfanns även en del svenska låtskrivare i startfältet.

Danmark har haft svåra år i ESC de senaste åren så därför utgjorde årets jurygrupper av en femmannapanel bestående av danska fans till tävlingen. TV-bolaget Danmarks Radios förhoppning att bjuda in fansen som jury var att de ska ha stor koll på vilket bidrag som har störst potential att gå hem hos ESC-publiken.

Finalen skedde genom två omgångar; först röstade tittarna och juryn (fansen) fram tre av de 10 tävlingsbidragen till en avgörande omgång där både juryn (fansen) och tittarna fick tillsammans bestämma vilket bidrag med tillhörande artist som Danmark ska skicka till Kiev i maj.

Under finalen skulle även Olsen Brothers, som vann ESC 2000, uppträda som mellanakt.


 

Startfältet

De tävlande i DMGP 2017. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR.

De tävlande presenteras i startordning. Länkarna går till officiella studioversioner.

Vill du höra ett sammandrag av alla finalisterna – klicka här!

 

1. Ida Una – One
Text &/musik: Peter Bjørnskov, Lene Dissing


 

2. Thomas Ring – Vesterbro
Text & musik: Thomas Ring


 

3. Rikke Skytte – Color My World
Text &/musik: Mads Løkkegaard, Joël Pagiël MacDonald, Mohamed Alitou, Laura Kloos


 

4. Anja –Where I Am
Text &/musik: Anja Nissen, Angel Tupai, Michael D’Arcy


 

5. Calling Mercury – Big Little Lies
Text &/musik: Thomas Sardorf, Rune Braager, Martin Luke Brown


 

6. Anthony –Smoke In My Eyes
Text &/musik: Kim Nowak-Zorde, Kasper Larsen, Hans Petersen, Ollie Marland, Phil Plested


 

7. René Machon – Warriors
Text &/musik: Astrid Cordes, Alexander Grandjean, Hans Petersen, Lars Andersen


 

8. Sada Vidoo – Northern Lights
Text &/musik: Christoffer Lauridsen, Andreas Öhrn, Alessandra Günthardt


 

9. Jeanette Bonde – Hurricane
Text &/musik: Jeanette Bonde, Alexander Grandjean, Jeppe Pilgaard Ulrichsen, Nermin Harambasic


 

10. Johanna Beijbom –A.S.A.P.
Text &/musik: Peter Wallevik, Daniel Heløy Davidsen, Patrick Devine, Dimitri Stassos, Freja Jonsson Blomberg, Christian Fast


 

 

panelen_tycker

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 1. Anthony – “Smoke In My Eyes”
 2. Jeanette Bonde – “Hurricane”
 3. Thomas Ring – “Vesterbro”
 4. Rikke Skytte – “Color My World”
 5. Ida Una – “One”

Slutkommentar: Jag har alltid följt Dansk MGP noga nu under de senaste åren, men ändå hör jag ingen skillnad på årets bidrag jämfört med tidigare. Danskarna verkar gå “all in” för radiopop – vilket gör att vi helt saknar rock, ballader, etno, hip-hop och andra genrer som vi annars ser i ex. Mellon eller Norsk MGP. Detta gör att finalen blir lite tråkig – och bidrag har svårt att sticka ut, vilket tyvärr har gjort att vissa artister (som är mer kända för danskarna än de andra) får betydligt enklare att vinna än de övriga – trots medelmåttiga låtar. Ifjol hände det senast. Men i år hoppas jag på att rätt LÅT vinner, och Anthonys “Smoke in my eyes” har Vinnare skrivet på sig helt och hållet! En riktig dansk feel-good-låt som går i linje med vad danskarna brukar skicka till ESC, men dessutom så pass radiomässig och Justin Timberlake-influerad att den skulle kunna gå hem i Europa också. Jag håller tummarna för att danskarna väljer rätt i år!

 

 1. Jeanette Bonde – “Hurricane”
 2. Anthony – “Smoke In My Eyes”
 3. René Machon – “Warriors”
 4. Johanna Beijbom – “A.S.A.P.”
 5. Rikke Skytte – “Color My World”

Slutkommentar: Kan bara hålla med min kollega Adrian om att det här är ett otroligt tråkigt finalfält just för att 75 procent av alla bidragen låter exakt likadana. Känslan blir lite som att en producent gett halva startfältet samma grundkomp till musiken och sedan har de fått fixa till slutet själva. Jättetrist. Därför ska jag vara ärlig med att säga att jag inte har några favoriter i år. De jag har satt topp 5 var låtar som ändå får godkänt i betyg. Men inte mer än så. Att de får godkänt betyder i det här fallet inte att jag vill se någon av dessa i Eurovisionen, men måste jag välja så tar jag någon av dessa. Det enda jag hoppas är att liveframträdandena blir betydligt intressantare att se på än studioversionerna. Just nu är känslan att det inte är Danmark som kommer att ta hem segern i maj.

 

 1. Ida Una – “One”
 2. Calling Mercury – “Big Little Lies”
 3. Thomas Ring – “Vesterbro”
 4. Rikke Skytte – “Color My World”
 5. René Machon – “Warriors”

Slutkommentar: Jag får inte riktigt den feeling jag brukar få, när jag lyssnar igenom vad Danmark har att erbjuda i låtar till ESC. De fyra främsta på min topplista är riktigt härliga att lyssna på. Resten är ganska slätstrukna och tråkiga. Med två år på raken med utebliven finalplats, hoppas jag att det vänder för vårt kära grannland. Enligt flera bettingsidor (ex denna) är det Ida Una som ligger bäst till att bli Danmarks representant i ESC 2017. Detta glädjer mig för hon är även min främsta favorit till att vinna DMGP 2017. En positiv, modern och medryckande låt. Helt klart bäst enligt mig.

 


 

Resultat

Anja Nissen vann finalen av Dansk Melodi Grand Prix 2017. Foto hämtat från www.eurovisionworld.com.

Under lördagskvällen den 25:e februari höll Danmark sin final av Dansk Melodi Grand Prix 2017, där Anja Nissen vann med låten “Where I Am”. Därmed blir det hon som får åka till Kiev och tävla för Danmark i ESC 2017.

Finalen avgjordes genom två röstningsomgångar där en jury bestående av fem danska Eurovisionfans stod för 50% av rösterna och tv-tittarna de andra 50% av rösterna. I röstningsomgång 1 sorterades tre bidrag ut som sedan skulle tävla igen i den andra omgången, den s.k. “superfinalen”. Endast slutplaceringarna räknades upp – exakt hur rösterna från jury och tv-tittare hade fördelats offentliggjordes alltså inte. Vinnare – med klar marginal – blev Australienfödda Anja Nissen. Detta var hennes andra försök att vinna danska Melodi Grand Prix – ifjol kom hon tvåa med låten “Never Alone”.

Hela resultatet:

 1. Anja Nissen – “Where I Am” – 64 %
 2. Ida Una – “One” – 26 %
 3. Johanna Beijbom – “A.S.A.P.” – 10 %
 • Rikke Skytte – “Color My World” (oplacerad)
 • Thomas Ring – “Vesterbro” (oplacerad)
 • Calling Mercury – “Big Little Lies” (oplacerad)
 • Anthony – “Smoke In My Eyes” (oplacerad)
 • René Machon – “Warriors” (oplacerad)
 • Sada Vidoo – “Northern Lights” (oplacerad)
 • Jeanette Bonde – “Hurricane” (oplacerad)

 

Så här såg Anja Nissens liveframträdande ut i finalen:

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen