« Inför ESC Vitryssland 2017

Inför ESC Vitryssland 2019 »


Det har blivit dags att presentera Vitryssland, som i år representeras av Alekseev med låten “Forever”. Vitryssland har startnummer 8 i den första semifinalen den 8:e maj.

 

Bakgrundsfakta

Bakgrundsfakta

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik

  • TV-kanal: BTRC
  • Första tävlingsåret: 2004
  • Senaste tävlingsåret: 2017 (17:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 6:a i final (2007)
  • Sämsta resultat: 22:a i semifinal (2006)
  • Uttagningsprocess 2018: Nationell final
  • Startnummer i semifinal 1: #08

Så här har Vitryssland placerat sig i Eurovision mellan åren 2008-2017:

  • Vitrysslands placeringar 2008-2017:

 

Vitryssland gjorde sin debut i Istanbul 2004, men det skulle dröja till 2007 innan de fick någon märkbar framgång i tävlingen. Men 2007 kom deras styrkebesked när Dmitry Koldun skickade Vitryssland till en sjätteplats i finalen, vilket är deras bästa resultat hittills. Någon sådan framgång har dock inte kunnat skådas efter det. Man har pendlat lite med att vara i final och åka ut, och de gånger man vart i final har det slutat på nedre halvan. Samma sak hände förra året då man slutade på sjuttondeplats. Anmärkningsvärt var det ifjol första gången som Vitryssland skickade en låt som sjöngs på vitryska.

En intressant notering är att en ukrainsk artist i år representerar Vitryssland.

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Vitryssland valde artist och bidrag genom en nationell final. En nationell antagning följt av en liveaudition avgjorde vilka bidrag som skulle tävla. Inför det avgörande momentet hade TV-bolaget BTRC beslutat att max 15 bidrag kunde utses och urvalsjuryn bestämde först att 11 bidrag kvalat in till finalen. Men bara dagar efter att juryns beslut kommit valde en av de utvalda (Sofi Lapina med låten Gravity) att dra sig ur tävlingen p.g.a. att det framkommit att bidraget Forever  som Alekseev fått med hade framförts före den 1:a september 2017, vilket i så fall hade brutit mot tävlingsreglerna. Trots att detta påpekats valde TV-bolaget BTRC att inte diskvalificera låten som tävlade och vann hela finalen. Senare har EBU fått förklaringen att låten inte brutit mot regelverket och att den därför kvarstår i tävlingen.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto hämtat från Eurovision.tv

Nikita Vladimirovich Alekseev, här under artistnamnet Alekseev, föddes den 18 maj 1993 i Kiev, Ukraina. Som tioåring startade Alekseev sitt första musikband så redan då var hans musikaliska planer igång. Efter skoltiden fortsatte Alekseev att studera på universitetet, men han kunde inte leva utan musik och startade gruppen Mova. Hur deras framgångar blev är dock oklara.

Alekseev har synts till i olika talangprogram. Efter att ha försökt komma med i ukrainska The Voice en gång och misslyckats totalt fick han en ny chans av ukrainska stjärnan Ani Lorak (tävlade för Ukraina i Eurovision 2008) och kom relativt långt. Men trots att han inte vann den säsongen så blev han en av de mer populära artisterna.

Alekseev har turnerat runt i Europa och är en välkänd artist i de östra delarna av Europa. Framförallt är han välkänd i Vitryssland och i år deltog han i deras Eurovisionuttagning med låten ”Forever” som vann både jury- och tittaromröstningen. Låten är gjord av Yevgeny Matyushenko (text) och Kirill Pavlov (musik).

 

Lyssna på Vitrysslands bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

 

 

 

Vissa länder, framförallt gamla Sovjetländer, har en tendens att vara ganska tondöva gentemot övriga Europa. Vitryssland är en sådan nation – och man lyckas förvånansvärt ofta hitta de underligaste bidragen att skicka till ESC. Årets vitryska bidrag påminner mig mycket om 00-talets och det tidiga 10-talets ratade öststatsbidrag – mörka, enkla och starkt inspirerade av storheter som Dima Bilan och Dmitry Koldun m.fl. Sen lyckades ju Europa utveckla sin musiksmak bort från detta, men i år verkar Vitryssland hittat tillbaka dit. Och detta, med en artist som knappt kan uttala ett enda engelskt ord rätt. Dessutom har de snickrat ihop en troligtvis mycket kostsam scenshow som ändå ser patetiskt enkel ut – lite som att nån sågat sönder datorskärmar och limmat på sig. Hur tänker man här? Jag skakar på huvudet och tycker synd om låtskrivarna, som när de skrev låten för ca 10 år sedan (förmodar jag) inte hade kunnat ana hur illa den skulle framföras.

 

 

När jag såg detta framträdande första gången så skrattade jag ordentligt. Hans outfit och hela presentationen var rent ut sagt pinsam. Sedan de gjorde om låten till den slutgiltiga versionen så har den växt en del på mig. Inte så att jag tycker den är en fantastisk låt, men så pass att den är ok att lyssna på och jag behöver inte skämmas lika mycket. Lämnar han dräkten från den nationella uttagningen kvar i hemlandet så kan det gå helt ok för Vitryssland.

 

 

Någonstans känns det som att det inte riktigt går att räkna ut vad Vitryssland kommer att skicka till Eurovision. Precis som många andra länder har det “sitt sound” men i år känns det mer som att man litar på gamla meriter från 00-talet än något som skulle kunna låta 2018. För “Forever” låter inte bara som en mycket omodern låt, den framförs också av en sångare som inte kan sjunga och som inte riktigt känns helt bekväm att sjunga på engelska. Nej, den här låten passerar mig bara obemärkt förbi och jag hoppas att så blir fallet även när det gäller live i Lissabon. Summa summarum, i år gillar jag inte det vitryska bidraget.

 

 

Ifjol stack Vitryssland ut som ett av de få länder som sjöng på sitt egna språk och verkligen satsade på ett lokalt sound med sin folkrocklåt. I år gör man en komplett 180-sväng, och försöker köra det klassiska “ung pojke med smörballad”. Ingenting som fångat mig direkt, samt att jag är ganska bekymrad över Alekseevs insats live. När han sjöng i uttagningen lät det väldigt surt. Samt att han inte sjunger på någon bra engelska, vilket märks genom att han betonar fel på flera ord i låten. Jag antar att det blir så när man har en låt som är på ett annat språk till första början och så försöker man göra en rak översättning utav det. 

 

 

Åh, herre min skapare vilken extrem nedgradering från Naviband (som för övrigt var min etta förra året.)! Första versionen, den som vann vitryska finalen var skaplig. Men sedan dess har de släppt en revamp. Låten som inte var mycket att ha till en början är nu i princip helt olyssningsbar. Att Alekseevs röst är obehaglig och att texten är fullkomligt vedervärdig gör inte saken bättre. Vitryssland har ju inte för vana att gå till final. Låt oss hoppas att de får stanna i semifinalen…

 

 

Från vinnarkandidaten Israel till en riktig högoddsare i form av Vitryssland. I år bjuder de på smörig pop av en sångare som älskar sitt utseende och säkert många därtill. Jag tycker också att Vitryssland nedgraderar sig från fjolårets succé med detta bidraget. Låten är absolut helt okej, men Alekseev är så långt från en vare sig bra artist eller framför allt en bra sångröst eller bra uttal på engelska. Det låter inte bra vare sig i studioversion och framförallt inte live (se nationella finalframträdandet). Han borde framfört låten på vitryska istället, så hade det säkert blivit ett bättre koncept. Vi i panelen verkar eniga om att vi inte tror det kommer gå så särskilt bra för Vitryssland i årets ESC.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen