« Melodifestivalen 2018

Melodifestivalen 2020 »


Foto: ESC-Panelen


MELODIFESTIVALEN 2019. Den 59:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 2:a februari och 9:e mars 2019, där totalt 28 bidrag tävlade om segern.

 

Tävlingsupplägg

SVT valde att behålla konceptet med att ha 28 bidrag fördelade på fyra deltävlingar. Dess startfältet valdes ut till en hälft av en urvalsjury och till en hälft av SVT själva. Likt de senaste åren tillsattes en joker från Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa, och precis som året innan kunde vem som helst i deras finalstartfält (som avgjordes i augusti 2018) få jokerplatsen. Allmänheten hade även detta år en egen antagning till Melodifestivalen, men det var inte alls säkert att någon skulle få någon plats alls.

I november 2018 meddelades startfältet vid en enskild presskonferens. Vi var på plats och fick möjligheten att intervjua några av artisterna. Dessa publicerades inför tävlingen började.

 

Nytt poängsystem ersatte tidigare röstningsmodell

I alla program kunde tittarna påverka vilka bidrag som skulle röstas vidare, men denna gång på ett annorlunda sätt. Istället för att räkna totala antalet röster per bidrag delades tittarna in i åtta röstningsgrupper att avgöra resultatet. Sju av grupperna återfanns i appen medan telefonröstningen blev den åttonde gruppen. Det var således ej möjligt att SMS-rösta.

Det hela gick ut på att tittarna i varje röstningsgrupp rankade alla bidrag från första till sista plats. Rankingen skedde utifrån hur många röster varje bidrag fått. Vinnaren i varje grupp fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Ibland kunde poängen minska något beroende på hur många bidrag som tävlade.

I deltävlingarna var det de två bidrag med högst totalpoäng som gick direkt till final, medan bidragen på tredje och fjärde plats gjorde upp om fyra finalbiljetter i Andra chansen. Bidragen tävlade i dueller, där varje röstningsgrupp gav 1 poäng till sin favorit i varje duell.

Finalen avgjordes med hjälp av hälften tittarpoäng och hälften jurypoäng (internationella jurygrupper), men eftersom det var åtta tittargrupper minskades de internationella jurygrupperna från tidigare 11 till åtta och detta för att göra det jämnt upp. Därefter var reglerna precis som i deltävlingarna, att varje tittar- och jurygrupp rankade bidragen och gav poäng 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Göteborg, 2 februari)
 • Deltävling 2 (Malmö, 9 februari)
 • Deltävling 3 (Leksand, 16 februari)
 • Deltävling 4 (Lidköping, 23 februari)
 • Andra chansen (Nyköping, 2 mars)
 • Finalen (Stockholm, 9 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingar och Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med åtta internationell juryer.

 • Programledare
 • Marika Carlsson, Kodjo Akolor, Eric Saade och Sarah Dawn Finer

 • Vinnare
 • John Lundvik
 • “Too Late For Love”

 

Turnéstoppen 2019


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2019 besökte. De gröna städerna representerar Deltävlingarna, röd stad representerar Andra chansen och gul stad representerar Finalen.

 


1 kommentar

 1. L skriver:

  Hanna Ferm o Liamo’s bidrag är en kopia!
  The cranberries: go your own way


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen