Den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2018 kommer att sändas från Fjällräven Center i Örnsköldsvik, lördagen den 24 februari 2018. Sju tävlande gör upp om två finalplatser samt de två sista platserna i uppsamlingsheatet Andra chansen.

 

Inför: Melodifestivalens fjärde deltävling

  • Datum: 2018-02-24
  • Tid: 20:00 – 21:30 CET
  • Plats: Fjällräven Center, Örnsköldsvik
  • Programledare: David Lindgren (på scen finns även Fab Freddie med som sidekick)
  • Röstningsprocess: Tittarna röstar vidare två bidrag till finalen och två bidrag till Andra chansen genom två omgångar.
  • TV-bolag/Stream: SVT/SVT Play – Länk kommer senare

 

Panelen inför: Örnsköldsvik står värd för Melodifestivalen för fjärde gången. De tidigare gångerna 2007, 2010 och 2014 har bjudit på spännande deltävlingar där resultatet inte allt för sällan blivit något helt annorlunda. Örnsköldsvik är för övrigt det nordligaste stoppet på årets turné.

Reglerna för deltävlingen: Sju tävlande gör upp om två finalplatser och två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Innan första låten framförs öppnas telefonslussarna och dessa är öppna till och med den första snabbreprisen. SVT läser därefter av resultatet och de fem bidrag som har fått flest röster går vidare medan de två bidragen som hamnat sexa och sjua åker ut. Därefter fortsätter omröstningen en stund till innan SVT stänger den igen. Bidragen som nu fått flest respektive näst flest röster går direkt till final, medan bidragen som kommit trea och fyra går till Andra chansen. Bidraget på femte plats åker ut.

 

Tyck till om de tävlande i veckans omröstning!

Omröstningen är öppen till och med 24/2 kl. 18:00 CET.

 

Mer info

 

Startfält

De tävlande i Örnsköldsvik. Foto: ESC-Panelen.

 

Nedan presenteras startfältet för denna deltävling. De tävlande står i startordning.

 

1. Emmi Christensson – “Icarus”
Text &/musik: Thomas G:son, Christian Schneider, Andreas Hedlund, Sara Biglert


 

2. Elias Abbas – “Mitt paradis”
Text &/musik: Anderz Wrethov, Hamed “K-One” Pirouzpanah, Sami Rekik


 

3. Felicia Olsson – “Break That Chain”
Text &/musik: Bobby Ljunggren, Kristian Lagerström, Henrik Wikström, Joy Deb


 

4. Rolandz – “Fuldans”
Text &/musik: Fredrik Kempe, David Kreuger, Robert Gustafsson, Regina Hedman


 

5. Olivia Eliasson – “Never Learn”
Text &/musik: Anton Ewald, Jonas Wallin, Astrid Smeplass


 

6. Felix Sandman – “Every Single Day”
Text &/musik: Noah Conrad, Tony Ferrari, Parker James, Jake Torry, Felix Sandman


 

7. Mariette – “For You”
Text & musik: Jörgen Elofsson


 

 

Presentation av de tävlande

Här nedan följer lite mer fördjupande information om respektive tävlande i Örnsköldsvik.

 

Sångerskan och musikalartisten Emmi Christensson är född 17 augusti 1984 i Vessigebro utanför Falkenberg. Där växte hon upp med musiken som tog henne dit hon är idag. Tidigt intresserade hon sig för musik, inte minst för att hon växte upp i en musikalisk familj. Det var dock först under högstadiet som Emmi valde att sadla in helt på musiken och efter gymnasietiden gick hon olika utbildningar som slutligen ledde till hennes första musikalroll i Sound of Music på Göta Lejon. Därefter har det blivit ett antal uppsättningar däribland två gånger i rollen som Christine i kritikerrosade Phantom of the Opera!

Nu byter Emmi tillfälligt musikalscenen mot Melodifestivalscenen då hon debuterar i tävlingen. Bidraget “Icarus” är gjort av Thomas G:son, Christian Schneider, Andreas Hedlund och Sara Biglert som både har Melodifestivals- och Eurovisionerfarenhet sedan tidigare.

 

 

Elias Abbas är 16 år gammal och det här årets yngsta deltagare. Han hann fylla 16 år strax efter Melodifestivalpresentationen i höstas och var således endast 15 år gammal då. Elias kommer från Rinkeby i Stockholm och går idag på gymnasiet samtidigt som han satsar på musikkarriären. Låten han ska tävla med säger han i intervjuer är en motpol till det hårda livet, dvs. att man ska hitta en plats att må bäst på. Och att visa att det finns kärlek, lycka och att sprida positiva vibbar. Målsättningen är att få publiken och tv-tittarna att må bra.

I september 2017  släppte Elias låten Min Queen som är hans debutsingel.

 

 

Felicia Olsson är sångerska, född 16 december 1994. Detta är andra gången hon deltar i Melodifestivalen, senast såg vi henne tävla 2013 med låten “Make Me No 1”, en låt som då endast slutade på en femteplats i deltävlingen. Även om det inte gick så bra den gången så tog sig låten upp på Svensktoppen, och efter det har Felicia Olsson medverkat i en musikal samt studerat till mellanstadielärare.

Efter några år som lärare har nu Felicia valt att återvända till musikscenen igen. Och nu är hon alltså tillbaka igen i Melodifestivalen och denna gång med välmeriterade låtskrivare bakom sig. För bakom årets låt “Break That Chain” står bl.a. Bobby Ljunggren som fram till ifjol innehade rekordet i flest bidrag i tävlingen genom tiderna (tills då Thomas G:son slog detta rekord). Förutom Bobby är det Kristian Lagerström, Henrik Wikström och Joy Deb som gjort låten Felicia ska tävla med. Henrik Wikström stod även bakom Felicias förra låt från 2013.

 

 

Dansbandet Rolandz bildades egentligen redan i slutet av 1990-talet i filmen Torsk på Tallinn av humorgruppen Killinggänget. I den filmen fick man följa ett antal karaktärer, däribland den tragikomiske figuren Roland Järverup (spelad av komikern Robert Gustafsson) på jakten efter lyckan. Drygt tio år efter filmen dök Roland upp på nytt, denna gång i SVT-programmet Dansbandskampen (årgång 2008) med sitt dansband Rolandz. Från början var det bara tänkt som en engångshändelse, åtminstone för Robert Gustafssons del, men han/Roland kom sedan att bli frontfigur för bandet som hållit ihop sedan dess.

Gruppen gjorde sommarturnéer åren 2009-2011 och under dessa år släpptes också fyra album.

Nu ställer alltså Rolandz upp i Melodifestivalen med låten “Fuldans”. Vi ska tillägga att Rolandz och Kalle Moraeus & Orsa Spelmän är de enda två grupper som medverkar i årets Melodifestival.

 

 

Olivia Eliasson, 21 år, är Alingsåstjejen som vid endast 17 års ålder slog igenom som coversångerska på YouTube. Bland annat publicerade hon covers av Anton Ewalds två Melodifestivallåtar Begging och Natural“, klipp som fick snabbt många visningar. En av de som just såg klippet var Anton Ewald som tipsade sitt management om henne. Detta ledde senare till att Olivia fick kontakt med Anton och att de spelade in en video ihop. Hon blev också signad av ett skivbolag och artistkarriären var således igång. Bland annat ledde det till sommarturné.

Nu fyra år senare är hon bosatt i Stockholm och skapar ny musik, och nu ska hon vara med för första gången i Melodifestivalen. Bakom hennes låt står bland andra Anton Ewald som tidigare tävlat i Melodifestivalen två gånger (2013 och 2014) och som därmed vet exakt vad man bör tänka på för att lyckas.

 

 

Ifjol (läst 2017) gjorde gruppen FO&O debut i Melodifestivalen. Gruppen, som efter ett sent avhopp, då bestod av trion Felix Sandman, Oscar Enestad och Omar Rudberg, hade dock synts till en hel del innan eftersom de hade bildats redan år 2013 och haft en rad hits. I Melodifestivalen tävlade de med låten “Gotta Thing About You” som tog sig till final (via Andra chansen) där de slutade på elfte plats. Under 2017 valde trion att gå skilda vägar och de tre killarna i gruppen är numera soloartister.

En av FO&O:s medlemmar återkommer nu till Melodifestivalen igen. Det handlar om Felix Sandman, 19 år, som ska framföra balladen “Every Single Day”, som enligt intervjuer handlar om ett kärleksuppbrott.

 

 

Mariette (Hansson), född 23 januari 1983 i Harplinge utanför Halmstad, slog igenom offentligt i Idol 2009, även om hon innan dess hade hållit på med musiken sedan högstadietiden. Då bildade hon en sångduo med sin bästa kompis som senare utökades till en kvartett som spelade covers. Med sin medverkan i Idol blev hon känd för hela svenska folket och 2011 släppte hon sin första singel sedan Idoltiden, låten Forever (då under artistnamnet MaryJet). Den har sedan följts upp av ytterligare singlar. Mariette har även varit med andra artister på scenen som bakgrundsgitarrist, bl.a. för Magnus Uggla och Ace Wilder.

Första gången vi fick se Mariette i Melodifestivalen 2015 med låten Don’t Stop Believing som var signerad Miss Li och Sonny Gustafsson. Sverige tog till sig låten och skickade henne direkt till finalen där hon slutligen blev trea. Ifjol (2017) ställde hon upp igen i Melodifestivalen, denna gång med låten A Million Years som även den tog sig till final där den slutligen hamnade på fjärde plats i final.

Nu är Mariette tillbaka en tredje gång och denna gång får hon äran att avsluta årets deltävlingar med låten “For You”, med text och musik av Jörgen Elofsson. Denna låtskrivare har tidigare gjort en del Idol-vinnarlåtar samt skrivit musik till många världsmusiker från både Sverige och andra länder (som en hel del amerikanska artister). Det ska tilläggas att detta är den enda låt som bara har en upphovsman till låten.Kommentera

 
 

 

Fyll i koden i rutan nedanför för att kunna skicka iväg din kommentar: