« Melodifestivalen 2017

Melodifestivalen 2019 »Foto: SVT.

Melodifestivalen 2018 var Sveriges uttagning till musiktävlingen Eurovision Song Contest 2018, och var även den 58:e Melodifestivalen i ordningen (sedan starten 1958). För även om det hade gått exakt 60 år sedan Sverige började delta i Eurovisionen så var det alltså inte det 60:e bidrag genom tiderna (eftersom Sverige inte deltagit alla dessa 60 år).

Tävlingen bestod för sjuttonde gången gillt av en turné omfattande fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat (Andra chansen) samt en final. 28 bidrag valdes ut efter en nationell antagning och av SVT själva, och i finalen den 10:e mars stod Benjamin Ingrosso som segrare.

David Lindgren var programledare för samtliga sändningar, även om han hade Fab Freddie som sidekick.

 

Turnén

I dessa städer (och datum) ägde Melodifestivalen 2018 rum. OBS! Länkarna går till respektive artikel om varje program:

 

Deltävling 1 (Karlstad, 3 februari)

Deltävling 2 (Göteborg, 10 februari)

Deltävling 3 (Malmö, 17 februari)

Deltävling 4 (Örnsköldsvik, 24 februari)

Andra chansen (Kristianstad, 3 mars)

Finalen (Stockholm, 10 mars)

 

Tävlingsupplägg

Tävlingen bestod först av första fyra deltävlingar med totalt 28 tävlande – 7 stycken per deltävling. Från varje deltävling röstade tv-tittarna två bidrag direkt vidare till finalen samt två bidrag till uppsamlingsheatet Andra chansen. Efter alla deltävlingar avgjordes andra chansen där de åtta treorna och fyrorna ställdes mot varandra i dueller och ytterligare fyra vinnare korades.

Väl framme i finalen kom de framröstade bidragen att tävla om segern, där vinnaren blir den som får tävla för Sverige i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon, Portugal.

Tävlingsbidragen valdes ut genom en nationell antagning samt genom specialinbjudningar från SVT till olika låtskrivare och artister. En urvalsjury fick välja ut 14 bidrag (från den nationella antagningen) och sedan valde SVT själva ut ytterligare 14 bidrag. Inom SVT:s kvot gick ett bidrag till Svensktoppen nästa-jokern Stiko Per Larsson. Alla tävlande presenterades vid en presskonferens den 28:e november 2017.

Vinnaren i finalen, i det här fallet Benjamin Ingrosso, kommer att få tävla för Sverige i Eurovision Song Contest 2018 som avgörs i Lissabon, Portugal, i maj 2018.

 

Turnéstoppen 2018

Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2018 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen