« Inför ESC Estland 2017

Inför ESC Estland 2019 »


Det har blivit dags att presentera Estland, som i år representeras av Elina Nechayeva med låten “La Forza”. Estland har startnummer 9 i den första semifinalen den 8:e maj. Estland kvalade sig vidare till finalen, där de fick startnummer 6.

 

Bakgrundsfakta

Bakgrundsfakta

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik

  • TV-kanal: ERR
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2017 (14:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 1:a i final (2001)
  • Sämsta resultat: 22:a i semifinal (2007)
  • Uttagningsprocess 2018: Eesti Laul 2018
  • Startnummer i semifinal 1: #09
  • Startnummer i finalen: #06

Så här har Estland placerat sig i Eurovision mellan åren 2008-2017:

  • Estlands placeringar 2008-2017:

 

Estland gjorde sin debut 1994 och fick en katastrofal start, man skrapade bara ihop 2 poäng och slutade näst sist, vilket gjorde att man var ute ur nästa tävling. 1996 lyckades Estland vända på det direkt genom att sluta femma, och 2001 nåddes kulmen då man blev det första forna östblockslandet som vann. Sedan dess har det inte gått särskilt bra för Estland, sedan 2004 när semifinal infördes har man bara lyckats ta sig vidare fem gånger. Senaste gången man var i final var 2015 då man lyckades bli sjua. I fjol missade man finalen trots att man var favorittippade. Ska Estland komma tillbaks till final i år?

En intressant notering är att det är första gången på tio år som Estland kommer att tävla med en låt som inte framförs på engelska och/eller på estniska.

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Estland valde artist och bidrag genom Eesti Laul 2018, vilket för övrigt var det tionde året i rad som Estlands nationella TV-bolag ERR valde genom. Upplägget var fortsatt två semifinaler och en final, där jury och tittare gemensamt utsåg vilka som skulle gå till final och i slutändan också vinna allting. Det ska tilläggas att även i år avgjordes finalen i Saku Suurhall i Tallinn, arenan som stod värd för Eurovisionen 2002. Biljettförsäljningen till finalen drog igång redan i maj 2017, vilket har börjat bli en slags tradition för ERR.

Efter en nationell antagning där även icke-estniska medborgare fick skicka in bidrag utsåg en jury med både estniska och utländska jurymedlemmar totalt 20 bidrag till startfältet och dessa fördelades till 10 bidrag per semifinal. I semifinalerna röstade sedan jury och tittare vidare halva startfältet i respektive semifinal och i finalen var det även då jury och tv-tittarna som beslutade vinnaren, även om tittarna hade sista ordet i den avgörande omgången.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto hämtat från Eurovision.tv

Sopranen Elina Nechayeva föddes den 10 november 1991 i Tallinn, Estland. Hennes familj är av estnisk, rysk och tjuvasjisk härkomst och hon talar estniska, ryska, engelska, franska och italienska. Som barn hade Elina dock andra planer än musiken, men musiken har sedan allt mer tagit över. Efter att ha gått ut franska skolan i Tallinn 2011 fortsatte Elina till Estlands akademi för musik och teater, där hon år 2016 tog examen i klassisk sång. Idag är hon operasångerska och det är med en riktig operalåt som hon ska tävla med i Eurovision 2018.

Mellan åren Elina studerade deltog hon i två talangprogram i Estland, där hon på sista försöket blev topp 3 i finalen. År 2017 var hon en av värdarna för Eesti Laul (uttagningsprogrammet i Estland) och ett år senare vann hon hela Eesti Laul med låten ”La Forza” skriven personligen till henne av Mihkel Mattisen, Timo Vendt och Ksenia Kuchukova. Elina har dock varit med och skrivit texten till låten.

 

Lyssna på Estlands bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

 

 

 

Detta är enligt bettingoddsen, ett av de bidrag som bör ha störst chans att vinna årets ESC – och även jag ser Estland som stora favoriter. Om vi diskuterar wow-faktor, så har nog “La forza” den mesta wow-faktorn bland årets favoriter. Opera i kombination med ett spektakulärt framförande i stil med vad vi såg i estniska finalen borde räcka till en riktigt hög placering för Estland i år. Men, det som ständigt maler i mitt huvud är huruvida opera faktiskt kommer att funka i ESC – med både Malena Ernman 2009 och Amaury Vassilli 2011 relativt färskt i minnet. Även “Grande amore” från 2015 gick ju bet bakom Måns Z efter att jurygrupperna gjort tummen ned för opera. Just därför tror jag inte att detta är vinnaren – utan snarare tvåan eller trean i finalen efter att jurygrupperna röstat bort den. Gott så, för det här är ett utmärkt operanummer som förhöjer kvaliteten rejält i årets ESC – utan att vara given vinnare. 

 

 

Jag brukar gilla operalåtar i Eurovision. Några av de starkaste emotionella reaktionerna i tävlingen har jag fått av låtar som “Sognu” och “Grande Amore”. Men hur duktig sångerska hon än är så får jag inte samma rysningar i kroppen. Det händer liksom ingenting. Än idag reser sig håren när jag lyssnar på de tidigare nämnda låtarna. Vet inte om det handlar om låten i sig eller om hon inte är lika bra som Amaury eller Il Volo även om hon i sig är en fantastisk sångerska. Jag brukar gilla opera-bidrag så mycket att vid både 2011 och 2015 var det klara 5:or och absoluta favoritbidrag för mig. Men det är något som fattas här och jag kan inte riktigt sätta fingret på det.

 

 

Opera på riktigt, så tycker jag man kan sammanfatta Estlands låt i år. Efter många olika typer av pop-operanummer i den här tävlingen kliver Elina in och gör något som vi inte sett förut och det ger pluspoäng i min bok. I jämförelse med många andra operanummer vi sett i den här tävlingen sjunger Elina som en gudinna och jag hoppas det kommer att belöna sig. För mig måste Estland vara med i finalen för det här är originellt på ett riktigt bra sätt. Tror dock att hon kommer få mer juryröster än tittarröster, vilket möjligen kan sänka låtens slutplacering om den väl tar sig till final. Själv sänker jag mina poäng lite för att jag på senare tid hittat andra favoriter än Estland, men det är en bra låt för det.

 

 

Här vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. Opera brukar vara lite hit and miss för mig. Antingen blir det riktigt bra, eller så känns det som hur jag skulle låta när jag skämtsjunger. Lyckligtvis, för Elinas del, kan jag säga att hon gör det riktigt bra. Och det kanske inte är så förvånande då opera är hennes huvudsakliga musikaliska inriktning. Låten då? Ja… den känns däremot lite tom på innehåll. Det tycks mig som att huvudfokuset ska ligga på att Elina levererar. Men däremot, skulle hon “choka” (vilket inte är så sannolikt i och för sig), då fallerar allt.

 

 

Vilken röst… Jag lyssnar vanligtvis inte på opera, men den här låten har vuxit för mig. Lite svulstig är den, men det är på en förlåtlig nivå. Dessutom så är italienska ett fantastiskt vackert språk. Jag är osäker på hur det här kommer att fungera i Lissabon. En finalplats är möjlig. Men med tanke hur det har gått för tidigare bidrag inom samma kategori så tvivlar jag på att det blir någon seger för Esterna i år.

 

 

Estland som alltid brukar skicka tilltalande låtar till Eurovisionen och ofta moderna sådana väljer i år att skicka något udda. En klassisk operalåt på italienska. Själv har jag ännu inte fallit för detta storslagna operabidrag och kommer förmodligen inte göra det heller. Den är tillsammans med Israel och Tjeckien också en av förhandsfavoriterna och ytterligare en kandidat som sticker ut ur mängden. Dock har jag svårt att se att tittarna kommer rösta på detta. Juryn kommer säkerligen att lovorda detta bidrag. Rent generellt brukar det gå rätt tufft för opera-bidrag i Eurovisionen. Jag tilltalas mer av opera-låtar när det är inslag av modern pop och lite mer dansanta låtar. Men detta är alldeles för tråkigt för mig, tyvärr. Att projektera bilder på kläder har gjorts ett flertal gånger förut, men visst förstärker det en annars så medioker låt. Jag tror inte att Estland står som vinnare.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen