Albanien i Eurovision Song Contest 2017« Albanien NF 2016

Albanien NF 2018 »Albanien valde återigen artist och bidrag genom Festivali i Këngës, men öppnade denna gång upp för en “folkets jury” att vara med och rösta fram vinnaren.


Tävlingsupplägg

Det nationella TV-bolaget RTHS meddelade redan i juni 2016 att man ansökte om tävlande till programmet, även om det blev klart först långt senare att det skulle fortsatt bli en ESC-uttagning av festivalen. Efter att antagningen hade stängts valde en jury ut de totalt 24 tävlande. Bland dessa tävlande var det sju stycken veteraner i tävlan, men ingen av dessa hade tidigare vunnit FiK.

Upplägget var fortsatt två semifinaler följt av en final. Av de 24 tävlande gick endast 14 till finalen. Likt fjolårets tävling kunde juryerna välja bland alla 24 tävlande till finalen. Dvs. det fanns ingen kvot för hur många man fick välja från respektive semifinal utan det kunde bli olika många från respektive semifinal, vilket så också blev fallet.

 

Flera förändringar i upplägget

Röstningen i programmen var fortsatt bara juryröstning, men nu öppnade man upp för flera jurygrupper. Från semifinalerna kom en proffsjury, en “folkets jury” och en pressjury att rösta vidare finalisterna och i finalen delades makten mellan 60% proffsjury och 40% folkets jury.

En annan förändring var att andelen tävlande minskade och att andelen som gick till final också minskade.

 

Sen diskvalificering i startfältet

Den 10:e december 2016 meddelades det att bidraget “Mirëmëngjës” har blivit diskvalificerat. Bidraget skulle ha framförts av Edona Vatoci, men nu blir det istället Xhenji Lito med “Pritja” som övertar platsen i tävlingen. Anledningen till att “Mirëmëngjës” diskvalificerades var för att bidraget har framförts offentligt före 1 september 2016, vilket strider mot EBU:s regelverk.

 

Låten fick en engelsk version till Kiev

Redan i samband med finalens avgörande stod det klart att Lindita Halimi ville framföra vinnarlåten i ESC 2017 på engelska. Dock tog det ända fram till den 13:e mars 2017 innan den officiella versionen kom. Då hade den bytt titel från Botë till “World”.


Fakta

albania_big

Festivali i Këngës 55


När?

 • * Semi 1: 21 december 2016
 • * Semi 2: 22 december 2016
 • * Final: 23 december 2016
 • * Ny bidragsversion: 13 mars 2017

Programledare

Kasem Hoxha & Ledina Çelo


Vinnare

 • Lindita Halimi
 • “Botë” (original)
 • “World” (officiell titel)

 

Semifinalerna

Panelen inför: Albanien är som vanligt först ut på ESC-säsongen att välja både artist och bidrag, och detta sker genom Festivali i Këngës. Flera förändringar hittas i upplägget, bl.a. att en folkets jury får vara med och rösta fram bidrag till finalen samt även vara med och påverka finalens utgång. Dock är det fortfarande “proffsjuryn” som har mest att säga till om.

 

 

Semifinal 1

 

Inför: Albaniens första semifinal – Festivali i Këngës 55

 • Datum: 2016-12-21
 • Tid: 20.30 – 23.00 CET
 • Plats: Pallati i Kongreseve, Tirana
 • Röstningsprocess: 60% professionell jury och 40% folkets jury avgör finalisterna
 • TV-bolag/Stream: RTSH – Länk 1

 

Panelen inför: Det är dags för den första semifinalen av Albaniens uttagning och därmed är säsong 2017 igång på riktigt! I kvällens semifinal tävlar 12 bidrag. Dock är det oklart om vi redan under sändningen får reda på vilka som går vidare eller om det talas om först under morgondagens semifinal. Röstningen sker i alla fall av en professionell jury och av folkets jury.


 

Startfältet

 1. Flaka Krelani – “Osiris”
 2. Xhenji Lito – “Pritja”
 3. Genc Salihu – “Ketu”
 4. Erlind Zeraliu – “Dhimbja e Gëzimit”
 5. Xhesika Polo – “Eva Jam Unë”
 6. Festina Mejzini – “Atje Lart”
 7. Edea Demaliaj – “Besoj në ënderra”
 8. Neki Emra – “Dashuri dhe Urrejtje”
 9. Yll Limani – “Shiu”
 10. Franc Koruni – “Macka”
 11. Orges Toçe – “Shi Diamantësh”
 12. LYNX – “Sot”

 

Resultatet av första semifinalen

Första semifinalen är avklarad, men resultatet får vi reda på först imorgon (läs torsdag 22/12). Panelens skribenter Johan och Robban följde showen och hittade en gemensam favorit i Yll Limani – “Shiu”. Det var en trevlig tillställning tyckte vi och skönt att ESC-säsongen 2017 är igång på allvar.

Klicka på låttiteln för att se liveframträdandena från semifinal 1

 1. Flaka Krelani – “Osiris
 2. Xhenji Lito – “Pritja
 3. Genc Salihu – “Ketu
 4. Erlind Zeraliu – “Dhimbja e Gëzimit
 5. Xhesika Polo – “Eva Jam Unë
 6. Festina Mejzini – “Atje Lart
 7. Edea Demaliaj – “Besoj në ënderra
 8. Neki Emra – “Dashuri dhe Urrejtje
 9. Yll Limani – “Shiu
 10. Franc Koruni – “Macka
 11. Orges Toçe – “Shi Diamantësh
 12. LYNX – “Sot

 

Semifinal 2

 

Inför: Albaniens andra semifinal – Festivali i Këngës 55

 • Datum: 2016-12-22
 • Tid: 20.30 CET
 • Plats: Pallati i Kongreseve, Tirana
 • Röstningsprocess: 60% professionell jury och 40% folkets jury avgör finalisterna
 • TV-bolag/Stream: RTSH – Länk 1

 

Panelen inför: Det är dags för den andra semifinalen av Albaniens uttagning, där ytterligare 12 bidrag tävlar om finalplatser. Likt onsdagens semifinal sker röstningen genom professionell jury och folkets jury.


 

Startfältet

 1. Elson Braha – “Edhe një herë”
 2. Lorela – “Me Ty”
 3. Tiri – “Më zgjo”
 4. Fabiola Agalliu & Agnesa Çavolli – “Shkon e Vjen”
 5. Rezarta Smaja – “Pse Prite Gjatë”
 6. Dilan Reka – “Mos Harro”
 7. Albulena Jashari – “Fjalët ia lë Zemrës”
 8. XUXI – “Metropol”
 9. Luka & Serxhio Hajdini – “Koha Plaket”
 10. Classic Boys – “Dashuria për jetën”
 11. Linda Rukaj – “Vija e Lumit”
 12. Lindita Halimi – “Botë”

Resultatet av semifinalerna

Efter att jurygrupperna hade röstat klart såg resultatet ut som följer:

 

Vidare till final


Utslagna


 

 

Finalen

Inför: Albaniens final – Festivali i Këngës 55

 • Datum: 2016-12-23
 • Tid: 20.30 CET
 • Plats: Pallati i Kongreseve, Tirana
 • Röstningsprocess: 60% professionell jury och 40% folkets jury avgör vinnaren.
 • TV-bolag/Stream: RTSH – Länk 1

Panelen inför: Inför finalen har en professionell jury och folkets jury beslutat 14 bidrag från två semifinaler som ska tävla i finalen. Nu ska dessa jurygrupper enas om vem som ska stå som segrare och som därmed blir Albaniens nästa ESC-representant. I år är det ju nytt med att TV-bolaget RTSH låter även folket vara med och bestämma finalresultatet, även om proffsjuryn har mer att säga till om – hela 60 procents makt.


 

Startfält

Dessa 14 tävlar i finalen (de listas enligt startordning; länkarna går till klipp från semifinalframträdandena):

 1. Franc Koruni – “Macka
 2. Lorela – “Me Ty”
 3. Xhesika Polo – “Eva Jam Unë
 4. XUXI – “Metropol”
 5. Fabiola Agalliu & Agnesa Çavolli – “Shkon e Vjen”
 6. Dilan Reka – “Mos Harro”
 7. Lindita Halimi – “Botë”
 8. Flaka Krelani – “Osiris
 9. Rezarta Smaja – “Pse Prite Gjatë”
 10. Edea Demaliaj – “Besoj në ënderra
 11. Yll Limani – “Shiu
 12. LYNX – “Sot
 13. Orges Toçe – “Shi Diamantësh
 14. Genc Salihu – “Ketu

 

panelen_tycker

Inför finalen kommer några av oss i Panelen att tycka till om finalen och göra topplistor.

 

 1. Dilan Reka – “Mos Harro”
 2. Yll Limani – “Shiu”
 3. LYNX – “Sot”
 4. Fabiola Agalliu & Agnesa Çavolli – “Shkon e Vjen”
 5. Lindita Halimi – “Botë”

Kommentar: Det har varit med stor glädje jag följt de två semifinalerna av Festivali i Këngës 55. Ikväll är det final och jag ser väldigt mycket fram emot att titta. Jag var lite förvånad över den höga kvalitén på låtarna och jag är övertygad om att Albanien kommer få en fin placering i ESC 2017 oavsett vilken låt de väljer. Bland mina favoriter har jag två solklara segrare och skulle bli så glad om någon av de vann. Det är först och främst Dilan Reka med ”Mos Harro” och Yll Limani med ”Shiu”. Men med så hög kvalitet på låtarna så är jag glad oavsett vem som vinner. Jag kommer definitivt titta på nästa års tävling, Hoppas du gör det också.

 

listornamnskylt_robban

 1. Rezarta Smaja – “Pse Prite Gjatë”
 2. Yll Limani – “Shiu”
 3. Dilan Reka – “Mos Harro”
 4. Fabiola Agalliu & Agnesa Çavolli – “Shkon e Vjen”
 5. LYNX – “Sot”

Kommentar: Jag ser med spänning och stor förtjusning fram emot denna finalen. Har följt de båda semifinalerna tillsammans med min panelkollega Johan och vi har fått uppleva många härliga låtar och artister och för en gång skull är vi hyfsat ense om vilka vi tycker om bland de tävlande. Inför finalen har vi liknande favoriter, men inte helt på pricken lika. Det finns så många duktiga artister i Albanien . Det bidrag som jag tror har bäst chans att gå hem i Eurovision är nog “Mos Harro” med Dilan Reka, men rent låtmässigt tycker jag bättre om låtarna från Yill Limani och Rezarta Smaja. Flaka Krelani och Lindita Halimi ligger nog bra till också att kunna kamma hem tävlingen och få åka till Kiev. Det kan inte gå så mycket sämre för Albanien i Eurovsion Song Contest 2017 än vad det gjorde i årets upplaga i Stockholm. Jag noterar att det var några år sedan man skickade en manlig artist. Senast var år 2013 när man skickade Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko med låten “Identitet”, som stannade i semin. Kanske dags för en manlig artist nu? Vill passa på att önska Albanien ett stort lycka till med valet av vinnare ikväll och i Eurovision i Kiev i maj. Jag har en önskan att de behåller vinnarbidraget på sitt modersmål, för albanska är verkligen ett av de vackraste språken i världen. Happy FIK-mas 🙂

 

Resultat

Lindita Halimi vann finalen av Festivali i Këngës 55. Foto hämtat från oikotimes.com.

Albanien har nu gjort klart med sitt val av representant till ESC 2017 – det blir Lindita Halimi som får åka till Ukraina i maj med låten “Botë”.

Till finalen hade 14 artister kvalat till sig en plats efter att två jurygrupper: proffsjury och folkets jury hade sagt sitt. I finalen var det proffsjuryn som hade mest makt – 60 procent, medan folket hade 40 procent att säga till om.

Det står klart fr.om 26 december att man kommer att skriva om låten till engelska. Den slutgiltiga versionen lär alltså dyka upp lagom till ESC drar igång. Albanien är hittills det enda landet som har klart med både artist och bidrag.

 

Resultat

Så här blev slutresultatet. (Nedan kan ni se och höra framträdandena från finalkvällen)

(Juryröster -. Folkets röst – Total poäng):

 

Nedan ett klipp från Linditas framträdande från finalkvällen:

 

Albanien, brukar antingen försöka skicka något eget som jag inte brukar gilla (“Suus” år 2012) andra år brukar de skicka moderna bidrag som jag gillar (år 2015). I år skickar de en mesig balkanballad, ingenting som får mig att gå igång efter julmaten.

 

Jag har sagt det innan och jag säger det igen – Albanien måste byta koncept med hur de väljer låtar till Eurovision. Deras festival är föråldrad och det känns lite som att tiden stått stilla i landet. Albanien börjar få ett visst stuk på sina låtar. Det låter nästan likadant hela tiden och det är lika tråkigt varje gång. Sångerskan är inte dålig, men låten ger mig ingenting. Den lär säkert göras om till engelska, men jag tvivlar på att den blir bättre.

 

Jag har bara hört låten vid ett tillfälle och mitt första intryck är att det känns som en helt okej låt med en helt okej sångerska. Dock måste produktionen absolut förbättras till Eurovisionen och sångerskan måste gå på sånglektioner, för det känns lite för mesigt helhetsmässigt. Annars som sagt en helt okej låt som behöver putsas till. Inget som idag sticker ut från mängden av musik som spelas runtomkring. Det finns dock en stor flopp-varning på detta, men jag väntar med en sådan reaktion till fler länder har valt. Just nu ingen jättefavorit men ändå helt ok.

 

Lindita Halimi med låten “Botë” är en fin powerballad, med mycket känsla. Trots att det inte var min absoluta favorit så gillar jag låten. Den har en kraftfull refräng och avslutas väldigt pampigt. Nu har vi även fått reda på att låten ska skrivas om till engelska, vilket kan både göra den bättre och sämre. Man ska väl inte säga för mycket än, innan man hört låten, men personligen gillar jag när det är fler språk representerade i Eurovisionen. Plus att albanska är ett väldigt fint språk. Det ska bli spännande att få höra slutresultatet. I ESC kan jag se denna ta sig vidare från semifinalen, men att placera sig i topp 10 i finalen har jag svårt att se, även om jag inte hört några andra bidrag ännu. Får önska Albanien lycka till i tävlingen, det kan behövs.

 

Albanien ger oss ett bidrag som stundtals är väldigt skrikigt och intetsägande. Jag har inte så mycket till övers att säga om detta bidrag, eftersom det inte ger mig något. Albanien levererar inte i år. Snygg klänning dock.

 

Allt som oftast brukar jag bli en smula besviken av resultaten av Festivali i këngës och så även denna gången. Jag tycker helt klart att sångerskan Lindita Halimi är en värdig representant, då hon känns väldigt trygg på scenen och har en stark röst, men själva låten gör mig inte direkt exalterad. Det är ett steg i rätt riktning om man jämför med förra upplagans vinnare och tillika 2016 års ESC-representant Eneda Tarifa, men man hade helt klart intressantare bidrag än denna upplagans vinnare. Lindita har förövrigt varit med i amerikanska Idol och jag är inte alls förvånad att man kommer skriva om låten till engelska lagom till ESC 2017. För kännedom har Albanien i majoritet valt fram kvinnliga sångerskor som vinnare sedan år 2004 (ESC-år räknat), med undantag åren 2006, 2007 och 2013.

Jag tillhör den lilla skara som faktiskt tycker att årets albanska vinnare är riktigt bra! Lindita sjunger fläckfritt och låten är snyggt byggd och pampig så det förslår. Nu kommer det att bli intressant att se hur låten blir på engelska, och framförallt hur låten kommer att se ut på scenen i Kiev. Vi som kan Albanien vet ju att det som vi såg i Festivali i këngës, sällan är exakt det samma som vi får se på scenen i Eurovision sen. Jag hoppas man satsar hårt på att uppdatera både låten och framträdandet – och i sådana fall är detta en låt som kan slåss om topplaceringarna!

Kommentera gärna vad du tycker om Albaniens val av artist och bidrag!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen