« Melodifestivalen 2014

Melodifestivalen 2016 »


mans_vinnare

Måns Zelmerlöw vann Melodifestivalen 2015! Foto: Stina Stjernkvist/SVT.


MELODIFESTIVALEN 2015. Den 55:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 7:e februari och 14:e mars 2015, där totalt 28 bidrag tävlade om segern. Att startfältet reducerades med fyra bidrag var en av många nyheter som genomfördes.

 

Tävlingsupplägg

För första gången sedan turnékonceptet infördes år 2002 justerades antalet utvalda tävlingsbidrag från 32 till 28. Minskningen gjorde att endast sju bidrag tävlade i varje deltävling. Upplägget förblev fortfarande en turné om först fyra deltävlingar där tittarna i varje program röstade fram två bidrag till final och två bidrag till Andra chansen (räknat per program).

En annan nyhet var att Andra chansen återgick till att bara vara ett duellprogram, men en stor skillnad var att fyra bidrag tog sig till final istället för tidigare två. Det hölls alltså fyra dueller med fyra vinnare. I finalen delades makten mellan tittarna och elva Eurovision-länder.

Startfältet valdes ut till en hälft av en urvalsjury och till en hälft av SVT själva. Bägge parter valde 13 bidrag vardera. Likt de senaste åren tillsattes två jokrar i startfältet; en från allmänhetens tävling och en från Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa.

 

App-röstning infördes

Eftersom mängden tittarröster gått ned kraftigt under de senaste årens Melodifestivaler valde SVT att införa en app som komplement till telefon- och SMS-röstandet. SVT valde att kalla det för hjärtröstning. Appen fick dock kraftig kritik eftersom det bara gick att rösta på en låt medan den framfördes och att det s.k. hjärtat som visades i bild medan varje framträdande pågick ofta kunde visa vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen. Detta för att hjärtat bultade mer ju fler som röstade.

I finalen var intresset för appen såpass stort att systemet kraschade. SVT valde därför att inte räkna med app-rösterna i finalen.

 

Röstningsbegränsningen

Efter avslöjandet att möjliga fejkröster använts till ett tidigare års tävlingsbidrag valde SVT att införa en röstningsbegränsning i telefon- och SMS-röstandet. Från och med detta år (2015) kunde man bara ringa och SMS:a som mest 20 gånger för det billiga/dyra telefon- och SMS-numren. Totalt alltså 80 samtal/SMS. Appröstningen var dock helt fri från begränsning.


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Göteborg, 7 februari)
 • Deltävling 2 (Malmö, 14 februari)
 • Deltävling 3 (Östersund, 21 februari)
 • Deltävling 4 (Örebro, 28 februari)
 • Andra chansen (Helsingborg, 7 mars)
 • Finalen (Stockholm, 14 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingar och Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med 11 internationell juryer.

 • Programledare
 • Sanna Nielsen och Robin Paulsson (med karaktären Filippa Bark (spelad av komikern Sissela Benn) som sidekick)

 • Vinnare
 • Måns Zelmerlöw
 • “Heroes”

 

Turnéstoppen 2015


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2015 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen