Finalen i Melodifestivalen 2018 sändes från Friends Arena i Stockholm, lördagen den 10 mars 2018. Efter fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat skulle tittarna och elva internationella jurygrupper rösta fram den artist med tillhörande bidrag som blir Sveriges representant i Eurovision 2018.

 

Inför: Finalen

 • Datum: 2018-03-10
 • Tid: 20:00 – ~22:00 CET
 • Plats: Friends Arena, Stockholm
 • Programledare: David Lindgren (på scen finns även Fab Freddie med som sidekick)
 • Röstningsprocess: 50% internationell juryröstning samt 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: SVT1 och SVT Play – Länk

 

Panelen inför: Finalen äger rum i stora Friends Arena som rymmer drygt 28 000 åskådare under en Melodifestivalfinal och på scenen ska 12 artister tävla om publikens och juryernas röster. För när finalen är över har Sveriges nästa Eurovisionrepresentant utsetts.

 

 

Reglerna i finalen: I finalen framfördes först de 12 bidragen samtidigt som tittarna kunde telefon-, SMS- och hjärtrösta (genom Melodifestivalens app). Därefter avgav de 11 länderna sina poäng, följt av att tittarna delade ut sina poäng. Vinnaren blev låten med högst totalpoäng efter juryernas och tittarnas dom. Juryn och tittarna hade hälften makt vardera att avgöra resultatet.

Nytt för i år var att poängskalan gick helt och hållet enligt Eurovisionens skala. Varje jurygrupp gav 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7-1 poäng. Nya poäng som adderats var 3, 5 och 7 poäng. Tittarnas poäng var även denna gång fördelade procentuellt, vilket gjorde att poängsummorna kunde variera beroende på vem som mest och minst.

Den totala summan som juryerna respektive tittarna delade ut var 696 poäng.

 

Tittarpoängen räknades ut så här: Andelen enskilda telefon- SMS- och hjärtröster ett bidrag fått dividerades med andelen totalröster alla bidrag fått. Detta gav en procentsats mellan 0 och 100 procent. Den procentsatsen multiplicerades med 696 poäng vilket gav en poängsiffra mellan 0 och 696 poäng. Om poängsiffran blev i halvformat (t.ex. 10,4 poäng eller 10,8 poäng) avrundades den till närmaste heltal.

 

Mer info

 

 

Startfältet

De tävlande presenteras efter startordningen (länkarna går till senaste framträdande i deltävlingarna eller Andra chansen)

 

1. Méndez – “Everyday
Text &/ musik: Leopoldo Méndez, Jimmy Jansson, Palle Hammarlund


 

2. Renaida – All the feels
Text &/musik: Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren


 

3. Martin Almgren – A Bitter Lullaby
Text &/musik: Josefin Glenmark, Märta Grauers


 

4. John Lundvik – My turn
Text &/musik: Anna-Klara Folin, John Lundvik, Jonas Thander


 

5. Jessica Andersson – Party Voice
Text &/musik: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson, Jessica Andersson


 

6. LIAMOO – Last Breath
Text &/musik: Liam Cacatian Thomassen, Morten Thorhauge, Peter Bjørnskov, Lene Dissing


 

7. Samir & Viktor – Shuffla
Text &/musik: Andreas “Stone” Johansson, Denniz Jamm, Costa Leon, Samir Badran, Viktor Frisk


 

8. Mariette – For You
Text &/musik: Jörgen Elofsson


 

9. Felix Sandman – Every Single Day
Text &/musik: Noah Conrad, Tony Ferrari, Parker James, Jake Torry, Felix Sandman


 

10. Margaret – In my cabana
Text &/musik: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf, Robert Uhlman


 

11. Benjamin Ingrosso – Dance You Off
Text &/musik: Benjamin Ingrosso, MAG, Louis Schoorl, K Nita


 

12. Rolandz – Fuldans
Text &/musik: Fredrik Kempe, David Kreuger, Robert Gustafsson, Regina Hedman


Panelen tycker till!

Inför finalen kommer här våra personliga topplistor över de 12 som tävlar samt vinnarspekulationer.

 

 1. Benjamin Ingrosso – “Dance You Off”
 2. Felix Sandman – “Every Single Day”
 3. Samir & Viktor – “Shuffla”
 4. Rolandz – “Fuldans”
 5. LIAMOO – “Last Breath”
 6. Mendez – “Everyday”
 7. Jessica Andersson – “Party Voice”
 8. John Lundvik – “My turn”
 9. Margaret – “In my cabana”
 10. Mariette – “For You”
 11. Renaida – “All the feels”
 12. Martin Almgren – “A Bitter Lullaby”

Kommentar: Årets Mello har slagit ett sällsamt rekord – jag tror aldrig att en Mello har blivit så unisont kritiserad någonsin! När t.o.m. SVT:s egna kulturjournalister öppet kritiserar den låga nivån på bidrag, manus och produktion, då vet man att något är fel. Nu verkar det som att SVT i sedvanlig ordning kommer ta kritiken med en klackspark och skämta bort den i finalen, men fallande tittarsiffror är inget att skratta åt. Jag tycker fortfarande att man behöver rensa produktionsteamet helt inför nästa år, och starta om på ny kula – oavsett hur det går i Lissabon. Nu tror jag verkligen inte att finalen innehåller några ESC-vinnare. Tvärtom, det är nog den sämsta finalen sedan 2005 vi får se ikväll, och ytterst få av dessa bidrag kommer ha vettig chans att ens kvalificera sig från ESC-semifinalen.

Om man dock enbart fokuserar på det visuella, så sticker dock “Dance you off” ut oerhört mycket. Det är kanske det snyggaste scennumret som gjorts i Melodifestivalen någonsin, med en färgexplosion i skarpa kontraster och rytmiska pulser – ett solklart vinnarnummer enligt mig. Tyvärr är låten helt kall, och Benjamin kanske lite väl krystad som artist – men å andra sidan kunde man säga samma sak om Robin Bengtsson ifjol. Benjamin känns därför som en vettig vinnarkandidat. Av de andra, så måste jag ju peka ut Felix som god tvåa – med en Frans-inspirerad ballad som mycket väl kan skrälla (Men skulle antagligen floppa något vansinnigt i Lissabon). Samir & Viktor och inte minst Rolandz står tyvärr för det enda underhållningsvärdet för kvällen. I brist på manus och programkvalitet så framstår dessa två artister som den enda genuina lördagsunderhållningen. Det kommer de att vinna röster på, vågar jag säga. På tal om röster, så är just röstningen det enda programinnehållet som kan vara värt att följa till slutet – jag spår en ny jämn och spännande omröstning ikväll!

 

 1. John Lundvik – “My turn”
 2. Felix Sandman – “Every Single Day”
 3. Rolandz – “Fuldans”
 4. LIAMOO – “Last Breath”
 5. Benjamin Ingrosso – “Dance You Off”
 6. Mendez – “Everyday”
 7. Margaret – “In my cabana”
 8. Mariette – “For You”
 9. Martin Almgren – “A Bitter Lullaby”
 10. Jessica Andersson – “Party Voice”
 11. Samir & Viktor – “Shuffla”
 12. Renaida – “All the feels”

 

 1. John Lundvik – “My turn”
 2. Felix Sandman – “Every Single Day”
 3. Renaida – “All the feels”
 4. Jessica Andersson – “Party Voice”
 5. Mendez – “Everyday”
 6. Mariette – “For You”
 7. Margaret – “In my cabana”
 8. Martin Almgren – “A Bitter Lullaby”
 9. LIAMOO – “Last Breath”
 10. Benjamin Ingrosso – “Dance You Off”
 11. Rolandz – “Fuldans”
 12. Samir & Viktor – “Shuffla”

Kommentar: Jag gör ingen direkt hemlighet av att jag tycker att Melodifestivalen 2018 sätter rekordet som den sämsta Melodifestivalen genom tiderna. Personligen anser jag att låtarna som tävlat i år har hållit skrämmande låg kvalité och av de låtar som kvalat in i finalen är det mesta bara skräp som ej heller kommer att fungera när vi väl kommer till Eurovisionen i Lissabon. Anledningen är enkel: det finns redan en massa upptempo- och utstyrselbidrag som är 100% bättre än det som presenterats här. Vad som däremot inte finns så mycket av är äkta ballader och det står John Lundvik för i Melodifestivalfinalen. Felix Sandman har ju förvisso också ballad, men den känns väldigt anonym och intetsägande (om jag ska tänka Eurovision). Jag tror att en majoritet av låtarna som svenska folket röstat fram hit skulle aldrig lyckas kvala sig igenom den semifinalen vi möter i Lissabon (för det är en tuff semi med många starka uttrycksbidrag), och skulle det ändå ske så kommer det nog den artisten göra en lex Las Vegas (dvs. bottenplacering). Några av låtarna är helt okej, men det räcker inte för att ta sig igenom Eurovision.

Så, min dom i år är att John Lundvik är den riktiga vinnaren i årets Melodifestival. Han bjuder på en riktig, äkta och känslosam ballad och dessutom kan han sjunga. Så han förtjänar segern mer än någon annan anser jag. Blir det inte John Lundvik som vinner och får åka till Lissabon för Sveriges räkning så kommer jag ägna min tid under maj månad att heja fram andra kandidater än Sverige. Och jag vill tillägga att om Samir & Viktor eller Rolandz får åka och tävla i Eurovision 2018 så tänker jag byta kanal på TV:n när Sveriges bidrag visas i bild och hoppas på en sistaplats med noll poäng. För det är total skämskuddevarning i högsta hugg – i samma stil som Valentina Monettas bidrag för San Marino förra året (om ni minns det). Kanske är det roligt att se på hemmaplan men låt det stanna där, tack!

 

 

 1. Rolandz – “Fuldans”
 2. Liamoo – “Last Breath”
 3. Felix Sandman – “Every Single Day”
 4. Mariette – “For You”
 5. Margaret – “In My Cabana”
 6. Jessica Andersson – “Party Voice”
 7. Samir & Viktor – “Shuffla”
 8. John Lundvik – “My Turn”
 9. Martin Almgren – “A Bitter Lullaby”
 10. Mendez – “Everyday”
 11. Benjamin Ingrosso – “Dance You Off”
 12. Renaida – “All the Feels”

Kommentar: Jag vet inte hur mycket mer jag kan kommentera om detta, jag har uttryckt mig väldigt hårt om vår tävling i år och har långt ifrån varit ensam om det. Som tidigare nämnt, så har det nästan varit så att man nästan uteslutande proppat in spotifypop med en och annan plojlåt. Antar att det blir så när diverse gatekeepers får alldeles för stort inflytande. Det är egentligen illavarslande att jag fick sätta ett parodidansband (eftersom det ändå är vad Rolandz är) som etta. Men nånstans speglar det hur illa tävlingen mår. Så som jag ser det finns det bara fyra låtar jag kan se oss skicka utan att Sverige skämmer ut sig i tävlingen: Liamoo, Felix Sandman, Mariette och/eller John Lundvik. Favoritskapet har istället fallit på en pojke som heter Benjamin… det är jäkligt synd att det blivit så att jag haft sån negativ inställning till tävlingen, men det är en helt annan verklighet nu. Enda försvaret är väl att jag uttrycker mig så för att jag nånstans ändå genuint bryr mig om tävlingen och vill att det ska bli bättre igen. Inför nästa år, gör om, gör rätt!

 

 1. Martin Almgren – “A bitter lullaby”
 2. Jessica Andersson – “Party voice”
 3. Mendez – “Everyday”
 4. John Lundvik – “My turn”
 5. Samir & Viktor – “Shuffla”
 6. Rolandz – “Fuldans”
 7. Liamoo – “Last breath”
 8. Renaida – “All the feels”
 9. Mariette – “For you”
 10. Benjamin Ingrosso – “Dance you off”
 11. Margaret – “In my cabana”
 12. Felix Sadman – “Every single day”

Kommentar: Med undantag av deltävling 3 så har årets Melodifestival varit en oerhört tragisk historia. Men nu skymtar jag ljuset i tunneln. Dessvärre så kan jag inte minnas att jag någonsin varit så otaggad inför en mellofinal. Spelbolagen har utsett Benjamin Ingrosso till vinnare. Mardrömsscenariot vore dock om Felix Sandman lyckades vinna. Får obehagliga “Robin Stjernberg” och “Frans” vibbar utav hela bidraget. Ber till högre makter att den låten inte vinner.
Drömmen och andra sidan vore om min favorit Martin Almgren vann. Men med tanke på utgångsläget och att majoriteten av hans support nästan uteslutande kommer ifrån Lindesberg med omnejd så tvivlar jag på en vinst för Herr Almgren. Den enda av mina favoriter som verkar ha någorlunda chans till vinst är John Lundvik. Problemet med John är att jag får “Anna Bergendahl” vibbar av honom. Skickar vi honom till Lissabon är det möjligt att han åker ut redan i semifinalen…

 

 1. John Lundvik – “My turn”
 2. Felix Sandman – “Every Single Day”
 3. Jessica Andersson – “Party Voice”
 4. Mendez – “Everyday”
 5. Samir & Viktor – “Shuffla”
 6. Margaret – “In my cabana”
 7. Mariette – “For You”
 8. Benjamin Ingrosso – “Dance You Off”
 9. Rolandz – “Fuldans”
 10. Renaida – “All the feels”
 11. LIAMOO – “Last Breath”
 12. Martin Almgren – “A Bitter Lullaby”

Kommentar: Avgörandets tid är här. Finalens innehåll blev bra till sist, trots att jag inte känner att vi har någon Eurovision-vinnare i detta startfältet. Men här finns flera bra kandidater att välja mellan och egentigen inget vi skulle behöva skämmas för (bortsett från Rolandz) i Eurovision. Jag tycker det är på tiden att Sverige skickar en ballad. Antingen “My turn” med John Lundvik eller “Every Single Day” med Felix Sandman. Vi har också flera bra fartiga bidrag att kunna skicka också, men helst ser jag alltså att vi skickar nån av balladerna. Mycket talar för att det blir Benjamin Ingrosso som står som slutsegrare och även om han inte är någon av mina främsta favoriter i denna final, så är jag inte helt missnöjd om han skulle vinna. Dock har vi skickat liknande showbidrag á lá Justin Timberlake nyligen i form av Måns Zelmerlöw och Robin Bengtsson, så nu vill jag se något annat vinna. Jag hoppas att ni läsare är lika peppad och förväntansfull på denna finalen som vad jag är. Nu kör vi en sista gång och glöm inte att rösta på din/dina favoriter för att se till att rätt låt representerar oss i Lissabon.

 

Resultat

      

Foto och montage: ESC-Panelen.

Vi har en vinnare i Melodifestivalen 2018! Efter att de elva internationella jurygrupperna och tv-tittarna röstat var det Benjamin Ingrosso med låten “Dance You Off” som hade vunnit. Därmed blir det han som får tävla för Sverige i Eurovision Song Contest 2018.

Finalen innehöll tolv tävlande – åtta stycken som kvalat in som etta och tvåa i deltävlingarna samt fyra som kvalat in från Andra chansen.

Efter att alla finalens tävlande hade framfört sina bidrag avlade de elva jurygrupperna sina poäng. Juryerna hade Benjamin Ingrosso som gemensam favorit medan Felix Sandman låg tvåa och John Lundvik var deras trea. Benjamin Ingrosso fick också flest tolvor av jurygrupperna (6 av 11 stycken).

Därefter adderades tittarnas poäng med juryernas och då stod det klart att Benjamin Ingrosso hade vunnit med totalt 181 poäng. Han blir alltså nu Sveriges representant i Eurovision 2018 i Lissabon.

I Eurovisionen ska Benjamin Ingrosso kvala genom den andra semifinalen den 10:e maj och lyckas han med att bli en av de tio finalisterna så blir det ytterligare tävlan i finalen den 12:e maj.

 

Hela resultatet:

Så här slutade finalen i årets Melodifestival (listas jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 

 1. Benjamin Ingrosso – Dance You Off, (114p + 67p = 181p)
 2. Felix Sandman – Every Single Day, (94p + 64p = 158p)
 3. John Lundvik – My turn, (66p + 62p = 128p)
 4. Samir & Viktor – Shuffla, (54p + 60p = 114p)
 5. Mariette – For You, (64p + 49p = 113p)
 6. LIAMOO – Last Breath, (52p + 53p = 105p)
 7. Margaret – In my cabana, (62p + 41p = 103p)
 8. Martin Almgren – A Bitter Lullaby, (43p + 41p = 84p)
 9. Renaida – All the feels, (30p + 51p = 81p)
 10. Rolandz – Fuldans, (24p + 51p = 75p)
 11. Jessica Andersson – Party Voice, (33p + 37p = 70p)
 12. Mendez – Everyday, (2p + 62p = 64p)

 

Så här såg Benjamin Ingrossos liveframträdande ut i finalen:

 

Tycker du det var rätt vinnare som vann finalen? Kommentera gärna hur du tror att det går för Sverige i år i Eurovision!


Panelens slutkommentarer

Så här tycker vi i panelen om vinnaren i årets Melodifestival.

Ja, det här blev ju inte särskilt spännande i slutändan. Benjamin var förhandsfavoriten som höll, och dessutom lyckades han få med sig både internationella juryn och tv-tittarna (även om det var mycket liten marginal just hos tv-tittarna). Det tyder på att rätt låt ändå vann, och skvallrar om att det faktiskt kan fungera i Eurovision. Däremot skriver jag under på att “Dance you off” är en ytterst medelmåttig låt, som nog kvalificerar sig som den svagaste låten vi skickat sen 2013. Anledningarna till Benjamin ändå kunde vinna med en så pass svag låt stavas: Tidernas scenshow och Tidernas svagaste startfält. Redan efter första deltävlingen öste jag superlativ över hur snyggt Benjamins nummer var, och jag är rätt säker på att det kommer att sticka ut rejält i ESC. Vi har alltså en alldeles ypperlig chans till ännu en hyfsad placering i ESC. Men, vi får inte glömma att Benjamin inte hade speciellt mycket konkurrens att tala om i finalen – inte en enda hit, inte något nyskapande eller unikt. 2018 var det svagaste året på mycket länge, och nu behöver SVT seriöst se över produktionen inför nästa år.

 

 

 

För första gången på många år är jag missnöjd med vinnaren. Jag hoppades på “My Turn” men efter att juryn inte ens gett John Lundvik en enda tolva så kändes hoppet ute. Jag säger så här då: Benjamin kommer säkert göra ett bra framträdande i Lissabon och han tar kanske en finalplats. Men jag engagerar mig hellre i andra nummer än detta. Just nu ger jag 1 poäng i betyg och det för att det går att lyssna på. Mer spännande än så är det inte. Dessvärre.

 


Vad har hänt? Andra (om inte tredje) året på raken jag inte kan stå bakom Sveriges låt i Eurovision. Det är synd, för jag har länge kunnat hålla på oss i tidigare år av just den principen att det är hemlandet. Men återigen får jag lära mig varför jag inte längre ska göra det. Vi skickar alltså exakt samma sak som vi gjorde i fjol, bara det att det är en yngre artist som tydligt brister i sin sång. Jag orkar inte med det här! Förr kunde jag tro att man kanske steppar upp 2019, men jag börjar tvivla…

 

Fel åt vann. Jag kan åtminstone glädja mig åt att mitt absoluta hatobjekt Felix Sandman fick nöja sig med en andra palts. Att Martin Almgren kom näst sist hos tittarna är skamligt! Jag hoppas inte att Benjamin går till final i Lissabon. Jag kommer inte att heja på Sverige i år. Det värsta med hela finalen måste ändå ha varit Caroline Af Ugglas mellanakt. “Snälla Snälla” är enligt mig den sämsta svenskspråkiga låten någonsin i melodifestivalen…

Om jag ska säga någonting positivt om årets festival så har jag bara en grej att nämna: Deltävling 3. Fem av låtarna i den deltävlingen återfinns i min topp 10 för hela året. Årets bästa mellanakt (Linnea Henriksson) var med, och mina två favoriter gick direkt till final. Den deltävlingen är den ENDA anledningen till att jag fortfarande har hopp för nästa års melodifestival. Nåväl. Det är dags att blicka framåt. Hoppas att 2019 blir ett bra år, och att en svenskspråkig låt kanske äntligen får vinna. Man kan ju alltid drömma. Sedan så får SVT gärna begränsa hjärtröstandet. Inte så värst spännande när det skiljer knappt 30 poäng mellan vinnaren och förloraren i finalen.

 

Storfavoriten Benjamin Ingrosso höll för trycket och vann både den internationella juryns och tittarnas hjärtan. Jag är riktigt nöjd med resultatet även om jag inte placerade ”Dance You Off” med Benjamin Ingrosso bland mina fem främsta favoriter på min topplista inför finalen. Är övertygad om att vi kommer att få en riktigt bra placering i årets Eurovision och jag ser verkligen fram emot tävlingen i maj. Han är otroligt charmig som person och shownumret är riktigt snyggt. Låten växer ju mer man hör den. Nej, här finns ingen anledning till bittra miner nu när vi valt fram en riktigt stark kandidat. Heja Benjamin!!!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen