Melodifestivalen 2015« Melodifestivalen 2014

Melodifestivalen 2016 »


Melodifestivalen 2015

mans_vinnare

Måns Zelmerlöw vann Melodifestivalen 2015! Foto: Stina Stjernkvist/SVT.

Melodifestivalen 2015 var Sveriges uttagning till musiktävlingen Eurovision Song Contest 2015, och den 55:e Melodifestivalen i ordningen sedan starten 1958. Tävlingen sändes på lördagar mellan den 7 februari och 14 mars 2015 och totalt besöktes sex stycken städer (i ordning: Göteborg, Malmö, Östersund, Örebro, Helsingborg och Stockholm). Programledare var Sanna Nilsen & Robin Paulsson med Filippa Bark som sidekick. I finalen stod Måns Zelmerlöw som segrare med bidraget Heroes“.

 

Så här såg turnéplanen ut för årets tävling (länkarna går till respektive delmoments egen sida här på ESC-Panelen):

Deltävling 1 (Göteborg, 7 februari)

Deltävling 2 (Malmö, 14 februari)

Deltävling 3 (Östersund, 21 februari)

Deltävling 4 (Örebro, 28 februari)

Andra chansen (Helsingborg, 7 mars)

Finalen (Stockholm, 14 mars)

 

Tävlingsupplägg

För 14:e året i rad var tävlingen fördelad på fyra deltävlingar, sedan ett uppsamlingsheat (Andra chansen) och en final. Men till skillnad mot de tidigare åren med detta upplägg (2002-2014) gjordes det ett par större förändringar. Ett exempel var att antalet tävlingsbidrag minskades från tidigare 32 till 28, dvs. att det bara var sju bidrag per deltävling. Av dessa 28 bidrag valdes 13 ut av en urvalsjury (efter en nationell antagning) och 13 stycken av SVT själva. De resterande två bidragen var allmänna wildcards (vinnaren av Svensktoppen nästa samt vinnaren av Allmänhetens tävling/webbjokern).

 

Andra chansen förändrades – igen

SVT beslöt att fyra vinnare skulle utses – vilket innebar att endast fyra dueller användes som resultat, där vinnaren i respektive duell gick till finalen. Precis som tidigare var gällde endast tittarröster i grundprogrammen, medan i finalen delades makten lika mellan tittarna och 11 europeiska jurygrupper.

 

SVT införde en röstningsbegränsning

Andra förändringar som SVT gjorde var att införa en begränsning i antalet röster per telefonabonnemang. Från det här året kunde man max rösta 80 gånger per program (fördelningen av rösterna var 20 telefonröster per det billiga respektive lite dyrare numret samt 20 SMS-röster per det billiga respektive dyrare SMS-numret). För att kompensera detta lade SVT till en extra röstningsapp som fungerade ungefär som appen i Ungerns A Dal. Detta innebar att medan ett bidrag framträdde på scenen kunde tittarna apprösta istället för att telefon/SMS-rösta på sin favorit. I appen kunde man dessutom se hur andra hade röstat och tippa resultat. Appen användes genom alla program, men i finalen blev SVT tvungna att räkna bort apprösterna och detta till följd av tekniska problem.

 

Turnéstoppen 2015

Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2015 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen