« Inför ESC Malta 2017

Inför ESC Malta 2019 »


Det har blivit dags att presentera Malta, som i år representeras av Christabelle Borg med låten “Taboo”. Malta har startnummer 12 i den andra semifinalen den 10:e maj.

 

Bakgrundsfakta

Bakgrundsfakta

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik

  • TV-kanal: TVM/PBS
  • Första tävlingsåret: 1971
  • Senaste tävlingsåret: 2017 (16:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 2:a i final (2002 & 2005)
  • Sämsta resultat: 22:a i semifinal (2007)
  • Uttagningsprocess 2018: Malta ESC 2018
  • Startnummer i semifinal 2: #12

Så här har Malta placerat sig i Eurovision mellan åren 2008-2017:

  • Maltas placeringar 2008-2017:

 

Malta prövade lyckan i Eurovision för första gången 1971. Det gick inte alls vägen, man slutade sist. Inte så mycket bättre blev det året efter då man blev sist igen. Efter det hoppade Malta av, innan man kom tillbaks 1975 och hamnade på tolfteplats innan man sen försvann igen. Denna gång kom Malta inte tillbaks igen förrän 1991 och då började man få saker att stämma bättre, man blev sexa i comebacken för att sen ta bronset året efter, och hade under både 90-talet och första halvan på 00-talet lyckats bärga hem två silvermedaljer och två bronsmedaljer. Ett bra facit för ett såpass litet land, trots att man aldrig vunnit. På senare år har man inte lyckats få till det, sett till finalplatser har Malta kommit och gått under en ganska lång tid sen 2008. I fjol hamnade man på en snöplig sextondeplats i semifinalen. Ska Malta ta sig tillbaks till finalen i år?

En intressant notering är att årets maltesiska bidrag är skrivet av svenske Thomas G:son. Låten är därmed hans 14:e Eurovisionbidrag, och hans allra första för Malta. Han har tidigare skrivit bidrag för Sverige, Norge, Danmark, Spanien, Cypern och Georgien. G:son är dock långt bakom legendaren Ralph Siegel som har haft 24 bidrag med i Eurovision, dock bara för 5 olika länder.

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Malta valde artist och bidrag genom programmet Malta Eurovision Song Contest 2018. Man valde att föra andra året i rad enbart anordna en finalkväll. Ifjol slopade nämligen Malta semifinal/semifinaler inför finalen och så blev det även till 2018 års uttagning.

TV-bolaget TVM/PBS valde även att göra om lite kring antagningen. Istället för att hålla den öppen under en begränsad tid hade man deadline den 1:a september. Totalt inkom 129 bidrag, vilka en jury fick lyssna igenom och gallra ur. Juryn valde att låta totalt 30 bidrag kvarstå i tävlingen. Efter att detta blev känt fick en sjumannajury i uppdrag (oklart om det var samma jury som tidigare) att göra slutvalet om de tävlande som sedan kom att väljas ut till den nationella finalen. Den jury som gjorde slutvalet behöll 16 tävlande som fick delta i finalen.

Finalen avgjordes i direktsändning den 3 februari i Malta Fairs & Conventions Centre i staden Ta’ Qali, där enbart tittarna hade makten att rösta fram vinnaren.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto hämtat från Eurovision.tv

Christabelle Borg föddes den 28 april 1992 i Mgarr på Malta, där hon också växte upp. I tonåren drogs hon in i nöjesvärlden som programledare för de maltesiska ungdomsprogrammen Teen Trouble och Teen Traffic. Hon försökte också vinna den maltesiska uttagningen till Junior Eurovision Song Contest 2005, med låten “Going wild” men lyckades inte vinna.

Senare valde hon att flytta till Los Angeles där hon studerade music på Mount St. Mary’s collage. Hon återvände hem sedan till Malta för att utbilda sig till revisor. Emellertid gav hon inte upp musiken utan deltog 2014, 2015 och 2016 i den maltesiska uttagningen till Eurovision – dock med en andraplats som bästa resultat. 2018 gjorde hon ett nytt försök och vann till slut med bidraget “Taboo”. Låten gjorde hon tillsammans med svenskarna Thomas G:son och Johnny Sanchez – och handlar om att bryta tabun omkring psykisk ohälsa.

 

Lyssna på Maltas bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

 

 

 

Jag är rädd för att Malta helt verkar ha tappat motivationen i år – detta är landets klart sämsta bidrag på åtminstone 6 år. För det första är det ett av flertalet bidrag i år som fokuserar helt på aktuella samhällsfrågor – i detta fall psykisk ohälsa. För att göra oss alla förvirrade har de dock producerat någon konstig “Hunger games”-musikvideo till detta, så jag undrar hur seriösa de faktiskt är med låtens budskap? Utöver detta saknar låten dessutom en refräng – vilket ändå får räknas som en stor blunder i en tävling vars första vinnarbidrag hette just “Refrain”. Låten är heller inte i övrigt speciellt intressant eller välproducerad och jag ser därför ingen anledning till att ge mer än en etta i betyg. Lägg därtill att jag kommer att hålla tummarna för att Maltas förvirrande dåliga bidrag missar finalen i år!

 

 

Som vanligt skickar Malta samma bidrag år in och år ut. Förutom “Coming Home”, som bröt den trenden, kör man med nästan samma tråkiga stuk år efter år. Inte konstigt att de aldrig vinner. Det är lika tråkigt och långt ifrån vad Europa vill ha, speciellt 2018. Dock är det något litet jag gillar med Christabelle. Men bidraget är alldeles för svagt för att ge Malta någon vettig slutplacering.

 

 

Jag begriper mig inte riktigt på Maltas “Taboo”. Den enda känsla jag får är att det känns väldigt mycket Loreen 2012 över allting. Nu har ju Thomas G:son varit med och gjort låten så det är inte så konstigt att man kan känna igen vissa detaljer. Nej, det här är bara en märklig röra av allt möjligt. Jag ger 1 poäng till Christabelle för att hon är en duktig sångerska, resten förstår jag mig inte riktigt på.

 

 

En ganska enkel stapplande poplåt, där jag åter tycker verserna blir bättre än refrängen. Däremot såg jag väldigt tydligt på liveframträdandet att man vill få fram budskapet så tydligt det går, vilket är värt beröm här med tanke på hur psykisk ohälsa fortsätter stigmatiseras i en alltför stor utsträckning, vilket titeln “Taboo” tydligt klargör. Däremot tycker jag inte riktigt Christabelle känns helt dedikerad till ämnet… jag vet inte riktigt var skon klämmer, men det är någonting med hennes scenspråk som inte gifter sig med låten och dess tänk.

 

 

Tyckte mycket om den här först, till en början var den till och med i min personliga topp 10. Texten är grymt bra och har ett starkt budskap. Själva melodin har jag dock lyckats tröttna på. Risken är att man lätt glömmer bort en sådan här låt. Om Malta mot förmodan går till final lär det bli en bottenplacering.

 

 

Malta skickar allt som oftast något som faller mig i smaken och så är fallet även denna gången. Det är en riktigt fartig låt med power som har ett viktigt budskap om att bryta psykisk ohälsa och om att tala om problemen istället för att hålla de inom sig. Extra kul att svenska Thomas G:son ligger bakom bidraget. Han har ju haft med framgångsrika ESC-bidrag tidigare och t.om vunnit tävlingen med “Euphoria” 2012. Dock är låten “Taboo” långt ifrån en vinnarkandidat. Min gissning är att Malta kommer få det svårt att ta sig vidare med detta bidrag. Det behövs en fantastisk scenshow för att de på något sätt ska ha en chans.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen