« Tyskland NF 2015

Tyskland NF 2017 »Efter en mindre kontrovers under hösten valde Tyskland att satsa på en nationell final med 10 tävlande.


Tävlingsupplägg

Under hösten 2015 kom tyska TV-bolaget NDR med nyheten att Tysklands artist valts internt. Valet föll på Xavier Naidoo, men när kritik kommit mot artistens uttalanden i känsliga samhällsfrågor drogs valet tillbaka.

Först några månader senare kom beskedet att det skulle bli en vanlig finalkväll med 10 tävlande bidrag. Denna final hölls den 25:e februari. Precis som året innan var det enbart tittarröster som röstade fram vinnaren. Allt skedde också i två tävlingsomgångar – men varje artist tävlade bara med ett bidrag vardera. Efter en omgång röstades tre bidrag till en andra omgång innan slutvalet gjordes.

 

Ralph Siegel tillbaka i Tyskland

Efter att ha provat lyckan i San Marino fyra år i rad med mycket dåliga (och ofta utskällda) resultat så återvände nu Ralph Siegel till sitt hemland Tyskland där han tillsammans med John O’Flynn skrivit låten “Under the Sun We Are One” som artisten Laura Pinski framförde. Ralph Siegel innehar rekordet i flest tävlingsbidrag i ESC – 24 stycken! Förutom Tyskland och San Marino har han även skrivit för Luxemburg 3 gånger och Schweiz 2 gånger.

Ralphs bidrag slutade dock denna gång oplacerat.


Unser Lied für Stockholm


När?


Programledare

Barbara Schöneberger


Vinnare

 • Jamie-Lee Kriewitz
 • “Ghost”

Finalen

Inför: Tysklands final Unser Lied für Stockholm
Datum: 2016-02-25
Tid: 20.15 – 22.15 CET
Plats: Köln
Röstningsprocess: 100 % tittarröster
TV-bolag/Stream: Eurovision.tv – Länk

Panelen inför: Ikväll avgörs det vilken artist med tillhörande bidrag som kommer att bli Tysklands representant i ESC 2015. Tyskland är direktkvalificerade till ESC-finalen varje år då de tillhör BIG5, dvs de länder som bidrar mest ekonomiskt till tävlingen.

Tio artister tävlar om segern och det är enbart tittarna som avgör vem som vinner. Till skillnad från de två senaste årens uttagningar har inga wildcards tillkommit och dessutom tävlar alla artister med varsitt bidrag istället för att ha två bidrag i olika omgångar.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning


Alex Diehl – Nur ein Lied
Låtskrivare: Alex Diehl

Avantasia – Mystery of a Blood Red Rose
Låtskrivare: Tobias Sammet

Ella Endlich – Adrenalin
Låtskrivare: Erik Macholl, Andreas John, Bahar Henschel

Gregorian – Masters of Chant
Låtskrivare: Frank Peterson, Amelia Brightman, Toni Pintos, Basti Inselmann

Jamie-Lee Kriewitz – Ghost
Låtskrivare: Thomas Burchia, Anna Leyne, Conrad Hensel

Joco – Full Moon
Låtskrivare: Thomas Burchia, Anna Leyne, Conrad Hensel

Keøma – Protected
Låtskrivare: Chris Klopfer, Kat Frankie

Laura Pinski – Under the Sun We Are One
Låtskrivare: Ralph Siegel, John O’Flynn

Luxuslärm – Solange Liebe in mir wohnt
Låtskrivare: Philippe Heithier, Götz von Sydow

Woods of Birnam – Lift Me Up (From The Underground)
Låtskrivare: Christian Friedel, Philipp Makolies, Duncan Townsend

panelen_tycker

Inför finalen kommer några i panelen tycka till om tävlingsbidragen genom att göra topplistor och skriva kommentarer.

panelenslistoradrian

 1. Jamie-Lee Kriewitz –  “Ghost”
 2. Laura Pinski – “Under the Sun We Are One”
 3. Avantasia – “Mystery of a Blood Red Rose”
 4. Gregorian – “Masters of Chant”
 5. Woods of Birnam – “Lift Me Up (From the Underground)”
 6. Ella Endlich – “Adrenalin”
 7. Luxuslärm – “Solange Liebe in mir wohnt”
 8. Alex Diehl – “Nur ein Lied”
 9. Joco – “Full Moon”
 10. Keøma – “Protected”

Kommentar: Tyskarna verkar verkligen ha något på gång, även om det är mycket här som kan sorteras i kategorin “annorlunda”. Man ska inte klaga på bredden här heller, för detta innehåller allt från gregoriansk musik till schlager och metal. Men oddsfavoriten, Jamie-Lee Kriewitz, råkar också vara min favorit i startfältet. Låten “Ghost” ger mig Euphoria-vibbar, och påminner om “Umbrella” – väldigt Rihanna-skt. Älskar låten, älskar henne, hon påminner mycket om Lena Meyer Landrut. Efter henne är det det gammalschlager som gäller. När jag först såg att Ralph Siegel var tillbaka himlade jag med ögonen, men efter att ha hört “Under the Sun We Are One” blev jag kär. Detta är det bästa den gubben har gjort de senaste 30 åren! Visst är detta alltjämt gammalschlager och det luktar rejält mycket Siegel om det, men jösses vad bra och uppdaterat det låter! Kanon att vi får höra nått sådant igen! Sen är jag kluven vad gäller Gregorian och Avantasia. Gregoriansk musik i ESC? Va i sjutton!? Men det funkar säkert och det sticker ju garanterat ut. Dessutom gillar jag gregoriansk musik (det måste bo en liten munk i mig). Även metal är jag svag för och Avantasia slår an på rätt strängar hos mig. Men emellan dessa två bidrag blir det dött lopp. I övrigt är det ett snyggt välproducerat utbud men det blir allt tråkigare ju längre ned på min lista man kommer tycker jag.

 

listornamnskylt_robban

 1. Gregorian – “Masters of Chant”
 2. Avantasia – “Mystery of a Blood Red Rose”
 3. Ella Endlich – “Adrenalin”
 4. Laura Pinski – “Under the Sun We Are One”
 5. Luxuslärm – “Solange Liebe in mir wohnt”
 6. Jamie-Lee Kriewitz –  “Ghost”
 7. Alex Diehl – “Nur ein Lied”
 8. Woods of Birnam – “Lift Me Up (From the Underground)”
 9. Joco – “Full Moon”
 10. Keøma – “Protected”

Kommentar: Jag har inte hunnit lyssna in mig så mycket, så det kan hända att min topplista kommer se helt annorlunda ut efter finalen. Men här ovan har ni min topplista på förhand efter bara några få lyssningar. Oftast brukar ju liveframträdandena ändra uppfattning rejält om vissa bidrag. Gregorian håller jag stenhårt på. De är en världskänd covergrupp lett av Frank Peterson, som spelar Gregoriansk sång-inspirerade versioner av moderna låtar.Det skulle annars vara häftigt om Tyskland valde Avantasia med sin 80-talsretro-rocklåt.


 

Resultat

Foto: Stijn Smulders/EBU.

Tyskland avgjorde nu på torsdagskvällen vilken artist och bidrag som de ska skicka till ESC 2016 i Stockholm. Det blir sångerskan Jamie-Lee Kriewitz med låten “Ghost” som blir Tysklands nästa representant i tävlingen.

Finalen avgjordes genom två omgångar där tittarna hade makten i bägge omgångarna. Efter att alla bidragen hade framförts röstades tre bidrag fram till en andra omgång, och därefter korades vinnaren. Det blev denna gång inget rabalder med vinnare som hoppade av segern efteråt utan det blir Jamie-Lee som åker till Stockholm 🙂

 

Hela resultatet:

Första omgången (namn/låtar i fetstil tog sig till andra omgången):

 1. Jamie-Lee Kriewitz – Ghost”
 2. Avantasia – Mystery Of A Blood Red Rose”
 3. Alex Diehl – Nur ein Lied”
 4. Laura Pinski – Under The Sun We Are One”
 5. Gregorian – Masters Of Chant”
 6. Luxuslärm – Solange Liebe in mir wohnt”
 7. Ella Endlich – Adrenalin”
 8. Keøma – Protected”
 9. Joco – Full Moon”
 10. Woods of Birnam – Lift Me Up (From The Underground)”

Andra omgången:

 1. Jamie-Lee Kriewitz – Ghost” (44,5% av rösterna)
 2. Alex Diehl – Nur ein Lied” (33,9% av rösterna)
 3. Avantasia – Mystery Of A Blood Red Rose” (21,6% av rösterna)

 

Så här såg Jamie-Lees framträdande ut i finalen:

 

panelen_tycker

listornamnskylt_hollac16

Ett väldigt udda bidrag från Tyskland i år. Det känns lite som ett Junior Eurovision-bidrag. Hon ser ut att vara yngre än 17 år. Men hon sjunger bra och låten är helt OK, låter lite som Zara Larsson i röst. Tycker idag att låten sticker ut i startfältet som hittills är valt i årets ESC men det känns inte som min vinnare i maj.

panelenslistoradrian

Självklart väldigt nöjd med att Jamie-Lee blev vald att åka till Stockholm, hon känns helt klart som det bästa de kunde skicka. Framförandet var magiskt och lite Heroes-inspirerat, men kan behöva förbättras, speciellt emot slutet av låten då den blir lite repetitiv. Men jag tror faktiskt detta kommer att få samma effekt som Lettlands låt ifjol, och jag tvivlar inte en sekund på en topp-5 placering för Tyskland. Detta är snyggt, bra och annorlunda. Det är så man kommer högt i ESC.

listornamnskylt_robban

Jag är missnöjd med vinnarbidraget som tyskarna valde fram. Det är absolut ingen dålig låt eller sångerska, men mina storfavoriter var helt klart Gregorian feat Narcis som var helt magiska med sin “Masters Of Chant”. De hade varit ett klockrent val att skicka till ESC. Något annorlunda och bra som sticker ut. Vilken tur att man fick nys om att Gregorian skulle ha en Sverige-spelning redan två dagar efter den nationella finalen i Linköping, så jag bokade biljett direkt efter finalen och fick chansen att se de live och b.la njuta av deras bidrag till Eurovision än en gång. Det var värt varenda krona. Vilken show de bjöd på. Efteråt fick jag träffa gruppen samt Narcis och utbyta några ord med de samtliga. Vilken mäktig upplevelse. Förövrigt gick jag igång på Meat-Loaf-kopierna i Avantasia med deras “Mystery Of A Blood Red Rose” samt Ella Endlich med popschlagerlåten “Adrenalin”.

 

Kommentera gärna vad du tycker om Tysklands artist- och bidragsval.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen