Inför Eurovision 2018 – Schweiz« Inför ESC Schweiz 2017

Inför ESC Schweiz 2019 »


Det har blivit dags att presentera Schweiz, som i år representeras av Zibbz med låten “Stones”. Schweiz har startnummer 17 i den första semifinalen den 8:e maj.

 

Bakgrundsfakta

Bakgrundsfakta

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik

  • TV-kanal: SRF SRG
  • Första tävlingsåret: 1956 (Bidrag 1 & 2)
  • Senaste tävlingsåret: 2017 (12:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1956, 1988)
  • Sämsta resultat: 20:e i semifinal (2007)
  • Uttagningsprocess 2018: Nationell final
  • Startnummer i semifinal 1: #17

Så här har Schweiz placerat sig i Eurovision mellan åren 2008-2017:

  • Schweiz placeringar 2008-2017:

 

Schweiz är betraktad som Eurovision Song Contests födelseland, och med viss rätt då den första upplagan hölls i Lugano. Det året vann man dessutom med Lys Assia och hennes låt “Refrain”. Hon återkom till tävlingen två gånger till de efterföljande två åren och avslutade med att ta hem silver 1958. Sedan dess har landet haft vissa framgångar med enstaka topp 5-placeringar och pallplatser, men det var först 1988 som man fick ta guld igen med den numera meriterade kanadensiskan Céline Dion som vann en av de jämnaste omgångarna någonsin, bara en poäng före tvåan! Från år 2000 och framåt har det däremot inte alls stämt för Schweiz. Man har bara fått en topp 10-placering detta millennium och den kom 2005.

En intressant notering är att Schweiz just nu innehar det något tråkiga rekordet i att ha flest sistaplatser i Eurovisionens semifinaler. Sedan år 2004 har det blivit totalt fyra stycken (2004, 2010, 2015 och 2016). Detta rekord delar Schweiz dock med Lettland.

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Schweiz valde artist och bidrag genom den nationella finalen ESC 2018 – Die Entscheidungsshow. Inför uttagningen gjordes flera saker om bl.a. att TV-bolaget SRF nu ville prioritera bidrag från schweiziska medborgare. Dessutom slopades kravet på att artist och bidrag behövde hänga ihop.

Efter en del omstruktureringar i upplägget hölls en nationell antagning som avslutades i september 2017. Därefter fick en jurygrupp i uppdrag att lyssna igenom och välja ut ett antal finalister till finalen. Juryn sades på förhand bestå av “musikproffs, medieprofiler, Eurovisionfans och musikälskare i Schweiz”. Totalt valde juryn ut 6 bidrag till finalen, där några av bidragen hade delvis svenskt upphov. Till finalen bjöds internationella jurygrupper in som tillsammans med tv-tittarna fick rösta fram vinnaren.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto hämtat från Eurovision.tv

Zibbz är en schweizisk musikduo bestående av syskonen Corinne ”Coco” Gfeller (född 6 juni 1985) och Stefan ”Stee” Gfeller (född 11 mars 1987). De kommer ursprungligen från Zürich i Schweiz men de bor även i Los Angeles i USA. De bildade Zibbz år 2008 och själva gruppnamnet ska betyda syskon. Mellan åren 2011 och 2015 hade Zibbz en realityshow om deras liv i USA och om vägen i musikindustrin. Denna serie sändes på den schweiziska kanalen Joiz. År 2013 släppte Zibbz sitt första musikalbum, som år 2017 följdes upp med nästa album.

I år kom Zibbz med i Schweiz nationella uttagning med sin låt ”Stones” som efter jury- och tittaromröstningen stod som segrare. Låten har Zibbz gjort tillsammans med låtskrivaren Laurell Barker.

 

Lyssna på Schweiz’ bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

 

 

 

Schweizarna har numera, precis som tyskarna, ganska svårt att få till bra placeringar i ESC. Detta har tidvis varit lite oförtjänt, och årets schweiziska bidrag är ännu ett exempel på ett bidrag som är riktigt bra – men kanske inte för ESC. “Stones” är ett snyggt producerat, modernt och kaxigt bidrag, som slår an på en mörk sträng i tävlingen, precis som årets bulgariska bidrag. Men, tyvärr är det inte alltid en lukrativ sträng att slå an på, tvärtom tror jag det här riskerar att missa finalen just p.g.a. både stämningen och tonen i låten. Till detta kommer problemet att Bulgarien, som har en betydligt bättre låt i samma genre, tävlar i samma semifinal. Tyvärr känns därför detta som ett stolpskott – igen – för Schweiz, trots att låten faktiskt är riktigt bra. Från mig får den iallafall en klar 3.5!

 

 

Jag vill verkligen gilla detta bidrag mer än vad jag gör. Den har alla ingredienser för att vara ett bidrag som jag vanligtvis skulle tycka om, men det känns som att den sista ingrediensen saknas. Det är kaxigt, modernt, rockigt och ganska catchigt, men ändå är jag inte såld på det. Har ingen riktigt förklaring till varför heller. Schweiz har haft det tufft de senaste åren och jag tror tyvärr att Zibbz får nöja sig med ett framträdande på tisdagskvällen.

 

 

Ifjol var Schweiz min stora favorit då de skickade gruppen Timebelle, men på grund av ett inte allt för bra liveframträdande gick det inte så bra som jag hoppades. Ändå gillar jag fortfarande fjolårets tävlingsbidrag mer än vad jag gillar “Stones”, även om årets låt är en av de bättre i årets startfält. Jag tycker så här: Zibbz bjuder på en av de modernare låtarna och numren, men det faller på att det blir lite för mainstream. Jag har försökt och försökt få upp Schweiz på min topp 10-topplista över alla bidrag, men hur jag än vrider och vänder så är det för mycket som saknas för att det ska bli “bra”. I själva Eurovision hoppas jag dock att Schweiz tar sig till final, men jag är tveksam till att det kan bli några större framgångar trots ett betydligt sent startnummer. Det finns en risk att de kommer sämre än vad de förtjänar.

 

 

Det här är en av de mer intressanta låtarna Schweiz har skickat på ett bra tag. Här har vi en låt som är ganska attitydfylld och vet var den vill komma. Detta stärks av en tung basgång som får stå för hooken med dess “mhm”-tongång. Budskapet till låten är också bra, en låt som berör mobbar-mentaliteten som tycks bli allt mer vanlig vart man än går. En sak som stör mig dock är att Corinne har en tendens att “översjunga”, och skulle hon låta surt i nån passage på grund av det, då kan det orsaka en del skada i låten. Man får hoppas att hon inte tar för stora risker när det väl kommer till kritan.

 

 

Som jag skrev inför landets nationella final så är Schweiz ett av mina favoritländer i eurovision. Då påpekade jag att det inte gått så bra för dem på sistone. Min teori var att Schweiz de senaste åren kört på ett förlorande koncept, nämligen att man skickar en kvinnlig sångerska som sjunger en powerballad och som sedan mördade finalchanserna med ett uselt framträdande. Jag älskade både ”Time to shine” och ”Apollo” och anser än idag att båda bidragen var mer än värdiga en finalplats.

Jag påpekade även att landet borde skicka någonting annorlunda och hade låten Compass som favorit. I slutändan vann som bekant låten Stones en låt med mycket attityd och rockig framtoning.
Det är definitivt ingen powerballad, och de bryter det mönstret landet har haft de senaste åren. Frågan är hur det kommer att fungera i Lissabon. Jag hoppas personligen att Zibbz ska gå till final, de förtjänar det verkligen. Och andra sidan så förtjänade bidragen Era Stupendo”, “The highest heights”, Il pleut de l’or”, “Unbreakable”, “You and me” (Som för övrigt är tidernas mest underskattade ESC-bidrag), Time to shine” & “Apollo” också finalplatser. Men samtliga misslyckades brutalt…

 

 

Här har vi en låt som jag gillade skarpt när Schweiz hade sin nationella final. Då tyckte jag att det var en riktigt bra låt. Allt eftersom tiden har gått har den bara sjunkit för mig och jag tycker mer att det är en i raden av alla utfyllningar till låtar numera. Schweiz har haft det tufft i tävlingen och likt Finland och Island inte heller varit i final sedan år 2014. Jag har svårt att se att den negativa trenden bryts i år utan det lär nog inte bli någon final för Schweiz i år heller.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Eurovision 2019

Inför Finalen

Panelens topplista

Repetitionsbloggen

Nyheter


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen