Inför Eurovision 2018 – San Marino


Det har blivit dags att presentera San Marino, som i år representeras av Jessika feat. Jenifer Brening med låten “Who We Are”. San Marino har startnummer 4 i den andra semifinalen den 10:e maj.

 

Bakgrundsfakta

Bakgrundsfakta

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik

  • TV-kanal: SMRTV
  • Första tävlingsåret: 2008
  • Senaste tävlingsåret: 2017 (18:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 24:a i final (2014)
  • Sämsta resultat: 19:e i semifinal (2008)
  • Uttagningsprocess 2018: Nationell uttagning
  • Startnummer i semifinal 2: #04

Så här har San Marino placerat sig i Eurovision mellan åren 2008, 2011-2017:

  • San Marinos placeringar 2008, 2011-2017:

 

San Marino är den senaste mikrostaten som gjort debut i Eurovision, och är nu den enda som fortfarande aktivt deltar. Sedan 2000-talet har mikrostater haft en rejält brant uppförsbacke, Monaco missade finalen tre gånger på raken innan de hoppade av, Andorra missade på sex försök och hoppade av dem med. San Marino har inte haft det så lätt heller, man har i många fall varit långt bort från en finalplats, med undantaget 2014 där man faktiskt lyckades ta sig upp, även om det sen kraschlandade till en 24:e plats. Men sen dess har landet inte varit i närheten, och senaste gången lyckades man bli sist med endast en poäng.

En intressant notering är att San Marino första gången har anordnat en egen (inter)nationell final. Tidigare har landet alltid valt artist och bidrag internt.

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

San Marino valde artist och bidrag genom tävlingen 1in360. Artister ifrån hela världen fick ladda upp en video med sig själv för att tävla om en plats i tävlingen. Därefter valdes elva tävlande ut, dels från en juryurval men också tre stycken wildcards (varav en av platserna hade reserverats åt en artist som faktiskt var ifrån San Marino). Varje tävlande fick sedan två bidrag av en jury som de framträdde med i två semifinalprogram innan juryn beslöt vilket bidrag som respektive artist skulle tävla med. I finalen röstades sedan vinnaren fram genom olika röstningsmetoder.

Tävlingen 1 in 360 var ett samarbete mellan TV-bolaget SMRTV samt det brittiska företaget 1in360.com

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto hämtat från Eurovision.tv

Jessika Muscat föddes den 27 februari 1989 i Mosta, Malta. Hon är både sångerska och skådespelerska, som till dags dato har tävlat i Maltas nationella uttagning åtta gånger men har aldrig vunnit. Som barn försökte hon få representera Malta i Junior Eurovision (2004) men lyckades inte med det. Hon har tävlat i Maltas nationella uttagning till Eurovision Song Contest ett flertal gånger och har totalt sett ställt upp med tio bidrag genom åren 2008-2016. I år prövade hon sin lycka i San Marinos uttagning istället och kom med.

Efter att ha blivit utvald att framträda med låten “Who We Are” med med den sanmarinske rapparen IROL hoppade IROL plötsligt av och platsen ersattes då av Jenifer Brening (född 15 december 1996 i Berlin, Tyskland). Jenifer har tidigare tävlat i den tyska talangshowen Deutschland sucht den Superstar, men i år (2018) sökte hon sig precis som Jessika Muscat till San Marinos uttagning och kom med. Duon Jessika feat. Jenifer Brenning blev slutligen vinnaren av finalen och är därmed San Marinos Eurovisionrepresentant 2018.

Låten “Who We Are” är gjord av Mathias Strasser, Christof Straub, Zoë Straub, Jenifer Brening och Stefan Moessle. Bidraget kan beskrivas som upptempo-pop med ett inslag utav hiphop.

 

Lyssna på San Marinos bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

 

 

We are the heroes of our time!! Oah oaaah oh oh….. Eller? Var det inte den låten? Skumt.. De låter mycket lika… Frågan är hur mycket man kan sno ifrån en Eurovisionvinnare utan att det blir plagiat? Det är ju en juridisk fråga, som jag inte kan svara på. Men hur mycket kan man sno ifrån en Eurovisionvinnare innan det blir patetiskt? Betydligt mindre än vad San Marino har gjort – helt uppenbart. Det här är pinsamt – och rent löjeväckande beteende från San Marino då man så uppenbart har baserat nästan hela sitt bidrag på Måns Z:s vinnarlåt från 2015. Trots att landet hade en spännande och förvånansvärt bra uttagning, så blev resultatet ännu en bottennotering. Tänk om, och tänk rätt nästa gång!

 

 

Jag vet inte vart jag ska börja. Vi börjar med en fråga; Är detta årets sämsta bidrag? Absolut. Ibland undrar jag om man i San Marino inte har tillgång till musik från resten av världen. Trots att man gjort sig av med Valentina Monetta och Ralph Siegel så lyckas man ändå med bedriften att skicka den sämsta låten i tävlingen. Inte bara har de mer eller mindre tagit “Heroes” och gjort en sämre kopia av den, de har dessutom klämt in en rap-del i låten. Detta är en låt man inte kan beskriva, utan man måste uppleva den för att inse hur dåligt det är. Jag skrattar varje gång jag hör den och skämskudden åker fram och jag vill kväva mig i den när hon börjar rappa. Kom ihåg att jag inte skrattar för att det är kul, utan för detta är 3 minuter av ren cringe! Jag hade uppmanat San Marino att bara ge upp, men jag känner att jag behöver min dos av 3 minuters cringe minst en gång per år.

 

 

San Marino, ni anordnade en stor uttagning för att välja något seriöst till Eurovision som skulle kunna hålla hela vägen och vad händer? Jag fattar ingenting!

Låten ni har valt ut är bedrövligt dålig och även i år kommer jag bli tvungen till att ta upp skämskudden när jag ska titta på programmet. Anledningarna är enkla: 1) er låt är väldigt lik en tidigare vinnarlåt (Måns Zelmerlöws “Heroes”) samt 2) ni valt att lägga in en hiphop-del som känns ungefär lika motiverad som ett dåligt julklappsrim. Det som jag är allra mest förvånad över är att österrikiska artisten Zoë har varit med och gjort detta. Hon var en av mina favoriter i Stockholm 2016, men här verkar allt ha gått helt bananas.

Det enda positiva med allt detta är att sångerskan Jessika Muscat, som sjunger merparten av låten, levererar bra live och jag unnar henne att hon får tävla i Eurovision efter så många försök på hemmaplan på Malta. Men då borde det ha fått bli med en bättre låt, för det här haveriet till bidrag förtjänar inte mer än en sistaplats.

 

 

San Marino testade ett nytt koncept att välja låt och artist som såg ganska intressant ut, men precis som i många fall byggdes inte Rom på en dag. Utan att bli för långrandig kan jag konstatera att hur det hela sköttes säkert gav en del huvudvärk för mikrostaten.

Själva låten då… jag ska inte vara så cynisk att säga att den är totalt plagierad av “Heroes” (Sverige 2015). Det finns vissa likheter, javisst, men jag ser de tydliga skillnaderna också. Egentligen ganska hyfsad låt som inte gör så värst mycket väsen av sig. Rappartiet hade jag i och för sig kunnat acceptera i sig självt, men jag tyckte inte det gifte sig så bra med resten av låten.

 

 

San Marino är mitt absoluta favoritland i eurovision. Jag älskar alla deras bidrag och har haft dem i min topp 10 varenda år de tävlat. Du som läser tror säkert att jag är ironisk. Men jag är faktiskt helt seriös. Vad som är oerhört tråkigt är att landet är så smärtsamt underskattat i tävlingen. Inte en enda gång har de fått den framstående placeringen de förtjänat sedan debuten 2008.
Årets bidrag är en catchy poplåt. Texten är inte så märkvärdig. Men jag rycks med i melodin och kommer ofta på mig själv med att nynna på den. Dessutom gillar jag Jessika och Jenifers attityd på scenen. De är coola och kaxiga, men inte på ett överdrivet sätt (som exempelvis Netta från Israel…)
Jag nog är den enda i panelen. Kanske till och med den enda i hela Europa som är fullkomligt övertygad om att San Marino kommer att gå till final (Nej jag är fortfarande inte ironisk). Visst, de har ett dåligt utgångsläge. Men det har funnits sämre bidrag med mycket sämre utgångslägen som ändå lyckats kvalificera sig till finalen. Låten är asgrym och jag är övertygad om att Jessika och Jenifer kommer göra ett supergrymt framträdande. Lägg även till att de har goda chanser att få höga poäng av Malta & Tyskland, länderna som artisterna härstammar ifrån. Italien som är deras enda grannland. Och Montenegro, som har för vana att ge poäng till dem. Heja San Marino!

 

 

Jag är glad att en av mina absoluta favoritartister från Malta får möjligheten att tävla i Eurovision efter flera försök att nå dit med sitt hemland. Det är bara så synd att hon inte kommer dit med en tillräckligt bra låt. Det första jag tänkte på när jag hörde denna låten var att det är en exakt kopia av Måns Zelmerlöw’s “Heroes” i refrängen. Det här kommer inte fungera. Det är alldeles för rörigt och platt. Givetvis stannar denna i semin utan tvekan. San Marino var nära på att stå över årets tävling och kanske dröjer det till vi får se dem i tävlingen igen om det blir fiasko i år igen?

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Eurovision 2019

Inför Finalen

Panelens topplista

Repetitionsbloggen

Nyheter


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen