Inför Eurovision 2018 – Polen« Inför ESC Polen 2017

Inför ESC Polen 2019 »


Det har blivit dags att presentera Polen, som i år representeras av Gromee feat. Lukas Meijer med låten “Light Me Up”. Polen har startnummer 11 i den andra semifinalen den 10:e maj.

 

Bakgrundsfakta

Bakgrundsfakta

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik

  • TV-kanal: TVP
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2017 (22:a plats i finalen)
  • Bästa resultat: 2:a i final (1994)
  • Sämsta resultat: 19:e i semifinal (2011)
  • Uttagningsprocess 2018: Krajowe Eliminacje
  • Startnummer i semifinal 2: #11

Så här har Polen placerat sig i Eurovision mellan åren 2008-2017:

  • Polens placeringar 2008-2017:

 

Polen gjorde sin debut i Eurovision 1994 och fick till en strålande debut då man lyckades bli tvåa. Efterföljande låtar gick däremot inte alls lika bra, man höll sig ofta på nedre halvan av resultattavlan i många fall, förutom 2003 då man lyckades bli sjua. När semifinalsystemet infördes 2004 lyckades Polen bara kvala sig vidare till final en gång, och då slutade man näst sist. 2012 hoppade Polen av tävlingen, mest sannolikt p.g.a. ekonomiska grunder, innan man sen kom tillbaks 2014, med “My słowianie”, som åter tog Polen till final. Sedan dess har man lyckats utveckla en fin svit genom att inte missa någon final, ofta tack vare större stöd från tittarna jämfört med juryn.

En intressant notering är att detta är första gången som det polska bidraget har svenska musiker bakom sig. Bidraget är producerat i Sverige och skriven av svenskar – och dessutom framfört av en svensk artist (Lukas Meijer). Detta trots att svenska låtskrivare och artister under nästan ett decennium tävlat i den polska uttagningen: bl.a. duon Man Meadow, 2008, och låtskrivarna Anders Wrethov och Linnea Deb, 2016.

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Polen valde artist och bidrag till Eurovision 2018 via den nationell finalen som gick under namnet Eliminacje Krajowe. Detta var tredje året i rad som Polen höll en nationell uttagning med en final där en jury tillsammans med tv-tittarna beslutade vem som skulle få äran att representera Polen i Eurovision Song Contest 2018.

Startfältet bestod av 10 tävlande, vilka hade tagits ut genom en nationell antagning. Denna pågick mellan början av december till 1 februari och därefter tog en jury ut tävlingsbidragen.

Den 3:e mars hölls finalen och vann gjorde duon Gromee feat. Lukas Meijer med låten“Light Me Up”.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto hämtat från Eurovision.tv

Andrzej Gromala , som artist känd som Gromee, föddes den 14 december 1978 i Kraków i Polen. Han har sedan 2011 varit aktiv som DJ under namnet Gromee och släppt ett antal singlar genom sitt produktionsbolag Kingztown music. I den polska motsvarigheten till Grammis-galan vann Gromee 2017 pris för bästa DJ/producer.

Lukas Meijer föddes den 21 augusti 1988 i Ulricehamn i Sverige. Han studerade vid Uppsala universitet och var tidigt en lovande talang i ishockey. 2013 valde han dock att satsa på musiken och blev ledsångare i rockbandet No sleep for Lucy. 2017 inledde han ett samarbete med Gromee, och tillsammans producerade de singeln “Without you”.

Samarbetet mellan Meijer och Gromee fortsatte när de ställde upp i och vann den polska Eurovisionuttagningen 2018 med låten “Light me up”, som de gjort tillsammans med de svenska låtskrivarna Mahan Moin och Christian Rabb. Mahan Moin har tidigare tävlat i svenska Melodifestivalen (2014) med låten “Aleo” men har därefter främst synts som låtskrivare åt andra artister.

 

Lyssna på Polens bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

 

 

 

Polen chockar mig faktiskt lite i år, framförallt då man väljer ett mycket uppdaterat house-inspirerat bidrag som lätt hade platsat på svensk radio. Nog för att man också har en svensk DJ, Lukas Meijer med sig, men denna typ av bidrag är generellt ganska ovanlig i Eurovision och extremt ovanlig för Polen. Hur kommer då detta Avicii/SHM-nummer att stå sig i ESC? Nja, trots att låten känns oerhört uppdaterad så lyfter den aldrig och jag har svårt att se den här framförd live på scenen. Men bara ambitionsnivån tycker jag är värd en plats i finalen – om än att vi ju inte har någon topplacering här på något sätt.

 

 

Jag avskyr hela den här DJ-trenden och housemusiken. Aldrig förstått mig på folk som går och ser DJs live. Det är som att gå på ett stand-up gig och komikern sätter på en dvd och går av. Jag försöker hitta något positivt i detta bidrag, men det finns verkligen ingenting som faller mig i smaken. Det låter dessutom som utdaterad housemusik. Såhär lät det ungefär vid 2010 när man var ung och hängde på nattklubbarna. Gillade det inte då och jag gillar det inte idag heller.

 

 

När det gäller Polen i år får jag väldigt mycket flashbacks till när The Attic feat. Therese ställde upp i Melodifestivalen 2007 med just en sådan här låt. När sedan en liknande låt dyker upp i tävlingen igen fast 11 år senare tycker jag att det bara känns ointressant och väldigt passé. Det blir väldigt mycket dans för ingenting.

 

 

Musikaliskt sett är den här låten ingenting speciellt för mig alls. Det är medioker sommar-house som gör sig bäst antingen i nån ångig nattklubb och/eller Summerburst och enbart där. Så då tycker jag givetvis att Eurovision är fel forum. Vidare blev jag förvirrad när jag såg liveframträdandet. Lukas Meijer såg ut som att han inte fattade vad det var för scen han stod på, där han stod i full rockutstyrsel med gitarren i högsta hugg! Och så har vi den förbannade sångsamplar-effekten efter refrängen som aldrig tycks hamna rätt i tonläge.

 

 

I vanliga fall så gillar jag inte EDM-musik. Allt låter ungefär likadant och på tok för modernt. Men den här låten fungerar för mig helt enkelt. Den är skön att lyssna på och jag skulle inte ha någonting emot om Polen knep en finalplats, även om jag har andra favoriter.

 

 

Sedan Polens återkomst i Eurovisionen år 2014 har man lyckats ta sig till final samtliga gånger sedan dess. Fortsätter framgångarna även i år? Denna sköna uptempo-låten är enkel att ta till sig och konstellationen påminner väldigt mycket om Norges ESC-bidrag från ifjol med en DJ och en frontsångare. En upplyftande partylåt helt enkelt. Framträdandet från den polska nationella finalen lät inte helt hundra, men jag hoppas verkligen det låter bättre när den framförs i Lissabon. I studioversionen låter allt perfekt.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Eurovision 2019

Inför Finalen

Panelens topplista

Repetitionsbloggen

Nyheter


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen