Den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2018 sändes från Malmö Arena i Malmö, lördagen den 17 februari 2018. Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

 

Inför: Melodifestivalens tredje deltävling

  • Datum: 2018-02-17
  • Tid: 20:00 – 21:30 CET
  • Plats: Malmö Arena, Malmö
  • Programledare: David Lindgren (på scen finns även Fab Freddie med som sidekick)
  • Röstningsprocess: Tittarna röstade vidare två bidrag till finalen och två bidrag till Andra chansen genom två omgångar.
  • TV-bolag/Stream: SVT/SVT Play – Länk

 

 

Panelen inför: Malmö har haft ett givet stopp på Melodifestivalens turné sedan 2009 då den då nybyggda arenan Malmö Arena stod klar. Innan dess hade Malmö haft ett stopp år 2004, men då på Malmömässan. Malmö hade förvisso innan Melodifestivalen började med sitt turnéupplägg varit värd för en del finaler. Malmö har också stått värd för Eurovision Song Contest 1992 och 2013.

Reglerna för deltävlingen: Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser och två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Innan första låten framfördes öppnades telefonslussarna och dessa var öppna till och med den första snabbreprisen. SVT läste därefter av resultatet och de fem bidrag som hade fått flest röster gick vidare medan de två bidragen som hamnat sexa och sjua åkte ut. Därefter fortsatte omröstningen en stund till innan SVT stängde den igen. Bidragen som nu fått flest respektive näst flest röster gick direkt till final, medan bidragen som kommit trea och fyra gick till Andra chansen. Bidraget på femte plats åkte ut.

 

Mer info

 

Startfält

De tävlande i Malmö (artisten Dotter saknas dock på bilden). Foto: ESC-Panelen.

 

Nedan presenteras startfältet för denna deltävling. De tävlande står i startordning.

 

1. Martin Almgren – “A Bitter Lullaby”
Text &/musik: Josefin Glenmark, Märta Grauers


 

2. Barbi Escobar – “Stark”
Text &/musik: Barbi Escobar, Costa Leon, Andreas “Stone” Johansson


 

3. Moncho – “Cuba Libre”
Text &/musik: Jimmy Jansson, David Strääf, Markus Videsäter, Axel Schylström, Moncho


 

4. Jessica Andersson – “Party Voice”
Text &/musik: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson, Jessica Andersson


 

5. Kalle Moraeus & Orsa spelmän – “Min dröm”
Text &/musik: Thomas G:son, Alexzandra Wickman


 

6. Dotter – “Cry”
Text &/musik: Linnea Deb, Peter Boström, Thomas G:son, Johanna “Dotter” Jansson


 

7. Méndez – “Everyday”
Text &/musik: Leopoldo Méndez, Jimmy Jansson, Palle Hammarlund


 

 

Presentation av de tävlande

Här nedan följer lite mer fördjupande information om respektive tävlande i Malmö.

 

Martin Almgren är den 30-åriga Lindesbergaren som tog hela Sverige med storm när han år 2015 deltog i TV4s program Idol där han vann hela tävlingen. Sedan dess har Almgren turnerat runt om i landet och släppt flera singlar och en EP. Hans musik kan beskrivas som countrypop. Senast i November 2017 släppte han sin singel ”Peaceful christmas”.

Låten “A Bitter Lullaby” handlar enligt Martin själv, om livet. Alla människor går igenom tunga saker och man bara tar sig igenom det jobbiga så kan någonting positivt komma utav det. Man blir starkare och växer som människa. Låtskrivarna bakom låten är Josefin Glenmark & Märta Grauers.

 

 

En debutant i årets tävling är Barbi Escobar. Ett relativt okänt namn för många. Hon berättar i en intervju med Skånska Dagbladet att hon är artist och låtskrivare bosatt i Göteborg men född i Chile. Hon ser Malmö där deltävling kommer att hållas, som sitt andra hem, eftersom hon studerat tre år på Malmös högskola. ”Min musikaliska bas finns i Malmö” påpekar Barbi.

”Stark” är en upptempolåt med en del pop och urban-influenser. Dock så ligger det en melankodisk ådra över den. Barbi berättar att låten kom till en tid efter att hennes fader gått bort i cancer. Hon skrev den tillsammans med sina kolleger Andreas Stone Johanson, och så Costa Leon. Precis som titeln antyder så handlar låten om att vara stark, att vara en kämpe och att aldrig ge upp som livet känns som värst och man är på botten.

Det var så hon själv kände efter sin faders dödsfall då många eventuellt kan relatera till liknande situationer.

 

 

Rapparen Ramon Monserrat som går under artistnamnet Moncho är med och tävlar för första gången. Moncho har tidigare varit med i en grupp från Uppsala vid namn Löst Folk, men kommer att tävla som solo artist. Hans bidrag “Cuba Libre” har han skrivit själv tillsammans med b.la. Jimmy Jansson som tävlade år 2005 och 2007, samt Axel Schylström som tog sig vidare till Andra chansen förra året med låten “När ingen ser”.

“Cuba Libre” beskrivs som en snabb och fartfylld låt med en stor mängd energi, glädje och förstås dans. Mocho tvivlar själv i en intervju att man kan stå still när låten spelas. Stilen är en blandning mellan Soca, reggeaton och hiphop.

 

 

En av årets få veteraner är 44-åriga Jessica Andersson som är med och tävlar för sjunde gången! Redan år 2003 debuterade hon tillsammans med Magnus Bäcklund under namnet Fame. Duon sattes ihop utav Bert Karlsson efter att de båda medverkat i tv-programmet Fame Factory. Med bidraget ”Give me your love” vann de hela Melodifestivalen och slutade på en hedersam 5:e plats i Eurovisionfinalen i Riga, Lettland.

Redan året där på tävlade Fame igen i Melodifestivalen då med bidraget ”Vindarna vänder oss” succén återupprepades… inte, då de endast slutade på en sjätte plats i finalen.
Efter att gruppen upplösts så har Jessica tävlat som soloartist i Melodifestivalen åren 2006, 2007, 2010 och nu senast år 2015 med låten ”Can’t hurt me now” som slutade på en blygsam 11:e plats i finalen.

”Party voice” beskriver Jessica som glädjande modern upptemposchlager. Hon ville ha en låt som passar där hon är i livet nu, vilket skulle vara en bra plats där hon är välmående. För henne är det viktigt att utnyttja sin fulla potential som människa samtidigt som hon inflikar att hon vill att folk ska lyssna på låten innan de förfestar när det skall gå ut.

 

 

Kalle Moraeus & Orsa Spelmän gör comeback i tävlingen efter att senast ha varit med och tävlat år 2010 med låten ”Underbart” som åkte ut i Andra chansens andra omgång mot Jessica Andersson.

Förutom Orsa spelmän så är även Kalle med i grupperna Benny Anderssons orkester och rockbandet Hej Kalle. Mellan hösten 2011 och 2017 var han programledare för ”Moraeus med mera” i SVT I programmet bjöds det på musikalisk och intervjumässig underhållning av svensk men även av internationell musikelit, från ett tält vid Orsasjöns strand. Han har även agerat programledare för ”Så ska det låta” och fått det ärofyllda uppdraget som SVT:s julvärd 2011. Men nu är det artistlivet som gäller för honom.

Kalle Moraeus beskriver sitt bidrag “Min dröm” som en låt som är djupt förankrad i svensk folkmusik med tydliga inslag av fioler. Det är en polska i grunden, men det är en stor och modern produktion.

 

 

Foto: Daniel Stigefelt/Blixten & Co (OBS! bilden är ett montage)

Johanna Maria Johansson, mer känd under artistnamnet Dotter debuterar i årets festival som artist. Hon har dock tävlat tidigare nämligen så sent som förra året då hon tillsammans med Thomas G:son, Peter Boström och sångerskan Mariette skrev bidraget A million years. Dotter själv släppte sin debutsingel “My Flower” redan i september 2014 och medverkade även i Musikhjälpen det året.

Enligt henne själv så skickade hon in flera bidrag till årets Melodifestival då hon som låtskrivare kom fyra förra året. Planen var från början att vara låtskrivare till andra artister men blev erbjuden låten “Cry”. Bidraget beskrivs som peppigt samtidigt starkt berörande.

 

 

42-åriga Mendez deltog i Melodifestivalen redan år 2002 med succélåten “Adrenaline” som slutade på en respektabel andra plats i finalen. Redan år 2003 kom han tillbaka till tävlingen med låten “Carnaval” som dessvärre fick nöja sig med en femte plats i Andra chansen, som på den här tiden bar namnet ”Tittarnas val”.

Efter 15 år är han nu tillbaka med låten “Everyday”. Latin och lite romantik kan sammanfatta bidraget. Man skulle kunna säga att Latinamerika möter Europa. Mendez menar att det är soundet han älskar och att det verkligen får en att dansa och bli kär.

 

Resultat

 

Jessica Andersson & Martin Almgren gick till finalen. Foto: ESC-Panelen.

Den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2018 är avklarad och vi har ett resultat. Tittarna valde att skicka Martin Almgren och Jessica Andersson till finalen, medan Moncho och Méndez kommer att ta plats i Andra chansen.

Jessica Andersson deltog för sjunde gången i tävlingen och för sjätte gången gillt har hon också tagit sig till finalen. För detta år är Jessica Andersson också den första kvinnliga artisten som gått direkt till final.

I den här sändningen inkom 4 800 971 röster från telefon-, SMS- och hjärtröstningen vilket i slutändan gav 432 824 kronor till Radiohjälpen.

Så här slutade den tredje deltävlingen:

 

Till Final:

1. Martin Almgren – A bitter lullaby

2. Jessica Andersson – Party Voice

 

Till Andra Chansen:

3. Méndez – Everyday

4. Moncho – Cuba libre

 

Utslagna:

5. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän – Min dröm

6. Dotter – Cry

7. Barbi Escobar – Stark

 

Vad tycker du om resultatet? Kommentera gärna nedan.

PS: Våra kommentarer och betyg om låtarna finns att läsa här.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen