Melodifestivalen 2017 – Andra chansen


Uppsamlingsheatet Andra chansen i Melodifestivalen 2017 sändes från SAAB Arena i Linköping, lördagen den 4 mars 2017.

Melodifestivalen har tidigare besökt Linköping vid fyra tillfällen: 2005, 2008, 2011 och 2014. Samtliga dessa gånger har staden fått anordna en deltävling, men det här året blir det istället uppsamlingsheatet Andra chansen. Här tävlade de 8 artister som kommit på tredje och fjärde plats i deltävlingarna om fyra platser i finalen.

 

Inför: Andra chansen

 • Datum: 2017-03-04
 • Tid: 20:00 – 21:30 CET
 • Plats: SAAB Arena, Linköping
 • Röstningsprocess: 100% tittarröster: telefon-, SMS- och applikationsröstning
 • TV-bolag/Stream: SVT1/SVT Play – Länk

Panelen inför: Upplägget för Andra chansen är enkelt: vinnarna avgörs genom fyra dueller. I varje duell ställs två bidrag mot varandra, och sedan är det upp till TV-tittarna att telefon-, SMS- och hjärtrösta fram en vinnare i varje duell. Ordningen för duellerna är satta av SVT själva och inte genom lottning. De enda två förutsättningar som man har haft i detta val är att två bidrag som tävlat i samma deltävling ej får möta varandra igen och att i varje duell ska en trea möta en fyra.

Lite längre ned i artikeln hittar du panelens favoriter i respektive duell (klicka här för att komma dit) samt våra personliga topplistor för hela Andra chansen (klicka här för att komma dit) .

 

Startfältet: duellerna

De tävlande i Andra chansen. Foto & montage: ESC-Panelen

Duell 1:

1. FO&O – “Gotta Thing About You”
Text &/musik: Robert “Mutt” Lange, Tony Nilsson

 

2. De Vet Du – “Road Trip”
Text &/musik: Johan Gunterberg, Christopher Martland


 

Duell 2:

1. Axel Schylström – “När ingen ser”
Text &/musik: Behshad Ashnai, Axel Schylström, David Strääf

 

2. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
Text &/musik: Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad


 

Duell 3:

1. Boris René – “Her Kiss”
Text &/musik: Tim Larsson, Tobias Lundgren

 

2. Dismissed – “Hearts Align”
Text &/musik: Ola Salo, Peter Kvint


 

Duell 4:

1. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
Text &/musik: Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback

 

2. Loreen – “Statements”
Text &/musik: Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Loreen


Resultat

Finalisterna i Andra chansen 2017. Foto: Stina Stjernkvist/SVT.

Nu är Andra chansen avgjord och därmed är finalen för Melodifestivalen 2017 nu komplett. Under lördagskvällen tävlade 8 bidrag, som tittarna valt ut på tredje och fjärde plats i deltävlingarna, om fyra finalplatser. Artisterna mötte varandra i dueller, där vinnaren i respektive duell tog finalplats.

 

Duellvinnarna:

Duellförlorarna:

I årets Andra chansen röstades det 7 223 709 gånger vilket gav 558 116 kronor till Radiohjälpen.

 

Finalens startordning presenterad i sändningen

Precis som förra årets Andra chansen presenterade Christer Björkman startordningen för finalen redan i slutskedet av Andra chansen. Vartefter resultaten hade kommit in sattes startordningen, som sedan presenterades i slutet av programmet. Först redovisades vilka startnummer som de 8 direktklara bidragen hade fått, därefter redovisades resultatet för bidragen i duellerna. På så sätt blev det mer spännande i programmet.

 

Så här ser startordningen ut:

 

 • 1. Ace Wilder – “Wild Child”
 • 2. Boris René – “Her Kiss”
 • 3. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 • 4. Robin Bengtsson – “I Can’t Go On”
 • 5. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – “En värld full av strider”
 • 6. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 • 7. Mariette – “A Million Years”
 • 8. FO&O – “Gotta Thing About You”
 • 9. Nano – “Hold On”
 • 10. Wiktoria – “As I Lay Me Down”
 • 11. Benjamin Ingrosso – “Good Lovin'”
 • 12. Owe Thörnqvist – “Boogieman Blues”

 

Nu drar festivalen vidare till Friends Arena i Stockholm för finalen som äger rum om en vecka. Vilken är din favorit?

 

 

Inför Andra chansen: Panelens val av finalister

Nedan följer panelens presentationer av de tävlande i respektive duell, samt så väljer även var och en vilket bidrag som man inför programmet ville se som vinnare. OBS! Dessa åsikter bygger helt och hållet på uppträdandena i deltävlingarna inför programmet.

 

Duell 1: FO&O vs. De Vet Du

Den första duellen för programmet bjuder på två pojkgrupper med helt skilda musikstilar. FO&O som mer håller på med popmusik medan De Vet Du sysslar med humornummer. Ändå kan man säga att de når samma typ av publik.

 


Gruppen FO&O (tidigare The Fooo Conspiracy) bildades år 2013 och består av de tre killarna Felix Sandman, Oscar Enestad och Omar Rudberg. Fram till 2016 hade fanns det även en fjärde gruppmedlem (Oscar Molander), men han har valt att lämna gruppen för andra åtaganden. Namnet på gruppen tillkom av deras initialer i förnamnen. Senare lade de till ordet Conspiracy som en hyllning till fansen. Inför Melodifestivalen har de valt att byta namn igen till FO&O. De gjorde sig kända strax efter sin bildning då de fick vara förband åt Justin Bieber i Globen, och sedan dess har fanbasen bara växt och växt. Några av deras tidigare släppta låtar är “Run with us“, “My Girl” och “Who Doesn’t Love Love” och många av deras musikvideos är inspelade på Stockholms gator, vilket har blivit ett slags signum för dem. Bandet har vunnit flera priser, bl.a. har de blivit utsedda till årets bästa svenska artist på MTV European Music Awards hela tre gånger.


Humogruppen De Vet Du bildades år 2010 och består av de tre vännerna Christopher Martland, Johan Gunterberg och Tor Wallin samt av “DJ Hunk”. De är alla födda mellan åren 1988 och 1990. De är välkända YouTube-fenomen som också synts till mycket i medierna, bl.a. som Eftersnacksprogramledare för Big Brother och för egen show i Kanal 5. Bland mycket annat. De skriver också musik och där de ofta driver med vardagsfenomen. 2012 släppte de sitt första album Shit Va Pin med låten som hade samma namn “Shit Va Pin“. Två år senare följdes albumet upp med albumet RadioMusik. Gruppen har väldigt många följare i sociala medier och de har i perioder varit en av Sveriges mest spelade artister.


 

Panelen väljer sin vinnare i duellen:


FO&O eller De Vet Du

 


FO&O – “Gotta Thing About You”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Alexander
 • Erik
 • Haris
 • Hollac16
 • Linn
 • Robban

De Vet Du – “Road Trip”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Adrian

 

 

Duell 2: Axel Schylström vs. Lisa Ajax

Den andra duellen står mellan två soloartister som båda varit med i samma program: Idol, dock i olika säsonger. Lisa vann sin säsong medan Axel kom på femte plats. Båda är nu med i Melodifestivalen, men de tävlar med olika typer av låtar: gladpop möter midtempoballad.

 


Axel Schylström slog igenom musikaliskt när han deltog i Idol 2015 där han slutade på en fjärdeplats. Men innan dess hade han bland annat spelat fotboll i sin hemstad Norrköping som mittfältare i IK Sleipners A-lag samtidigt som han hade musiken som lika stort intresse. Axels liv kom dock att ta sig en hemsk vändning då han i juni 2012 råkade ut för en allvarlig olycka. Detta efter att han hade klättrat upp på taket av ett tåg och kommit åt en strömförande ledning som gjorde att han fick 16 000 volt i kroppen. 70 procent av hans kropp brännskadades i olyckan och det krävdes en mängd operationer och behandlingar för att rädda honom. Men Axel gav inte upp för de utan gav sig ut på en föreläsningsturné för att berätta att det går att komma tillbaka till livet igen och sedan dess har musiken varit en stor räddning.


Lisa Ajax, 18 år, är tillbaka igen i Melodifestivalen efter fjolårets finalplats. Innan vi såg henne i Melodifestivalen ifjol med låten “My Heart Wants Me Dead” (som blev sjua i finalen) deltog hon i TV4-programmet Idol, där hon tog sig genom alla momenten och ända till final där hon utsågs av publiken till vinnare. Lisa blev därmed den dittills yngsta artisten som vunnit svenska Idol. Därefter dröjde det ett år innan hon ställde upp i Melodifestivalen som vi nyss nämnt. Hon har ett starkt driv för musiken.


 

Panelen väljer sin vinnare i duellen:


Axel Schylström eller Lisa Ajax

 


Axel Schylström – “När ingen ser”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Erik
 • Hollac16
 • Robban

Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Adrian
 • Alexander
 • Haris
 • Linn

 

 

Duell 3: Boris René vs. Dismissed

Den tredje duellen står mellan en 80-talsinspirerad låt och modeshow kontra rockgrupp. Det är väldigt olika stilar på dessa låtar som båda bjuder upp till show.

 


Ifjol (2016) fick vi lära känna den sjungande fotbollsspelaren Boris René (artistnamn för Boris Lumbana) som tog sig hela vägen från deltävling till final (via Andra chansen) med sin glada upptempolåt “Put Your Love On Me“. Boris föddes i Kinshasa, Kongo och kom med sin familj till Sverige som tvååring. Han är uppväxt i Örebro. Fram till ifjol var han även professionell fotbollsspelare (i bl.a. Degerfors och Örebro) mellan att hålla på med musiken. Men i och med den stora framgången musiken fick valde han att nu lägga fotbollsskorna på hyllan för att satsa allt på musiken.


Rockgruppen Dismissed brinner för HBTQ-frågor och allas lika rättigheter. Gruppen består av Tor Höglund, Johan Carlsson, Freddie Van Eijsden och Douglas Woodbridge som alla är födda mellan åren 1991-93. De har sin bas i Göteborg. Gruppen beskriver sig själva (enligt svt.se/melodifestivalen) som ett galet liveband som väcker uppmärksamhet vad de än gör.


 

Panelen väljer sin vinnare i duellen:


Boris René eller Dismissed

 


Boris René – “Her Kiss”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Adrian
 • Alexander
 • Erik
 • Haris
 • Robban

Dismissed – “Hearts Align”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Hollac16
 • Linn

 

 

Duell 4: Anton Hagman vs. Loreen

Sista duellen står mellan ett YouTube-fenomen och en tidigare Eurovisionvinnare som vill göra avtryck med att sätta statements. För det är så hennes låt heter…

 


17-årige Anton Hagman är en av de artister som har inlett musikkarriären genom YouTube. Men musikintresset är äldre än så, för redan som fyraåring började han få musiken som intresse. Han har nu i tonårsålder lagt upp covers på nätet och detta har givit stor succé. 2014 ingick han i duon JA som gjorde covers, men de splittrades senare. Idag är det solokarriär som gäller för Anton som nu kommer att få inta Melodifestivalens stora scen och därigenom utöka sin publik.


Loreen gjorde sig ett stort namn i Melodifestivalen när hon först deltog 2011 med låten “My Heart Is Refusing Me“, som endast gick till Andra chansen. Men sedan när hon kom tillbaka ett år senare och framträdde med “Euphoria” så var succén ett faktum. Först gick hon direkt till final där hon överöstes med kärlek och vann totalt överlägset alla andra kandidater. Inför ESC var hon storfavorit till segern och även där krossade hon allt motstånd. Hon lyckades nästan slå Alexander Rybaks tidigare poängrekord, men fick som tröst fler 12:or än vad han hade fått 2009. Hur slog Loreen då igenom? Ja det var inte genom Melodifestivalen utan i Idol 2004. Innan dess hade hon aldrig stått på en scen, men gjorde ett mycket bra intryck och tog sig ända till veckofinalerna innan det tog slut. För det stora genombrottet kom sedan med Melodifestivalen och ESC. Hennes “Euphoria” har sålts över 1,2 miljoner exemplar över hela världen och har streamats över 100 miljoner gånger. Det är helt otroligt! Dessutom har Loreen vunnit en rad priser. Och för femte året i rad utsåg ESC-fansen henne till vinnare i ESC Radios årliga “Topp 250”-omröstning.


 

Panelen väljer sin vinnare i duellen:


Anton Hagman eller Loreen

 


Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Haris
 • Hollac16

Loreen – “Statements”
————————

Vi som vill se denna låt i finalen är:

 • Adrian
 • Alexander
 • Erik
 • Linn
 • Robban

 

Panelens topplistor

Så här listar respektive panelmedlem samtliga åtta bidrag i Andra chansen. Här räknas enbart personlig smak och inte hur resultatet kommer att bli eller hur bidragen tävlar i duellerna.

 

listornamnskylt_adrian

 1. Loreen – “Statements”
 2. Axel Schylström – “När ingen ser”
 3. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 4. Boris René – “Her Kiss”
 5. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 6. De Vet Du – “Road Trip”
 7. FO&O – “Gotta Thing About You”
 8. Dismissed – “Hearts Align”

 

 

listornamnskylt_alexander

 1. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 2. FO&O – “Gotta Thing About You”
 3. Loreen – “Statements”
 4. Boris René – “Her Kiss”
 5. Axel Schylström – “När ingen ser”
 6. Dismissed – “Hearts Align”
 7. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 8. De Vet Du – “Road Trip”

 

 

 1. Loreen – “Statements”
 2. Axel Schylström – “När ingen ser”
 3. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 4. De Vet Du – “Road Trip”
 5. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 6. Boris René – “Her Kiss”
 7. Dismissed – “Hearts Align”
 8. FO&O – “Gotta Thing About You”

 

 

listornamnskylt_haris

 1. Boris René – “Her Kiss”
 2. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 3. Dismissed – “Hearts Align”
 4. FO&O – “Gotta Thing About You”
 5. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 6. Axel Schylström – “När ingen ser”
 7. Loreen – “Statements”
 8. De Vet Du – “Road Trip”

 

 

 1. Dismissed – “Hearts Align”
 2. Axel Schylström – “När ingen ser”
 3. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 4. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 5. Boris René – “Her Kiss”
 6. FO&O – “Gotta Thing About You”
 7. Loreen – “Statements”
 8. De Vet Du – “Road Trip”

 

 

listornamnskylt_linn

 1. Loreen – “Statements”
 2. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 3. Axel Schylström – “När ingen ser”
 4. FO&O – “Gotta Thing About You”
 5. Dismissed – “Hearts Align”
 6. Boris René – “Her Kiss”
 7. De Vet Du – “Road Trip”
 8. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”

 

 

listornamnskylt_robban

 1. Loreen – “Statements”
 2. Anton Hagman – “Kiss You Goodbye”
 3. Axel Schylström – “När ingen ser”
 4. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 5. Boris René – “Her Kiss”
 6. Dismissed – “Hearts Align”
 7. FO&O – “Gotta Thing About You”
 8. De Vet Du – “Road Trip”

 

Kommentera gärna vad du tycker om Andra chansens startfält!

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Eurovision 2019

Inför Finalen

Panelens topplista

Repetitionsbloggen

Nyheter


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen