« Inför ESC Lettland 2017

Inför ESC Lettland 2019 »


Det har blivit dags att presentera Lettland, som i år representeras av Laura Rizzotto med låten “Funny Girl”. Lettland har startnummer 14 i den andra semifinalen den 10:e maj.

 

Bakgrundsfakta

Bakgrundsfakta

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik

  • TV-kanal: LTV
  • Första tävlingsåret: 2000
  • Senaste tävlingsåret: 2017 (18:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 1:a i final (2002)
  • Sämsta resultat: 19:e i semifinal (2009)
  • Uttagningsprocess 2018: Supernova 2018
  • Startnummer i semifinal 2: #14

Så här har Lettland placerat sig i Eurovision mellan åren 2008-2017:

  • Lettlands placeringar 2008-2017:

 

Lettland deltog för första gången i Eurovision när det hölls i Stockholm år 2000 och fick en suverän start då Brainstorm tog hem bronset. Året efter halkade man ner på en artondeplats och skulle ha varit uteslutna år 2002 om det inte vore för att Portugal hoppade av. Detta ledde i stället till att Lettland vann! Men sedan dess har det inte alls fungerat för dem. Kraschlandning som värdland (24:e plats), finalmiss i 2004 som var första året med semifinal. En lite bättre period kom mellan 2005-2008 där man först blev femma, och sen varit i final samtliga de åren, innan den verkliga sorgeperioden kom från och med 2009. Lettland hade fram till 2015 missat finalen sex gånger på raken, och dessutom kommit sist i semin tre av dessa! 2015 lyckades man vända den sorgliga trenden genom att sticka iväg till en sjätteplats, men nu senast återkom fadäsen med att komma sist i sin semifinal för fjärde gången! Var det här bara en tillfällighet?

En intressant notering är att årets lettiska representant, Laura Rizzotto, faktiskt har portugisiskt påbrå. Hennes mamma är nämligen portugis-brasilian och har efternamnet de Cavalho – liksom en av Portugals stora Eurovisionstjärnor Paolo de Carvalho som bl.a. deltog i tävlingen 1974.

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Lettland valde artist och bidrag genom programmet Supernova. I år var den fjärde säsongen med Supernova och denna gång tävlade 21 artister i tre heats där slutligen åtta tävlande nådde final.

Supernova 2018 kom likt de tidigare säsongerna att bestå av 3 heats och en final, men med skillnaden att LTV inte tog med något uppsamlingsheat denna gång. Istället var det tre heats om 7 tävlande i varje program där två bidrag röstades av jury och tittarna till final. Dock kom ytterligare två bidrag med till finalen, i det ena fallet i form av ett tekniskt missöde med röstningen (som gjorde att fel finalist ropades upp) och i andra fallet i form av ett wildcard.

Finalen avgjordes också av jury och tittarna.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto hämtat från Eurovision.tv

Laura Rizzotto föddes den 18 juli 1994 i Rio de Janeiro i Brasilien. Hennes föräldrar har sitt ursprung i både Lettland och Brasilien, men hon växte mestadels i USA, närmare bestämt i Minnesota. Hon utbildade sig i Boston, Los Angeles och New York, men började 2009 sin professionella musikaliska karriär som 15-åring. Hon blev snart signad av Sony Music och producerade flera skivor. Hon kom även att göra annat åt bolaget, bl.a. arbeta som portugisisk språkcoach åt Jennifer Lopez. Lauras medverkan i Supernova 2018 var faktiskt hennes första stora uppträdande i Lettland.

Den låt som hon ska tävla med heter “Funny Girl” och den har Laura gjort både text och musik själv.

 

Lyssna på Lettlands bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

 

 

 

Årets lettiska bidrag är ett snyggt producerat och tämligen unikt bidrag – som lär sticka ut. På samma sätt som mina tankar omedelbart förs till 90-talets Neneh Cherry, lika tidlös känns själva låten. Detta kommer nog därför låta lika bra om 20 år, som det låter idag. Problemet är tyvärr att “Funny girl” knappast är någon kioskvältare – och än mindre ett vinnarbidrag. Om publiken är intresserad av uppdaterad pop eller minnesvärda scennummer så kommer det här bidraget aldrig nå finalen. Istället spår jag att Lettland ännu en gång får se finalen från läktarna. 

 

 

En väldigt svårbedömd låt tycker jag. Det är inget i den som får den att sticka ut för mig. Den väcker inga känslor inom mig, varken positiva eller negativa. Jag glömmer bort den lika snabbt som jag lyssnat färdigt på den. Lettland försöker vara annorlunda och artistiska, men för mig blir det bara tråkigt. Även om det är en helt annan typ av musik så för det tankarna tillbaka till “Love Injected“. Skillnaden är väl bara att jag avskydde den låten, medan denna är bara där.

 

 

Precis som i fallet med Serbien är jag väldigt kluven till om Lettlands låt är bra eller dålig. Jag tycker dock att Laura bygger upp låten ganska bra, men det händer inte så mycket när hon väl sjunger. Dessutom har hon tyvärr placerats mellan två upptempobidrag som sticker ut mycket (Ungern och Sverige) som jag tror kommer ta en hel del fokus. Om det sedan gynnar eller missgynnar henne återstår att se. Som sagt så har jag svårt att bestämma mig för vad jag ska tycka, men låten är okej så den är åtminstone godkänd.

 

 

När jag hörde låten första gången slogs jag direkt av paradoxen av att den hette “Funny Girl” och hur jag snarare tyckte att den var urbota trist. När jag däremot gett låten lite tid har jag tyckt att den vuxit en aning. Nu kan jag ändå känna en viss uppskattning kring denna ändå rätt så tidlösa soul-låt, som låter relevant oavsett när man skulle kunna höra den, vare sig 00-talet, 10-talet eller 20-talet. Men fortfarande tycker jag inte den känns så jättehet, och jag tror inte Lettland fixar en finalplats i år, speciellt inte med tanke på vilka låtar de hamnat mitt emellan.

 

 

Lettland brukade vara ett av mina favoritländer i eurovision. Men sedan 2015 har de blivit svagare. Mina personliga favoriter i deras uttagning var reggaetonlåten Soledad och den vackra balladen Esamība som framfördes på lettiska, ett av mina favoritspråk. Jag försökte faktiskt lära mig lettiska för ett par år sedan. Jag hade nämligen hört att det skulle vara väldigt LÄTT att lära sig…! Fast sedan visade sig att det inte var så lätt, så jag gick över till ett annat språk. Ah juste, jag kanske ska säga något om deras bidrag också. Det är dock inte så ”lätt” att kommentera då låten går in genom ena örat och ut genom det andra. Jag kommer knappt ihåg den.

 

 

Åh, nej. Jag är så förbannat trött på alla dessa James Bond-theme-bidrag. Det är inget fel på sångerskan som känns stabil och duktig på alla sätt och vis, men detta soul-bidrag är bara så tråkigt och intetsägande. Jag hoppas att den stannar kvar i semin och att något mer upplyftande bidrag får finalplatsen istället. Lettland hade kunnat skicka ett mycket bättre ESC-bidrag än det här.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 



Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se



Tips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen