« Melodifestivalen 2015

Melodifestivalen 2017 »Frans vann Melodifestivalen 2016! Foto: SVT.

Melodifestivalen 2016 var Sveriges uttagning till musiktävlingen Eurovision Song Contest 2016, och den 56:e Melodifestivalen i ordningen sedan starten 1958. Tävlingen sändes under perioden 6 februari – 12 mars 2016, och för femtonde året i rad avgjordes tävlingen under en totalt sex veckor lång Sverigeturné som innehöll fyra deltävlingar med 28 bidrag, följt av ett uppsamlingsheat (Andra chansen) och slutligen en final. Likt tidigare år avgjorde tittarna de första fem programmen genom telefon-, SMS- och hjärtröstning. I finalen delades makten med 11 jurygrupper som representerade ett urval av länder som skulle medverka i Eurovision Song Contest 2016.

Den här gången blev det artisten Frans som tog hem segern med låten “If I Were Sorry”.

 

Så här såg turnéplanen ut för årets tävling (länkarna går till respektive delmoments egen sida här på ESC-Panelen):

Deltävling 1 (Göteborg, 6 februari)

Deltävling 2 (Malmö, 13 februari)

Deltävling 3 (Norrköping, 20 februari)

Deltävling 4 (Gävle, 27 februari)

Andra chansen (Halmstad, 5 mars)

Finalen (Stockholm, 12 mars)

 

Tävlingsupplägg

mf16_artists

De 28 tävlande i Melodifestivalen 2016. Foto: ESC-Panelen.

För 15:e året i rad var Melodifestivalen fördelad på fyra deltävlingar, sedan ett uppsamlingsheat (Andra chansen) och en final. Totalt valdes 28 bidrag ut – vilka kom dels från en nationell antagning samt av SVT själva. En plats ställdes till en allmän joker (en av finalisterna i 2015 års Svensktoppen nästa). Inskickning av bidrag skedde mellan den 1-16 september via Melodifestivalens hemsida, och när antagningen var avslutad hade hela 2 450 låtar skickats in.

 

Ingen självklar plats för Allmänheten i tävlingen

Det här året valde SVT att återigen förändra upplägget för Allmänhetens tävling. Efter att samtliga wildcards som gått den vägen misslyckats med att ta sig till Andra chansen eller final gjordes den om. Själva antagningen behölls, och SVT:s tillsatta urvalsjury lyssnade igenom låtarna. Men ingen visste om ifall något eller några av dessa bidrag ens kom med. I detta inlägg förklarar projektledaren Anette Helenius varför ändringen gjordes. Hur många bidrag som eventuellt valdes ut av juryn från allmänheten bland de 28 låtarna blev aldrig redovisat.

 

15 år på turné

Då Melodifestivalen firade 15 år som turnéprogram det här året valde SVT att använda ett litet speciellt programledarkoncept. Gina Dirawi blev den ende fasta programledaren för alla sändningarna, men samtidigt fick hon en (vid ett tillfälle två) sidekick(s) i form av Petra Mede (df1), Henrik Schyffert (df3), Sarah Dawn Finer (df4), Ola Salo och Peter Jöback (AC) och William Spetz (finalen).

En annan nyhet blev att SVT valde att presentera alla 28 tävlande vid ett tillfälle och bjöd dessutom in publik på plats att heja på samtidigt som pressen fotograferade artisterna. ESC-Panelen befann sig på plats och gjorde även efter sändningen ett antal intervjuer med de tävlande som publicerades här på escpanelen.se under januari månad.

 

Turnéstoppen 2016

Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2016 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

turnen-2016

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen