Inför Eurovision 2018 – Armenien« Inför ESC Armenien 2017

Inför ESC Armenien 2019 »


Det har blivit dags att presentera Armenien, som i år representeras av Sevak Khanagyan med låten “Qami”. Armenien har startnummer 16 i den första semifinalen den 8:e maj.

 

Bakgrundsfakta

Bakgrundsfakta

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik

  • TV-kanal: AMPTV
  • Första tävlingsåret: 2006
  • Senaste tävlingsåret: 2017 (18:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 4:a i final (2008 och 2014)
  • Sämsta resultat: 12:a i semifinal (2011)
  • Uttagningsprocess 2018: Depi Evratesil 2018
  • Startnummer i semifinal 1: #16

Så här har Armenien placerat sig i Eurovision mellan åren 2008-2017:

  • Armeniens placeringar 2008-2017:

 

Armenien är ett av de yngsta länderna sett till när man medverkade i Eurovision Song Contest första gången. De gjorde sin debut i Aten år 2006 med André och hans “Without Your Love”, där man stod för en skaplig insats med en åttondeplats i finalen. Även om man inte vunnit än eller ens hamnat på pallplats har man varit nära topp 3 två gånger: både 2008 och 2014, då man blev fyra båda gångerna. Armenien har varit ett återkommande land i final förutom 2011 (hittills enda gången man åkte ut) samt 2012 (då man drog sig ur med kort varsel då tävlingen hölls i Azerbajdzjan, som Armenien varit i en långdragen konflikt med).
På senare år har det inte gått lika bra som i början. För även om man fortsätter nå finalen har man stundtals varit långt bort från topp 10. Senaste gången blev det en snöplig artondeplats. Kan Armenien höja sig i år?

En intressant notering är att det är första gången någonsin som Armenien tävlar med ett bidrag som enbart sjungs på modersmålet armeniska. Tidigare har det förekommit kombination av armeniska med engelska, men denna gång är engelskan alltså helt slopad

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Armenien valde artist och bidrag genom uttagningen Depi Evratesil. Det var andra gången gillt som AMPTV använde sig av denna uttagningsform, som dock skilde sig rejält från den föregående säsongen. Istället för att enbart använda den som en artistuttagning valdes både artist och bidrag ut samtidigt genom två semifinaler och en final. 20 tävlande valdes ut, vilka fördelades till tio per semifinal. Sedan röstade jury och tittarna vidare halva startfältet i varje semifinal till finalen där vinnaren korades. Även i finalen var det juryröstning och tittarröstning. Armenien valde denna gång att ta in internationella jurygrupper.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto hämtat från Eurovision.tv

Sevak Khanagyan föddes den 28 juli 1987 i Metsavan, Armenien (dåvarande Sovjetunionen). Han är en rysk-armenisk singer-songwriter som är född i Armenien men växte upp i Ryssland. Musiken har Sevak hållit på med i stort sett hela livet och det var också hans inriktning under skoltiden. År 2015 gjorde han sig känd för den ryska TV-publiken då han tävlade i talangtävlingen Glavnaya Stsena (ryska X-Factor) och ryska The Voice. Efter att ha åkt ut i bägge dessa program sökte Sevak sig till ukrainska X-Factor där han gick hela vägen från audition till final och slutligen stod som segrare.

Efter succén i Ukraina blev han hösten 2017 en av jurymedlemmarna i armeniska The Voice, och strax därefter var Sevak bekräftad som en av de tävlande i armeniska Eurovisionuttagningen Depi Evratesil. Med låten ”Qami” tog han sig från semifinal till final och stod som segrare. Därmed är det han som representerar Armenien i Eurovision 2018. Låten har text av Anna Danielyan och Victoria Maloyan medan det är Sevak som gjort musiken.

 

Lyssna på Armeniens bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

 

 

 

Jag gillar faktiskt Armeniens bidrag i år, trots att bidraget i mångt och mycket faller på sin dåliga relevans. En intressant notering som jag gör är att jag faktiskt gillar armeniska som sångspråk – till skillnad från exempelvis albanska och italienska. Armeniskan är harmonisk att lyssna på, vilket passar väldigt bra i den här balladen. Gör mer sånt, Armenien! Men visst, det här hör till bottendivisionen i år, eftersom en ballad av det här mer traditionella stuket aldrig kommer att kunna bli en kioskvältare i ESC 2018. Synd egentligen, men de får iallafall stödpoäng från mig!

 

 

En svår låt att bedöma. I början gillade jag den inte alls, men den har växt till sig. Tycker uppbyggnaden av låten påminner lite om deras bidrag “Not Alone” från 2014. Det börjar långsamt och når sitt fulla crescendo först i slutet. Ungefär samma stuk, men jag känner att låten från 2014 var starkare än årets bidrag. Men den framförs på armeniska, vilket är väldigt trevligt. Svårt att bedöma eller tippa placering här.

 

 

Jag har lite svårt att bedöma Armenien i år, för å ena sidan är det en väldigt vacker ballad som Sevak framför som är välskriven och välproducerad men å andra sidan blir jag inte lika berörd som jag blivit av t.ex. Litauen. Dock tror jag Armenien tar sig till final och låten kan nog komma rätt högt där, men inte så högt som det gjort när det gått som allra bäst (fjärdeplatserna år 2008 och 2014). I mitt tycke är “Qami” Armeniens bästa låt sedan Eva Rivas sjöng “Apricot Stone” i Eurovision 2010 (ett förtydligande kring detta är att jag har inte varit något större fans till de låtar Armenien tävlat med mellan 2011 och 2017).

 

 

Tänk vilken skillnad det kan bli beroende på vilket språk man sjunger på! Om Sevak hade sjungit på engelska hade jag nog kanske gett det här en svag fyra. Nu sjunger han helt på armeniska, och ja, ni kan se vilket betyg det landar på. Anledningen är som så, att sjunga på armeniska i detta fall ger låten en mer spirituell känsla som den inte skulle ha om den sjöngs på engelska. Kombinera det språket med Sevaks röstresurser och vi har ett paket till låt som är gripande och som jag vill komma tillbaks och lyssna på.

 

 

När låten vann den armeniska finalen blev den genast en av mina favoriter. Den har dock sjunkit i mina ögon efter att de gjorde om den. Jag tycker ändå om låten fortfarande, och jag är otroligt glad att de för en gångs skull sjunger enbart på armeniska. Deras bidrag förra året var uruselt för mig eftersom texten var vedervärdig och sjöngs på dålig engelska… Jag önskar Sevak lycka till i Lissabon. Men någon vinst är det inte tal om.

 

 

Armenien gjorde bort sig som skickade detta smöriga balladstycke istället för någon av låtarna “You & I“, “Poison” eller “Stand Up” från deras nationella uttagning. Sångaren är ointressant och sjunger dessutom falskt. Det finns dock värre låtar i denna semin, så helt nollad blir den inte. Armenien brukar på något underligt vis alltid ta sig till final och så blir nog fallet även i år. Men då gäller det att han sätter tonerna.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Eurovision 2019

Inför Finalen

Panelens topplista

Repetitionsbloggen

Nyheter


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen