« Melodifestivalen 2012

Melodifestivalen 2014 »


robinstjernberg

Robin Stjernberg vann Melodifestivalen 2013! Foto: Olle Kirchmeier/SVT.


MELODIFESTIVALEN 2013. Den 53:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 2:a februari och 9:e mars 2013, där totalt 32 bidrag tävlade om segern.

 

Tävlingsupplägg

För tredje året året i rad valdes startfältet ut genom hälften urvalsjury och hälften av SVT själva, totalt 15 bidrag vardera. I september 2012 hölls en antagning som inbringade 2549 bidrag, och från den högen valde urvalsjuryn sina bidrag (efter granskning från SVT). Därefter tillsatte SVT sin del av startfältet.

Nytt för året var att SVT bjöd in en joker från Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa att delta som artist i Melodifestivalen. Den man valde ut var sångerskan Terese Fredenwall, som korades till vinnaren i riksfinalen i slutet av augusti 2012. Till sin medverkan i festivalen fick hon dock göra ett nytt bidrag eftersom att hennes P4-bidrag redan hade framförts i radio.

 

Webbjokerns uttagning gjordes om – igen

Efter tre år med ett allmänt wildcard som röstats fram av publiken via SVT:s hemsida valde SVT att skrota upplägget delvis. Jokerplatsen behölls men istället för en publikomröstning så röstades vinnaren istället fram internt av urvalsjuryn efter den nationella antagningen var avslutad. Momentet bytte också namn till Allmänhetens tävling. Vinnaren blev Elin Peterssons låt “Island” som också blev utvald att tävla.

 

Andra chansen gjordes om

I deltävlingarna beslutade tittarna genom två röstningsomgångar vilka två bidrag som skulle ta sig till final respektive Andra chansen (räknat per program). När det sedan var dags för Andra chansen kom en nyhet för publiken, och det var att Andra chansen nu var upplagd som ytterligare en deltävling med två röstningsomgångar. Enda skillnaden var att topp fyra gick till duellomgången där två finalplatser stod på spel.

Finalen hade sedan samma upplägg som tidigare år med elva röstande Eurovision-länder samt procentuell tittarröstning. Nytt för detta år var att finalen sändes från nybyggda Friends Arena istället för Globen (som det varit mellan åren 2002-2012).


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Karlskrona, 2 februari)
 • Deltävling 2 (Göteborg, 9 februari)
 • Deltävling 3 (Skellefteå, 16 februari)
 • Deltävling 4 (Malmö, 23 februari)
 • Andra chansen (Karlstad, 2 mars)
 • Finalen (Stockholm, 9 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingar och Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med 11 internationell juryer.

 • Programledare
 • Gina Dirawi och Danny Saucedo

 • Vinnare
 • Robin Stjernberg
 • “You”

 

Turnéstoppen 2013


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2013 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen