« Junior ESC 2016

Junior ESC 2018 »


JUNIOR EUROVISION 2017. Den 15:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest ägde rum i Georgiens huvudstad Tblisi den 26:e november 2017. Det var första gången som Georgien stod värd, även om man sedan tidigare hade tre segrar i bagaget. Tävlingen avgjordes i Olympic Palace under sloganen “Shine Bright” och totalt deltog 16 länder.

Georgien vann 2016 års tävling, men blev tilldelades värdskapet för tävlingen först i februari 2017. I regelverket för Junior Eurovision ingår nämligen inte automatiskt värdskap för den kommande upplagan vid seger. Istället brukar EBU numer tillfråga vinnarlandet först men tar gärna även in bud från andra intressenter. Detta har skett för Georgien förut, men det var således första gången deras TV-bolag accepterade uppdraget. Inför att tävlingen ens hade avgjorts meddelade EBU att man hade gett Vitryssland stafettpinnen för Junior Eurovision 2018, och detta för att ge det värdlandet mer tid för förberedelser.

 

16 länder deltog – Sverige avstod igen

I startfältet fanns ett land mindre med mot året innan och detta sedan både Bulgarien och Israel valde att hoppa av. Dock valde Portugal, som endast deltagit två gånger tidigare (2006 och 2007) att återkomma igen. Sverige deltog inte, vilket blev tredje året i rad som SVT eller TV4 inte vill delta i tävlingen.

Måndagen den 20:e november lottades startordningen för finalen. En nyhet blev att ordningen fastställdes med hjälp av lottning istället för att som i stora Eurovisionen lotta in de tävlande efter starthalvor. Startordningen kom nämligen att presenteras kort efter att lottningen var klar.

 

Tittaromröstningen tillbaka i ny form

Efter att EBU tagit bort tittaromröstningen i Junior Eurovision 2016 valde man att ta tillbaka den i 2017 års tävling. Däremot gjordes den om till en onlineomröstning vars resultat blev 50 procent av resultatet i finalen (andra halvan av resultatet i finalen baserades på nationell juryröstning). Onlineröstningen var öppen i två omgångar, först under två dagar före finalen (då korta klipp låg uppe på tävlingens hemsida) och därefter under ca 15 minuter efter att alla bidrag hade framförts live i programmet.

Onlinerösterna som hade inkommit omvandlades till procent och multiplicerades sedan med den totalsumma som tittarna kunde dela ut till bidragen (som var lika stor som jurygrupperna tillsammans). Därefter delades poängsummor ut, från den lägsta till den högsta summan. Vinnaren blev låten med högst totalpoäng, vilket i det här fallet blev Rysslands Polina Bogusevich och hennes “Wings”.

Inga gratis 12-poängare delades ut av EBU. Således kunde ett land hamna på noll poäng, även om detta inte hände.

 

Dramatik i omröstningen

Omröstningen bjöd på stor dramatik då jurygrupperna och tv-tittarna hade helt skilda åsikter om vem som skulle vinna. Efter juryröstningen hade värdlandet Georgien vunnit relativt överlägset – men de blev inte ens topp 10 i tittarröstningen, vilket slutligen bäddade för seger för Ryssland. Värdlandet blev istället totalt sett tvåa, följt av Australien på tredje plats. Nederländerna, som hamnade på fjärde plats, tog hem tittarröstningen. Men deras tittarpoäng på 112 poäng var inte tillräckliga för att gå om för seger. För att vinna hade Nederländerna behövt drygt 145 tittarpoäng, och så mycket fanns inte kvar när alla tittarpoäng (utom förstaplatsens) var utdelade.

 

Finalen

Sändes söndagen den 26 november 2017 med totalt 16 tävlande länder. Nedan står de tävlande enligt resultatordningen. Bidragslänkarna går till officiella musikklipp från finalen:

 

 1. Ryssland: Polina Bogusevich – Wings“, 188p
 2. Georgien: Grigol Kipshidze – Voice Of The Heart“, 185p
 3. Australien: Isabella Clarke – Speak Up“, 172p
 4. Nederländerna: Fource – Love Me“, 156p
 5. Vitryssland: Helena Meraai – I Am The One“, 149p
 6. Armenien: Misha – Boomerang“, 148p
 7. Ukraina: Anastasiya Baginska –Don’t Stop“, 147p
 8. Polen: Alicja Rega – Mój Dom“, 138p
 9. Malta: Gianluca Cilia – Dawra Tond“, 107p
 10. Serbien: Irina Brodić & Jana Paunović – Ceo svet je naš“, 92p
 11. Italien: Maria Iside Fiore – Scelgo (My Choice)“, 86p
 12. Makedonien: Mina Blažev – Dancing Through Life“, 69p
 13. Albanien: Ana Kodra – Don’t Touch My Tree“, 67p
 14. Portugal: Mariana Venâncio – Youtuber“, 54p
 15. Irland: Muireann McDonnell – “Suile Glasa“, 54p
 16. Cypern: Nicole Nicolaou – I Wanna Be A Star“, 45p

 

Lyssna gärna på en sammanfattad version av alla tävlingsbidrag här nedan (OBS! efter startordningen):

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen