Melodifestivalen 2010« Melodifestivalen 2009

Melodifestivalen 2011 »


Anna Bergendahl vann Melodifestivalen 2010! Foto: Carl-Johan Söder/SVT.

Melodifestivalen 2010 var Sveriges uttagning till musiktävlingen Eurovision Song Contest 2010. Det blev den 50:e Melodifestivalen i ordningen sedan starten 1958. Tävlingen sändes på lördagar mellan den 6 februari och 13 mars 2010. Trion Måns Zelmerlöw, Christine Meltzer och Dolph Lundgren var programledare. Det här året utökades den internationella panelen något till att representera 6 av 11 platser bland finalens jurygrupper. Dessutom förändrades röstningen i deltävlingarna något då deltävlingsvinnarna slapp genomföra en andra röstningsomgång. En stor nyhet för året blev att SVT gav en särskild plats till allmänheten genom onlinetävlingen Webbjokern.

 

Så här såg turnéplanen ut för årets tävling (länkarna går till respektive delmoments egen sida här på ESC-Panelen):

Deltävling 1 (Örnsköldsvik, 6 februari)

Deltävling 2 (Sandviken, 13 februari)

Deltävling 3 (Göteborg, 20 februari)

Deltävling 4 (Malmö, 27 februari)

Andra chansen (Örebro, 6 mars)

Finalen (Stockholm, 13 mars)

 

Tävlingsupplägg

För nionde året i rad bestod Melodifestivalen av en sex veckor lång turné runt om i Sverige, där totalt 32 bidrag tävlade om segern. I respektive deltävling tävlade 8 bidrag och räknat per deltävling röstade tittarna vidare två bidrag till final och två bidrag till Andra chansen. En nyhet blev dock att röstningsförfarandet ändrades något då de bidrag som vann respektive deltävling slapp genomföra den andra röstningsomgången. Den tredje duellomgången i deltävlingarna slopades liksom internationella juryns wildcard. Däremot omvandlades 6 av 11 jurygrupper i finalen till röstande ESC-länder och de enda svenska jurystäderna som fanns kvar var Luleå, Umeå, Göteborg, Malmö och Stockholm.

En antagning hölls öppen under sommaren 2009 med stängning den 22 september. För dittills sista året kunde bidrag skickas in till tävlingen per post. Efter att antagningen var stängd tog SVT och Svenska Musikläggarföreningen över och gjorde en för-gallringen inför urvalsjuryns arbete. Denna urvalsjury, tillsatt av SVT, valde sedan ut 28 låtar. Sedan tillsatte SVT fyra jokrar (även det sista gången som detta system användes). 2010 års jokrar blev Salem Al Fakir, Pauline, Darin och Peter Jöback.

Inför varje deltävling släppte SVT smyglyssningar på varje bidrag. Klipp som var ca 60 sekunder långa och i studioversionsform. Av misstag råkade två av dessa smygklipp i fjärde deltävlingen publiceras för tidigt. Eftersom att klippen spreds som en löpeld över nätet valde SVT att i rättvisans namn publicera samtliga åtta bidrags smyglyssningar för den tävlingsveckan tidigare än planerat.

 

Allmänheten fick jokerplats i Melodifestivalen

Stor nyhet för året var att SVT införde en specialtävling för oetablerade låtskrivare, kallad Webbjokern. Om man aldrig tidigare hade givit ut musik på kommersiella skivbolag fanns möjligheten att få skicka in bidrag till den tävlingen, där segern var att få med sitt bidrag i Melodifestivalen 2010. SVT laddade sedan upp alla godkända bidrag på sin hemsida och sedan var det upp till tittarna att rösta fram vinnaren. Vecka för vecka sållades de bidrag som fått lägst antal röster tills det var en finalvecka med 10 bidrag kvar. Då ändrades reglerna att bidraget med lägst röster varje dag åkte ut. I finalen stod det sedan mellan tre bidrag där duon MiSt:s bidrag “Come And Get Me Now” vann. De framträdde sedan på scen med dansbandsgruppen Highlights.

Under tävlingen pågick följde ESC-Panelens skribenter André och Robban tävlingen. Alla dessa inslag går att hitta i denna artikel.

 

ESC-Panelen följde tävlingen

Under Melodifestivalen 2010 följde panelen tävlingen extra noga. Inte minst med våra personliga tankar (och festbilder) i Mellobloggen!

 

Turnéstoppen 2010

Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2010 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen